Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 bye2 hb..

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
ir_syeddanial89

avatar

Posts : 95
Join date : 22/01/2013
Age : 28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: bye2 hb..    Fri Feb 22, 2013 7:14 am

takde gmbar.. wktu nk amek gmbar nk nanges meleleh pulak adess..
so.. pegilah ko dengan aman wahai hb..
mgkin ko mati disebab kan aku.. tapi yang paling perit xtau mati sebab ape.. Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad
pas wc jer.. jadi pelik ikan tu jd cam stress pn ade gak.. pastu cam trcekik xtau msalah ape..
suspect: getah paip, getah sedut, air paip
arap sape leh share la kalo pnah kna cam nie gak..
Back to top Go down
View user profile
radenraspuri

avatar

Posts : 41
Join date : 08/10/2012
Age : 33
Location : kajang,selangor

PostSubject: Re: bye2 hb..    Fri Feb 22, 2013 7:51 am

Itulah dugaan....aku penah kena camtu...seekor mgbb mati lepas
tukar air...sebabnya ph air turun mendadak....kau tadah dulu ke atau direct terus air paip?
Back to top Go down
View user profile
ir_syeddanial89

avatar

Posts : 95
Join date : 22/01/2013
Age : 28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: bye2 hb..    Fri Feb 22, 2013 8:08 am

radenraspuri wrote:
Itulah dugaan....aku penah kena camtu...seekor mgbb mati lepas
tukar air...sebabnya ph air turun mendadak....kau tadah dulu ke atau direct terus air paip?

direct.. tp wktu bubuh ubat anti-chlorine tu dlam baldi dlu sblom msok aqua
dh lame kna ke bro??
ak wat 70% wc..
Back to top Go down
View user profile
Nutkz

avatar

Posts : 263
Join date : 30/01/2012
Location : ampunk

PostSubject: Re: bye2 hb..    Fri Feb 22, 2013 8:11 am

kecian bro....
cuba story skit step tukar air tu...
aku so far tukar air xpnah tadah dlu sbb mlas & xde mse nk tadah...3 akurium aku wat cara sama...
1st - kuar kn air yg nk di tukar 30-50%
2nd - masuk kn dlu ainti klorin 1 tutup (depend saiz akurium) kemudian start isi air...
(high recommend anti klorin yg bgus cth-tension gon or nutrafin aqua+plus) -aku pkai nutrafin...
3rd - tambah anti klorin dr masa ke semasa ikut jmlah air sehingga ckup sukatan yg sepatut ny...

so far ni la cara aku dr aro 2.5inci hingga 16 inci...
pendapat seposen dr newbie...
Back to top Go down
View user profile
radenraspuri

avatar

Posts : 41
Join date : 08/10/2012
Age : 33
Location : kajang,selangor

PostSubject: Re: bye2 hb..    Fri Feb 22, 2013 8:35 am

Lebih terjamin kalau kita tadah dulu kurang kurang 1 hari....
Kes ikan aku mati dulu sebab tukar air musim hujan.....
Aku test ph mmg down byk....
Back to top Go down
View user profile
ir_syeddanial89

avatar

Posts : 95
Join date : 22/01/2013
Age : 28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: bye2 hb..    Fri Feb 22, 2013 8:48 am

Nutkz wrote:
kecian bro....
cuba story skit step tukar air tu...
aku so far tukar air xpnah tadah dlu sbb mlas & xde mse nk tadah...3 akurium aku wat cara sama...
1st - kuar kn air yg nk di tukar 30-50%
2nd - masuk kn dlu ainti klorin 1 tutup (depend saiz akurium) kemudian start isi air...
(high recommend anti klorin yg bgus cth-tension gon or nutrafin aqua+plus) -aku pkai nutrafin...
3rd - tambah anti klorin dr masa ke semasa ikut jmlah air sehingga ckup sukatan yg sepatut ny...

so far ni la cara aku dr aro 2.5inci hingga 16 inci...
pendapat seposen dr newbie...

1) ak kuarkn air almost 70% gak bro..
2) msokk anti-chlorine smpai 2mm dlam gayung yg ade air
3) air msuk smpai dkat 50% pastu baru msokkan air yg ade anti-klorin (sbab dlu pnah msokkan anti chlorine direct pastu ikan trus dtg kt situ trus nk pengsan esok nyer tgok kt bhgian blakang die nyer ekor tu dh wrna putih dh macam kt blakang tu x brfungsi dh..)
4) lpastu pnuhkan..
Back to top Go down
View user profile
ir_syeddanial89

avatar

Posts : 95
Join date : 22/01/2013
Age : 28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: bye2 hb..    Fri Feb 22, 2013 8:50 am

radenraspuri wrote:
Lebih terjamin kalau kita tadah dulu kurang kurang 1 hari....
Kes ikan aku mati dulu sebab tukar air musim hujan.....
Aku test ph mmg down byk....
wktu musim hujan pn ade efek kt air paip eik..
bru ak tau.. tp arinie x ujan la.. xtau nk siasat ikan nie kna ape sbnarnyer.. lg pn tank tu dh dkosongkan air die..
Back to top Go down
View user profile
rimausiam



Posts : 71
Join date : 16/12/2011
Age : 28
Location : gombak

PostSubject: Re: bye2 hb..    Fri Feb 22, 2013 8:28 pm

ir_syeddanial89 wrote:
radenraspuri wrote:
Lebih terjamin kalau kita tadah dulu kurang kurang 1 hari....
Kes ikan aku mati dulu sebab tukar air musim hujan.....
Aku test ph mmg down byk....
wktu musim hujan pn ade efek kt air paip eik..
bru ak tau.. tp arinie x ujan la.. xtau nk siasat ikan nie kna ape sbnarnyer.. lg pn tank tu dh dkosongkan air die..

ok, 1st skali, maaf aku nak ckp, mmg salah ko sbb tukar air smpai 70%... jgn skali2 tukar air smpai byk cmtu... tu cr pasal name nyer... maksimum langkah bjaga2 yg ko bleh tukar hanya lah 50%.. ko jgn ikut org kdg2 wc smpai 80%, tu mybe diorg ade satu fgt utk tadah air smpai 4-5 hr lame nyer, smpai condition air pon dh ok time kt fgt tu.... punca laen jgak cm bro ckp musim ujan tu... xsemestinyer musim ujan ke x, kdg2 kalu ujan, mmg pihak jba akan tmbah dos chlorine dlm main tank smpai 2-3 kali ganda, so sbb tu kalu ko tgk, jrg org wc time ujan2...

lg satu nak tnyer, hb ko hr tu pkai akua brape ft?

tp xleh nk ckp gak, mgkin langkah ko sume dh betul, cuma umur aro ko xpjg.. cm manusia jgak, tgk2 sihat last2 tup mninggal, xpjg umur...
Back to top Go down
View user profile
epoi



Posts : 67
Join date : 13/12/2012

PostSubject: Re: bye2 hb..    Sat Feb 23, 2013 12:26 am

Slm aro RTG sy beli pada bln 12 ari tu 10 inch skrg dah 11 inch alhamdulillah ikan ok je sy setiap kali buat WC mesti buang 80 % air...step sy :-

- cuci dulu cermin aqua
- sedut air sampai 80 %
- start masuk air baru sambil tu masuk tension gone 10 ml
- masukkan garam secukup rasa

so far ikan ok je smpai skrg...klu step sy buat WC ni salah minta kengkawan betulkan ye maklumle nubis lg sy ni....


Back to top Go down
View user profile
epoi



Posts : 67
Join date : 13/12/2012

PostSubject: Re: bye2 hb..    Sat Feb 23, 2013 12:27 am

Slm aro RTG sy beli pada bln 12 ari tu 10 inch skrg dah 11 inch alhamdulillah ikan ok je sy setiap kali buat WC mesti buang 80 % air...step sy :-

- cuci dulu cermin aqua
- sedut air sampai 80 %
- start masuk air baru sambil tu masuk tension gone 10 ml
- masukkan garam secukup rasa

so far ikan ok je smpai skrg...klu step sy buat WC ni salah minta kengkawan betulkan ye maklumle nubis lg sy ni....


Back to top Go down
View user profile
ir_syeddanial89

avatar

Posts : 95
Join date : 22/01/2013
Age : 28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: bye2 hb..    Sat Feb 23, 2013 3:25 am

rimausiam wrote:
ir_syeddanial89 wrote:
radenraspuri wrote:
Lebih terjamin kalau kita tadah dulu kurang kurang 1 hari....
Kes ikan aku mati dulu sebab tukar air musim hujan.....
Aku test ph mmg down byk....
wktu musim hujan pn ade efek kt air paip eik..
bru ak tau.. tp arinie x ujan la.. xtau nk siasat ikan nie kna ape sbnarnyer.. lg pn tank tu dh dkosongkan air die..

ok, 1st skali, maaf aku nak ckp, mmg salah ko sbb tukar air smpai 70%... jgn skali2 tukar air smpai byk cmtu... tu cr pasal name nyer... maksimum langkah bjaga2 yg ko bleh tukar hanya lah 50%.. ko jgn ikut org kdg2 wc smpai 80%, tu mybe diorg ade satu fgt utk tadah air smpai 4-5 hr lame nyer, smpai condition air pon dh ok time kt fgt tu.... punca laen jgak cm bro ckp musim ujan tu... xsemestinyer musim ujan ke x, kdg2 kalu ujan, mmg pihak jba akan tmbah dos chlorine dlm main tank smpai 2-3 kali ganda, so sbb tu kalu ko tgk, jrg org wc time ujan2...

lg satu nak tnyer, hb ko hr tu pkai akua brape ft?

tp xleh nk ckp gak, mgkin langkah ko sume dh betul, cuma umur aro ko xpjg.. cm manusia jgak, tgk2 sihat last2 tup mninggal, xpjg umur...
alamak ak lupe nk gtau lg 1.. ak wc 3 tank skali tp ak nyer hb yang mati huhu.. Sad Sad
tank tu pkai 2 ft jer saiz ikan tu dlam 6-7 inch
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: bye2 hb..    

Back to top Go down
 
bye2 hb..
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: