Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Share | 
 

 keberkesanan proses tanning

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
apai85



Posts: 50
Join date: 18/02/2013
Age: 29
Location: kuala Lumpur

PostSubject: keberkesanan proses tanning    Tue Feb 19, 2013 4:31 am

salam semua ,

nak tanye pendapat otai2 , master2 and ape2 sje mengenai proses tanning ... brape byk percent yg proses tanning berkesan ?

sekian terima kasih
Back to top Go down
View user profile
kodok



Posts: 1271
Join date: 08/07/2012
Age: 33
Location: Bandar Kinrara

PostSubject: Re: keberkesanan proses tanning    Tue Feb 19, 2013 4:05 am

apai85 wrote:
salam semua ,

nak tanye pendapat otai2 , master2 and ape2 sje mengenai proses tanning ... brape byk percent yg proses tanning berkesan ?

sekian terima kasih

apa tujuan saudara apai nak tanning?
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
apai85



Posts: 50
Join date: 18/02/2013
Age: 29
Location: kuala Lumpur

PostSubject: Re: keberkesanan proses tanning    Tue Feb 19, 2013 4:15 am

sekirenye kite mahu meningkat warna emas ... berape percentkah proses tanning ini boley menbantu ? or adakah ia bergantung kpd genetik ikan itu semata2.

sekirenye ikan itu mmg dr baka yg baik..., perlu ke proses tanning ni.... maaf ayat pon dah putar terbalik...hehehe.

mtk tunjuk ajar otai2 Laughing
Back to top Go down
View user profile
kodok



Posts: 1271
Join date: 08/07/2012
Age: 33
Location: Bandar Kinrara

PostSubject: Re: keberkesanan proses tanning    Tue Feb 19, 2013 4:56 am

sebenarnya mcm ni....semua bergantung pada jenis ikan tu sendiri..
kes 1
klu kita ada memelihara arowana jenis hiback,green,banjar,silver..kita taning mengunakan lampu 54w 3 batang down light 15watt 4 biji dengan tujuan kita nak menaikan warna emas dibahagian kepala mmg dah pasti ianya tidak akan berlaku...ini disebabkan oleh baka ikan itu sendiri...

kes 2
kita mempunya baka crossback gold hed...tp kita memelihara seperti biasa..lampu yang biasa tampa apa2 yang boleh dipanggil prosses taning..juga sudah pasti ikan itu juga x mungkin akan mengeluarkan tompokan emas dikepalanya...

jadi dlm 2 kes tersebut apa yang boleh kita buat kesimpulan adalah...baka dan tanning ni berkait rapat antara satu sama lain..selain kita kenal pasti jenis ikan utk kita melakukan tanning..cara juga perlu selari..jika kita over tanning..bukan saja membazir tenaga elektrik malah akan membawa kesan yg buruk pada ikan kita...

kadar peratusan sukar dikira..semua bergantung pada kepakaran kita menyediakan ikan tersebut....

(just pandangan yg x seberapa)
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
apai85



Posts: 50
Join date: 18/02/2013
Age: 29
Location: kuala Lumpur

PostSubject: Re: keberkesanan proses tanning    Tue Feb 19, 2013 5:06 am

sudah agak jelas ... thanks bro .. cheers
Back to top Go down
View user profile
apai85



Posts: 50
Join date: 18/02/2013
Age: 29
Location: kuala Lumpur

PostSubject: Re: keberkesanan proses tanning    Tue Feb 19, 2013 7:49 am

ade 1 lg soalan ( hehhe ) lepas tanning gune white light ... bile masuk dark tank tu maksudnye background gelap dan x perlu bukak lampu ke ?

mohon bro pencerahan cikit Smile
Back to top Go down
View user profile
kodok



Posts: 1271
Join date: 08/07/2012
Age: 33
Location: Bandar Kinrara

PostSubject: Re: keberkesanan proses tanning    Tue Feb 19, 2013 8:12 am

maksud black tank tu x semestinya kita x buka lampu langsung...black tank kita ubah ikan tersebut dari tank putih kepada tank gelap..maksud tank gelap tu samaada setinggnya bawah biru keliling itam..semua itam atau pun semua biru...terdapat byk teknik yang berbeza bergantung pada setiap owner tersebut....selalunya bila ikan dah capai tahap yang diperlukan apabila dlm proses tanning..black tank pula second step...black tank still perlukan cahaya...samaada mengunakan cahaya matahari(paling baik utk ikan) atau mengunakan lampu...bila ikan berada didalam black tank..kadar yang disyorkan adalah selama 12 jam utk satu hari....klu nak lebih pun boleh nak kurang pun boleh...terpulang pada owner tersebut....tujuan black tank ini pula adalah untuk menaikkan warna asas ikan tersebut....

(sekadar pendapat)...
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
apai85



Posts: 50
Join date: 18/02/2013
Age: 29
Location: kuala Lumpur

PostSubject: Re: keberkesanan proses tanning    Tue Feb 19, 2013 8:17 am

ok bro , thanks byk2 Razz terbaik laa ...
Back to top Go down
View user profile
baim



Posts: 91
Join date: 19/01/2013

PostSubject: Re: keberkesanan proses tanning    Tue Feb 19, 2013 11:02 am

bro apai pakai fon samsung ke??padai root fon n upgrade rom x??hehe
Back to top Go down
View user profile
apai85



Posts: 50
Join date: 18/02/2013
Age: 29
Location: kuala Lumpur

PostSubject: Re: keberkesanan proses tanning    Tue Feb 19, 2013 4:05 pm

baim wrote:
bro apai pakai fon samsung ke??padai root fon n upgrade rom x??hehe


upgrade android ke bro ?
Back to top Go down
View user profile
baim



Posts: 91
Join date: 19/01/2013

PostSubject: Re: keberkesanan proses tanning    Wed Feb 20, 2013 12:55 pm

apai85 wrote:
baim wrote:
bro apai pakai fon samsung ke??padai root fon n upgrade rom x??hehe


upgrade android ke bro ?

yeszzaaa...bole x tolong upgrade ke jelly bean...fon s2 G version..huhuu Very Happy
Back to top Go down
View user profile
apai85



Posts: 50
Join date: 18/02/2013
Age: 29
Location: kuala Lumpur

PostSubject: Re: keberkesanan proses tanning    Thu Feb 21, 2013 6:29 am

baim wrote:
apai85 wrote:
baim wrote:
bro apai pakai fon samsung ke??padai root fon n upgrade rom x??hehe


upgrade android ke bro ?

yeszzaaa...bole x tolong upgrade ke jelly bean...fon s2 G version..huhuu Very Happy



aku pon pki S2 gak .... yg ade skrg tuk versi GT jee kot tp tu pon lum stable lg. samsung kate nak launch bln 1 tp dah nak msk bln 3 dah , jgn kate jelly bean .... bean pon xda g Laughing
Back to top Go down
View user profile
Wanaro



Posts: 40
Join date: 03/02/2013
Location: Lestari Perdana, Seri Kembangan

PostSubject: Re: keberkesanan proses tanning    Fri Feb 22, 2013 3:38 am

Untuk x da G dah kuar kat luar negara.. yg G x tau bila... tp akan kuar
Back to top Go down
View user profile
baim



Posts: 91
Join date: 19/01/2013

PostSubject: Re: keberkesanan proses tanning    Fri Feb 22, 2013 10:43 am

slow la samsung...dah lame tunggu nie..jelly bean bole multi window...tu yg gian tu...hehehe Laughing
Back to top Go down
View user profile
rimausiam



Posts: 71
Join date: 17/12/2011
Age: 25
Location: gombak

PostSubject: Re: keberkesanan proses tanning    Sat Feb 23, 2013 4:17 am

kalu skdar hobbyiest xpyh laa nak tanning nie... layan je develop ikan tu lg best.... tanning ke x, smpai masa matang die, akan hasilkan result yg sama... kasi layannnnn je....





p/s: try halakan torchlight ke mata anda slama sminit, jgn bkelip, ko rase cmne? best?
Back to top Go down
View user profile
 

keberkesanan proses tanning

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone ::  :: -