Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 MGBB F1 saiz 9-11 inci for sale

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2
AuthorMessage
Arojaz



Posts : 53
Join date : 15/11/2012

PostSubject: Re: MGBB F1 saiz 9-11 inci for sale   Tue Jan 08, 2013 9:19 am

F0 + f0 = f0
F1 + f0 = f1
F1 + f1 = f2
F2 + f0 = f2
F2 + f1 = f3
F3 + f0 = f3
F3 + f1 = f4
F3 + f2 = f5
F3 + f3 = f6

Dan seterusnya.. Haha pemahaman aku je, xkisah btui ka dak.. Haha
Back to top Go down
View user profile
Rahimz klang



Posts : 13
Join date : 15/12/2012
Age : 34

PostSubject: Re: MGBB F1 saiz 9-11 inci for sale   Tue Jan 08, 2013 9:33 am

Info yg menarik tq otai ABE huhu,kt sume forum yg sy join tgh kecoh psl f1 ni,tp bgus gk dpt tgk koleksi otai2 sume hehe..
Back to top Go down
View user profile
rimausiam



Posts : 71
Join date : 16/12/2011
Age : 27
Location : gombak

PostSubject: Re: MGBB F1 saiz 9-11 inci for sale   Tue Jan 08, 2013 10:29 am

Arojaz wrote:
F0 + f0 = f0
F1 + f0 = f1
F1 + f1 = f2
F2 + f0 = f2
F2 + f1 = f3
F3 + f0 = f3
F3 + f1 = f4
F3 + f2 = f5
F3 + f3 = f6

Dan seterusnya.. Haha pemahaman aku je, xkisah btui ka dak.. Haha
F0 + F0 =F1
F1 + f0 = f2
F1 + f1 = f2
F2 + f0 = f3
F2 + f1 = f3
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: MGBB F1 saiz 9-11 inci for sale   Tue Jan 08, 2013 4:51 pm

rimausiam wrote:
Arojaz wrote:
F0 + f0 = f0
F1 + f0 = f1
F1 + f1 = f2
F2 + f0 = f2
F2 + f1 = f3
F3 + f0 = f3
F3 + f1 = f4
F3 + f2 = f5
F3 + f3 = f6

Dan seterusnya.. Haha pemahaman aku je, xkisah btui ka dak.. Haha
F0 + F0 =F1
F1 + f0 = f2
F1 + f1 = f2
F2 + f0 = f3
F2 + f1 = f3

Yup info yg rimausiam bagi ni yg paling tepat...ffff just nk menggambarkan genetik...perlu diingat...MG + Red pun akan hasilkan f1....
Back to top Go down
View user profile
AroG



Posts : 131
Join date : 27/09/2012

PostSubject: Re: MGBB F1 saiz 9-11 inci for sale   Tue Jan 08, 2013 8:17 pm

bro kyo...cerita2 ikan F ni hebat kat semua forum...cuma nak tanya ikan F ni kalau asal keturunan dia dari wild a.k.a F0 bukan kah boleh classified dia purebreed tak kira le F...yang saya tau semasa pengalaman bela & breed betta kita pakai F ni jika kita outcross kita punya strain dan kalau inbreeding kita tak pakai sangat....kalau luohan lagi la susah sebab hibrid..heheheh...so breeder flowerhorn just buat series dia untuk kenal induk mana...sekarang gomen dah lift ban untuk export luohan so luohan breeder untung la sekarang...boleh dak kita bincang ikan purebreed kat post lain? Very Happy boleh tambah info untuk newbie macam aku ni...nak kenal purebreed MG dan prevent dari kena kencing
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: MGBB F1 saiz 9-11 inci for sale   Wed Jan 09, 2013 5:31 am

AroG wrote:
bro kyo...cerita2 ikan F ni hebat kat semua forum...cuma nak tanya ikan F ni kalau asal keturunan dia dari wild a.k.a F0 bukan kah boleh classified dia purebreed tak kira le F...yang saya tau semasa pengalaman bela & breed betta kita pakai F ni jika kita outcross kita punya strain dan kalau inbreeding kita tak pakai sangat....kalau luohan lagi la susah sebab hibrid..heheheh...so breeder flowerhorn just buat series dia untuk kenal induk mana...sekarang gomen dah lift ban untuk export luohan so luohan breeder untung la sekarang...boleh dak kita bincang ikan purebreed kat post lain? Very Happy boleh tambah info untuk newbie macam aku ni...nak kenal purebreed MG dan prevent dari kena kencing

Yup btul tu bro...fff ni just strategi marketing...sebetulnya guna je purebreed...purebreed ni masih banyak kt Malaysia ni sbb ikan hybrid bukan senang nk bikin sampai cantik...ada farm2 Singapore n Johor sampai 10 tahun baru dapat genetik baru yg btul2 kena dgn selera market luar...
Back to top Go down
View user profile
Arojaz



Posts : 53
Join date : 15/11/2012

PostSubject: Re: MGBB F1 saiz 9-11 inci for sale   Wed Jan 09, 2013 6:37 am

thanks bro rimausiam n bro kyo Smile
Back to top Go down
View user profile
k321



Posts : 187
Join date : 24/10/2012

PostSubject: Re: MGBB F1 saiz 9-11 inci for sale   Wed Jan 09, 2013 8:02 am

setahu saya istilah F1, F2 etc diguna untuk kajian genetik warisan (genetic inheritance). yg parent (wild) biasanya disebut sebagai P (atau P1). 'Mendelian genetic of inheritance'

P+P=F1 (P mungkin Gold atau RED atau kombinasi)
F1+F1=F2 (generasi F1 dr induk berlainan jg blh diguna) F1 Gold+F1 Gold atau F1 Gold+F1 Red akan hasilkan anak F2
F2+F2=F3
pendapat sy istilah F tidak tepat untuk gambarkan purebreed

semua maklumat berdasarkan pada bacaan.
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: MGBB F1 saiz 9-11 inci for sale   Wed Jan 09, 2013 4:29 pm

k321 wrote:
setahu saya istilah F1, F2 etc diguna untuk kajian genetik warisan (genetic inheritance). yg parent (wild) biasanya disebut sebagai P (atau P1). 'Mendelian genetic of inheritance'

P+P=F1 (P mungkin Gold atau RED atau kombinasi)
F1+F1=F2 (generasi F1 dr induk berlainan jg blh diguna) F1 Gold+F1 Gold atau F1 Gold+F1 Red akan hasilkan anak F2
F2+F2=F3
pendapat sy istilah F tidak tepat untuk gambarkan purebreed

semua maklumat berdasarkan pada bacaan.

Yup btul...juga info berguna...semakin ramai yg dah mula memahami istilah yg digunakan...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: MGBB F1 saiz 9-11 inci for sale   Today at 10:42 am

Back to top Go down
 
MGBB F1 saiz 9-11 inci for sale
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 2Go to page : Previous  1, 2

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Jual Beli ikan arowana-
Jump to: