Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Salam perkenalan..

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
underwater



Posts : 71
Join date : 25/01/2013
Location : Bertam, Penang

PostSubject: Salam perkenalan..   Fri Jan 25, 2013 9:56 am

Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Saya berminat dan ingin belajar mengenai pemeliharaan ikan arowana ni, saya dari Bertam, Pulau Pinang. Baru beli ikan semalam kat kedai akuarium tapi yg jenis biasa dalam 4 inci, bajet pun ciput ja, jenis yellow kata org kt kedai akuarium tu. Saya tak tahu sangat main beli ja. Ni baru jumpa forum ni. Harap dapat tunjuk ajar dari senior² semua. Sebelum ni saya pelihara ikan² hiasan biasa ja. Terima kasih.
Back to top Go down
View user profile
pppieee



Posts : 363
Join date : 09/12/2012
Age : 31

PostSubject: Re: Salam perkenalan..   Fri Jan 25, 2013 8:59 pm

underwater wrote:
Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Saya berminat dan ingin belajar mengenai pemeliharaan ikan arowana ni, saya dari Bertam, Pulau Pinang. Baru beli ikan semalam kat kedai akuarium tapi yg jenis biasa dalam 4 inci, bajet pun ciput ja, jenis yellow kata org kt kedai akuarium tu. Saya tak tahu sangat main beli ja. Ni baru jumpa forum ni. Harap dapat tunjuk ajar dari senior² semua. Sebelum ni saya pelihara ikan² hiasan biasa ja. Terima kasih.

slmt dtg... harga bape angkat ikan tu?
Back to top Go down
View user profile
cdjapex



Posts : 67
Join date : 28/12/2012
Age : 34
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Salam perkenalan..   Fri Jan 25, 2013 9:20 pm

underwater wrote:
Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Saya berminat dan ingin belajar mengenai pemeliharaan ikan arowana ni, saya dari Bertam, Pulau Pinang. Baru beli ikan semalam kat kedai akuarium tapi yg jenis biasa dalam 4 inci, bajet pun ciput ja, jenis yellow kata org kt kedai akuarium tu. Saya tak tahu sangat main beli ja. Ni baru jumpa forum ni. Harap dapat tunjuk ajar dari senior² semua. Sebelum ni saya pelihara ikan² hiasan biasa ja. Terima kasih.

wasalam dan selamat datang..... takpe.. walaupun jenis yellow tail.... for beginner is good for u... sikit2 lama2 jadi bukit... hehe...
Back to top Go down
View user profile
din_waklu90



Posts : 151
Join date : 30/11/2012
Age : 26
Location : Bukit Mertajam, Penang

PostSubject: Re: Salam perkenalan..   Sat Jan 26, 2013 5:06 am

underwater wrote:
Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Saya berminat dan ingin belajar mengenai pemeliharaan ikan arowana ni, saya dari Bertam, Pulau Pinang. Baru beli ikan semalam kat kedai akuarium tapi yg jenis biasa dalam 4 inci, bajet pun ciput ja, jenis yellow kata org kt kedai akuarium tu. Saya tak tahu sangat main beli ja. Ni baru jumpa forum ni. Harap dapat tunjuk ajar dari senior² semua. Sebelum ni saya pelihara ikan² hiasan biasa ja. Terima kasih.

Waalaikumsalam bro. Bertam ey? Saya dok Bukit Mertajam. Bila2 bley lepak sekali. Hehe.
Anyway welcome to the club. Tanya ja pa2 psai aro. Suma geng forum ni friendly. Smile
Back to top Go down
View user profile
underwater



Posts : 71
Join date : 25/01/2013
Location : Bertam, Penang

PostSubject: Re: Salam perkenalan..   Sat Jan 26, 2013 5:34 am

pppieee wrote:
underwater wrote:
Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Saya berminat dan ingin belajar mengenai pemeliharaan ikan arowana ni, saya dari Bertam, Pulau Pinang. Baru beli ikan semalam kat kedai akuarium tapi yg jenis biasa dalam 4 inci, bajet pun ciput ja, jenis yellow kata org kt kedai akuarium tu. Saya tak tahu sangat main beli ja. Ni baru jumpa forum ni. Harap dapat tunjuk ajar dari senior² semua. Sebelum ni saya pelihara ikan² hiasan biasa ja. Terima kasih.

slmt dtg... harga bape angkat ikan tu?

