Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Comm x cukup korum

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
abahamru

avatar

Posts : 39
Join date : 05/03/2013
Age : 33
Location : durian tunggal, melaka

PostSubject: Comm x cukup korum   Tue Mar 19, 2013 8:43 am

[img][/img]
[img][/img][img][/img]
[img][/img][img][/img][img][/img]




layan...komen membina dialu2kan, kot2 ada tips dari bro semua utk improve quality..tqvm


Last edited by abahamru on Tue Mar 19, 2013 9:06 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
rohurockstar

avatar

Posts : 454
Join date : 06/06/2012
Age : 36
Location : klang.selangor.malaysia

PostSubject: Re: Comm x cukup korum   Tue Mar 19, 2013 8:50 am

geramnya tgk gambo tu..sharp giler.ntah biler la nak mampu beli dslr ni..hehe

mggu depan cukup la korum tu.x lama dahhhh..hihihi cheers
Back to top Go down
View user profile
abahamru

avatar

Posts : 39
Join date : 05/03/2013
Age : 33
Location : durian tunggal, melaka

PostSubject: Re: Comm x cukup korum   Tue Mar 19, 2013 8:54 am

amik berpuluh2 gambar ada la dpt 3-4gambar yg agak2 sharp...yg lain blur jugak..hahahahaha
Back to top Go down
View user profile
wanotz

avatar

Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Comm x cukup korum   Tue Mar 19, 2013 10:46 am

berapa total ikan semua ni?
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Comm x cukup korum   Tue Mar 19, 2013 8:06 pm

pandangan newbie.. tgk dari gambar kuat gado nie.. ambik langkah2 berjaga2..
Back to top Go down
View user profile
abahamru

avatar

Posts : 39
Join date : 05/03/2013
Age : 33
Location : durian tunggal, melaka

PostSubject: Re: Comm x cukup korum   Wed Mar 20, 2013 12:30 am

wanotz wrote:
berapa total ikan semua ni?
3ekor sume..setakat ni ok je, makan cukup
Back to top Go down
View user profile
abahamru

avatar

Posts : 39
Join date : 05/03/2013
Age : 33
Location : durian tunggal, melaka

PostSubject: Re: Comm x cukup korum   Wed Mar 20, 2013 12:33 am

zerol86 wrote:
pandangan newbie.. tgk dari gambar kuat gado nie.. ambik langkah2 berjaga2..

setakat ni gaduh tu tidak, maybe sebab dari mulut sama kot, adik beradik..hahaha..yang sisik tanggal tu kes dia lompat..ada time angin xbetul, tgk tuan pun nak terkinja2..
Back to top Go down
View user profile
matshah

avatar

Posts : 6
Join date : 03/03/2013
Location : bagan serai

PostSubject: Re: Comm x cukup korum   Wed Mar 20, 2013 1:27 am

ikan nei jenis ape bro....
Back to top Go down
View user profile
abahamru

avatar

Posts : 39
Join date : 05/03/2013
Age : 33
Location : durian tunggal, melaka

PostSubject: Re: Comm x cukup korum   Wed Mar 20, 2013 4:23 am

matshah wrote:
ikan nei jenis ape bro....
MGBB
Back to top Go down
View user profile
DH

avatar

Posts : 18
Join date : 11/03/2013
Location : Teluk Intan, Perak

PostSubject: Re: Comm x cukup korum   Wed Mar 20, 2013 4:40 am

Bro, kalau bt comm ni, ikan cmpur bila ikan tu dah besar dlm sekaki dia gaduh tak? Ke mmg kena cmpur dari kecik?
Back to top Go down
View user profile
abahamru

avatar

Posts : 39
Join date : 05/03/2013
Age : 33
Location : durian tunggal, melaka

PostSubject: Re: Comm x cukup korum   Wed Mar 20, 2013 6:09 am

DH wrote:
Bro, kalau bt comm ni, ikan cmpur bila ikan tu dah besar dlm sekaki dia gaduh tak? Ke mmg kena cmpur dari kecik?

aku pun baru try ni bro..hahaha, budak baru belajar jolok cempedak..
tapi dari yg aku baca & study kat forum2 yg ada ni, ada beberapa pendapat dr otai2 yg buat comm ni
1-minimum 5ekor (aku pun xcukup syarat ni, selamba try)
2-lebih afdhal dari kecik/kuar dari dari mulut sama ( tp ada bro tu dia masuk bila dah lebih sekaki)
3-kalau dah besar sikit, kena saiz lebih kurang, letak serentak
4-space kena cukup, xblh terlalu kecik (nanti sempit,tumbesaran terencat), xblh terlalu besar (nnti dia akan bentuk space sendiri, sape masuk dia bantai
5-makan kena cukup
6-air kena rajin tukar
7-kena letak tankmate utk belasahan

mohon pencerahan dari otai2 yg lain....salah silap tlg tunjukkan
Back to top Go down
View user profile
DH

avatar

Posts : 18
Join date : 11/03/2013
Location : Teluk Intan, Perak

PostSubject: Re: Comm x cukup korum   Wed Mar 20, 2013 7:05 am

abahamru wrote:
DH wrote:
Bro, kalau bt comm ni, ikan cmpur bila ikan tu dah besar dlm sekaki dia gaduh tak? Ke mmg kena cmpur dari kecik?

aku pun baru try ni bro..hahaha, budak baru belajar jolok cempedak..
tapi dari yg aku baca & study kat forum2 yg ada ni, ada beberapa pendapat dr otai2 yg buat comm ni
1-minimum 5ekor (aku pun xcukup syarat ni, selamba try)
2-lebih afdhal dari kecik/kuar dari dari mulut sama ( tp ada bro tu dia masuk bila dah lebih sekaki)
3-kalau dah besar sikit, kena saiz lebih kurang, letak serentak
4-space kena cukup, xblh terlalu kecik (nanti sempit,tumbesaran terencat), xblh terlalu besar (nnti dia akan bentuk space sendiri, sape masuk dia bantai
5-makan kena cukup
6-air kena rajin tukar
7-kena letak tankmate utk belasahan

mohon pencerahan dari otai2 yg lain....salah silap tlg tunjukkan



Thank bro sbb share. Hehe. Skrg aku bela sekor hb saiz dlm 14inci. Bela dlm akua 6kaki. Ingt nk angkat lg 2 ekor saiz lbh kurg dia. Bg meriah sikit. Haha. Tp takut bergaduh pulak kalau cmpurkn nnt. Btw, thank bnyk2 bro. (:
Back to top Go down
View user profile
abahamru

avatar

Posts : 39
Join date : 05/03/2013
Age : 33
Location : durian tunggal, melaka

PostSubject: Re: Comm x cukup korum   Wed Mar 20, 2013 7:52 am

DH wrote:
abahamru wrote:
DH wrote:
Bro, kalau bt comm ni, ikan cmpur bila ikan tu dah besar dlm sekaki dia gaduh tak? Ke mmg kena cmpur dari kecik?

aku pun baru try ni bro..hahaha, budak baru belajar jolok cempedak..
tapi dari yg aku baca & study kat forum2 yg ada ni, ada beberapa pendapat dr otai2 yg buat comm ni
1-minimum 5ekor (aku pun xcukup syarat ni, selamba try)
2-lebih afdhal dari kecik/kuar dari dari mulut sama ( tp ada bro tu dia masuk bila dah lebih sekaki)
3-kalau dah besar sikit, kena saiz lebih kurang, letak serentak
4-space kena cukup, xblh terlalu kecik (nanti sempit,tumbesaran terencat), xblh terlalu besar (nnti dia akan bentuk space sendiri, sape masuk dia bantai
5-makan kena cukup
6-air kena rajin tukar
7-kena letak tankmate utk belasahan

mohon pencerahan dari otai2 yg lain....salah silap tlg tunjukkan



Thank bro sbb share. Hehe. Skrg aku bela sekor hb saiz dlm 14inci. Bela dlm akua 6kaki. Ingt nk angkat lg 2 ekor saiz lbh kurg dia. Bg meriah sikit. Haha. Tp takut bergaduh pulak kalau cmpurkn nnt. Btw, thank bnyk2 bro. (:

aku ilmu cetek lg bro, tu pun dari bacaan..tunggu otai2 sini turunkan ilmu la, yg tu dr pengalaman, lg best...otai sini xlokek ilmu punya..aqua 6kaki tu blh bela 6-7 ekor aku rasa..tp bela comm ni mmg susah le nak nampak sisik tu penuh..hahahaha
Back to top Go down
View user profile
rohurockstar

avatar

Posts : 454
Join date : 06/06/2012
Age : 36
Location : klang.selangor.malaysia

PostSubject: Re: Comm x cukup korum   Wed Mar 20, 2013 10:47 am

main comm tank aro ni hati kena kering,keras,xleh byk komplen dan xleh leka.kena rajin observe keadaan aro2 setiap satu sbb klu ada sekor dah bg petunjuk yg xbagus kena cepat2 cari punca mslh dan setelkan. contohnya klu ada sekor yg monyok cuba belek ikan tu dan ikan2 lain.mungkin yg monyok tu ada penyakit atau stress disbbkan air xcun atau xcukup mkn.yg selebihnya tawakkal je sbb aro ni jenis yg ikut mood.kdg2 ok kdg2 ada "angin"..

apa2pun comm tank mmg berbaloi terutamanya balik dari keje hilangkan penat dan stress masa kasi mkn ikan..hehe Smile
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Comm x cukup korum   

Back to top Go down
 
Comm x cukup korum
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: