Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Jual ikan tanpa tangki oxygen

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
underwater



Posts : 71
Join date : 25/01/2013
Location : Bertam, Penang

PostSubject: Jual ikan tanpa tangki oxygen   Wed Jan 30, 2013 4:18 am

Assalamualaikum, topik ni saya buka atas sebab ingin tahu macam mana kita nak jual ikan kalau kita takde oxygen tank yang digunakan untuk pam gas ke dalam beg plastik tu?
Harap dapat berkongsi.
Back to top Go down
View user profile
din_waklu90



Posts : 151
Join date : 30/11/2012
Age : 26
Location : Bukit Mertajam, Penang

PostSubject: Re: Jual ikan tanpa tangki oxygen   Wed Jan 30, 2013 4:53 am

underwater wrote:
Assalamualaikum, topik ni saya buka atas sebab ingin tahu macam mana kita nak jual ikan kalau kita takde oxygen tank yang digunakan untuk pam gas ke dalam beg plastik tu?
Harap dapat berkongsi.

Waalaikumsalam bro. Saya pon xde jugak tank oxygen kt umah. Tapi pack elok2 dalam plastik pstu bawak g kedai aqua.
Mintak isi oxygen. Kalau kt tempat saya 1 plastik dia caj RM2 isi maximum. Hopefully membantu.

p/s - semangat niaga tu dh ada. cer iklan sket. Very Happy
Back to top Go down
View user profile
underwater



Posts : 71
Join date : 25/01/2013
Location : Bertam, Penang

PostSubject: Re: Jual ikan tanpa tangki oxygen   Wed Jan 30, 2013 5:12 am

Hehe.. nak iklan ape, ikan pun baby lg.. Just nak prepare kalau rasa ada yg nak jual nanti.
1-Boleh tahan ke ikan tu sementara kita nak bawa g kedai?
2-Kalau orang datang beli kat rumah lak camne ye? Nak kene bawa org tu g kedai skali pulak isi gas..
3-Kalau terpaksa pos pulak camne in case customer dok jauh..
Back to top Go down
View user profile
din_waklu90



Posts : 151
Join date : 30/11/2012
Age : 26
Location : Bukit Mertajam, Penang

PostSubject: Re: Jual ikan tanpa tangki oxygen   Wed Jan 30, 2013 5:59 am

underwater wrote:
Hehe.. nak iklan ape, ikan pun baby lg.. Just nak prepare kalau rasa ada yg nak jual nanti.
1-Boleh tahan ke ikan tu sementara kita nak bawa g kedai?
2-Kalau orang datang beli kat rumah lak camne ye? Nak kene bawa org tu g kedai skali pulak isi gas..
3-Kalau terpaksa pos pulak camne in case customer dok jauh..

1. InsyaAllah tahan. Stakat ni saya buat ok je.
2. Mintak la org tu tggu kt mne2. Lepak2 kedai kopi sementara nk isi oxygen.
3. Antaq pakai bas pon boleh. Mohon bro akeem share sket ilmu. Saya pon blajaq dari dia.
Ikan kalau masok 1 plastik sekoq pstu oxygen isi maximum tahan aih.
Back to top Go down
View user profile
asheed



Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Jual ikan tanpa tangki oxygen   Wed Jan 30, 2013 6:31 am

beli jek pam bubble tu...
pamkan oksigen pakai pam bubble
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Jual ikan tanpa tangki oxygen   Wed Jan 30, 2013 6:33 am

din_waklu90 wrote:
underwater wrote:
Hehe.. nak iklan ape, ikan pun baby lg.. Just nak prepare kalau rasa ada yg nak jual nanti.
1-Boleh tahan ke ikan tu sementara kita nak bawa g kedai?
2-Kalau orang datang beli kat rumah lak camne ye? Nak kene bawa org tu g kedai skali pulak isi gas..
3-Kalau terpaksa pos pulak camne in case customer dok jauh..

1. InsyaAllah tahan. Stakat ni saya buat ok je.
2. Mintak la org tu tggu kt mne2. Lepak2 kedai kopi sementara nk isi oxygen.
3. Antaq pakai bas pon boleh. Mohon bro akeem share sket ilmu. Saya pon blajaq dari dia.
Ikan kalau masok 1 plastik sekoq pstu oxygen isi maximum tahan aih.

Suka betul ko petik nama aku yer bro..hehe..perkara yg penting juga..plastik pack ikan tu mesti 2 lapis.. Twisted Evil
Back to top Go down
View user profile
underwater



Posts : 71
Join date : 25/01/2013
Location : Bertam, Penang

PostSubject: Re: Jual ikan tanpa tangki oxygen   Wed Jan 30, 2013 6:55 am

Bro asheed, pum bubble tu camne ye?

Kalau hantar by bus camne pulak packing nye?
Back to top Go down
View user profile
cdjapex



Posts : 67
Join date : 28/12/2012
Age : 34
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Jual ikan tanpa tangki oxygen   Wed Jan 30, 2013 7:05 am

underwater wrote:
Bro asheed, pum bubble tu camne ye?

Kalau hantar by bus camne pulak packing nye?

kalo nak pack tu.. pastikan 2 lapis plastik.. pastu bucu plastik tu ko selotep... agar ikan tu tak tersekat dek bucu2 tu.. kang kalo lemas kang.. putih mato... then.. gunakan yg motor bubble tu.. ala.. yg rm10 tu... yg kuar bubble sahaja...
Back to top Go down
View user profile
pppieee



Posts : 363
Join date : 09/12/2012
Age : 31

PostSubject: Re: Jual ikan tanpa tangki oxygen   Wed Jan 30, 2013 7:22 am

ikat kuat2..jgn bg kempis packing tu
Back to top Go down
View user profile
underwater



Posts : 71
Join date : 25/01/2013
Location : Bertam, Penang

PostSubject: Re: Jual ikan tanpa tangki oxygen   Wed Jan 30, 2013 7:37 am

Pump bubble tu air pump yg guna bateri tu ke?
Back to top Go down
View user profile
rohurockstar



Posts : 454
Join date : 06/06/2012
Age : 35
Location : klang.selangor.malaysia

PostSubject: Re: Jual ikan tanpa tangki oxygen   Wed Jan 30, 2013 8:03 am

bro,

buat permulaan klu xde oxygen tank pun xpe. mcm sy buat,klu customer tu jln jauh dan perlu nk pump oxygen sy isi kat kedai ikan.jgn risau,setakat 10 mnt nk ke kedai tu insyaAllah xde pape.klu buyer dtg lewat mlm sy bungkus je elok2 tanpa oxygen.alhamdulillah so far ok je.baru2 ni sy try bwk sekor aro dari klang ke bkt merah tanpa isi oxygen selama hampir 5jam ikan tu rilek je.

utk htr naik bas rasanya abg2 diatas dh tunjuk apa yg perlu Wink
Back to top Go down
View user profile
underwater



Posts : 71
Join date : 25/01/2013
Location : Bertam, Penang

PostSubject: Re: Jual ikan tanpa tangki oxygen   Wed Jan 30, 2013 8:31 am

rohurockstar wrote:
bro,

buat permulaan klu xde oxygen tank pun xpe. mcm sy buat,klu customer tu jln jauh dan perlu nk pump oxygen sy isi kat kedai ikan.jgn risau,setakat 10 mnt nk ke kedai tu insyaAllah xde pape.klu buyer dtg lewat mlm sy bungkus je elok2 tanpa oxygen.alhamdulillah so far ok je.baru2 ni sy try bwk sekor aro dari klang ke bkt merah tanpa isi oxygen selama hampir 5jam ikan tu rilek je.

utk htr naik bas rasanya abg2 diatas dh tunjuk apa yg perlu Wink

Bungkus elok² tanpa oxygen tu tu siap ikat ngn getah ke? Kalau untuk anak² ikan yg saiz 3-5inci pun ok ke buat camtu?
Back to top Go down
View user profile
pppieee



Posts : 363
Join date : 09/12/2012
Age : 31

PostSubject: Re: Jual ikan tanpa tangki oxygen   Wed Jan 30, 2013 10:30 am

underwater wrote:

Bungkus elok² tanpa oxygen tu tu siap ikat ngn getah ke? Kalau untuk anak² ikan yg saiz 3-5inci pun ok ke buat camtu?

ye..sama je... tp syarat kene ikat betul2 kuat...pkai byk skit getah tuu.. jgn smpai udara dlm plastik tu keluarr...
Back to top Go down
View user profile
din_waklu90



Posts : 151
Join date : 30/11/2012
Age : 26
Location : Bukit Mertajam, Penang

PostSubject: Re: Jual ikan tanpa tangki oxygen   Wed Jan 30, 2013 12:52 pm

ikan_akeem wrote:
din_waklu90 wrote:
underwater wrote:
Hehe.. nak iklan ape, ikan pun baby lg.. Just nak prepare kalau rasa ada yg nak jual nanti.
1-Boleh tahan ke ikan tu sementara kita nak bawa g kedai?
2-Kalau orang datang beli kat rumah lak camne ye? Nak kene bawa org tu g kedai skali pulak isi gas..
3-Kalau terpaksa pos pulak camne in case customer dok jauh..

1. InsyaAllah tahan. Stakat ni saya buat ok je.
2. Mintak la org tu tggu kt mne2. Lepak2 kedai kopi sementara nk isi oxygen.
3. Antaq pakai bas pon boleh. Mohon bro akeem share sket ilmu. Saya pon blajaq dari dia.
Ikan kalau masok 1 plastik sekoq pstu oxygen isi maximum tahan aih.

Suka betul ko petik nama aku yer bro..hehe..perkara yg penting juga..plastik pack ikan tu mesti 2 lapis.. Twisted Evil

oh damn 2 lapis. lupa lagi. ceh. Neutral
Back to top Go down
View user profile
asheed



Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Jual ikan tanpa tangki oxygen   Wed Jan 30, 2013 4:23 pm

underwater wrote:
Bro asheed, pum bubble tu camne ye?

Kalau hantar by bus camne pulak packing nye?
pam yg kuokan oksigen tu yg pakai getah tu....
pamkan dlm plastik tp lambat keje sket ler...
agak2 da byk oksigen lam tu ikat kuat2...
Back to top Go down
View user profile
underwater



Posts : 71
Join date : 25/01/2013
Location : Bertam, Penang

PostSubject: Re: Jual ikan tanpa tangki oxygen   Wed Jan 30, 2013 8:00 pm

Ok, berita faham..
Thanks semua sudi bagi tunjuk ajar & kongsi pengalaman..
Kalau ada yg nak tambah² lagi silakan..
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Jual ikan tanpa tangki oxygen   Thu Jan 31, 2013 1:38 am

asheed wrote:
underwater wrote:
Bro asheed, pum bubble tu camne ye?

Kalau hantar by bus camne pulak packing nye?
pam yg kuokan oksigen tu yg pakai getah tu....
pamkan dlm plastik tp lambat keje sket ler...
agak2 da byk oksigen lam tu ikat kuat2...

hehe..kalo nak pakai blower pun boleh juga isi gas oksigen..yg pam angin macam nozzle pam minyak tu pun boleh yg ada kat kedai bengkel.sebab dia pam udara biasa ni je.
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Jual ikan tanpa tangki oxygen   Today at 11:24 am

Back to top Go down
 
Jual ikan tanpa tangki oxygen
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Jual Beli ikan arowana-
Jump to: