Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Share | 
 

 Farm Arowana Yg Bermasalah

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4 ... 11, 12, 13  Next
AuthorMessage
miang
Admin


Posts: 1150
Join date: 11/12/2010

PostSubject: Re: Farm Arowana Yg Bermasalah   Tue Dec 14, 2010 9:40 am

Admin wrote:
huhu yg kolam MG 50k tu aku pun tau, ada iklan dalam mudah.my
dia siap tepon aku ajak masuk, dia ingat aku bnyak duit pe
siap cite kat aku yg ikan arowana ni buat sarang ler, ajak aku pi tengok
pastu dia ckp kolam dia lutsinar, leh tengok dari bawah, ape ntah dia membebel
haha layan Very Happy

ha3....hu3...adoilah.....ikan arowana buat sarang?mcm sarang ikan keli ke?kalau aku jadi ko...duit aku banyak pun aku tak masuk.........kolam lutsinar?ha3...nie dia punya kajian kot...dah dia biat arowana silver dpt hasil...nie dia buat R & D kat koam silver pulak...
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts: 1150
Join date: 11/12/2010

PostSubject: Re: Farm Arowana Yg Bermasalah   Tue Dec 14, 2010 9:41 am

kyo82 wrote:
Admin wrote:
huhu yg kolam MG 50k tu aku pun tau, ada iklan dalam mudah.my
dia siap tepon aku ajak masuk, dia ingat aku bnyak duit pe
siap cite kat aku yg ikan arowana ni buat sarang ler, ajak aku pi tengok
pastu dia ckp kolam dia lutsinar, leh tengok dari bawah, ape ntah dia membebel
haha layan Very Happy

btul tu Bob.Mg kuat kencing org tu.Ikan buat sarang yg best tu.Kira dah level tilapia la.Aku ada pi tgk.Siap dia campur induk MG dgn Tongyan lagi.Tu dia ckp la btul ke tak xtau lagi.tapi dgr cite dia dah byk musuh skrgni.xtaula nak jadi ape org camtu.


janagan kena ugut bunuh udah lerrrr
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts: 1150
Join date: 11/12/2010

PostSubject: Re: Farm Arowana Yg Bermasalah   Tue Dec 14, 2010 9:47 am

kyo82 wrote:
miang wrote:
Nmisan2k wrote:
Salam utk semua...

Aku masih lagi baru dalam dunia arowana ni. Dari pembacaan aku berkenaan topik nie, secara peribadi aku kagum dgn korang... gentle dan telus. Setidak2nya ia merupakan pelajaran dan pengalaman utk kita semua dalam arowana shopzone nie. Tahniah! utk admin dan rakan yg lain. Semoga kita tidak terus ditipu lagi... apa2 hal kalo turun kulai, kota tinggi atau kluang di Johor... roger2 aku. Kita boleh kenal2 dan masih banyak lagi ilmu yg perlu aku cari dan belajar dgn korang... 013-7349889. salammmmmmmm...

tak apa bro....pelan2 belajar....aku tujuh tahun dulu sblm aku berjinak2 dgn aro nie pun aku tak tau menda pasal aro nie...yg aku tau...tgk ikan tu jual kat kedai...fuhhhh mahalnya....kena tipu?biasalah dua ke tiga kali jugak bela ikan nie tak jadi..sbb kena tipu.....ko duduk mana sbnrnya...luas btl tmpt ko duduk, kota tinggi atau kluang di Johor....bro kyo lg byk pgalaman blh bljr dari dia.....ada bela ke bro?

Wah 7 tahun kira level PHD dah.Patutla apa aku nak cite semua bro Miang cite dlu.Kira super sifu dahni.Tahap leh bukak farm.Akupun masih blajar bro.Mujur ada kwn yg berpengalaman bukak kolam.Then bila kenal drg baru aku sedar ikan ni mg unik.Bukan sng2 nak bagi hasil.Kdg2 betina kalo xsesuai xkan lepas telur dari perutnya sampai mati.sebabtula bila suluh malam je ada pair tapi xda hasil pun.Aku mula2 dlu beli ikan pada kwn bapak aku jenis HB tapi dia kata HB quality.So sekor je dah rm900.Skrg aku bela dah 12inci mg jenis HB je.Then ada kelisa padi 2ekor.Tapi jenis ni mg lambat nak besar n develop.
Mgu depan aku kat Batu Pahat.Kg bini aku kat Semerah.Niat mg nak pi jln2 tgk ikan kt sana.kalo bro Nmisan2k nak join jomla.


tak ler level phd.....sikit2 taulah......ko lg ok dah ada kolam MG....aku kolam tilapia pun tak ada...nak joint dulu...tp bila dah aku korek rahsia..mcm2 aku dpt...jadi tak berani...biarlah modal yg aku ada tu aku simpan...buat modal anak aku belajar nanti....kira pelaburan jugak tu he3...
biasalah bro kalau kita cedok ikan...bila kita cedok...hb dia akan kata silap2 blh jadi s.hb nie...sekali bela nahhhh...ko jadi banjar red...parahhh....
kelisa padi ok dah tu blh buat modal tu....besar untungnya nanti...jaga je elok2.....
itu baru betina tak sesuai tak nak lepaskan telur...kena yang jantan pulak tak reti nak bawak telur apa cita...muntah balik lah...tertelan telur lah...mcm2 lg
Back to top Go down
View user profile
zcool



Posts: 295
Join date: 28/02/2010

PostSubject: Re: Farm Arowana Yg Bermasalah   Tue Dec 14, 2010 10:05 am

akeem, kalau kau nak involve dlm aro nie terutamanya secara part time, aku nasihatkan jangan gunakan duit yg perlu kau gunakan. Jika tak, aku recommend jangan involve terus kalau kau takde duit lebih. kebanyakan org lama @ otai yg aku kenal yg buat pawah aro nie semua gunakan duit lebih yg diorang mmg mampu nak belanjakan kpd benda2 mcm nie. so, diorang treat aro nie sebagai hobi yg ada hasil sampingan aje. Kalau hasil lebih, rezeki la.

dulu masa aku kursus di perikanan, ada sorang pakcik tu nak lebur duit gratuiti dia (kerja kerajaan) semua kat aro. aku kata kat dia secara berhemah la, suh dia simpan aje duit dia tu tapi tak tau la dia ikut ke tak. tapi kalau dia buat jugak, tak tau la camner, yea la org dah tua mgkin tu aje la duit dia nak mengharungi masa depan...

Ntah la...


ikan_akeem wrote:
zcool wrote:
Aku suka betul ayat bro miang nie:

"blh untung juta2 lemon sambil korek idung kat rumah"

Muahahahahaaaaa

hehehe..setuju ngan zcool..aku suka ayat tu Laughing

tapi mmg kesian la dgr citer org kene tipu smpai puluh2 ribu mcm ni.
aku teringin jgk nak ada kolam aro tapi tempat yg takdak.
ikan pun takdak lagi mcm zcool.nak masuk pawah2 nie pun jd takut bila dok dgr citer2 tipu nih,huhu.. Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
Nmisan2k



Posts: 37
Join date: 07/12/2010
Age: 44
Location: Johor

PostSubject: Re: Farm Arowana Yg Bermasalah   Tue Dec 14, 2010 5:12 pm

miang wrote:
Nmisan2k wrote:
Salam utk semua...

Aku masih lagi baru dalam dunia arowana ni. Dari pembacaan aku berkenaan topik nie, secara peribadi aku kagum dgn korang... gentle dan telus. Setidak2nya ia merupakan pelajaran dan pengalaman utk kita semua dalam arowana shopzone nie. Tahniah! utk admin dan rakan yg lain. Semoga kita tidak terus ditipu lagi... apa2 hal kalo turun kulai, kota tinggi atau kluang di Johor... roger2 aku. Kita boleh kenal2 dan masih banyak lagi ilmu yg perlu aku cari dan belajar dgn korang... 013-7349889. salammmmmmmm...

tak apa bro....pelan2 belajar....aku tujuh tahun dulu sblm aku berjinak2 dgn aro nie pun aku tak tau menda pasal aro nie...yg aku tau...tgk ikan tu jual kat kedai...fuhhhh mahalnya....kena tipu?biasalah dua ke tiga kali jugak bela ikan nie tak jadi..sbb kena tipu.....ko duduk mana sbnrnya...luas btl tmpt ko duduk, kota tinggi atau kluang di Johor....bro kyo lg byk pgalaman blh bljr dari dia.....ada bela ke bro?

Aku sebenarnya dok kat bandar tenggara... kira tengah2 antara 3 buah bandar... kluang, kulai dan kota tinggi, johor... Terima kasih utk memember kat sini atas ilmu dan maklumat yg diberikan... aku baru jer bela aro nie... baru2 nak blajar. jadi sebelum aku tercebur dgn aro yg mahal2 nie, ader baiknya aku cari pengalaman bela aro nie... aku bela aro murah jer... aro hijau eko kuning. Hari isnin 20/12/2010 try ambik sekor lg aro hijau... hijau biasa... common green, betul ker??? sajer aku nak try buat koleksi. Bila dah ok skit... upgrade bela banjar red plak...
Back to top Go down
View user profile
Nmisan2k



Posts: 37
Join date: 07/12/2010
Age: 44
Location: Johor

PostSubject: Re: Farm Arowana Yg Bermasalah   Tue Dec 14, 2010 5:15 pm

kyo82 wrote:
miang wrote:
Nmisan2k wrote:
Salam utk semua...

Aku masih lagi baru dalam dunia arowana ni. Dari pembacaan aku berkenaan topik nie, secara peribadi aku kagum dgn korang... gentle dan telus. Setidak2nya ia merupakan pelajaran dan pengalaman utk kita semua dalam arowana shopzone nie. Tahniah! utk admin dan rakan yg lain. Semoga kita tidak terus ditipu lagi... apa2 hal kalo turun kulai, kota tinggi atau kluang di Johor... roger2 aku. Kita boleh kenal2 dan masih banyak lagi ilmu yg perlu aku cari dan belajar dgn korang... 013-7349889. salammmmmmmm...

tak apa bro....pelan2 belajar....aku tujuh tahun dulu sblm aku berjinak2 dgn aro nie pun aku tak tau menda pasal aro nie...yg aku tau...tgk ikan tu jual kat kedai...fuhhhh mahalnya....kena tipu?biasalah dua ke tiga kali jugak bela ikan nie tak jadi..sbb kena tipu.....ko duduk mana sbnrnya...luas btl tmpt ko duduk, kota tinggi atau kluang di Johor....bro kyo lg byk pgalaman blh bljr dari dia.....ada bela ke bro?

Wah 7 tahun kira level PHD dah.Patutla apa aku nak cite semua bro Miang cite dlu.Kira super sifu dahni.Tahap leh bukak farm.Akupun masih blajar bro.Mujur ada kwn yg berpengalaman bukak kolam.Then bila kenal drg baru aku sedar ikan ni mg unik.Bukan sng2 nak bagi hasil.Kdg2 betina kalo xsesuai xkan lepas telur dari perutnya sampai mati.sebabtula bila suluh malam je ada pair tapi xda hasil pun.Aku mula2 dlu beli ikan pada kwn bapak aku jenis HB tapi dia kata HB quality.So sekor je dah rm900.Skrg aku bela dah 12inci mg jenis HB je.Then ada kelisa padi 2ekor.Tapi jenis ni mg lambat nak besar n develop.
Mgu depan aku kat Batu Pahat.Kg bini aku kat Semerah.Niat mg nak pi jln2 tgk ikan kt sana.kalo bro Nmisan2k nak join jomla.

teringin gak nak pergi dan join. cuma, buat masa nie mohon maaf.... agak sibuk sikit dgn urusan kebun....
Back to top Go down
View user profile
xback_aro



Posts: 493
Join date: 18/01/2010
Age: 32
Location: putrajaya / bukit merah / danok

PostSubject: Re: Farm Arowana Yg Bermasalah   Wed Dec 15, 2010 2:47 am

org kena tipu sbb dijanjikan pelaburan dengan pulangan lumayan nie besa la bro...kat paper sllu kita baca kes² mcm nie...cuma pasai kena tipu aro nie je belum kuar lagi.....aku tgk lani diaorg main beli je terutamanya induk gold,kl hback ok la juga,kualiti lebih kurang je.....beli induk gold tp dapat ikan mcm super hback je kan nanya....nk jual ank pun ssh nti....pastu ada lagi org yg berjangkit dgn penipuan...beli ank gold tp dapt super hback je...
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts: 718
Join date: 07/08/2009
Age: 31
Location: Bukit Merah

PostSubject: Re: Farm Arowana Yg Bermasalah   Wed Dec 15, 2010 6:24 am

adeh aku pun tengah susah hati ni sebb ada satu syarikat tu dia buat tawaran mcm nizam kata , highback matang RM9888 sekor, nama company dia 1GAF (golden arowana farm). yang aku susah hati tu diaorg ni ada keja sama ngn MAU Arowana. company yg aku promote skrg ni, MAU memang takde masalah, aku takut 1GAF ni ler wat hal, buat tawaran harga melampau-lampau, nanti pelabur komplain kami gak yg kena

aku nasihatkan sapa² yg nak join sistem pawah, baik terus dtg kat aku jer, masuk direct melalui syarikat MAU jer
terus je contact aku senang cite
Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
ikan_akeem



Posts: 845
Join date: 28/09/2010

PostSubject: Re: Farm Arowana Yg Bermasalah   Wed Dec 15, 2010 8:13 am

Admin wrote:
adeh aku pun tengah susah hati ni sebb ada satu syarikat tu dia buat tawaran mcm nizam kata , highback matang RM9888 sekor, nama company dia 1GAF (golden arowana farm). yang aku susah hati tu diaorg ni ada keja sama ngn MAU Arowana. company yg aku promote skrg ni, MAU memang takde masalah, aku takut 1GAF ni ler wat hal, buat tawaran harga melampau-lampau, nanti pelabur komplain kami gak yg kena

aku nasihatkan sapa² yg nak join sistem pawah, baik terus dtg kat aku jer, masuk direct melalui syarikat MAU jer
terus je contact aku senang cite
Very Happy

hehe..nanti encik admin leh dpt lebih byk komisyen cheers
aritu masa kat aquafair aku pun tsangkut dgr ceramah aro 1GAF tu..aduss..pening aku melayan.
Back to top Go down
View user profile
izzydean



Posts: 148
Join date: 07/11/2010

PostSubject: Re: Farm Arowana Yg Bermasalah   Wed Dec 15, 2010 1:38 pm

ikan_akeem wrote:
Admin wrote:
adeh aku pun tengah susah hati ni sebb ada satu syarikat tu dia buat tawaran mcm nizam kata , highback matang RM9888 sekor, nama company dia 1GAF (golden arowana farm). yang aku susah hati tu diaorg ni ada keja sama ngn MAU Arowana. company yg aku promote skrg ni, MAU memang takde masalah, aku takut 1GAF ni ler wat hal, buat tawaran harga melampau-lampau, nanti pelabur komplain kami gak yg kena

aku nasihatkan sapa² yg nak join sistem pawah, baik terus dtg kat aku jer, masuk direct melalui syarikat MAU jer
terus je contact aku senang cite
Very Happy

hehe..nanti encik admin leh dpt lebih byk komisyen cheers
aritu masa kat aquafair aku pun tsangkut dgr ceramah aro 1GAF tu..aduss..pening aku melayan.

brhati hati,,sebelum tercebur...tp bg aku cadangan bob tu ok..sbb klu kite masuk dgn bob..susah nk kena tipu..so x ada masalah..klu kena dgn bob kite pakat ramai ramai srh dia jd aro..hehehhehe
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts: 718
Join date: 07/08/2009
Age: 31
Location: Bukit Merah

PostSubject: Re: Farm Arowana Yg Bermasalah   Wed Dec 15, 2010 2:53 pm

hehe Insyaallah tak tipu, tapi kalau ikan tak bertelur @ lambat bertelur memang kena gak le bob haha
penat nk menjawab, tapi dah bgtau awal² arowana ni benda idup, susah nk jangka, tapi ikut pengalaman memang mcm tu ler, tahun pertama memang teruk skit, ada gak yg tak dpt hasil langsung tahun pertama, kalau tahun kedua tu baru bertambah, kesimpulannya lagi lama induk lagi kerap bagi hasil. tapi kalau rezeki nk dtg cepat Alhamdulillah ler
Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
Admin
Admin


Posts: 718
Join date: 07/08/2009
Age: 31
Location: Bukit Merah

PostSubject: Re: Farm Arowana Yg Bermasalah   Wed Dec 15, 2010 2:56 pm

ikan_akeem wrote:


hehe..nanti encik admin leh dpt lebih byk komisyen cheers
aritu masa kat aquafair aku pun tsangkut dgr ceramah aro 1GAF tu..aduss..pening aku melayan.

huhu ingat senang ke nk dapat sorang pelabur, bulan lepas sorang je dpt, bulan ni takde lagi
haha hang patut soal siasat 1GAF ni sampai diaorg takleh jawab, setahu aku depa ni mana tau sangt pasal ikan, yang depa tau RM RM RM hehe Shocked
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
ikan_akeem



Posts: 845
Join date: 28/09/2010

PostSubject: Re: Farm Arowana Yg Bermasalah   Thu Dec 16, 2010 1:15 am

syarikat MAU = MU arowana ke?sori la kwn2, aku tak braper kenal lagi ngan syarikat2 arowana kat area bkt merah ni.minggu ni aku ke penang.kalo ada masa ingat nak singgah ke sana.tapi tempat yg aku tau BMA tu je la,hehe.
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts: 718
Join date: 07/08/2009
Age: 31
Location: Bukit Merah

PostSubject: Re: Farm Arowana Yg Bermasalah   Thu Dec 16, 2010 2:15 am

ikan_akeem wrote:
syarikat MAU = MU arowana ke?sori la kwn2, aku tak braper kenal lagi ngan syarikat2 arowana kat area bkt merah ni.minggu ni aku ke penang.kalo ada masa ingat nak singgah ke sana.tapi tempat yg aku tau BMA tu je la,hehe.

MU Arowana Aquaculture
MAU Arowana Sdn Bhd

dua syarikat ni bos dia encik fadil, MU Arowana milik dia sorang , tapi MAU Arowana dia ada kongsi ngn encik Sahar dan encik Arifin, nak join yg mana pun boleh Very Happy

dah BMA dok depan skali mesti hang singgah situ kan, lajak le skit kat depan lagi, syarikat MAU ni ujung skali
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
izzydean



Posts: 148
Join date: 07/11/2010

PostSubject: Re: Farm Arowana Yg Bermasalah   Thu Dec 16, 2010 2:40 am

[quote="Admin"]
ikan_akeem wrote:
syarikat MAU = MU arowana ke?sori la kwn2, aku tak braper kenal lagi ngan syarikat2 arowana kat area bkt merah ni.minggu ni aku ke penang.kalo ada masa ingat nak singgah ke sana.tapi tempat yg aku tau BMA tu je la,hehe.

MU Arowana Aquaculture
MAU Arowana Sdn Bhd

dua syarikat ni bos dia encik fadil, MU Arowana milik dia sorang , tapi MAU Arowana dia ada kongsi ngn encik Sahar dan encik Arifin, nak join yg mana pun boleh Very Happy

dah BMA dok depan skali mesti hang singgah situ kan, lajak le skit kat depan lagi, syarikat MAU ni ujung skali[/quote

ha ha ha..betul tu..jln terus sampai ujung skali jumpalah mau dan mu..klu ada razeki dptlah stok ikan kt situ..tempat lain aku tanya harga power power..kt mu murah hehehhe..tokey siap bg lg diskaun lg..klu ko org banjar lg byk leh dpt afro afro afro afro
Back to top Go down
View user profile
 

Farm Arowana Yg Bermasalah

View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 13Go to page : Previous  1, 2, 3, 4 ... 11, 12, 13  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Sistem Pawah Kolam Kelisa / Arowana :: Pertanyaan atau Pandangan tentang sistem pawah kolam kelisa / arowana-