Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Harga menjunam kaw2...

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
abgkembar



Posts : 228
Join date : 10/10/2012
Age : 30
Location : Puchong

PostSubject: Harga menjunam kaw2...   Thu Jan 31, 2013 9:38 pm

Salam pada sume memberz... saje nak kongsi perasaan anda sume ble harga arowana kaw2 dah jatuh... Highback Golden dah bley dapat semurah RM100 sekor, Harga Malaysia Golden dh boleh dapat semurah rm350 sekor...aku tgk dah nak sama harga ngn green @ yellow tail arowana. Agak2 korang apelah perasaan broker2 yg jual arowana nie...dan ape plak perasaan penggemar arowana nie... suka Very Happy , sedih Sad , terharu Embarassed , terkejut Shocked , marah Mad ...dsb??? bley korang kongsikan ape yg dirasa?
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Harga menjunam kaw2...   Fri Feb 01, 2013 12:21 am

Dgn harga dan jenis ikan2 tersebut..leh bro bgtau size2 ikan itu dgn harga tersebut?
Back to top Go down
View user profile
abgkembar



Posts : 228
Join date : 10/10/2012
Age : 30
Location : Puchong

PostSubject: Re: Harga menjunam kaw2...   Fri Feb 01, 2013 1:01 am

saiz 3 inci bro... Very Happy
Back to top Go down
View user profile
Hazri



Posts : 195
Join date : 02/04/2012
Age : 32
Location : Pontian Johor

PostSubject: Re: Harga menjunam kaw2...   Fri Feb 01, 2013 4:39 am

yke..lum pernah jumpa lagi..kt mane tu...
Back to top Go down
View user profile
mr_azhar86



Posts : 201
Join date : 19/09/2012
Age : 30
Location : Selayang Baru

PostSubject: Re: Harga menjunam kaw2...   Fri Feb 01, 2013 5:45 am

pendapat aku.. IF selaku pengusaha ternakan ikan, sure a little bit (yeke a little bit?) frust la.. yela, berpuluh or maybe beratus ribu (x mustahil cecah jutaan) ringgit dilabur dalam industri ikan ni.. tp last2 harga merudum..

tp, kita selaku penggemar @ penghobi @ pembela.. xde efek negatif selain suka (aku rasa la) sbb bagi peluang utk org yg margin financial diorg kecik (tp ada minat nak main aro) untuk mula berjinak2 dlm hobi yg selama ni mungkin sekadar jadi 'idaman'... dari idaman da bole jadi realiti...

Pendapat aku yg newbie ni jgk.. kecantikan seseekor ikan yg dibela tu subjektif.. mmg la ciri2 ikan yg byk kita bole baca dalam forum ni bole dibezakan melalui harga dan jenis ikan.. tp if kita puas hati dgn apa yg kita bela (even ikan laga sekalipun), harga bukan lagi ukuran..

- sekadar memberi pendapat as newbie -

wallahualam


by da way, mane jumpe MG rm350? mmg ade ciri2 MG dah ke? leh bg contact number bro? saje nak usya2 dlu..
Back to top Go down
View user profile
tomkk



Posts : 334
Join date : 16/10/2012
Location : kuala kangsar

PostSubject: Re: Harga menjunam kaw2...   Fri Feb 01, 2013 7:27 am

stuju ngan ckap bro azhar tu..dl seingat aku nk bela aro ni rasanya mcm langit ngn bumi gak jaraknya...sekarang mcm aur ngn tebing dh...hehehe n sesape nk ank mg saiz 3inci++ leh pm aku...aku nk turun kajang cuti thn baru cina ni...tp anak mg biasa2 je la...xde la mcm ikan andak...hrga rm360...rm10 tu utk minyak...hehehe
Back to top Go down
View user profile
polurse85



Posts : 105
Join date : 24/12/2012
Age : 31
Location : Puncak Alam

PostSubject: Re: Harga menjunam kaw2...   Fri Feb 01, 2013 9:17 am

tomkk wrote:
stuju ngan ckap bro azhar tu..dl seingat aku nk bela aro ni rasanya mcm langit ngn bumi gak jaraknya...sekarang mcm aur ngn tebing dh...hehehe n sesape nk ank mg saiz 3inci++ leh pm aku...aku nk turun kajang cuti thn baru cina ni...tp anak mg biasa2 je la...xde la mcm ikan andak...hrga rm360...rm10 tu utk minyak...hehehe

Bro tomkk, kasi upload la dulu induk dier.......baru leh up lagi sales...... bounce bounce
Back to top Go down
View user profile
tomkk



Posts : 334
Join date : 16/10/2012
Location : kuala kangsar

PostSubject: Re: Harga menjunam kaw2...   Fri Feb 01, 2013 8:30 pm

owner kolam xbg gambr lg...kalo x mmg aku dh upload...sample lepas2 aku tgk ok la...badan lite blue...nnt kalo aku dpt gmbr aku upload...
Back to top Go down
View user profile
icecube



Posts : 95
Join date : 18/04/2012

PostSubject: Re: Harga menjunam kaw2...   Fri Feb 01, 2013 10:52 pm

apa size ikan tu tomkk ? yg mgbb rm360 tu.
Back to top Go down
View user profile
tomkk



Posts : 334
Join date : 16/10/2012
Location : kuala kangsar

PostSubject: Re: Harga menjunam kaw2...   Sat Feb 02, 2013 8:00 am

3++ inci bro...update ikan ada 7ekor je...1mulut induk je...oh ye...1 hal lg...ikan ni aku xmeniaga...just kalo sape nk aku leh la tolang ambik(cas rm10 je utk duit minyak p ambik kat kolam tu n bawa ke KL)...tu pn sbb ada plan nk ke KL cuti thn cina ni...sbb tu aku xbuka thread...
Back to top Go down
View user profile
pppieee



Posts : 363
Join date : 09/12/2012
Age : 31

PostSubject: Re: Harga menjunam kaw2...   Sat Feb 02, 2013 8:54 am

tomkk wrote:
3++ inci bro...update ikan ada 7ekor je...1mulut induk je...oh ye...1 hal lg...ikan ni aku xmeniaga...just kalo sape nk aku leh la tolang ambik(cas rm10 je utk duit minyak p ambik kat kolam tu n bawa ke KL)...tu pn sbb ada plan nk ke KL cuti thn cina ni...sbb tu aku xbuka thread...

leh ejas utk aku sekor..heheehehe
Back to top Go down
View user profile
polurse85



Posts : 105
Join date : 24/12/2012
Age : 31
Location : Puncak Alam

PostSubject: Re: Harga menjunam kaw2...   Sat Feb 02, 2013 9:27 am

tomkk wrote:
stuju ngan ckap bro azhar tu..dl seingat aku nk bela aro ni rasanya mcm langit ngn bumi gak jaraknya...sekarang mcm aur ngn tebing dh...hehehe n sesape nk ank mg saiz 3inci++ leh pm aku...aku nk turun kajang cuti thn baru cina ni...tp anak mg biasa2 je la...xde la mcm ikan andak...hrga rm360...rm10 tu utk minyak...hehehe

Bro tomkk, nak tny sket......klu ikan mg biasa andak punya paling lawa ek???yg bro kodok jual tu???itu yang paling lawa ke atau ade lagi mg lagi lawa dari tu...newbie nak info sket la dari otai2 ape beza sume tu.....tq. Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
icecube



Posts : 95
Join date : 18/04/2012

PostSubject: Re: Harga menjunam kaw2...   Sat Feb 02, 2013 7:59 pm

arowana chili red ada tak ? Smile yg defect ke atau cedera pasal comm bole pm aku. tq.
Back to top Go down
View user profile
tomkk



Posts : 334
Join date : 16/10/2012
Location : kuala kangsar

PostSubject: Re: Harga menjunam kaw2...   Sat Feb 02, 2013 8:04 pm

aku pn newbie gak bro...cuma dr yg org dok ckap ikan andak kualiti tinggi...
biasanya kalo kolam ada induk F0 or induk2 high kualiti,tntu dia pnya baby pn dr kualiti yg tebaik...
yg tu kene tnya otai2 kat cni la...bro kodok ke...bro nadeem ke...admin ke...

p/s : bro2 otai(kodok..nadeem...admin)...sorry bukan jual nama...tp bg newbie dpt pendapat dr yg lebih berpengalaman...
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Harga menjunam kaw2...   Sat Feb 02, 2013 10:24 pm

Bg bg aku semua ikan dr memane farm cantik.. dorang ada keunikan tersendiri.. ikut mata tuannyer.. ada org suka andak ada suka mu ada suka mau..bila tgk ikan tgk induk dia kalau ada peluang tgk induk dia harvest trus book.. tp anak yg kuar dr mulut pun bukan semua ikut induk.. huhu.. aku newbir je sekadar sharing pendapat aku
Back to top Go down
View user profile
polurse85



Posts : 105
Join date : 24/12/2012
Age : 31
Location : Puncak Alam

PostSubject: Re: Harga menjunam kaw2...   Sun Feb 03, 2013 8:51 am

zerol86 wrote:
Bg bg aku semua ikan dr memane farm cantik.. dorang ada keunikan tersendiri.. ikut mata tuannyer.. ada org suka andak ada suka mu ada suka mau..bila tgk ikan tgk induk dia kalau ada peluang tgk induk dia harvest trus book.. tp anak yg kuar dr mulut pun bukan semua ikut induk.. huhu.. aku newbir je sekadar sharing pendapat aku

Oic..camtu ke???ok..tq bro2 sekalian...
Back to top Go down
View user profile
NADEEN



Posts : 177
Join date : 24/04/2011
Age : 32
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Harga menjunam kaw2...   Tue Feb 05, 2013 10:43 pm

hobi nih...hobi je pun..
mahal..leh bikin duit..
murah..leh bikin penyeri..
bisness mcm biasa..ada jatuh bangun..
utk tokey pening la..duit semakin susah mau masuk..
utk peminat..ni la masa yg sesuai mau tapau..
kadang2 time ni kita dpt tgk..
peminat sejati dgn minat yg terikut2..
org suka aro psl dia adalah ikan yg rare n cantik @ suka psl bnda tu bleh buat income...
kebanyakan suka aro ni psl bleh buat income...jarang jumpa peminat fanatik yg betul2 syg kn aro tu...
beli n simpan smpi mati...bikin koleksi utk hiasan d rumah...

so jatuh bangun psl industri aro ni adalah lebih kepada pengusaha..
bg peminat...jatuh ke bangun ke ape ke, ada aro lawa...tapau n bikin koleksi memasing...hehehehe
Back to top Go down
View user profile http://bumiemasaquaculture.blogspot.com/
Wanaro



Posts : 40
Join date : 03/02/2013
Location : Lestari Perdana, Seri Kembangan

PostSubject: Re: Harga menjunam kaw2...   Tue Feb 05, 2013 11:28 pm

Betul tu bro.. saya setuju sgt²
Back to top Go down
View user profile
madi_kuale



Posts : 191
Join date : 24/03/2012
Age : 35
Location : kuala kangsar

PostSubject: Re: Harga menjunam kaw2...   Wed Feb 06, 2013 12:02 am

mcmmana plak dgn harga arowana blood,chili dan super red? Jatuh jgk ke?
Back to top Go down
View user profile
abgkembar



Posts : 228
Join date : 10/10/2012
Age : 30
Location : Puchong

PostSubject: Re: Harga menjunam kaw2...   Wed Feb 06, 2013 1:16 am

bagi aku harga golden malaysia dh banyak jatuh...klu red still harga masih kencang lagi...
Back to top Go down
View user profile
polurse85



Posts : 105
Join date : 24/12/2012
Age : 31
Location : Puncak Alam

PostSubject: Re: Harga menjunam kaw2...   Wed Feb 06, 2013 9:30 am

abgkembar wrote:
bagi aku harga golden malaysia dh banyak jatuh...klu red still harga masih kencang lagi...

yup, harga golden jatuh tapi red still maintain. tau x nape? sebab MG dari malaysia, dh byk farm bukak tapi kualiti hancur...x dpt eksport luar negara, bile kuantiti melebihi permintaan, itu yang jatuh harga tu...tapi jatuh hanya di malaysia, harga di luar still MG termahal antara sume sbb wujudnya farm di Singapore yang wujudkan GH....

Actually ini sama juga yang berlaku di Indonesia, harga red di sana juga jatuh teruk..sbb x dapat eksport luar....diorg perlukan MG disana walhal kite plak memerlukan CR disini....MG di Indon still maintain tapi harga CR (Diorg panggil Super Red je) jatuh teruk....

So, kesimpulan dier adalah wujudnya pro and con antara benda2 nie....terpulang pada rezeki masing2.... cheers cheers
Back to top Go down
View user profile
abgkembar



Posts : 228
Join date : 10/10/2012
Age : 30
Location : Puchong

PostSubject: Re: Harga menjunam kaw2...   Wed Feb 06, 2013 6:21 pm

polurse85 wrote:
abgkembar wrote:
bagi aku harga golden malaysia dh banyak jatuh...klu red still harga masih kencang lagi...

yup, harga golden jatuh tapi red still maintain. tau x nape? sebab MG dari malaysia, dh byk farm bukak tapi kualiti hancur...x dpt eksport luar negara, bile kuantiti melebihi permintaan, itu yang jatuh harga tu...tapi jatuh hanya di malaysia, harga di luar still MG termahal antara sume sbb wujudnya farm di Singapore yang wujudkan GH....

Actually ini sama juga yang berlaku di Indonesia, harga red di sana juga jatuh teruk..sbb x dapat eksport luar....diorg perlukan MG disana walhal kite plak memerlukan CR disini....MG di Indon still maintain tapi harga CR (Diorg panggil Super Red je) jatuh teruk....

So, kesimpulan dier adalah wujudnya pro and con antara benda2 nie....terpulang pada rezeki masing2.... cheers cheers

btol2......aku sokong... Very Happy
Back to top Go down
View user profile
Ajee



Posts : 43
Join date : 20/10/2012
Age : 32
Location : putrajaya-pasir mas

PostSubject: Re: Harga menjunam kaw2...   Wed Feb 06, 2013 6:35 pm

NADEEN wrote:
hobi nih...hobi je pun..
mahal..leh bikin duit..
murah..leh bikin penyeri..
bisness mcm biasa..ada jatuh bangun..
utk tokey pening la..duit semakin susah mau masuk..
utk peminat..ni la masa yg sesuai mau tapau..
kadang2 time ni kita dpt tgk..
peminat sejati dgn minat yg terikut2..
org suka aro psl dia adalah ikan yg rare n cantik @ suka psl bnda tu bleh buat income...
kebanyakan suka aro ni psl bleh buat income...jarang jumpa peminat fanatik yg betul2 syg kn aro tu...
beli n simpan smpi mati...bikin koleksi utk hiasan d rumah...

so jatuh bangun psl industri aro ni adalah lebih kepada pengusaha..
bg peminat...jatuh ke bangun ke ape ke, ada aro lawa...tapau n bikin koleksi memasing...hehehehe
sole reason sy bela aro hehe
+1 bro nadeen
Back to top Go down
View user profile
tomkk



Posts : 334
Join date : 16/10/2012
Location : kuala kangsar

PostSubject: Re: Harga menjunam kaw2...   Fri Feb 08, 2013 7:59 am

saya bela sbb suka membela...n spesialnya aro ni sbb dia mmg cun dok dlm aquarium...tp mcm br nadeem ckp gak...smbil berminat or berhobi ni..aro bleh d jdikan penambah pendapatn...
Back to top Go down
View user profile
MEBIUS



Posts : 3
Join date : 20/02/2013
Age : 39
Location : DAMANSARA

PostSubject: Re: Harga menjunam kaw2...   Wed Feb 20, 2013 9:53 pm

betul2...aku setuju tuh...x salah kalo nk jadikan pendapatan sampingan, cuma janganlah meniaga stail yahudi..nk untung brlipat kali ganda...rasanyer mnggu nih nk turun bm...kalo ada otai2 yg sudi ble la tt ek...t pm saya
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Harga menjunam kaw2...   Today at 10:38 am

Back to top Go down
 
Harga menjunam kaw2...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Jual Beli ikan arowana-
Jump to: