Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 MGBB F1 saiz 9-11 inci for sale

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
din_waklu90



Posts : 151
Join date : 30/11/2012
Age : 26
Location : Bukit Mertajam, Penang

PostSubject: MGBB F1 saiz 9-11 inci for sale   Mon Dec 31, 2012 3:57 am

Yang ni mata belah kiri jatuh. Still dalam pemulihan. Actually salah cameraman x perasan.
Ada lagi yg lebih kurang besar ni & kualiti cmni cuma mata suma ok la.

Harga : RM 1800-RM2500 ( Boleh nego )

Kuantiti : 27 ekor.

Chip & cert disertakan.

Sumber Farm Jejak Nilai.

Back to top Go down
View user profile
AroG



Posts : 131
Join date : 27/09/2012

PostSubject: Re: MGBB F1 saiz 9-11 inci for sale   Mon Dec 31, 2012 5:28 am

Bro macamana nak tau besa F1 dgn F2 up?
Back to top Go down
View user profile
din_waklu90



Posts : 151
Join date : 30/11/2012
Age : 26
Location : Bukit Mertajam, Penang

PostSubject: Re: MGBB F1 saiz 9-11 inci for sale   Mon Dec 31, 2012 5:35 am

AroG wrote:
Bro macamana nak tau besa F1 dgn F2 up?

yg tu kena tanya otai2 mcm bro kodok. aku tau tgk induk or check cert je. lol!
Back to top Go down
View user profile
kodok



Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 35
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: MGBB F1 saiz 9-11 inci for sale   Mon Dec 31, 2012 5:45 am

din_waklu90 wrote:
AroG wrote:
Bro macamana nak tau besa F1 dgn F2 up?

yg tu kena tanya otai2 mcm bro kodok. aku tau tgk induk or check cert je. lol!

Aku bkn otai...aku petai je...hehehe
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
rohurockstar



Posts : 454
Join date : 06/06/2012
Age : 35
Location : klang.selangor.malaysia

PostSubject: Re: MGBB F1 saiz 9-11 inci for sale   Mon Dec 31, 2012 6:53 am

kemas kemain ikan ni.padan dgn harga dia.sy musti pileyyy Razz
Back to top Go down
View user profile
tomkk



Posts : 334
Join date : 16/10/2012
Location : kuala kangsar

PostSubject: Re: MGBB F1 saiz 9-11 inci for sale   Mon Dec 31, 2012 7:09 am

solidnye color dier..cun bro...ikan camni leh wat koleksi...gambar je la...hehe
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: MGBB F1 saiz 9-11 inci for sale   Mon Dec 31, 2012 7:26 am

Ni f1 purebreed ka f1 farm? Kena bagitau detail benda2 ni...takut nt org salah faham...
Back to top Go down
View user profile
din_waklu90



Posts : 151
Join date : 30/11/2012
Age : 26
Location : Bukit Mertajam, Penang

PostSubject: Re: MGBB F1 saiz 9-11 inci for sale   Mon Dec 31, 2012 8:35 am

kyo82 wrote:
Ni f1 purebreed ka f1 farm? Kena bagitau detail benda2 ni...takut nt org salah faham...

Otai bm cakap F1 purebreed. thanks ingatkan. Very Happy
Back to top Go down
View user profile
din_waklu90



Posts : 151
Join date : 30/11/2012
Age : 26
Location : Bukit Mertajam, Penang

PostSubject: Re: MGBB F1 saiz 9-11 inci for sale   Mon Dec 31, 2012 8:36 am

rohurockstar wrote:
kemas kemain ikan ni.padan dgn harga dia.sy musti pileyyy Razz

angkat sekor la bro. hehe. Cool
Back to top Go down
View user profile
din_waklu90



Posts : 151
Join date : 30/11/2012
Age : 26
Location : Bukit Mertajam, Penang

PostSubject: Re: MGBB F1 saiz 9-11 inci for sale   Tue Jan 01, 2013 5:55 am

alhamdulillah masok taon baru 3 ekor sudah jalan. tinggal 24 ekor.
Back to top Go down
View user profile
NADEEN



Posts : 177
Join date : 24/04/2011
Age : 32
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: MGBB F1 saiz 9-11 inci for sale   Tue Jan 01, 2013 10:51 pm

sori mencelah, nk komen sket..hehe

farm jejak nilai..
King pya farm nih..hehe
dh bg hasil dh purebreed dia..mantap2..
area parit 1 tebuk panchor nih...

sori lagi skali memberi info..

F0 - gold tone tebal,shining blue
F1 - blue tone kuat
F2 - x tau, apa tone..setakat ni yg produce F2 yg betul2 F2 ni farm motor soon saja rsa nya..(maaf kalau salah info)

semua purebreed ni misai pendek, fin pendek (ni 2 faktor berkenaan purebreed..tp mcm biasa..ciptaan Allah ni hanya Dia yg tau kelebihan n kekurangan..nk kta lebih2 nti takut salah plak)

kalau ikut kan beza..F0 n F1..mata aku tgk lawa F1 lg..F0 x semua nya lawa2..tp klu yg betui2 lawa..mmg superb..

sekian..salah silap harap maaf...
Back to top Go down
View user profile http://bumiemasaquaculture.blogspot.com/
AroG



Posts : 131
Join date : 27/09/2012

PostSubject: Re: MGBB F1 saiz 9-11 inci for sale   Tue Jan 01, 2013 11:27 pm

NADEEN wrote:
sori mencelah, nk komen sket..hehe

farm jejak nilai..
King pya farm nih..hehe
dh bg hasil dh purebreed dia..mantap2..
area parit 1 tebuk panchor nih...

sori lagi skali memberi info..

F0 - gold tone tebal,shining blue
F1 - blue tone kuat
F2 - x tau, apa tone..setakat ni yg produce F2 yg betul2 F2 ni farm motor soon saja rsa nya..(maaf kalau salah info)

semua purebreed ni misai pendek, fin pendek (ni 2 faktor berkenaan purebreed..tp mcm biasa..ciptaan Allah ni hanya Dia yg tau kelebihan n kekurangan..nk kta lebih2 nti takut salah plak)

kalau ikut kan beza..F0 n F1..mata aku tgk lawa F1 lg..F0 x semua nya lawa2..tp klu yg betui2 lawa..mmg superb..

sekian..salah silap harap maaf...
Tima kasih bro nadeen for the info.....so F2 farm lain Dari motor soon bukan yang betul2 MG ke? Maksud saya ikan campur le...
Back to top Go down
View user profile
NADEEN



Posts : 177
Join date : 24/04/2011
Age : 32
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: MGBB F1 saiz 9-11 inci for sale   Tue Jan 01, 2013 11:41 pm

motor soon ni la paling byk ada koleksi MG F0..
then dia ada induk F1 yg bg hasil..depa lama dh produce purebreed nih..
so, dari depa la yg byk jual..F1 n F2 dorg ade jual..
pak ndak talib rasanya ada dh utk hasil F2..kalau x silap la..
ujung tahun lepas ada hasil..xpa, nti ada kawan2 boleh up date bab nih..
aku x tau sgt psl x tya plak bab ni..dengar org cerita..tp setahu aku tarak lagi la..
psl pak ndak talib campur F0 n F1..tp dia claim F2..brooder yg pegang telur tu F0...yg bg telur tu F1..
so, yg betul2 produce F2 ni motor soon..ikan tasik bukit merah, motor soon byk koleksi..
pak ndak talib pya induk F0, sungai beriyai/kerian.
motor soon ni susah sket nk tolak kt melayu..bukan susah apa, traders melayu susah nk amek ikan dari depa...

xpa, sama2 tgk la koleksi memasing..mana lagi lawa aku x tau..
tu kt ats sekadar info sahaja..mana yg kurang tolong tambah..mana yg silap tolong pebetui..mana yg terlebih tolong tegur..tq

p/s kalau ikut koleksi F0..ramai ada, cuma dorg simpan sendiri..buat penyeri rumah..x mau jual..
kalau ada duit boleh gi kolek kt geng2 pencari aro nih..

Back to top Go down
View user profile http://bumiemasaquaculture.blogspot.com/
polurse85



Posts : 105
Join date : 24/12/2012
Age : 31
Location : Puncak Alam

PostSubject: Re: MGBB F1 saiz 9-11 inci for sale   Wed Jan 02, 2013 12:44 am

NADEEN wrote:
motor soon ni la paling byk ada koleksi MG F0..
then dia ada induk F1 yg bg hasil..depa lama dh produce purebreed nih..
so, dari depa la yg byk jual..F1 n F2 dorg ade jual..
pak ndak talib rasanya ada dh utk hasil F2..kalau x silap la..
ujung tahun lepas ada hasil..xpa, nti ada kawan2 boleh up date bab nih..
aku x tau sgt psl x tya plak bab ni..dengar org cerita..tp setahu aku tarak lagi la..
psl pak ndak talib campur F0 n F1..tp dia claim F2..brooder yg pegang telur tu F0...yg bg telur tu F1..
so, yg betul2 produce F2 ni motor soon..ikan tasik bukit merah, motor soon byk koleksi..
pak ndak talib pya induk F0, sungai beriyai/kerian.
motor soon ni susah sket nk tolak kt melayu..bukan susah apa, traders melayu susah nk amek ikan dari depa...

xpa, sama2 tgk la koleksi memasing..mana lagi lawa aku x tau..
tu kt ats sekadar info sahaja..mana yg kurang tolong tambah..mana yg silap tolong pebetui..mana yg terlebih tolong tegur..tq

p/s kalau ikut koleksi F0..ramai ada, cuma dorg simpan sendiri..buat penyeri rumah..x mau jual..
kalau ada duit boleh gi kolek kt geng2 pencari aro nih..


maaf klu mencelah..newbie nak bagi pendapat...... Very Happy Setahu aku Pak ndak talib pun ade gak ikan bukit merah, kolam 5 klu x salah...aku baru angkut F2 dier(Cucu sungai katanya)...(entahla betul ke x pemahaman aku nie bahawa F2 adalah "cucu sungai"....klu salah mohon maaf dulu.... Rolling Eyes Rolling Eyes )

Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: MGBB F1 saiz 9-11 inci for sale   Wed Jan 02, 2013 1:03 am

sorry newbie mencelah bagi aku f nie camnie je

F0 = ikan wild
f1 = anak ikan wild dalam kolam
f2= f1 punya anak
f3 = f2 punya anak

Back to top Go down
View user profile
NADEEN



Posts : 177
Join date : 24/04/2011
Age : 32
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: MGBB F1 saiz 9-11 inci for sale   Wed Jan 02, 2013 2:05 am

betul dh tu zero86...

macam nih..aku cuba terangkan lagi..mgkn ada salah faham @ penerangan aku kurang terang...

F0 = wild caught
F1 = anak F0 tu (kesemua F0..kalau ada lain F0..x jd gak anak F1)
F2 = anak F1

so bloodline kena control utk dapatkan purebreed yg kategori F ni nyata..

kita mula dari F0..F0 ni ada 2 kategori yg org dok sebut..malaysian golden blue base..ngn malaysian golden gold base (pure gold)
so, MGBB ni ada kt ibu kolam bukit merah n ada kt sungai kerian...MGGB ni org kata dari sungai gedong..

mksd aku F0 kolam bukit merah n F0 sungai beriyai/kerian tu..port depa dapat tangkap induk tu..
jd dulu org cari ikan ni di sungai & kolam bukit merah..kolam bukit merah ni yg byk koleksi induk nye adalah motor soon..
pak ndak talib pya koleksi adalah sungai beriyai/kerian..pak ndak talib ada gak induk F0 yg dapat dari kolam bukit merah..
yg aku cerita ni adalah induk F0 ibu kolam bukit merah tu..yg byk simpan induk nya adalah motor soon (ah soon anak kepada ah sai..ah sai ni la yg kolek induk2 tu dulu..anak dia ah soon tu yg bikin farm..bisness ni dari bapak dia)

so, motor soon ni dh produce purebreed ni ikut bloodline dia..F0 kepada F1 kepada F2..F3 x tau..ada ka tarak nti sama2 cari info la..kot2 ada kt motor soon ni F3..

yg pak ndak talib plak..F0 kepada F1..F1 dia x tau dh ada yg bg hasil @ belum..psl yg kolam dh bg hasil tu..F1 campur ngn F0..yg org claim F1.5 tu..tp pak ndak talib just jual n bg gred F2 utk ikan tu..traders saja bg F1.5

salah silap harap maaf..kot2 ada yg lebih tahu..mohon lebih penderahan lagi..tq

Back to top Go down
View user profile http://bumiemasaquaculture.blogspot.com/
tomkk



Posts : 334
Join date : 16/10/2012
Location : kuala kangsar

PostSubject: Re: MGBB F1 saiz 9-11 inci for sale   Wed Jan 02, 2013 2:17 am

nice explanation...byk info dikongsi...welldone bro...
Back to top Go down
View user profile
din_waklu90



Posts : 151
Join date : 30/11/2012
Age : 26
Location : Bukit Mertajam, Penang

PostSubject: Re: MGBB F1 saiz 9-11 inci for sale   Wed Jan 02, 2013 3:34 am

NADEEN wrote:
sori mencelah, nk komen sket..hehe

farm jejak nilai..
King pya farm nih..hehe
dh bg hasil dh purebreed dia..mantap2..
area parit 1 tebuk panchor nih...

sori lagi skali memberi info..

F0 - gold tone tebal,shining blue
F1 - blue tone kuat
F2 - x tau, apa tone..setakat ni yg produce F2 yg betul2 F2 ni farm motor soon saja rsa nya..(maaf kalau salah info)

semua purebreed ni misai pendek, fin pendek (ni 2 faktor berkenaan purebreed..tp mcm biasa..ciptaan Allah ni hanya Dia yg tau kelebihan n kekurangan..nk kta lebih2 nti takut salah plak)

kalau ikut kan beza..F0 n F1..mata aku tgk lawa F1 lg..F0 x semua nya lawa2..tp klu yg betui2 lawa..mmg superb..

sekian..salah silap harap maaf...

King tu.....member aku siap panggil dato' daud the champion..aku pon dh terikot2..haha
Back to top Go down
View user profile
NADEEN



Posts : 177
Join date : 24/04/2011
Age : 32
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: MGBB F1 saiz 9-11 inci for sale   Wed Jan 02, 2013 4:31 am

otai sebenar..
hati byk bagus dia tu..haha
byk tolong org yg nk bukak farm..
kena p tgk nih farm parit 1..haha
jejak nilai...
Back to top Go down
View user profile http://bumiemasaquaculture.blogspot.com/
din_waklu90



Posts : 151
Join date : 30/11/2012
Age : 26
Location : Bukit Mertajam, Penang

PostSubject: Re: MGBB F1 saiz 9-11 inci for sale   Wed Jan 02, 2013 5:25 am

NADEEN wrote:
otai sebenar..
hati byk bagus dia tu..haha
byk tolong org yg nk bukak farm..
kena p tgk nih farm parit 1..haha
jejak nilai...

newbie jejak nilai mau kawtim sama otai bumi emas..mintak tunjuk ajar bro.. cheers
Back to top Go down
View user profile
polurse85



Posts : 105
Join date : 24/12/2012
Age : 31
Location : Puncak Alam

PostSubject: Re: MGBB F1 saiz 9-11 inci for sale   Wed Jan 02, 2013 7:32 am

NADEEN wrote:
betul dh tu zero86...

macam nih..aku cuba terangkan lagi..mgkn ada salah faham @ penerangan aku kurang terang...

F0 = wild caught
F1 = anak F0 tu (kesemua F0..kalau ada lain F0..x jd gak anak F1)
F2 = anak F1

so bloodline kena control utk dapatkan purebreed yg kategori F ni nyata..

kita mula dari F0..F0 ni ada 2 kategori yg org dok sebut..malaysian golden blue base..ngn malaysian golden gold base (pure gold)
so, MGBB ni ada kt ibu kolam bukit merah n ada kt sungai kerian...MGGB ni org kata dari sungai gedong..

mksd aku F0 kolam bukit merah n F0 sungai beriyai/kerian tu..port depa dapat tangkap induk tu..
jd dulu org cari ikan ni di sungai & kolam bukit merah..kolam bukit merah ni yg byk koleksi induk nye adalah motor soon..
pak ndak talib pya koleksi adalah sungai beriyai/kerian..pak ndak talib ada gak induk F0 yg dapat dari kolam bukit merah..
yg aku cerita ni adalah induk F0 ibu kolam bukit merah tu..yg byk simpan induk nya adalah motor soon (ah soon anak kepada ah sai..ah sai ni la yg kolek induk2 tu dulu..anak dia ah soon tu yg bikin farm..bisness ni dari bapak dia)

so, motor soon ni dh produce purebreed ni ikut bloodline dia..F0 kepada F1 kepada F2..F3 x tau..ada ka tarak nti sama2 cari info la..kot2 ada kt motor soon ni F3..

yg pak ndak talib plak..F0 kepada F1..F1 dia x tau dh ada yg bg hasil @ belum..psl yg kolam dh bg hasil tu..F1 campur ngn F0..yg org claim F1.5 tu..tp pak ndak talib just jual n bg gred F2 utk ikan tu..traders saja bg F1.5

salah silap harap maaf..kot2 ada yg lebih tahu..mohon lebih penderahan lagi..tq


Oic...cmtu....nice info bro....thanks Cool
Back to top Go down
View user profile
din_waklu90



Posts : 151
Join date : 30/11/2012
Age : 26
Location : Bukit Mertajam, Penang

PostSubject: Re: MGBB F1 saiz 9-11 inci for sale   Thu Jan 03, 2013 12:31 am

farm call kata F1 purebreed sold out. xde dah sale utk F1 purebreed. yg tinggal cuma F1 sahaja. sekian. cheers
Back to top Go down
View user profile
din_waklu90



Posts : 151
Join date : 30/11/2012
Age : 26
Location : Bukit Mertajam, Penang

PostSubject: Re: MGBB F1 saiz 9-11 inci for sale   Thu Jan 03, 2013 12:32 am

farm call kata F1 purebreed sold out. xde dah sale utk F1 purebreed. yg tinggal cuma F1 sahaja. sekian. cheers
Back to top Go down
View user profile
din_waklu90



Posts : 151
Join date : 30/11/2012
Age : 26
Location : Bukit Mertajam, Penang

PostSubject: Re: MGBB F1 saiz 9-11 inci for sale   Thu Jan 03, 2013 12:32 am

F1 farm je yg tinggal. typo kt atas.
Back to top Go down
View user profile
AroG



Posts : 131
Join date : 27/09/2012

PostSubject: Re: MGBB F1 saiz 9-11 inci for sale   Thu Jan 03, 2013 3:25 am

NADEEN wrote:
motor soon ni la paling byk ada koleksi MG F0..
then dia ada induk F1 yg bg hasil..depa lama dh produce purebreed nih..
so, dari depa la yg byk jual..F1 n F2 dorg ade jual..
pak ndak talib rasanya ada dh utk hasil F2..kalau x silap la..
ujung tahun lepas ada hasil..xpa, nti ada kawan2 boleh up date bab nih..
aku x tau sgt psl x tya plak bab ni..dengar org cerita..tp setahu aku tarak lagi la..
psl pak ndak talib campur F0 n F1..tp dia claim F2..brooder yg pegang telur tu F0...yg bg telur tu F1..
so, yg betul2 produce F2 ni motor soon..ikan tasik bukit merah, motor soon byk koleksi..
pak ndak talib pya induk F0, sungai beriyai/kerian.
motor soon ni susah sket nk tolak kt melayu..bukan susah apa, traders melayu susah nk amek ikan dari depa...

xpa, sama2 tgk la koleksi memasing..mana lagi lawa aku x tau..
tu kt ats sekadar info sahaja..mana yg kurang tolong tambah..mana yg silap tolong pebetui..mana yg terlebih tolong tegur..tq

p/s kalau ikut koleksi F0..ramai ada, cuma dorg simpan sendiri..buat penyeri rumah..x mau jual..
kalau ada duit boleh gi kolek kt geng2 pencari aro nih..

Tima kasih bro nadeen for the info
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: MGBB F1 saiz 9-11 inci for sale   Today at 3:19 pm

Back to top Go down
 
MGBB F1 saiz 9-11 inci for sale
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Jual Beli ikan arowana-
Jump to: