Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 ikan aro turun harga lg ke????

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
tomkk



Posts : 334
Join date : 16/10/2012
Location : kuala kangsar

PostSubject: ikan aro turun harga lg ke????   Wed Jan 02, 2013 12:40 am

salam semua membe shopzone....aku ada benda nk tanya...
betul ke ikan aro kat BM turun harga lg...
semalam ada sorang mamat ni msg aku...katanya membe dia br ambik ikan SHB 4" dr BM dgn harga bwah rm150...
then aku tnya la farm mana n mintak no phone farm tu...dia terus senyap...
kalo sesapa ada info SHB harga ni leh PM aku tak...bercadang nk ambik 3-5ekor kalo dpt rege ni....nk wat comm...hehehhe


Last edited by tomkk on Wed Jan 02, 2013 1:23 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: ikan aro turun harga lg ke????   Wed Jan 02, 2013 1:06 am

huhu elok gak tu.. tp benda2 camnie kalau leh tak yah la post kat forum harga dia.. nanti ada orang dengki..
Back to top Go down
View user profile
tomkk



Posts : 334
Join date : 16/10/2012
Location : kuala kangsar

PostSubject: Re: ikan aro turun harga lg ke????   Wed Jan 02, 2013 1:26 am

ops....sorry...xtau lak sensitif case...aku dh ubah bro...thanks for remind me...
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: ikan aro turun harga lg ke????   Wed Jan 02, 2013 1:55 am

hehe takde la aku gtau je sebab kat sini banyak trader and farmer .. aku gtau sebab aku pun kena sound byk kali.. hehe.. nk dapat harga tu aku rasa mmg boleh je.. ada je trader jual bawah rm150.. tapi quantity nak banyak.. ada few kemungkinan orang jual harga camtu

1) stock terlampau banyak
2) beli borong
3) quality kureng
4) defect

kalau ikut farm bm dorang kena ikut peraturan koperasi .. nie orang gtau la.. tapi aku ada 2,3 sumber yang tak ikut gak hehe..
Back to top Go down
View user profile
cdjapex



Posts : 67
Join date : 28/12/2012
Age : 34
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: ikan aro turun harga lg ke????   Wed Jan 02, 2013 6:30 am

so far yg aku tau la kan.. coz kolam aku pun kat BM gak...

harga hb still lagi di diantara rm150 - rm200 bagi setiap ekor antara 3-4inci... tapi low qualiti.. kira tak cantik lew...
harga hb yg high quality still pada paras rm250-300 bagi setiap ekor antara 4-5inci...

betoi gak andaian zerol86 tu... harga akan turun if quantiti lebih byk tak terjual... tapi wat masa sekarang, export byk permintaan... tu yg high quality... yg ada kat BM ni... ada gak yg high quality.. tapi korang kene pandai tgk harga... nape dia bagi murah.. coz low quality je yg tak di export ke luar...

p/s: tapi kalo aku jual kat kwn2 aku suma high quality... coz biar untung sikit... tapi permintaan tinggi... org pun suka.. kita takmau pada hari kemudian... dia dok maki2... tak best la gitu.. rezeki pun dari pada halal jd tak halal... coz ramai yg maki... harga melambung tinggi.. kata high quality... walhal low quality.... cam hampeh... huhu....
Back to top Go down
View user profile
tomkk



Posts : 334
Join date : 16/10/2012
Location : kuala kangsar

PostSubject: Re: ikan aro turun harga lg ke????   Wed Jan 02, 2013 7:06 am

benda cam tu org dalam je tau...peminat aro kat luar byk yg xtau...
low quality rege murah ok la utk peminat aro...terutama yg br berjinak...
tp bg yg dh lama berkecimpung tentulah quality diutamakan...walaupun rege lebih skit...
dlm kes ikan yg kecil+quality xdijamin+jualan balik mmg xmungkin...
aku rasa rmai penggemar aro dh beralih arah kpd kuantiti berbanding quality...tu pandangan aku je la..
maaf kalo ada yg tersinggung...pandangan je...mayb situasi berbeza dr yg disangka...
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: ikan aro turun harga lg ke????   Wed Jan 02, 2013 7:37 am

semua yg kalian cakap tu benar...sebetulnya dalam forum ni pun kita byk dapat info indah kabar dari rupa...dunia aro ni tenat sgt...cuma peluang bangkit masih ada walaupun amat tipis...semua berkaitan disiplin.....Aku igt lagi masa mula 1 farm n lfs buat megasales beberapa tahun lepas...aku ada komen kt sini dgn bro Miang...then benda yg ditakuti telah terjadi jgk...ni la akibatnya...byk benda yg aku tau cuma bukan semua kita blh share...jumpa direct blh sembang panjang...
Back to top Go down
View user profile
tomkk



Posts : 334
Join date : 16/10/2012
Location : kuala kangsar

PostSubject: Re: ikan aro turun harga lg ke????   Wed Jan 02, 2013 11:03 pm

tu la...thanks bro...ntah bila leh jumpa geng2 shopzone ni...semua area KL je rmai...mcam aku ngan madi je kat kuala ni...hahah...nnt kalo ada rezki leh sembang panjnag...ok bro...thanks again...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: ikan aro turun harga lg ke????   Today at 1:08 am

Back to top Go down
 
ikan aro turun harga lg ke????
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Jual Beli ikan arowana-
Jump to: