Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Spesis apakah ini..Chille Red @ Hybrid Banjar Red..tolong!!

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Spesis apakah ini..Chille Red @ Hybrid Banjar Red..tolong!!   Mon Jan 17, 2011 9:29 pm

Abang sulong kepada ikan-ikan aku..sampai sekarang x tau spesis apa ni..skrg ni aku letak kt kedai membe aku untuk koleksi dia dan tantapan umum..aku redho je dia nk jd spesis apa,asalkan kaler dia bleh cun skit bbrapa tahun lg..aku beli RM 500 : 7 inci awal tahun sudah..sbijik mcm banjar red..x tau plak dah besar nk jd mcm ni..dari awal lagi aku tahu ni bukan Chille Red Arowana..x kan semurah tu ??hmmm..tolong bro.


Last edited by gabanzshah on Wed Jan 19, 2011 4:36 am; edited 2 times in total
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Spesis apakah ini..Chille Red @ Hybrid Banjar Red..tolong!!   Tue Jan 18, 2011 5:44 pm

gabanzshah wrote:
Abang sulong kepada ikan-ikan aku..sampai sekarang x tau spesis apa ni..skrg ni aku letak kt kedai membe aku untuk koleksi dia dan tantapan umum..aku redho je dia nk jd spesis apa,asalkan kaler dia bleh cun skit bbrapa tahun lg..aku beli RM 500 : 7 inci awal tahun sudah..sbijik mcm banjar red..x tau plak dah besar nk jd mcm ni..dari awal lagi aku tahu ni bukan Chille Red Arowana..x kan semurah tu ??hmmm..tolong bro..

mana gambarnya??xdapat tgk la.. Cool
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: Spesis apakah ini..Chille Red @ Hybrid Banjar Red..tolong!!   Wed Jan 19, 2011 4:39 am



aku dah edit gambarnya
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Spesis apakah ini..Chille Red @ Hybrid Banjar Red..tolong!!   Wed Jan 19, 2011 6:37 am

gabanzshah wrote:
Abang sulong kepada ikan-ikan aku..sampai sekarang x tau spesis apa ni..skrg ni aku letak kt kedai membe aku untuk koleksi dia dan tantapan umum..aku redho je dia nk jd spesis apa,asalkan kaler dia bleh cun skit bbrapa tahun lg..aku beli RM 500 : 7 inci awal tahun sudah..sbijik mcm banjar red..x tau plak dah besar nk jd mcm ni..dari awal lagi aku tahu ni bukan Chille Red Arowana..x kan semurah tu ??hmmm..tolong bro.







yang dalam video nie ke bro?kan terang2 kan tu chili/super red..tgkk pp dia...tg sisik dia.....jns nie mmg lmbt develop kena pulak made in malaysia...kurang2 3 tahun baru cantik...ko dpt hrga tu dh ok la tu tersangat murah...






Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: Spesis apakah ini..Chille Red @ Hybrid Banjar Red..tolong!!   Wed Jan 19, 2011 8:22 am

[quote="miang"]
gabanzshah wrote:
Abang sulong kepada ikan-ikan aku..sampai sekarang x tau spesis apa ni..skrg ni aku letak kt kedai membe aku untuk koleksi dia dan tantapan umum..aku redho je dia nk jd spesis apa,asalkan kaler dia bleh cun skit bbrapa tahun lg..aku beli RM 500 : 7 inci awal tahun sudah..sbijik mcm banjar red..x tau plak dah besar nk jd mcm ni..dari awal lagi aku tahu ni bukan Chille Red Arowana..x kan semurah tu ??hmmm..tolong bro.




mmg betul tu bro..aku heran napa tokey kedai tu jual kt aku as banjar red Question
mmg lambat sgguh dia nk develop kaler tu..ms ikan ni 8-12 inch sbijik mcm banjar,siap ada green horse shoe,orange ring kt ekor dia pastu kaler dia develop dr luar ke dlm..masa tu ada la calit2 skit kt pipi dia..hmm..???apsal kaler kuning keemasan yg kuar..bukanke warna merah spatut kuar kt bhg tu.aku rasa dia dh kene xbreed ngan spesis lain sbb tu jd low kualiti cam gitu..aku xde la sehebat bro Dean siap buat research lg,cukupla stakat jenis2 hybrid ni koleksi aku,sblm nk beli yg ori..mslhnya smpai skrg blum ada yg yg berkenan lg..kbyakannya byk yg x cukup spek as RED..huhu

Back to top Go down
View user profile
saifulazri86



Posts : 16
Join date : 17/01/2011

PostSubject: Re: Spesis apakah ini..Chille Red @ Hybrid Banjar Red..tolong!!   Wed Jan 19, 2011 8:46 am

[quote="gabanzshah"]
miang wrote:
gabanzshah wrote:
Abang sulong kepada ikan-ikan aku..sampai sekarang x tau spesis apa ni..skrg ni aku letak kt kedai membe aku untuk koleksi dia dan tantapan umum..aku redho je dia nk jd spesis apa,asalkan kaler dia bleh cun skit bbrapa tahun lg..aku beli RM 500 : 7 inci awal tahun sudah..sbijik mcm banjar red..x tau plak dah besar nk jd mcm ni..dari awal lagi aku tahu ni bukan Chille Red Arowana..x kan semurah tu ??hmmm..tolong bro.




mmg betul tu bro..aku heran napa tokey kedai tu jual kt aku as banjar red Question
mmg lambat sgguh dia nk develop kaler tu..ms ikan ni 8-12 inch sbijik mcm banjar,siap ada green horse shoe,orange ring kt ekor dia pastu kaler dia develop dr luar ke dlm..masa tu ada la calit2 skit kt pipi dia..hmm..???apsal kaler kuning keemasan yg kuar..bukanke warna merah spatut kuar kt bhg tu.aku rasa dia dh kene xbreed ngan spesis lain sbb tu jd low kualiti cam gitu..aku xde la sehebat bro Dean siap buat research lg,cukupla stakat jenis2 hybrid ni koleksi aku,sblm nk beli yg ori..mslhnya smpai skrg blum ada yg yg berkenan lg..kbyakannya byk yg x cukup spek as RED..huhu



salam bro gaban,,,aku rasa pun nie mmg jenis red chili la,dpt harga mcm tu kira bagus sgt la,dari banjar,dah besar jd red chili,mmg betuah btl,dah la warna dari luar masuk ke dalam,brape lama masa ikan tu ekor dia jd merah btl ???????,,kat pipi pun dah ada warna,,tp ekor bentuk kipas la,,tp x th la lepas nie blh jd bentuk diamond la,br origanal red chili,,hang bagi makan ape ikan tu,,
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: Spesis apakah ini..Chille Red @ Hybrid Banjar Red..tolong!!   Wed Jan 19, 2011 9:06 am

[quote="saifulazri86"]
gabanzshah wrote:
miang wrote:
gabanzshah wrote:
Abang sulong kepada ikan-ikan aku..sampai sekarang x tau spesis apa ni..skrg ni aku letak kt kedai membe aku untuk koleksi dia dan tantapan umum..aku redho je dia nk jd spesis apa,asalkan kaler dia bleh cun skit bbrapa tahun lg..aku beli RM 500 : 7 inci awal tahun sudah..sbijik mcm banjar red..x tau plak dah besar nk jd mcm ni..dari awal lagi aku tahu ni bukan Chille Red Arowana..x kan semurah tu ??hmmm..tolong bro.




mmg betul tu bro..aku heran napa tokey kedai tu jual kt aku as banjar red Question
mmg lambat sgguh dia nk develop kaler tu..ms ikan ni 8-12 inch sbijik mcm banjar,siap ada green horse shoe,orange ring kt ekor dia pastu kaler dia develop dr luar ke dlm..masa tu ada la calit2 skit kt pipi dia..hmm..???apsal kaler kuning keemasan yg kuar..bukanke warna merah spatut kuar kt bhg tu.aku rasa dia dh kene xbreed ngan spesis lain sbb tu jd low kualiti cam gitu..aku xde la sehebat bro Dean siap buat research lg,cukupla stakat jenis2 hybrid ni koleksi aku,sblm nk beli yg ori..mslhnya smpai skrg blum ada yg yg berkenan lg..kbyakannya byk yg x cukup spek as RED..huhu




salam bro gaban,,,aku rasa pun nie mmg jenis red chili la,dpt harga mcm tu kira bagus sgt la,dari banjar,dah besar jd red chili,mmg betuah btl,dah la warna dari luar masuk ke dalam,brape lama masa ikan tu ekor dia jd merah btl ???????,,kat pipi pun dah ada warna,,tp ekor bentuk kipas la,,tp x th la lepas nie blh jd bentuk diamond la,br origanal red chili,,hang bagi makan ape ikan tu,,

xder yg spesel makanan aku bg..pernah gak aku bg cegkerik n SW aku mkn lobak merah..utk pengetahuan lobak merah ini ada vit A yg mampu menaikkn kaler utk spesis RED..tujuan aku bg kt serangga tu supaya vit A tu dpt dipindahkn ke ikan aku tu..xtau la..tp byk sifu2 aku ajar mcm tu..
bagus soalan ko bro saiful..apsal ekor dia jd gitu..penah gak aku tanya ekor ikan ni bleh btukar2 ke (dlm post lain)smpai skrg blum ada jwpn lg..cuba korang tgk ikan ni btul2..mana ada merahnya!!Kusam..utk pengetahuan OTAI2 aku x penah tanning ikan ni..pure color!!mari kita blaja n kongsi bsama..sbb tu aku x declare ini as Red chille,byk kekurangan..ini ada info skit pasal Chili Red..komenla smua otai2..
Chilli Red

Bentuk tubuh dan warna sesirip » Bertubuh kelihatan agak melebar dan berkepala agak mengecil. Manakala konfigurasi dari bahagian badan ke bahagian kepala kelihatan agak melandai/melengkung. Kesemua sektor sesirip iaitu sepasang sirip pektoral, sepasang sirip pelvik, sirip anal, ekor dan sirip dorsal berwarna merah garang sementara ekornya berbentuk agak dempak/lebar serta berbentuk menajam di bahagian hujungnya.

Warna sesisik » Merah saga pegun (Chilli Red matang/dewasa) haruslah meliputi dari sektor tebing sesisik (bingkai sisik) hingga ke bahagian kedua-dua permukaan sektor pipi (tompokan merah di kedua-dua belah sektor pipi). Manakala warna seakan-akan kehijau-hijauan tua agak kelihatan pada permukaan sektor teras sesisiknya tanpa imbasan kilauan (tidak seperti Kategori Arowana Emas). Kedua-dua bebola matanya berwarna agak kekuning-merahan serta berukurlilit agak besar, manakala warna paling asas bermula dari sektor kepala ke bahagian puncak lazimnya hijau tua-kecoklatan.
Back to top Go down
View user profile
saifulazri86



Posts : 16
Join date : 17/01/2011

PostSubject: Re: Spesis apakah ini..Chille Red @ Hybrid Banjar Red..tolong!!   Wed Jan 19, 2011 10:08 am

[quote="gabanzshah"]
saifulazri86 wrote:
gabanzshah wrote:
miang wrote:
gabanzshah wrote:
Abang sulong kepada ikan-ikan aku..sampai sekarang x tau spesis apa ni..skrg ni aku letak kt kedai membe aku untuk koleksi dia dan tantapan umum..aku redho je dia nk jd spesis apa,asalkan kaler dia bleh cun skit bbrapa tahun lg..aku beli RM 500 : 7 inci awal tahun sudah..sbijik mcm banjar red..x tau plak dah besar nk jd mcm ni..dari awal lagi aku tahu ni bukan Chille Red Arowana..x kan semurah tu ??hmmm..tolong bro.




mmg betul tu bro..aku heran napa tokey kedai tu jual kt aku as banjar red Question
mmg lambat sgguh dia nk develop kaler tu..ms ikan ni 8-12 inch sbijik mcm banjar,siap ada green horse shoe,orange ring kt ekor dia pastu kaler dia develop dr luar ke dlm..masa tu ada la calit2 skit kt pipi dia..hmm..???apsal kaler kuning keemasan yg kuar..bukanke warna merah spatut kuar kt bhg tu.aku rasa dia dh kene xbreed ngan spesis lain sbb tu jd low kualiti cam gitu..aku xde la sehebat bro Dean siap buat research lg,cukupla stakat jenis2 hybrid ni koleksi aku,sblm nk beli yg ori..mslhnya smpai skrg blum ada yg yg berkenan lg..kbyakannya byk yg x cukup spek as RED..huhu




salam bro gaban,,,aku rasa pun nie mmg jenis red chili la,dpt harga mcm tu kira bagus sgt la,dari banjar,dah besar jd red chili,mmg betuah btl,dah la warna dari luar masuk ke dalam,brape lama masa ikan tu ekor dia jd merah btl ???????,,kat pipi pun dah ada warna,,tp ekor bentuk kipas la,,tp x th la lepas nie blh jd bentuk diamond la,br origanal red chili,,hang bagi makan ape ikan tu,,

xder yg spesel makanan aku bg..pernah gak aku bg cegkerik n SW aku mkn lobak merah..utk pengetahuan lobak merah ini ada vit A yg mampu menaikkn kaler utk spesis RED..tujuan aku bg kt serangga tu supaya vit A tu dpt dipindahkn ke ikan aku tu..xtau la..tp byk sifu2 aku ajar mcm tu..
bagus soalan ko bro saiful..apsal ekor dia jd gitu..penah gak aku tanya ekor ikan ni bleh btukar2 ke (dlm post lain)smpai skrg blum ada jwpn lg..cuba korang tgk ikan ni btul2..mana ada merahnya!!Kusam..utk pengetahuan OTAI2 aku x penah tanning ikan ni..pure color!!mari kita blaja n kongsi bsama..sbb tu aku x declare ini as Red chille,byk kekurangan..ini ada info skit pasal Chili Red..komenla smua otai2..
Chilli Red

Bentuk tubuh dan warna sesirip » Bertubuh kelihatan agak melebar dan berkepala agak mengecil. Manakala konfigurasi dari bahagian badan ke bahagian kepala kelihatan agak melandai/melengkung. Kesemua sektor sesirip iaitu sepasang sirip pektoral, sepasang sirip pelvik, sirip anal, ekor dan sirip dorsal berwarna merah garang sementara ekornya berbentuk agak dempak/lebar serta berbentuk menajam di bahagian hujungnya.

Warna sesisik » Merah saga pegun (Chilli Red matang/dewasa) haruslah meliputi dari sektor tebing sesisik (bingkai sisik) hingga ke bahagian kedua-dua permukaan sektor pipi (tompokan merah di kedua-dua belah sektor pipi). Manakala warna seakan-akan kehijau-hijauan tua agak kelihatan pada permukaan sektor teras sesisiknya tanpa imbasan kilauan (tidak seperti Kategori Arowana Emas). Kedua-dua bebola matanya berwarna agak kekuning-merahan serta berukurlilit agak besar, manakala warna paling asas bermula dari sektor kepala ke bahagian puncak lazimnya hijau tua-kecoklatan.


bro gaban,tu yang kadang2 aku heran,,mana th takut2 ekor leh tukar bentuk,,tp ada aku pernah tgk,,super red dari ekor yang ada ring warna kuning memang nampak btl,,dalam masa 1 bln je,blh jd merah tul,mmg kaw2,,ntah,makin aku tgk,makin aku pening,,lmmg cepat la,,setahu aku kalu jenis red nie mmg lambat,,yang cepat pun jenis gold je,tu pun ambik masa gak,,
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: Spesis apakah ini..Chille Red @ Hybrid Banjar Red..tolong!!   Wed Jan 19, 2011 10:34 am

apa susah2 ko gunting je la ekor dia bro..ko trim la nk jd bentuk apa..hahaha..pasal kaler tukar dlm ms sebulan tu..no komen..aku pn heran..x mgkin kot..ko tgk live or pic? mustahil..ingat hybrid ngan sesumpah kot bleh tukar senang2..
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Spesis apakah ini..Chille Red @ Hybrid Banjar Red..tolong!!   Wed Jan 19, 2011 7:19 pm

mmg betul tu bro..aku heran napa tokey kedai tu jual kt aku as banjar red Question
mmg lambat sgguh dia nk develop kaler tu..ms ikan ni 8-12 inch sbijik mcm banjar,siap ada green horse shoe,orange ring kt ekor dia pastu kaler dia develop dr luar ke dlm..masa tu ada la calit2 skit kt pipi dia..hmm..???apsal kaler kuning keemasan yg kuar..bukanke warna merah spatut kuar kt bhg tu.aku rasa dia dh kene xbreed ngan spesis lain sbb tu jd low kualiti cam gitu..aku xde la sehebat bro Dean siap buat research lg,cukupla stakat jenis2 hybrid ni koleksi aku,sblm nk beli yg ori..mslhnya smpai skrg blum ada yg yg berkenan lg..kbyakannya byk yg x cukup spek as RED..huhu

[/quote]


salam bro gaban,,,aku rasa pun nie mmg jenis red chili la,dpt harga mcm tu kira bagus sgt la,dari banjar,dah besar jd red chili,mmg betuah btl,dah la warna dari luar masuk ke dalam,brape lama masa ikan tu ekor dia jd merah btl ???????,,kat pipi pun dah ada warna,,tp ekor bentuk kipas la,,tp x th la lepas nie blh jd bentuk diamond la,br origanal red chili,,hang bagi makan ape ikan tu,,[/quote]


aku rasa bro gaban dah kena tipu nie.... kompom...ko kena tipu beli banjar dapat chili/super red nie....ko g balik kedai tu mintak tukar balik ambik banjar red...ko bgtau ko kn tipu ha3....
yg ikut spek tu mmg chili....tp kengkadang ada yg jadi wrna..ada yg tak...dalam satu mulut 20 ekor bkn tentu semua cantik
Back to top Go down
View user profile
Opmin



Posts : 182
Join date : 11/06/2012
Age : 33
Location : johor bahru

PostSubject: Re: Spesis apakah ini..Chille Red @ Hybrid Banjar Red..tolong!!   Mon Jun 25, 2012 1:29 pm

Apa citer ikan nye mr gabanz.. Dah besar stahun dah nie..Jadi chili hijau ke chili merah... What a Face
Back to top Go down
View user profile
edlim



Posts : 50
Join date : 16/02/2012

PostSubject: Re: Spesis apakah ini..Chille Red @ Hybrid Banjar Red..tolong!!   Sun Jul 01, 2012 9:05 pm

untung u bro, RM500 for Super Red (std/Chili/Blood)...
retak merah kat pipi dah obvious dah....
mulut pun ade lipstick merah2... Cool
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Spesis apakah ini..Chille Red @ Hybrid Banjar Red..tolong!!   Sun Jul 01, 2012 11:24 pm

Opmin83 wrote:
Apa citer ikan nye mr gabanz.. Dah besar stahun dah nie..Jadi chili hijau ke chili merah... What a Face

Chili boh kot. He2x jgn marah
Back to top Go down
View user profile
hu2aimie



Posts : 247
Join date : 18/04/2012
Location : Putrajaya Sungai buloh

PostSubject: Re: Spesis apakah ini..Chille Red @ Hybrid Banjar Red..tolong!!   Mon Jul 02, 2012 8:02 am

kalau camtu lepas ni nak kene cari banjar red plak lah.. mana tau kot kot kene dapat jadi chilie red... hehehe
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Spesis apakah ini..Chille Red @ Hybrid Banjar Red..tolong!!   Mon Jul 02, 2012 5:01 pm

ko tgk banjar red ada guppy spot sambar je.. ada forum kat indo arowana tunjuk perbezaan banjar dgn dgn sred masa kecik.. ekor banjar red licin.. sred ada guppy spot.. pastikan semua ekor diamond..
Back to top Go down
View user profile
ally9970



Posts : 92
Join date : 03/08/2010

PostSubject: Re: Spesis apakah ini..Chille Red @ Hybrid Banjar Red..tolong!!   Tue Jul 03, 2012 7:40 am

yg pastinya ikan ni bkan banjar red..aku tak nampak pown horse shoe...
Back to top Go down
View user profile
hu2aimie



Posts : 247
Join date : 18/04/2012
Location : Putrajaya Sungai buloh

PostSubject: Re: Spesis apakah ini..Chille Red @ Hybrid Banjar Red..tolong!!   Tue Jul 03, 2012 7:48 am

alamak.. boleh kasi gambaran tak
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: Spesis apakah ini..Chille Red @ Hybrid Banjar Red..tolong!!   Wed Jul 11, 2012 3:01 am

mmg betui la bukan banjar red..ni super red cikai..induk campur..SR+banjar..utk kepuashatian pelanggan,tokey ni jual as BJR je..aku dh lupa psl ikan ni..huhu scratch
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: Spesis apakah ini..Chille Red @ Hybrid Banjar Red..tolong!!   Wed Jul 11, 2012 3:47 am

Opmin83 wrote:
Apa citer ikan nye mr gabanz.. Dah besar stahun dah nie..Jadi chili hijau ke chili merah... What a Face
hg tanya sapa bro??aku ke mr.gabanz?identiti berbeza.. scratch
Back to top Go down
View user profile
Opmin



Posts : 182
Join date : 11/06/2012
Age : 33
Location : johor bahru

PostSubject: Re: Spesis apakah ini..Chille Red @ Hybrid Banjar Red..tolong!!   Wed Jul 11, 2012 7:25 am

gabanzshah wrote:
Opmin83 wrote:
Apa citer ikan nye mr gabanz.. Dah besar stahun dah nie..Jadi chili hijau ke chili merah... What a Face
hg tanya sapa bro??aku ke mr.gabanz?identiti berbeza.. scratch

Tye hang lah.. Hang yg bukak topik nie..apa cita ikan tu.. Apa kaler jadik??hehe
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: Spesis apakah ini..Chille Red @ Hybrid Banjar Red..tolong!!   Wed Jul 11, 2012 7:29 am

katanya sdg bersukaria kt kolam sg siput nun..x tau apa citer..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Spesis apakah ini..Chille Red @ Hybrid Banjar Red..tolong!!   

Back to top Go down
 
Spesis apakah ini..Chille Red @ Hybrid Banjar Red..tolong!!
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: