Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 koleksi aro aku..klu bosan leh tgk..hehe

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
AuthorMessage
zcool



Posts : 295
Join date : 28/02/2010

PostSubject: Re: koleksi aro aku..klu bosan leh tgk..hehe   Mon Dec 13, 2010 12:11 am

Hmmm... yg nie aku setuju dgn bro kyo. Nie mmg HB bukan MG, tapi HB yg kualiti bagus punya. Ciri2 MG kurang sikit or mungkin takde kat ikan nie. Tapi dari segi harga, mmg murah or berpatutan sgt harga yg kau beli.

Cuba teka, nie HB ke MG???




kyo82 wrote:
Aku rasa Bob kena bawak geng2 kat cni gi tgk ikan kat umah Loi (Tebuk Pancor).Tak pun tlg tgkap gambar.Haritu aku pi nak tgkap gambaq xleh sebab kamera xbawak.Bukan apa dia ada dalam 2,3 ekor SuperHB.Sekali tgk mg org akan ckp MG tapi sebagai org yg jujur dia trus trang ckap bukan MG.Then Insya Allah aku akan cuba amik gambar induk SuperHB bila kwn aku ada harvest kolam drg.Chu penuh,cross habis,biru pekat,rim nipis yg kuat goldnya.Tapi aku tny kwn aku kenapa masih letak dalam kategori SuperHB,dia just kata xcukup spec sebab chu agak kasar.Tapi ramai yg beli ikan drg then claim sbg MG org beli dgn hati terbuka. So isu MG ni kita anggaplah sebagai terlalu subjektif sebab MG sendiri ada yg kelas 1,2,3.
Aku nak tny bro Dean mamat yg bapaknya sakit tu kaki dia tempang skit ke?Kalo betul bapak dia org panggil Harun Hindu(gelaran je).Mg pakcik tu sakit jantungpun.Tgah tahun lepas dia masuk ICU kat Penang.Then mamat yg tu lak adik kepada bro yg jg kedai tu(dia claim sebagai owner kedai tu).Abg dia siap pakai Toyota Harrier lagi.Bob tau sgtla.hehehe.Tapi kalo niat bro Dean nak membantu xda mslh.Cuma aku xnak ada yg rs tertipu je.Aku dah tgk kwn2 yg kena ugut n kena tipu berpuluh2 ribu.Dengan harga rm2100 pada saiz 15-16inci aku rs berbaloila bro beli ikan tu.Cuma pada pendapat aku nampak mcm HB yg tanning dalam fiber putih.


Last edited by zcool on Mon Dec 13, 2010 5:57 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: koleksi aro aku..klu bosan leh tgk..hehe   Mon Dec 13, 2010 12:17 am

izzydean wrote:
kyo82 wrote:
.
ye la..aku rasa mmg betul mamt tu yg ko ckp tu..umah dia tepi jln..tp aku peliklahlah..klu abg dia dh pki toyota harrier kira dh kaya tu..takkan setakat duit obat nk bw bapa gi ijn kl pun x ada..peliklah klu mcm tu..x pellah..aku x kisah sgt psl ikan tu..lg pun niat aku ikhlas tolong kerana allah..yg penting dia tau apa yg dia buat..anyway tq atas nasihat ko bro...mari kite doakan semoga bapa dia cepat sembuh..klu dia tipu biarkan allah saje yg balas.. cheers cheers cheers cheers

Yeah cayela bro Dean.Dgn hati yg murni segala mslh dapat diselesaikan.Tapi pada aku ko bli pada harga rm2100 tu kira berbaloi lagi sebab ikan dah besar so xda ape ko nak kesalkan.Mg abg dia pakai Harrier pun.Dlu depa ada pujuk aku bli GH pd drg.Akupun konfius kenapa dia leh pakai Harrier masa aku jumpa dia mula2 dlu walhal dok menyewa umah kat Kamunting je.Rupanya kedai2 milik sorang Dato' then kolam yg drg claim drg punya pun milik Dato' ni gak.Dia ni la yg bro Miang ckp tu.Anyway kalo kita tak terlibat ngan benda2 yg xbrapa best kira ok je.Akupun bosan2 pi tgk ikan kt c2.
Back to top Go down
View user profile
zcool



Posts : 295
Join date : 28/02/2010

PostSubject: Re: koleksi aro aku..klu bosan leh tgk..hehe   Mon Dec 13, 2010 1:28 am

Out of Topic sikit... Bro kyo, kawan kau ada kolam kosong lagi tak??? Tq.

kyo82 wrote:
Aku rasa Bob kena bawak geng2 kat cni gi tgk ikan kat umah Loi (Tebuk Pancor).Tak pun tlg tgkap gambar.Haritu aku pi nak tgkap gambaq xleh sebab kamera xbawak.Bukan apa dia ada dalam 2,3 ekor SuperHB.Sekali tgk mg org akan ckp MG tapi sebagai org yg jujur dia trus trang ckap bukan MG.Then Insya Allah aku akan cuba amik gambar induk SuperHB bila kwn aku ada harvest kolam drg.Chu penuh,cross habis,biru pekat,rim nipis yg kuat goldnya.Tapi aku tny kwn aku kenapa masih letak dalam kategori SuperHB,dia just kata xcukup spec sebab chu agak kasar.Tapi ramai yg beli ikan drg then claim sbg MG org beli dgn hati terbuka. So isu MG ni kita anggaplah sebagai terlalu subjektif sebab MG sendiri ada yg kelas 1,2,3.
Aku nak tny bro Dean mamat yg bapaknya sakit tu kaki dia tempang skit ke?Kalo betul bapak dia org panggil Harun Hindu(gelaran je).Mg pakcik tu sakit jantungpun.Tgah tahun lepas dia masuk ICU kat Penang.Then mamat yg tu lak adik kepada bro yg jg kedai tu(dia claim sebagai owner kedai tu).Abg dia siap pakai Toyota Harrier lagi.Bob tau sgtla.hehehe.Tapi kalo niat bro Dean nak membantu xda mslh.Cuma aku xnak ada yg rs tertipu je.Aku dah tgk kwn2 yg kena ugut n kena tipu berpuluh2 ribu.Dengan harga rm2100 pada saiz 15-16inci aku rs berbaloila bro beli ikan tu.Cuma pada pendapat aku nampak mcm HB yg tanning dalam fiber putih.
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: koleksi aro aku..klu bosan leh tgk..hehe   Mon Dec 13, 2010 2:59 am

[quote="zcool"]Out of Topic sikit... Bro kyo, kawan kau ada kolam kosong lagi tak??? Tq.

kyo82 wrote:


Dia baru korek 67kolam.Tapi semua dah book bro.Then dia susah nak bawak masuk ikan luar nak jg kualiti.Ada ramai gak org lua nak letak ikan matang dari kolam lain kat tempat dia tapi dia xbrani amik risiko.
Back to top Go down
View user profile
zcool



Posts : 295
Join date : 28/02/2010

PostSubject: Re: koleksi aro aku..klu bosan leh tgk..hehe   Mon Dec 13, 2010 6:10 am

Ooo... ok. aku igt nak letak kolam luar dulu ikan2 aku. byk perancangan lain plak tahun depan walaupun mula2 hajat di hati nak korek kolam sendiri cuba2 Smile. Nnti la, kot2 kalau ada kosong lagi, mgkin aku boleh post gmbr2 ikan aku kasi kawan kau tgk ok ke tak. Aku nie pun bukan la gila harap nak kaya sgt2. Ada hasil sikit luar dari keje aku skrg nie dah kira ok dah...


[quote="kyo82"]
zcool wrote:
Out of Topic sikit... Bro kyo, kawan kau ada kolam kosong lagi tak??? Tq.

kyo82 wrote:


Dia baru korek 67kolam.Tapi semua dah book bro.Then dia susah nak bawak masuk ikan luar nak jg kualiti.Ada ramai gak org lua nak letak ikan matang dari kolam lain kat tempat dia tapi dia xbrani amik risiko.
Back to top Go down
View user profile
izzydean

avatar

Posts : 148
Join date : 06/11/2010

PostSubject: Re: koleksi aro aku..klu bosan leh tgk..hehe   Mon Dec 13, 2010 6:18 am

[quote="kyo82"]
zcool wrote:
Out of Topic sikit... Bro kyo, kawan kau ada kolam kosong lagi tak??? Tq.

kyo82 wrote:


Dia baru korek 67kolam.Tapi semua dah book bro.Then dia susah nak bawak masuk ikan luar nak jg kualiti.Ada ramai gak org lua nak letak ikan matang dari kolam lain kat tempat dia tapi dia xbrani amik risiko.

tq bro z cool n bro kyo82..pas ni harap harap janji abg fadhil boss mu tu nk bg aku mg dptlah..hehehhe.dia kata minggu depan buka mulut ikan..so klu ada yg baik dia simpankan untuk aku.... cheers cheers cheers
Back to top Go down
View user profile
izzydean

avatar

Posts : 148
Join date : 06/11/2010

PostSubject: Re: koleksi aro aku..klu bosan leh tgk..hehe   Mon Dec 13, 2010 6:40 am

[quote="izzydean"]
kyo82 wrote:
zcool wrote:
Out of Topic sikit... Bro kyo, kawan kau ada kolam kosong lagi tak??? Tq.

kyo82 wrote:


Dia baru korek 67kolam.Tapi semua dah book bro.Then dia susah nak bawak masuk ikan luar nak jg kualiti.Ada ramai gak org lua nak letak ikan matang dari kolam lain kat tempat dia tapi dia xbrani amik risiko.

tq bro z cool n bro kyo82..pas ni harap harap janji abg fadhil boss mu tu nk bg aku mg dptlah..hehehhe.dia kata minggu depan buka mulut ikan..so klu ada yg baik dia simpankan untuk aku.... cheers cheers cheers







ni pic mg aku...
Back to top Go down
View user profile
zcool



Posts : 295
Join date : 28/02/2010

PostSubject: Re: koleksi aro aku..klu bosan leh tgk..hehe   Mon Dec 13, 2010 7:56 am

Yg bwh tu MG gak ke bro dean?
Back to top Go down
View user profile
Nmisan2k

avatar

Posts : 37
Join date : 07/12/2010
Age : 47
Location : Johor

PostSubject: Re: koleksi aro aku..klu bosan leh tgk..hehe   Mon Dec 13, 2010 8:18 am

Salam... nice bro dean punya mg. Bro Dean, kalau TERlalu kat bandar tenggara, johor.... roger2 la aku. Aku ingat nak berguru dgn ko... maksud aku nak belajar pasal arowana nie... 013-7349889. salammmmm......
Back to top Go down
View user profile
izzydean

avatar

Posts : 148
Join date : 06/11/2010

PostSubject: Re: koleksi aro aku..klu bosan leh tgk..hehe   Mon Dec 13, 2010 8:58 am

Nmisan2k wrote:
Salam... nice bro dean punya mg. Bro Dean, kalau TERlalu kat bandar tenggara, johor.... roger2 la aku. Aku ingat nak berguru dgn ko... maksud aku nak belajar pasal arowana nie... 013-7349889. salammmmm......

ok..aku slalu gi bandar tenggara lawat kwn aku..dia kije kt masjid bandar tenggara..jd noja..nama dia ali..hehe
Back to top Go down
View user profile
izzydean

avatar

Posts : 148
Join date : 06/11/2010

PostSubject: Re: koleksi aro aku..klu bosan leh tgk..hehe   Mon Dec 13, 2010 9:03 am

izzydean wrote:
Nmisan2k wrote:
Salam... nice bro dean punya mg. Bro Dean, kalau TERlalu kat bandar tenggara, johor.... roger2 la aku. Aku ingat nak berguru dgn ko... maksud aku nak belajar pasal arowana nie... 013-7349889. salammmmm......

ok..aku slalu gi bandar tenggara lawat kwn aku..dia kije kt masjid bandar tenggara..jd noja..nama dia ali..hehe

z cool..yg bawah tu mg juga aku beli dekat sian long..jhr...tp masih muda lg br 5 bln...ada cip dgn cert..rm12k..gred aaa
Back to top Go down
View user profile
Nmisan2k

avatar

Posts : 37
Join date : 07/12/2010
Age : 47
Location : Johor

PostSubject: Re: koleksi aro aku..klu bosan leh tgk..hehe   Mon Dec 13, 2010 9:06 am

izzydean wrote:
Nmisan2k wrote:
Salam... nice bro dean punya mg. Bro Dean, kalau TERlalu kat bandar tenggara, johor.... roger2 la aku. Aku ingat nak berguru dgn ko... maksud aku nak belajar pasal arowana nie... 013-7349889. salammmmm......

ok..aku slalu gi bandar tenggara lawat kwn aku..dia kije kt masjid bandar tenggara..jd noja..nama dia ali..hehe

ok! cantekkk... jgn lupa calling2....
Back to top Go down
View user profile
izzydean

avatar

Posts : 148
Join date : 06/11/2010

PostSubject: Re: koleksi aro aku..klu bosan leh tgk..hehe   Mon Dec 13, 2010 9:10 am

Nmisan2k wrote:
izzydean wrote:
Nmisan2k wrote:
Salam... nice bro dean punya mg. Bro Dean, kalau TERlalu kat bandar tenggara, johor.... roger2 la aku. Aku ingat nak berguru dgn ko... maksud aku nak belajar pasal arowana nie... 013-7349889. salammmmm......

ok..aku slalu gi bandar tenggara lawat kwn aku..dia kije kt masjid bandar tenggara..jd noja..nama dia ali..hehe

ok! cantekkk... jgn lupa calling2....

ok.. Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy skrg ko bela aro jenis apa..klu ko nk nnt aku bawa kt batu pahat..kt situ byk farm aro..tgk boleh beli jgn..harga dia mantol tu..hehee
Back to top Go down
View user profile
Nmisan2k

avatar

Posts : 37
Join date : 07/12/2010
Age : 47
Location : Johor

PostSubject: Re: koleksi aro aku..klu bosan leh tgk..hehe   Mon Dec 13, 2010 9:50 am

izzydean wrote:
Nmisan2k wrote:
izzydean wrote:
Nmisan2k wrote:
Salam... nice bro dean punya mg. Bro Dean, kalau TERlalu kat bandar tenggara, johor.... roger2 la aku. Aku ingat nak berguru dgn ko... maksud aku nak belajar pasal arowana nie... 013-7349889. salammmmm......

ok..aku slalu gi bandar tenggara lawat kwn aku..dia kije kt masjid bandar tenggara..jd noja..nama dia ali..hehe

ok! cantekkk... jgn lupa calling2....

ok.. Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy skrg ko bela aro jenis apa..klu ko nk nnt aku bawa kt batu pahat..kt situ byk farm aro..tgk boleh beli jgn..harga dia mantol tu..hehee

Aku masih baru dan masih blaja... buat masa ni aku bela aro hijau eko kuning jer, 20/12/2010, insyaallah aku ambik lgi satu.. hijau gak common green. saje buat koleksi smbil blaja. Tu yg aku nak menuntut dgn ko nie ilmu penjagaan aro. sebelum aku beli aro nie pd 01/12/2010, aku gi kulai sebelah petronas, banjar red eko merah harga rm 250. tangan aku dah gigil jer masa tu nak beli, tapi bila aku pergi air bemban... banjar red harga rm300, terbongkang kojol sekor... terus potong stim aku nak beli banjar red. kawan aku kata beli aro hijau dulu... blaja dulu... betul gak kata dia... nampak aro hijau aku tu mcm ok jer... tak tau la pada pandangan mata ko. Aku beli sebelum jumpa web nie... anak : 3-5" harga rm138. dan aro hijau yg akan datang nanti rm130. kat forum nie la baru aku tau rupanya banjared ader 2 jenis... ekor kuning dgn merah. Ingat kalo berjaya belaan aku... aku nak sambar lak aro banjar red eko kuning dan merah sekali gus... amacam???
Back to top Go down
View user profile
izzydean

avatar

Posts : 148
Join date : 06/11/2010

PostSubject: Re: koleksi aro aku..klu bosan leh tgk..hehe   Mon Dec 13, 2010 4:59 pm

Nmisan2k wrote:
izzydean wrote:
Nmisan2k wrote:
izzydean wrote:
Nmisan2k wrote:
Salam... nice bro dean punya mg. Bro Dean, kalau TERlalu kat bandar tenggara, johor.... roger2 la aku. Aku ingat nak berguru dgn ko... maksud aku nak belajar pasal arowana nie... 013-7349889. salammmmm......

ok..aku slalu gi bandar tenggara lawat kwn aku..dia kije kt masjid bandar tenggara..jd noja..nama dia ali..hehe

ok! cantekkk... jgn lupa calling2....

ok.. Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy skrg ko bela aro jenis apa..klu ko nk nnt aku bawa kt batu pahat..kt situ byk farm aro..tgk boleh beli jgn..harga dia mantol tu..hehee

Aku masih baru dan masih blaja... buat masa ni aku bela aro hijau eko kuning jer, 20/12/2010, insyaallah aku ambik lgi satu.. hijau gak common green. saje buat koleksi smbil blaja. Tu yg aku nak menuntut dgn ko nie ilmu penjagaan aro. sebelum aku beli aro nie pd 01/12/2010, aku gi kulai sebelah petronas, banjar red eko merah harga rm 250. tangan aku dah gigil jer masa tu nak beli, tapi bila aku pergi air bemban... banjar red harga rm300, terbongkang kojol sekor... terus potong stim aku nak beli banjar red. kawan aku kata beli aro hijau dulu... blaja dulu... betul gak kata dia... nampak aro hijau aku tu mcm ok jer... tak tau la pada pandangan mata ko. Aku beli sebelum jumpa web nie... anak : 3-5" harga rm138. dan aro hijau yg akan datang nanti rm130. kat forum nie la baru aku tau rupanya banjared ader 2 jenis... ekor kuning dgn merah. Ingat kalo berjaya belaan aku... aku nak sambar lak aro banjar red eko kuning dan merah sekali gus... amacam???

kt kulai tu mahal..aku dh tgk dh kedai kt sana..ada ke anak rtg dia ckp mg..harga 3 inci anak rtg semua rm3000..klu hb aku igt lglah mahal kt kedai tu..tp kedai tu mmg byk jual rtg dgn hb..klu nk beli banjar ko belilah dgn mr admin..aku dh tgk banjar dia..ada 2 ekor..ko beli puas hati punya..harga minta kurang heheheh.. Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Back to top Go down
View user profile
zcool



Posts : 295
Join date : 28/02/2010

PostSubject: Re: koleksi aro aku..klu bosan leh tgk..hehe   Mon Dec 13, 2010 7:30 pm

Yea ke bro dean? 12k sekor ke?

Tapi saya just nak bagi pendapat aje. Kalau boleh, bro dean check semula dgn sian long yg MG kat bawah tu. kalau tgk berdasarkan pemerhatian gmbr & pengalaman, ikan gmbr bawah tu boleh dikategorikan sbgi RTG aje. Cuba check dgn diorang semula & kalau boleh tukar dgn ikan lain, bwk org lain yg tau characteristics MG untuk pilih. Walaupun ikan masih muda tapi tgk dah 7-9 inci dah tu & sepatutnya untuk MG dah boleh nampak dah ciri2 dia tu. Ikan yg dlm gmbr bawah tu level 5 pun belum cecah lagi. Elok bro dean check...

kalau dgn 12k sekor, bro dean boleh beli golden head lagi skrg nie 2 ekor dlm saiz 7-8 inci...


izzydean wrote:
izzydean wrote:
Nmisan2k wrote:
Salam... nice bro dean punya mg. Bro Dean, kalau TERlalu kat bandar tenggara, johor.... roger2 la aku. Aku ingat nak berguru dgn ko... maksud aku nak belajar pasal arowana nie... 013-7349889. salammmmm......

ok..aku slalu gi bandar tenggara lawat kwn aku..dia kije kt masjid bandar tenggara..jd noja..nama dia ali..hehe

z cool..yg bawah tu mg juga aku beli dekat sian long..jhr...tp masih muda lg br 5 bln...ada cip dgn cert..rm12k..gred aaa
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: koleksi aro aku..klu bosan leh tgk..hehe   Mon Dec 13, 2010 9:14 pm

kyo82 wrote:
Aku rasa Bob kena bawak geng2 kat cni gi tgk ikan kat umah Loi (Tebuk Pancor).Tak pun tlg tgkap gambar.Haritu aku pi nak tgkap gambaq xleh sebab kamera xbawak.Bukan apa dia ada dalam 2,3 ekor SuperHB.Sekali tgk mg org akan ckp MG tapi sebagai org yg jujur dia trus trang ckap bukan MG.Then Insya Allah aku akan cuba amik gambar induk SuperHB bila kwn aku ada harvest kolam drg.Chu penuh,cross habis,biru pekat,rim nipis yg kuat goldnya.Tapi aku tny kwn aku kenapa masih letak dalam kategori SuperHB,dia just kata xcukup spec sebab chu agak kasar.Tapi ramai yg beli ikan drg then claim sbg MG org beli dgn hati terbuka. So isu MG ni kita anggaplah sebagai terlalu subjektif sebab MG sendiri ada yg kelas 1,2,3.
Aku nak tny bro Dean mamat yg bapaknya sakit tu kaki dia tempang skit ke?Kalo betul bapak dia org panggil Harun Hindu(gelaran je).Mg pakcik tu sakit jantungpun.Tgah tahun lepas dia masuk ICU kat Penang.Then mamat yg tu lak adik kepada bro yg jg kedai tu(dia claim sebagai owner kedai tu).Abg dia siap pakai Toyota Harrier lagi.Bob tau sgtla.hehehe.Tapi kalo niat bro Dean nak membantu xda mslh.Cuma aku xnak ada yg rs tertipu je.Aku dah tgk kwn2 yg kena ugut n kena tipu berpuluh2 ribu.Dengan harga rm2100 pada saiz 15-16inci aku rs berbaloila bro beli ikan tu.Cuma pada pendapat aku nampak mcm HB yg tanning dalam fiber putih.


hak ah lah...btl lah aku setuju...mcm s.hb je tu tgk dlm gmbr...chu mana?
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: koleksi aro aku..klu bosan leh tgk..hehe   Mon Dec 13, 2010 10:04 pm

zcool wrote:
Yea ke bro dean? 12k sekor ke?

Tapi saya just nak bagi pendapat aje. Kalau boleh, bro dean check semula dgn sian long yg MG kat bawah tu. kalau tgk berdasarkan pemerhatian gmbr & pengalaman, ikan gmbr bawah tu boleh dikategorikan sbgi RTG aje. Cuba check dgn diorang semula & kalau boleh tukar dgn ikan lain, bwk org lain yg tau characteristics MG untuk pilih. Walaupun ikan masih muda tapi tgk dah 7-9 inci dah tu & sepatutnya untuk MG dah boleh nampak dah ciri2 dia tu. Ikan yg dlm gmbr bawah tu level 5 pun belum cecah lagi. Elok bro dean check...

kalau dgn 12k sekor, bro dean boleh beli golden head lagi skrg nie 2 ekor dlm saiz 7-8 inci...

Akupun stuju ngan zcool punya pendapat.Bro Dean better u cek semula ngan farm tu.Tgk kepala dia mg level RTG la.Tapi ikan area sana mg dah byk kacuk.Cuba ko amik gambar sekali lagi tunjuk seluruh body ikan tu.Ikan yg kacuk ni kddg2 akn hasilkan prodduk yg lebih menarik.Cthnya ikan MG ko yg atas tu aku penah tgk ikan dari farm King Kong drg jual just HB.Harga dalam 4-5 inci dalam rm850.Shinning mg kuat,sisik level5 then chu naik gak cuma xsempurna sgt.Cuma ikan kat atas tu masih kecik utk kita nilai.Yg bawah tu je cukup sangsi bila tgknye.
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin
avatar

Posts : 718
Join date : 07/08/2009
Age : 35
Location : Bukit Merah

PostSubject: Re: koleksi aro aku..klu bosan leh tgk..hehe   Mon Dec 13, 2010 11:14 pm

hehe banjar red untuk dijual ada 5 ekor, nak jual seekor RM 300 jer
ikan dah saiz 8 inci, kalau besar hujung ekor dia warna pinang masak Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
izzydean

avatar

Posts : 148
Join date : 06/11/2010

PostSubject: Re: koleksi aro aku..klu bosan leh tgk..hehe   Tue Dec 14, 2010 6:36 am

kyo82 wrote:
zcool wrote:
Yea ke bro dean? 12k sekor ke?

Tapi saya just nak bagi pendapat aje. Kalau boleh, bro dean check semula dgn sian long yg MG kat bawah tu. kalau tgk berdasarkan pemerhatian gmbr & pengalaman, ikan gmbr bawah tu boleh dikategorikan sbgi RTG aje. Cuba check dgn diorang semula & kalau boleh tukar dgn ikan lain, bwk org lain yg tau characteristics MG untuk pilih. Walaupun ikan masih muda tapi tgk dah 7-9 inci dah tu & sepatutnya untuk MG dah boleh nampak dah ciri2 dia tu. Ikan yg dlm gmbr bawah tu level 5 pun belum cecah lagi. Elok bro dean check...

kalau dgn 12k sekor, bro dean boleh beli golden head lagi skrg nie 2 ekor dlm saiz 7-8 inci...

Akupun stuju ngan zcool punya pendapat.Bro Dean better u cek semula ngan farm tu.Tgk kepala dia mg level RTG la.Tapi ikan area sana mg dah byk kacuk.Cuba ko amik gambar sekali lagi tunjuk seluruh body ikan tu.Ikan yg kacuk ni kddg2 akn hasilkan prodduk yg lebih menarik.Cthnya ikan MG ko yg atas tu aku penah tgk ikan dari farm King Kong drg jual just HB.Harga dalam 4-5 inci dalam rm850.Shinning mg kuat,sisik level5 then chu naik gak cuma xsempurna sgt.Cuma ikan kat atas tu masih kecik utk kita nilai.Yg bawah tu je cukup sangsi bila tgknye.

ok tq pada semua advise..esok aku gi check dekat farm dia..lg pun bukti beli semua ada..sekali lg tq atas advice tu ye Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Back to top Go down
View user profile
Nmisan2k

avatar

Posts : 37
Join date : 07/12/2010
Age : 47
Location : Johor

PostSubject: Re: koleksi aro aku..klu bosan leh tgk..hehe   Tue Dec 14, 2010 10:47 am

Admin wrote:
hehe banjar red untuk dijual ada 5 ekor, nak jual seekor RM 300 jer
ikan dah saiz 8 inci, kalau besar hujung ekor dia warna pinang masak Very Happy

Terima kasih bob tuan admin kita... tawaran yg menarik. setakat nie aku belum ready lagi dgn banjar red, tapi aku dah tau dah maner nak tuju beli banjar red nie atas nasihat bro dean. seblum nie aku ingat banjar red hanya eko merah jer... rupanya ko bagi tau dlm ruangan nie banjar red ader ekor kuning. eko kuning tu yg original... aku harap cita2 aku tercapai bob nak beli banjar red. Teringin aku nak beli banjar red 2 ekor sekligus ekor kuning dan merah. dapat size 3-5" pun dah cukup cantik.
Back to top Go down
View user profile
xback_aro



Posts : 493
Join date : 17/01/2010
Age : 35
Location : putrajaya / bukit merah / danok

PostSubject: Re: koleksi aro aku..klu bosan leh tgk..hehe   Tue Dec 14, 2010 9:02 pm


power juga ikan nie....yg nie beli smpai 12k tu ke?...mahai gler.....kl umur 5bulan dah mcm nie pada aku ok je...chu nti naik la tu...ssh nk dpt umur 5bulan chu dh penuh


mcm rtg/hback je nie bro



Back to top Go down
View user profile
izzydean

avatar

Posts : 148
Join date : 06/11/2010

PostSubject: Re: koleksi aro aku..klu bosan leh tgk..hehe   Wed Dec 15, 2010 9:09 am

zcool wrote:
Yea ke bro dean? 12k sekor ke?

Tapi saya just nak bagi pendapat aje. Kalau boleh, bro dean check semula dgn sian long yg MG kat bawah tu. kalau tgk berdasarkan pemerhatian gmbr & pengalaman, ikan gmbr bawah tu boleh dikategorikan sbgi RTG aje. Cuba check dgn diorang semula & kalau boleh tukar dgn ikan lain, bwk org lain yg tau characteristics MG untuk pilih. Walaupun ikan masih muda tapi tgk dah 7-9 inci dah tu & sepatutnya untuk MG dah boleh nampak dah ciri2 dia tu. Ikan yg dlm gmbr bawah tu level 5 pun belum cecah lagi. Elok bro dean check...

kalau dgn 12k sekor, bro dean boleh beli golden head lagi skrg nie 2 ekor dlm saiz 7-8 inci...


izzydean wrote:
izzydean wrote:
Nmisan2k wrote:
Salam... nice bro dean punya mg. Bro Dean, kalau TERlalu kat bandar tenggara, johor.... roger2 la aku. Aku ingat nak berguru dgn ko... maksud aku nak belajar pasal arowana nie... 013-7349889. salammmmm......

ok..aku slalu gi bandar tenggara lawat kwn aku..dia kije kt masjid bandar tenggara..jd noja..nama dia ali..hehe

z cool..yg bawah tu mg juga aku beli dekat sian long..jhr...tp masih muda lg br 5 bln...ada cip dgn cert..rm12k..gred aaa

hari ni aku sehari kt siang long..kesian lawyer aku heheh..muka pun masam kena paksa sbb kena gi farm..aku bawa bersama ikan tu dgn cert n resit skali..muka tokey tu nampak pucat sikit sbb aku bawa lawyer..lama juga tokey tu check ikan..siap scan cip lg.3 kali dia scan tgk no yg sama..dia igt aku tipu ke..lepas scan tgk cert lg..penat aku tgu..setelah puas hati br tokey ckp sory..ikan x ikut piawan..mcm mcm alasan dia bg..pekerja salah masuk datalah..bosan aku nk dgr..sbb aku dh rugi bela ikan tu hampir 4 bln lbh..aku igt nk saman je..last last dia ofer aku anak golden base cross back 5 ekor saiz 5-7 inci..tukar dgn ikan tu...bila aku tgk anak ikan tu aku pun setuju..terus ambik..masalah settel tp ikan x ada cip dgn cert..bro bro semua pk mcm ner..rugi ke untung...sbb atas nasihat koranglah aku pergi pagi tadi..hehhe...ni aku tepek pic golden base x back..apa lagi komenlah






bro bro yg dekat kawasan umah aku klu nk tgk ikan ni life punya di jemput dtg umah cheers cheers cheers cheers cheers cheers cheers cheers
Back to top Go down
View user profile
Nmisan2k

avatar

Posts : 37
Join date : 07/12/2010
Age : 47
Location : Johor

PostSubject: Re: koleksi aro aku..klu bosan leh tgk..hehe   Wed Dec 15, 2010 11:20 am

izzydean wrote:
zcool wrote:
Yea ke bro dean? 12k sekor ke?

Tapi saya just nak bagi pendapat aje. Kalau boleh, bro dean check semula dgn sian long yg MG kat bawah tu. kalau tgk berdasarkan pemerhatian gmbr & pengalaman, ikan gmbr bawah tu boleh dikategorikan sbgi RTG aje. Cuba check dgn diorang semula & kalau boleh tukar dgn ikan lain, bwk org lain yg tau characteristics MG untuk pilih. Walaupun ikan masih muda tapi tgk dah 7-9 inci dah tu & sepatutnya untuk MG dah boleh nampak dah ciri2 dia tu. Ikan yg dlm gmbr bawah tu level 5 pun belum cecah lagi. Elok bro dean check...

kalau dgn 12k sekor, bro dean boleh beli golden head lagi skrg nie 2 ekor dlm saiz 7-8 inci...


izzydean wrote:
izzydean wrote:
Nmisan2k wrote:
Salam... nice bro dean punya mg. Bro Dean, kalau TERlalu kat bandar tenggara, johor.... roger2 la aku. Aku ingat nak berguru dgn ko... maksud aku nak belajar pasal arowana nie... 013-7349889. salammmmm......

ok..aku slalu gi bandar tenggara lawat kwn aku..dia kije kt masjid bandar tenggara..jd noja..nama dia ali..hehe

z cool..yg bawah tu mg juga aku beli dekat sian long..jhr...tp masih muda lg br 5 bln...ada cip dgn cert..rm12k..gred aaa

hari ni aku sehari kt siang long..kesian lawyer aku heheh..muka pun masam kena paksa sbb kena gi farm..aku bawa bersama ikan tu dgn cert n resit skali..muka tokey tu nampak pucat sikit sbb aku bawa lawyer..lama juga tokey tu check ikan..siap scan cip lg.3 kali dia scan tgk no yg sama..dia igt aku tipu ke..lepas scan tgk cert lg..penat aku tgu..setelah puas hati br tokey ckp sory..ikan x ikut piawan..mcm mcm alasan dia bg..pekerja salah masuk datalah..bosan aku nk dgr..sbb aku dh rugi bela ikan tu hampir 4 bln lbh..aku igt nk saman je..last last dia ofer aku anak golden base cross back 5 ekor saiz 5-7 inci..tukar dgn ikan tu...bila aku tgk anak ikan tu aku pun setuju..terus ambik..masalah settel tp ikan x ada cip dgn cert..bro bro semua pk mcm ner..rugi ke untung...sbb atas nasihat koranglah aku pergi pagi tadi..hehhe...ni aku tepek pic golden base x back..apa lagi komenlah






bro bro yg dekat kawasan umah aku klu nk tgk ikan ni life punya di jemput dtg umah cheers cheers cheers cheers cheers cheers cheers cheers

Tindakan ko dean panggil lawyer memang tepat. itu mcm la bro... kasi kecut sikit telur2 orang yng menipu. u have done good job bro. pasal untung rugi, aku tak mau komen sbb aku memang tak tau... hehehehe
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: koleksi aro aku..klu bosan leh tgk..hehe   Wed Dec 15, 2010 6:54 pm

tahniah la bro dean.insyaallah, memang berbaloi la kalo dapat golden aro yang jenis tu sampai 5 ekor.saya rasa sekor yang mcm tu kalo kat XL pun da dlm 5k tak kurang.so bro dean siap dpt 5 lagi.memang puas ati la. Very Happy
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: koleksi aro aku..klu bosan leh tgk..hehe   

Back to top Go down
 
koleksi aro aku..klu bosan leh tgk..hehe
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: