Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Share | 
 

 ekor ikan kelisa rosak

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2
AuthorMessage
geruwo



Posts: 143
Join date: 29/01/2011
Location: Dalam Aquarium

PostSubject: Re: ekor ikan kelisa rosak   Mon Aug 13, 2012 10:28 am

asraf.shazriq wrote:
salam...
saye pnah aedr pglman dmane
ekor ikan kelisa rosak smase nk mnukar
ikan trsebut kpd akuarium yg bigger.
mklumlah..ikan nie mmbesar ikut "tong simpanan" nye..
haha...hampir separuh ekor nye putus dan luke..
shgge ke pangkal ekor...
alhmdllah..lame2 klamaan ekor nye mule tmbuh smule...
dah akhirnya..
perfect!!mcm biase...
tp nmpak ckit kesan ekor trsebut putus..ckit je..
haha..
yg pnting..slagie krosakan nye
xmakan pngkal ekol...
prbbility nk kmbali tumbuh mmg ader..
dnt werie...
no mdcine needed...
dye akn tumbuh scare naturalll...
nie gmbar ikn tersebut..
stelah pulih...
c..xnmpak kn kesan nye pnah putus...



x keluar gambo la broo
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts: 682
Join date: 07/01/2011

PostSubject: Re: ekor ikan kelisa rosak   Mon Aug 13, 2012 1:26 pm

Jai wrote:
Salam all,

Mintak pendapat apa masalah aro aku ni dok pusing2 gigit ekor sendiri sampai kontot?
Benda ni berlaku sejak masuk WTT. Dah sebulan lebih itu je keja dia abis bila nak tumbuh balik huhu?

http://i1194.photobucket.com/albums/aa362/jai703/13082012443.jpg
http://i1194.photobucket.com/albums/aa362/jai703/10082012408.jpg



Back to top Go down
View user profile
retro



Posts: 238
Join date: 26/06/2011

PostSubject: Re: ekor ikan kelisa rosak   Mon Aug 13, 2012 2:29 pm

kasik comm..dia tk gigit la ekor tu nnt..hehe..aku dh penah kena..buat mcm2..tukar air..boh ubat..garam berkilo2..dok gigit ekor gak..kasik makan apa pon hentam..last2 aku campak dlm comm..elok dh blk ekor..tkde kejar2 ekor sendiri mcm anjing plak..haha.. Twisted Evil
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts: 812
Join date: 09/07/2010

PostSubject: Re: ekor ikan kelisa rosak   Mon Aug 13, 2012 6:44 pm

Jai wrote:
Salam all,

Mintak pendapat apa masalah aro aku ni dok pusing2 gigit ekor sendiri sampai kontot?
Benda ni berlaku sejak masuk WTT. Dah sebulan lebih itu je keja dia abis bila nak tumbuh balik huhu?

http://i1194.photobucket.com/albums/aa362/jai703/13082012443.jpg
http://i1194.photobucket.com/albums/aa362/jai703/10082012408.jpg

Nak try ubat nt aku try tanya kawan aku ada lagi ke tak...dlu ada sekor ikan kawan aku camtu gak...tumbuh semula then gigit lagi...last2 ada 1 ubat apa tah drg try...ada research jugak la then hasil mujarab....cuma gejala ni aku dgr bahaya la jugak...
Back to top Go down
View user profile
Jai



Posts: 58
Join date: 12/10/2009

PostSubject: Re: ekor ikan kelisa rosak   Tue Aug 14, 2012 6:57 am

kyo82 wrote:
Jai wrote:
Salam all,

Mintak pendapat apa masalah aro aku ni dok pusing2 gigit ekor sendiri sampai kontot?
Benda ni berlaku sejak masuk WTT. Dah sebulan lebih itu je keja dia abis bila nak tumbuh balik huhu?

http://i1194.photobucket.com/albums/aa362/jai703/13082012443.jpg
http://i1194.photobucket.com/albums/aa362/jai703/10082012408.jpg

Nak try ubat nt aku try tanya kawan aku ada lagi ke tak...dlu ada sekor ikan kawan aku camtu gak...tumbuh semula then gigit lagi...last2 ada 1 ubat apa tah drg try...ada research jugak la then hasil mujarab....cuma gejala ni aku dgr bahaya la jugak...

tq bro kyo..aku akan menanti transcription tuan doktor Laughing
over active kot ikan ni..asyik summersault je ligan ekor sendiri..
memang dari kecik (4 bulan lepas le) dia ni camtu...masa pjg 4 inci baru2 ambik dulu...RTG aku yg dah 8 inci pun dia ligan. samseng kan main huhu
bab makan dia apa pun tak tolak...cuma dlm WTT ni dia mcm tak ambik port hal makan. agak merisaukan
Back to top Go down
View user profile
Jai



Posts: 58
Join date: 12/10/2009

PostSubject: Re: ekor ikan kelisa rosak   Tue Aug 14, 2012 7:01 am

retro wrote:
kasik comm..dia tk gigit la ekor tu nnt..hehe..aku dh penah kena..buat mcm2..tukar air..boh ubat..garam berkilo2..dok gigit ekor gak..kasik makan apa pon hentam..last2 aku campak dlm comm..elok dh blk ekor..tkde kejar2 ekor sendiri mcm anjing plak..haha.. Twisted Evil

tq bro retro...'kasi comm' ni makna kata nya macam mana ye?..campur2 kan dgn aro lain dlm satu tangki ke atau masuk FGT je
sori aku kurang arif istilah ni..almaklum lah nubie hehe
Back to top Go down
View user profile
saypool



Posts: 9
Join date: 18/07/2012
Age: 29
Location: penang

PostSubject: Re: ekor ikan kelisa rosak   Thu Aug 30, 2012 3:14 am

slam nak tya kepada semua....sindrom mata jatuh tak leh nak repair ke???aku rasa ikan aku jd mcm tu lah...nape ar?akuarium aku tak buh pe2 pun kat dasar nya...makn pun cengkerik ngan ulat..udang n anak ikan aku tak pernah bg pun...dari pe yg aku baca sindrom tu terjadi sebab lemak dari anak ikan..adacara untuk mengatasi tak...
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts: 937
Join date: 25/09/2011

PostSubject: Re: ekor ikan kelisa rosak   Thu Aug 30, 2012 12:45 pm

saypool wrote:
slam nak tya kepada semua....sindrom mata jatuh tak leh nak repair ke???aku rasa ikan aku jd mcm tu lah...nape ar?akuarium aku tak buh pe2 pun kat dasar nya...makn pun cengkerik ngan ulat..udang n anak ikan aku tak pernah bg pun...dari pe yg aku baca sindrom tu terjadi sebab lemak dari anak ikan..adacara untuk mengatasi tak...

Jgn bgi mkn ulat...
Back to top Go down
View user profile
Si Ikang



Posts: 115
Join date: 19/02/2010
Location: Marang, Terengganu

PostSubject: Re: ekor ikan kelisa rosak   Fri Aug 31, 2012 8:53 am

Pasal ekor aro tu: Kualiti air...rajin2lah tukar air...tp sekali kena lambat nak pulih. Tp akan pulih dgn bantuan ubat. Kat kedai byk jual

Pasal eyedrop: Kalo akua tu jenis dua tingkat, jangan letak dia di tingkat bawah. Sb dia suka tengok kaki ke atau kucing kita yang lalu lalang. Pernah cuba letak bola ping pong dulu bila ikan ada tanda eyedrop-sangat membantu dan xjadi eyedropnye.
Back to top Go down
View user profile
 

ekor ikan kelisa rosak

View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 2Go to page : Previous  1, 2

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone ::  :: -