Time kasih, rm120.. ok ke?

cdjapex wrote:
underwater wrote:
Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Saya berminat dan ingin belajar mengenai pemeliharaan ikan arowana ni, saya dari Bertam, Pulau Pinang. Baru beli ikan semalam kat kedai akuarium tapi yg jenis biasa dalam 4 inci, bajet pun ciput ja, jenis yellow kata org kt kedai akuarium tu. Saya tak tahu sangat main beli ja. Ni baru jumpa forum ni. Harap dapat tunjuk ajar dari senior² semua. Sebelum ni saya pelihara ikan² hiasan biasa ja. Terima kasih.

wasalam dan selamat datang..... takpe.. walaupun jenis yellow tail.... for beginner is good for u... sikit2 lama2 jadi bukit... hehe...

Time kasih, InsyaAllah yellow nanti boleh tukar jadi gold.. hehehe..

din_waklu90 wrote:
underwater wrote:
Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Saya berminat dan ingin belajar mengenai pemeliharaan ikan arowana ni, saya dari Bertam, Pulau Pinang. Baru beli ikan semalam kat kedai akuarium tapi yg jenis biasa dalam 4 inci, bajet pun ciput ja, jenis yellow kata org kt kedai akuarium tu. Saya tak tahu sangat main beli ja. Ni baru jumpa forum ni. Harap dapat tunjuk ajar dari senior² semua. Sebelum ni saya pelihara ikan² hiasan biasa ja. Terima kasih.

Waalaikumsalam bro. Bertam ey? Saya dok Bukit Mertajam. Bila2 bley lepak sekali. Hehe.
Anyway welcome to the club. Tanya ja pa2 psai aro. Suma geng forum ni friendly. Smile

Time kasih, hehe.. dok bm kt mana? InsyaAllah boleh lepak sama² nanti.. Ada 2 persoalan ni.
1- Ikan saya ni mcm takut²/terkejut bila lalu dekat ngn akuarium.. kenapa ya? Sebab masih baru ka? Dia aktif tapi suka lepak kt permukaan air ja..
2- Bagi makan anak kap pun dia tak kejar, macam takut², nak ngn taknak ja..
Back to top Go down
View user profile
din_waklu90



Posts : 151
Join date : 30/11/2012
Age : 26
Location : Bukit Mertajam, Penang

PostSubject: Re: Salam perkenalan..   Sat Jan 26, 2013 5:51 am

Bm kt sempadan dgn kulim nuh. atas daripada sungai lembu.

Jawapan utk soklan bro. Saya pon newbie lagi. Otai2 betulkan la ek. Very Happy\

1. Normal la tu takot2. Tak biasa lagi la tu. Boleh jadi "new tank syndrom". Bg masa sket nk bg besa dgn aqua.
2. Saya mmg x penah bg makan ikan kap ni. Org kata x bpa elok. Kalau 4 inci bg ulat dulu la. Abes kuat ikan seluang hat haluih2.
Back to top Go down
View user profile
underwater



Posts : 71
Join date : 25/01/2013
Location : Bertam, Penang

PostSubject: Re: Salam perkenalan..   Sat Jan 26, 2013 5:57 am

din_waklu90 wrote:
Bm kt sempadan dgn kulim nuh. atas daripada sungai lembu.

Jawapan utk soklan bro. Saya pon newbie lagi. Otai2 betulkan la ek. Very Happy\

1. Normal la tu takot2. Tak biasa lagi la tu. Boleh jadi "new tank syndrom". Bg masa sket nk bg besa dgn aqua.
2. Saya mmg x penah bg makan ikan kap ni. Org kata x bpa elok. Kalau 4 inci bg ulat dulu la. Abes kuat ikan seluang hat haluih2.

Alhamdulillah tadi dia sentai dah anak kap tu, tak tau masa bila di makan.. dia malu kot org tengok.. hehe
Anak kap tak elok ka bagi mkn.. anak kap pun saya pilih yg halus² ja.. tak ok ka?
Back to top Go down
View user profile
k321



Posts : 187
Join date : 24/10/2012

PostSubject: Re: Salam perkenalan..   Sat Jan 26, 2013 7:06 am

welcome bro,
tak biasa dgn tempat baru kot. nanti ok la kot.
Back to top Go down
View user profile
underwater



Posts : 71
Join date : 25/01/2013
Location : Bertam, Penang

PostSubject: Re: Salam perkenalan..   Sat Jan 26, 2013 7:28 am

k321 wrote:
welcome bro,
tak biasa dgn tempat baru kot. nanti ok la kot.

Thanks, kalau nk bg mkn ulat tu camne ye? Dah try bagi ulat tadi, ulat tu jatuh sampai dasar.. then mati.. ikan tu wat x tau je.. pastu buang ulat tu yg bagi anak kap pulak..
Back to top Go down
View user profile
din_waklu90



Posts : 151
Join date : 30/11/2012
Age : 26
Location : Bukit Mertajam, Penang

PostSubject: Re: Salam perkenalan..   Sat Jan 26, 2013 11:37 am

pelik jugak xmau ulat. mungkin sebab baru lg. pelan2 la. alhamdulillah la dia dh start makan.
jaga leklok aro tu. Smile
Back to top Go down
View user profile
underwater



Posts : 71
Join date : 25/01/2013
Location : Bertam, Penang

PostSubject: Re: Salam perkenalan..   Sun Jan 27, 2013 9:15 pm

Update untuk arowana saya:
1- sekarang dah mkn ulat elok dah.. tapi masih takut² lagi..
2- tambah lagi 1 ekor koleksi jenis hb pulak saiz 4-5 inch..
3- tambah 4 ekor jenis yellow saiz 2-3 inch..

Back to top Go down
View user profile
din_waklu90



Posts : 151
Join date : 30/11/2012
Age : 26
Location : Bukit Mertajam, Penang

PostSubject: Re: Salam perkenalan..   Sun Jan 27, 2013 9:27 pm

underwater wrote:
Update untuk arowana saya:
1- sekarang dah mkn ulat elok dah.. tapi masih takut² lagi..
2- tambah lagi 1 ekor koleksi jenis hb pulak saiz 4-5 inch..
3- tambah 4 ekor jenis yellow saiz 2-3 inch..


kemain angkat 4-5 ekoq dah. beli kt mana bro?
Back to top Go down
View user profile
underwater



Posts : 71
Join date : 25/01/2013
Location : Bertam, Penang

PostSubject: Re: Salam perkenalan..   Sun Jan 27, 2013 10:07 pm

kat tepeng.. farm bkt merah jgk.. ambik yg murah² ja.. kalau ambik yg mahai dpt sekoq, yg murah dpt la 5 ekoq..
Back to top Go down
View user profile
k321



Posts : 187
Join date : 24/10/2012

PostSubject: Re: Salam perkenalan..   Sun Jan 27, 2013 10:35 pm

underwater wrote:
kat tepeng.. farm bkt merah jgk.. ambik yg murah² ja.. kalau ambik yg mahai dpt sekoq, yg murah dpt la 5 ekoq..

yg murah dan mahai tu hb ke?
Back to top Go down
View user profile
underwater



Posts : 71
Join date : 25/01/2013
Location : Bertam, Penang

PostSubject: Re: Salam perkenalan..   Sun Jan 27, 2013 10:48 pm

tak la.. hb + yellow skali la.. murah² je.. kalau nk ambik MG@cross boleh dpt sekor je la nak banding 5 ekor tu..
Back to top Go down
View user profile
din_waklu90



Posts : 151
Join date : 30/11/2012
Age : 26
Location : Bukit Mertajam, Penang

PostSubject: Re: Salam perkenalan..   Sun Jan 27, 2013 10:52 pm

underwater wrote:
kat tepeng.. farm bkt merah jgk.. ambik yg murah² ja.. kalau ambik yg mahai dpt sekoq, yg murah dpt la 5 ekoq..

minat maen comm la ni. xpa pelan2 kayuh. lama2 bley up hat mahai.
Back to top Go down
View user profile
underwater



Posts : 71
Join date : 25/01/2013
Location : Bertam, Penang

PostSubject: Re: Salam perkenalan..   Mon Jan 28, 2013 1:05 am

tak jugak, buat partition gak utk 4 ekoq yellow tu.. nak comm takleh.. depa dok gaduh..
Back to top Go down
View user profile
din_waklu90



Posts : 151
Join date : 30/11/2012
Age : 26
Location : Bukit Mertajam, Penang

PostSubject: Re: Salam perkenalan..   Mon Jan 28, 2013 5:02 am

underwater wrote:
tak jugak, buat partition gak utk 4 ekoq yellow tu.. nak comm takleh.. depa dok gaduh..

uish cmtu pulak. bila2 free bley lepak skali. Very Happy
Back to top Go down
View user profile
underwater



Posts : 71
Join date : 25/01/2013
Location : Bertam, Penang

PostSubject: Re: Salam perkenalan..   Mon Jan 28, 2013 6:03 am

ok buleh, lepak sambil round² kedai ikan.. hehe
Back to top Go down
View user profile
din_waklu90



Posts : 151
Join date : 30/11/2012
Age : 26
Location : Bukit Mertajam, Penang

PostSubject: Re: Salam perkenalan..   Mon Jan 28, 2013 6:28 am

underwater wrote:
ok buleh, lepak sambil round² kedai ikan.. hehe

area mana hat syok round2?
Back to top Go down
View user profile
underwater



Posts : 71
Join date : 25/01/2013
Location : Bertam, Penang

PostSubject: Re: Salam perkenalan..   Mon Jan 28, 2013 6:58 am

saya pun tak tau sgt, kalau nak syoq area bkt merah la kot.. hehehe
Back to top Go down
View user profile
din_waklu90



Posts : 151
Join date : 30/11/2012
Age : 26
Location : Bukit Mertajam, Penang

PostSubject: Re: Salam perkenalan..   Mon Jan 28, 2013 8:32 am

underwater wrote:
saya pun tak tau sgt, kalau nak syoq area bkt merah la kot.. hehehe

boleh2. bila free? kalau ikutkan jumaat ni kul 3 petang saya turun b.merah. nk deal mg 24k. hehe. Very Happy
Back to top Go down
View user profile
underwater



Posts : 71
Join date : 25/01/2013
Location : Bertam, Penang

PostSubject: Re: Salam perkenalan..   Mon Jan 28, 2013 10:04 am

aik, mcm best je.. kalau takde pape leh ler join..
Back to top Go down
View user profile
din_waklu90



Posts : 151
Join date : 30/11/2012
Age : 26
Location : Bukit Mertajam, Penang

PostSubject: Re: Salam perkenalan..   Mon Jan 28, 2013 3:05 pm

underwater wrote:
aik, mcm best je.. kalau takde pape leh ler join..

boleh ja xdak masalah. nah saya tinggai contact sekali. kot2 nk turun skali.

017-5933989
Back to top Go down
View user profile
kodok



Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: Salam perkenalan..   Mon Jan 28, 2013 7:00 pm

din_waklu90 wrote:
underwater wrote:
aik, mcm best je.. kalau takde pape leh ler join..

boleh ja xdak masalah. nah saya tinggai contact sekali. kot2 nk turun skali.

017-5933989

wah...dah jumpa org kampung ni....
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
Sponsored content




PostSubject: Re: Salam perkenalan..   Today at 1:04 am

Back to top Go down
 
Salam perkenalan..
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Arowana Shopzone :: Kenali member-member forum arowana shopzone-
Jump to: