Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Cheap WTT Lab Project

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
fizaro



Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Cheap WTT Lab Project   Thu Jan 24, 2013 6:51 am

Sharing projek terbaru WTT Lab dengan kos termurah..kot..cubalah Smile

Anggaran kos :

1-Tong Putih Saiz A3 = RM40
2-Pemaipan PVC + O Ring = RM10 (xpasti sebab ada pakai barang lama)

*Motor Pump (Dophin 2000), Lampu (Shanda Putih 2 Feet), Filter + Lain-Lain ikut suka gaya macam mana.. Very Happy

*Kalau alat tangan tak cukup kos akan bertambah..peace..hepi sharing..

Simple drawing..



Sedang dikeringkan setelah dibasuh..







Sedang beroperasi..











Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Cheap WTT Lab Project   Thu Jan 24, 2013 7:23 am

Hehe kreatif2..ni guna box buat simpanbuku tu kan? Cuma takut sket tgk bro buh atas akurium tu je la..mampu tampung berat box tu?huhu..
Back to top Go down
View user profile
fizaro



Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: Cheap WTT Lab Project   Thu Jan 24, 2013 7:27 am

ikan_akeem wrote:
Hehe kreatif2..ni guna box buat simpanbuku tu kan? Cuma takut sket tgk bro buh atas akurium tu je la..mampu tampung berat box tu?huhu..

Ya betul..em betul juga tu..nanti pk semula..tujuan connect dengan tank 3 kaki sebab nak maintain suhu takut panas sangat sebab lampu pasang dalam box..tq..
Back to top Go down
View user profile
din_waklu90



Posts : 151
Join date : 30/11/2012
Age : 26
Location : Bukit Mertajam, Penang

PostSubject: Re: Cheap WTT Lab Project   Thu Jan 24, 2013 9:21 am

cun bro. nak try buat lah.
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Cheap WTT Lab Project   Thu Jan 24, 2013 12:01 pm

per hebat.... ade tokoh seorng pencipta..
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Cheap WTT Lab Project   Thu Jan 24, 2013 4:25 pm

Bro..buat la forced ventilation.buat satu lubang pastu letak kipasdlm cpu komputer..jgn lupa pulla buat satu llubang lain lagi utk angin keluar.nak bagi sejuk sket.
Back to top Go down
View user profile
Hazri



Posts : 195
Join date : 02/04/2012
Age : 32
Location : Pontian Johor

PostSubject: Re: Cheap WTT Lab Project   Thu Jan 24, 2013 6:04 pm

Bro nizam memang terbaiklah dari segi cipta mencipta rekaan baru ni..tahniah bro..lum sempat nak bertandang tengok koleksi bro nizam..tapi sejauh mana keberkesanan benda ni?adakah ia sama macam Fiber tank?
Back to top Go down
View user profile
fizaro



Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: Cheap WTT Lab Project   Thu Jan 24, 2013 9:59 pm

din_waklu90 wrote:
cun bro. nak try buat lah.

Boleh2..ada kemusykilan boleh tanya.. Smile
Back to top Go down
View user profile
fizaro



Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: Cheap WTT Lab Project   Thu Jan 24, 2013 10:00 pm

wanotz wrote:
per hebat.... ade tokoh seorng pencipta..

Mudah2an segala inovasi yang ada boleh dikongsi dan dapat manfaat bersama.. Smile
Back to top Go down
View user profile
fizaro



Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: Cheap WTT Lab Project   Thu Jan 24, 2013 10:02 pm

ikan_akeem wrote:
Bro..buat la forced ventilation.buat satu lubang pastu letak kipasdlm cpu komputer..jgn lupa pulla buat satu llubang lain lagi utk angin keluar.nak bagi sejuk sket.

Em idea yang baik..cuma box ni saiz agak limited..nak masuk kipas cpu mungkin tak muat kot..tape boleh difikirkan..thanks..
Buat masa ni cara saya maintain suhu air adalah dengan cara pergerakan air dari box dan ke dalam tank 3 kaki..mungkin dapat kawal suhu..kot.. Smile
Back to top Go down
View user profile
fizaro



Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: Cheap WTT Lab Project   Thu Jan 24, 2013 10:03 pm

Hazri wrote:
Bro nizam memang terbaiklah dari segi cipta mencipta rekaan baru ni..tahniah bro..lum sempat nak bertandang tengok koleksi bro nizam..tapi sejauh mana keberkesanan benda ni?adakah ia sama macam Fiber tank?

InsyAllah boleh dijemput datang ke rumah..bila berkesempatan saya cuba update hasil WTT ni kemudian..tq.. Smile
Back to top Go down
View user profile
fizi90



Posts : 19
Join date : 17/12/2012

PostSubject: Re: Cheap WTT Lab Project   Fri Jan 25, 2013 12:44 am

Boleh tau x apa function bnda neh?
Back to top Go down
View user profile
fizaro



Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: Cheap WTT Lab Project   Fri Jan 25, 2013 5:13 am

fizi90 wrote:
Boleh tau x apa function bnda neh?

Tujuannya untuk naikkan shine ikan terutamanya MG..nak jadikan XB @ GH pun boleh tapi ape2 pun bergantung kepada genetik ikan juga..peace.. Smile
Back to top Go down
View user profile
fizaro



Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: Cheap WTT Lab Project   Fri Jan 25, 2013 5:35 am

WTT Yesterday..



WTT Today..

Back to top Go down
View user profile
sirboo



Posts : 84
Join date : 20/01/2013
Age : 28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Cheap WTT Lab Project   Fri Jan 25, 2013 6:48 am

fuhh kreatif..blh buat bisnes ni..hehe
Back to top Go down
View user profile http://masheer6555.blogspot.com/
fizaro



Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: Cheap WTT Lab Project   Fri Jan 25, 2013 6:51 am

sirboo wrote:
fuhh kreatif..blh buat bisnes ni..hehe

Bisnes kurang berminat cuma lebih suka bela je.. Smile
Back to top Go down
View user profile
fizi90



Posts : 19
Join date : 17/12/2012

PostSubject: Re: Cheap WTT Lab Project   Fri Jan 25, 2013 8:01 am

Ooo.. Bro wat utk tanning ke.. mula2 x prsan ada aro dlm tuh..
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Cheap WTT Lab Project   Fri Jan 25, 2013 11:23 am

bila nak letak red dlm wTT :p
Back to top Go down
View user profile
fizaro



Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: Cheap WTT Lab Project   Fri Jan 25, 2013 4:08 pm

fizi90 wrote:
Ooo.. Bro wat utk tanning ke.. mula2 x prsan ada aro dlm tuh..

Ye betul.. Smile
Back to top Go down
View user profile
fizaro



Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: Cheap WTT Lab Project   Fri Jan 25, 2013 4:09 pm

wanotz wrote:
bila nak letak red dlm wTT :p

Kena tunggu giliran.. Razz
Back to top Go down
View user profile
din_waklu90



Posts : 151
Join date : 30/11/2012
Age : 26
Location : Bukit Mertajam, Penang

PostSubject: Re: Cheap WTT Lab Project   Sat Jan 26, 2013 4:30 am

fazrulnizam82 wrote:
din_waklu90 wrote:
cun bro. nak try buat lah.

Boleh2..ada kemusykilan boleh tanya.. Smile

Disebabkan tgk bro buat nmpak cun je. Saya pon dah try buat kt umah. Combine 3 bekas teros.
Still in the making. Thanks utk idea bernas bro. Smile
Back to top Go down
View user profile
fizaro



Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: Cheap WTT Lab Project   Sat Jan 26, 2013 7:26 am

din_waklu90 wrote:
fazrulnizam82 wrote:
din_waklu90 wrote:
cun bro. nak try buat lah.

Boleh2..ada kemusykilan boleh tanya.. Smile

Disebabkan tgk bro buat nmpak cun je. Saya pon dah try buat kt umah. Combine 3 bekas teros.
Still in the making. Thanks utk idea bernas bro. Smile

Wah bagus tu..bila siap kasi update sikit..outflow pakai paip saiz apa? Sambungan paip ke 3 bekas pakai paip saiz? Model pump?
Bila kekuatan pump lebih dari kemampuan overflow nanti air akan melebihi paras dan mungkin akan melimpah..peace.. Smile
Back to top Go down
View user profile
din_waklu90



Posts : 151
Join date : 30/11/2012
Age : 26
Location : Bukit Mertajam, Penang

PostSubject: Re: Cheap WTT Lab Project   Sat Jan 26, 2013 11:39 am

fazrulnizam82 wrote:
din_waklu90 wrote:
fazrulnizam82 wrote:
din_waklu90 wrote:
cun bro. nak try buat lah.

Boleh2..ada kemusykilan boleh tanya.. Smile

Disebabkan tgk bro buat nmpak cun je. Saya pon dah try buat kt umah. Combine 3 bekas teros.
Still in the making. Thanks utk idea bernas bro. Smile

Wah bagus tu..bila siap kasi update sikit..outflow pakai paip saiz apa? Sambungan paip ke 3 bekas pakai paip saiz? Model pump?
Bila kekuatan pump lebih dari kemampuan overflow nanti air akan melebihi paras dan mungkin akan melimpah..peace.. Smile

soalan bro membuatkan saya konpius. pape tu kena tnya abg angkat saya. segala benda2 alah pertukangan ni dia tau la nama dia.
saya tau pasang je. pump pon x beli lagi. hehe. hari isnin baru ikan masok relax2 dulu la. Very Happy
Back to top Go down
View user profile
fizaro



Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: Cheap WTT Lab Project   Sat Jan 26, 2013 4:11 pm

din_waklu90 wrote:
fazrulnizam82 wrote:
din_waklu90 wrote:
fazrulnizam82 wrote:
din_waklu90 wrote:
cun bro. nak try buat lah.

Boleh2..ada kemusykilan boleh tanya.. Smile

Disebabkan tgk bro buat nmpak cun je. Saya pon dah try buat kt umah. Combine 3 bekas teros.
Still in the making. Thanks utk idea bernas bro. Smile

Wah bagus tu..bila siap kasi update sikit..outflow pakai paip saiz apa? Sambungan paip ke 3 bekas pakai paip saiz? Model pump?
Bila kekuatan pump lebih dari kemampuan overflow nanti air akan melebihi paras dan mungkin akan melimpah..peace.. Smile

soalan bro membuatkan saya konpius. pape tu kena tnya abg angkat saya. segala benda2 alah pertukangan ni dia tau la nama dia.
saya tau pasang je. pump pon x beli lagi. hehe. hari isnin baru ikan masok relax2 dulu la. Very Happy

Kalau ada yang xpasti leh tanya..InsyAllah aku bantu.. Smile
Back to top Go down
View user profile
k321



Posts : 187
Join date : 24/10/2012

PostSubject: Re: Cheap WTT Lab Project   Sun Jan 27, 2013 4:44 am

respect bro la, idea bernas cheers cheers
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Cheap WTT Lab Project   Today at 3:03 am

Back to top Go down
 
Cheap WTT Lab Project
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: