Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Setup External Canister

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Desert Rabbit



Posts : 166
Join date : 02/11/2012
Age : 31
Location : Taman Melati

PostSubject: Setup External Canister   Thu Dec 27, 2012 2:44 pm

Assalamualaikum...

Nak tanye pendapat abang2 sekalian... selalunya kalau beli external canister, dalam die kosong kan... so ada sapa2 leh bgtau cmne tak nak setup and run external canister nie kat akuarium yang sedia ada...

:: barang2 yg kene ada dalam external filter
:: maintenance die skali..


Thanks in advance...


"""" budak baru yang masih merangkak """"""" sunny

Back to top Go down
View user profile http://desert-rabbit1705.blogspot.com
AroG



Posts : 131
Join date : 27/09/2012

PostSubject: Re: Setup External Canister   Thu Dec 27, 2012 4:49 pm

selalu dia kasi sekali cuma kena tengok brand apa...otherwise hang boleh check filter media ikut spec canister tu Smile
Back to top Go down
View user profile
Desert Rabbit



Posts : 166
Join date : 02/11/2012
Age : 31
Location : Taman Melati

PostSubject: Re: Setup External Canister   Thu Dec 27, 2012 4:54 pm

brand taiyo... die ada kasi span ngan bio ring... tp tak banyak la... kene tambah ape lg eh.... plus kalau nak run tu, terus run dalam akua yg ada aro tu tak pe ke bro?
Back to top Go down
View user profile http://desert-rabbit1705.blogspot.com
kodok



Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: Setup External Canister   Thu Dec 27, 2012 7:12 pm

Desert Rabbit wrote:
brand taiyo... die ada kasi span ngan bio ring... tp tak banyak la... kene tambah ape lg eh.... plus kalau nak run tu, terus run dalam akua yg ada aro tu tak pe ke bro?

macam2 ko boleh letak dlm tu....klu dah ada span ngan bioring ko leh tambah coral chips ko leh tambah aquaclay...lava rock.. active carbon..mcm2 lah medium ko leh letak.....
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
Desert Rabbit



Posts : 166
Join date : 02/11/2012
Age : 31
Location : Taman Melati

PostSubject: Re: Setup External Canister   Thu Dec 27, 2012 7:20 pm

kodok wrote:
Desert Rabbit wrote:
brand taiyo... die ada kasi span ngan bio ring... tp tak banyak la... kene tambah ape lg eh.... plus kalau nak run tu, terus run dalam akua yg ada aro tu tak pe ke bro?

macam2 ko boleh letak dlm tu....klu dah ada span ngan bioring ko leh tambah coral chips ko leh tambah aquaclay...lava rock.. active carbon..mcm2 lah medium ko leh letak.....

bro Kodok cadangkan yang mane satu? kalau nak cuci nnti, tak yah cuci media skali kan takut bakteria mati skali...
Back to top Go down
View user profile http://desert-rabbit1705.blogspot.com
kodok



Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: Setup External Canister   Thu Dec 27, 2012 7:37 pm

Desert Rabbit wrote:
kodok wrote:
Desert Rabbit wrote:
brand taiyo... die ada kasi span ngan bio ring... tp tak banyak la... kene tambah ape lg eh.... plus kalau nak run tu, terus run dalam akua yg ada aro tu tak pe ke bro?

macam2 ko boleh letak dlm tu....klu dah ada span ngan bioring ko leh tambah coral chips ko leh tambah aquaclay...lava rock.. active carbon..mcm2 lah medium ko leh letak.....

bro Kodok cadangkan yang mane satu? kalau nak cuci nnti, tak yah cuci media skali kan takut bakteria mati skali...

klu ko tanya pandangan aku....klu ada lagi 2 tpt kosong aku akan letak aquaclay ngan coral chips....tp bergantung jenis ikan ko bela gak...klu red coral chip x perlu...klu mg or hb coral chip perlu la.....n klu ada 3 tpt kosong plak aku akan tambah active carbon......
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
Desert Rabbit



Posts : 166
Join date : 02/11/2012
Age : 31
Location : Taman Melati

PostSubject: Re: Setup External Canister   Thu Dec 27, 2012 7:41 pm

coral chip bukan leh menaikkan PH ke? or die menstabilkan PH? ikan HB dalam jagaan skarang nie.. kalau tak silap ada 3 space... 1 untuk sponge, satu untuk bio ring, satu lg kosong... mungkin leh letak aqua clay kot.....

Active carbon nak letak mane lak eh kalau da full hse... hmm... BB ocean free 8000 tu ok tak? ke yg 9000 tu ok? sebab ada 3 jenis ocean free nie... 8000,9000, ngn 10000
Back to top Go down
View user profile http://desert-rabbit1705.blogspot.com
kodok



Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: Setup External Canister   Thu Dec 27, 2012 8:48 pm

Desert Rabbit wrote:
coral chip bukan leh menaikkan PH ke? or die menstabilkan PH? ikan HB dalam jagaan skarang nie.. kalau tak silap ada 3 space... 1 untuk sponge, satu untuk bio ring, satu lg kosong... mungkin leh letak aqua clay kot.....

Active carbon nak letak mane lak eh kalau da full hse... hmm... BB ocean free 8000 tu ok tak? ke yg 9000 tu ok? sebab ada 3 jenis ocean free nie... 8000,9000, ngn 10000

Coral chip utk naikkan ph...klu dah full house masuk aquaclay je lah...
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
Desert Rabbit



Posts : 166
Join date : 02/11/2012
Age : 31
Location : Taman Melati

PostSubject: Re: Setup External Canister   Thu Dec 27, 2012 8:49 pm

kodok wrote:
Desert Rabbit wrote:
coral chip bukan leh menaikkan PH ke? or die menstabilkan PH? ikan HB dalam jagaan skarang nie.. kalau tak silap ada 3 space... 1 untuk sponge, satu untuk bio ring, satu lg kosong... mungkin leh letak aqua clay kot.....

Active carbon nak letak mane lak eh kalau da full hse... hmm... BB ocean free 8000 tu ok tak? ke yg 9000 tu ok? sebab ada 3 jenis ocean free nie... 8000,9000, ngn 10000

Coral chip utk naikkan ph...klu dah full house masuk aquaclay je lah...

abg kodok, aquaclay tu ntuk ape act eh... try google td tp tak berapa nak paham...
Back to top Go down
View user profile http://desert-rabbit1705.blogspot.com
rohurockstar



Posts : 454
Join date : 06/06/2012
Age : 35
Location : klang.selangor.malaysia

PostSubject: Re: Setup External Canister   Fri Dec 28, 2012 10:38 pm

aquaclay tu utk provide rumah pembiakan bakteria.byk jenis media utk pembiakan bakteria ni mengikut ciri2nya yg tersendiri.kat span/kapas pun dia blh membiak gak tp aquaclay punya tu blh maximumkan ruang utk bakteria lepak lepak..hehe
Back to top Go down
View user profile
Desert Rabbit



Posts : 166
Join date : 02/11/2012
Age : 31
Location : Taman Melati

PostSubject: Re: Setup External Canister   Sat Dec 29, 2012 4:44 am

rohurockstar wrote:
aquaclay tu utk provide rumah pembiakan bakteria.byk jenis media utk pembiakan bakteria ni mengikut ciri2nya yg tersendiri.kat span/kapas pun dia blh membiak gak tp aquaclay punya tu blh maximumkan ruang utk bakteria lepak lepak..hehe

Oooo ye ke bro.. Tq la eh kasi advise.. Smpai skarang ✗ setup lg tkt salah setup..xtau mane nak letak atas,mane nak letak bawah..

So far skarang media filter yang da ade aquaclay,boi ball n bio ring sikit.. Leh advise turutan nak letak dalam canister tu tak? Die ade 3 tingkat...

Tq sape2 yg dpt tlg Smile
Back to top Go down
View user profile http://desert-rabbit1705.blogspot.com
rohurockstar



Posts : 454
Join date : 06/06/2012
Age : 35
Location : klang.selangor.malaysia

PostSubject: Re: Setup External Canister   Sat Dec 29, 2012 5:25 am

kapas ltk atas sekali sbb senang ko nak access bila nk cuci

lain2 filter media utk biobacteria tu letak bwh.eloknya cam aquaclay tu bwh sekali sbb bacteria perlukan tmpt yg gelap utk reproduksi/membiak.media2 utk bacteria ni xyah cuci pun xpe.biar je camtu.setahun 2-3kali je tgk kot2 perlu maintenance..
Back to top Go down
View user profile
aliffaiman



Posts : 158
Join date : 16/11/2012
Age : 26
Location : Kota Damansara

PostSubject: Re: Setup External Canister   Sat Dec 29, 2012 7:24 am

rohurockstar wrote:
kapas ltk atas sekali sbb senang ko nak access bila nk cuci

lain2 filter media utk biobacteria tu letak bwh.eloknya cam aquaclay tu bwh sekali sbb bacteria perlukan tmpt yg gelap utk reproduksi/membiak.media2 utk bacteria ni xyah cuci pun xpe.biar je camtu.setahun 2-3kali je tgk kot2 perlu maintenance..

terer la rohu Shocked
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com
Desert Rabbit



Posts : 166
Join date : 02/11/2012
Age : 31
Location : Taman Melati

PostSubject: Re: Setup External Canister   Sat Dec 29, 2012 7:50 am

aliffaiman wrote:
rohurockstar wrote:
kapas ltk atas sekali sbb senang ko nak access bila nk cuci

lain2 filter media utk biobacteria tu letak bwh.eloknya cam aquaclay tu bwh sekali sbb bacteria perlukan tmpt yg gelap utk reproduksi/membiak.media2 utk bacteria ni xyah cuci pun xpe.biar je camtu.setahun 2-3kali je tgk kot2 perlu maintenance..

terer la rohu Shocked

ooo... terer la abg rohu... okay nnti aku setup mcm tu... BB ocean free 8000 tu ok tak
Back to top Go down
View user profile http://desert-rabbit1705.blogspot.com
pppieee



Posts : 363
Join date : 09/12/2012
Age : 32

PostSubject: Re: Setup External Canister   Sat Dec 29, 2012 7:52 am

harga external canister ni agak2 mahal x? bape range rege dia?
Back to top Go down
View user profile
Desert Rabbit



Posts : 166
Join date : 02/11/2012
Age : 31
Location : Taman Melati

PostSubject: Re: Setup External Canister   Sat Dec 29, 2012 8:52 am

pppieee wrote:
harga external canister ni agak2 mahal x? bape range rege dia?

tgk brand bro... n saiz tank
Back to top Go down
View user profile http://desert-rabbit1705.blogspot.com
rohurockstar



Posts : 454
Join date : 06/06/2012
Age : 35
Location : klang.selangor.malaysia

PostSubject: Re: Setup External Canister   Sat Dec 29, 2012 9:08 am

Desert Rabbit wrote:
aliffaiman wrote:
rohurockstar wrote:
kapas ltk atas sekali sbb senang ko nak access bila nk cuci

lain2 filter media utk biobacteria tu letak bwh.eloknya cam aquaclay tu bwh sekali sbb bacteria perlukan tmpt yg gelap utk reproduksi/membiak.media2 utk bacteria ni xyah cuci pun xpe.biar je camtu.setahun 2-3kali je tgk kot2 perlu maintenance..

terer la rohu Shocked

ooo... terer la abg rohu... okay nnti aku setup mcm tu... BB ocean free 8000 tu ok tak

aku setakat tau gitu2 je,xsemestinya terer tongue

sori aku xpenah guna active carbon tu.tp blh je nk guna.blh ltk kat compartment no.2..
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Setup External Canister   Sat Dec 29, 2012 8:04 pm

Xyh pakai active carbon bazir duit nnt ubat le vit ke lo letak dlm aqua carbon tu yg serap dia.. org biasa pakai tuk clearkan tank lepas pakai ubat
Back to top Go down
View user profile
aime_isz



Posts : 120
Join date : 18/06/2012
Age : 30
Location : seremban

PostSubject: Re: Setup External Canister   Sun Dec 30, 2012 2:45 am

Betul kate zerol..carbon tu akan jd pnyerap..so rugi la klu ko letak vit ke ape..sume carbon tu serap..
Back to top Go down
View user profile
Desert Rabbit



Posts : 166
Join date : 02/11/2012
Age : 31
Location : Taman Melati

PostSubject: Re: Setup External Canister   Sun Dec 30, 2012 3:44 pm

okeh... nasihat diterima.. mmg tak pakai activ carbon..

agak2 berapa kali nak services external ni eh.. tak elok services selalu kan takut kacau BB dalam tu... ada pape cadangan tak nak pakai BB yang mane bagus... skang pakai ocean free 9000 and 8000...
Back to top Go down
View user profile http://desert-rabbit1705.blogspot.com
Desert Rabbit



Posts : 166
Join date : 02/11/2012
Age : 31
Location : Taman Melati

PostSubject: Re: Setup External Canister   Wed Jan 02, 2013 6:22 pm

satu lagi lupe nak tanye...

ape guna lava rock? sama ntuk kasi bb membiak or untuk halang kotor...
Back to top Go down
View user profile http://desert-rabbit1705.blogspot.com
mr.gabanz



Posts : 141
Join date : 22/03/2012
Location : KL & Seri Kembangan

PostSubject: Re: Setup External Canister   Thu Jan 03, 2013 9:36 am

Desert Rabbit wrote:
satu lagi lupe nak tanye...

ape guna lava rock? sama ntuk kasi bb membiak or untuk halang kotor...

stabilkan pH air..
Back to top Go down
View user profile
pppieee



Posts : 363
Join date : 09/12/2012
Age : 32

PostSubject: Re: Setup External Canister   Thu Jan 03, 2013 1:06 pm

ooooo
Back to top Go down
View user profile
Desert Rabbit



Posts : 166
Join date : 02/11/2012
Age : 31
Location : Taman Melati

PostSubject: Re: Setup External Canister   Thu Jan 03, 2013 2:18 pm

mr.gabanz wrote:
Desert Rabbit wrote:
satu lagi lupe nak tanye...

ape guna lava rock? sama ntuk kasi bb membiak or untuk halang kotor...

stabilkan pH air..

ooo... noted noted...

aku punye setup untuk canister.....

atas skali sponge ngan bio ball + aquaclay..
Second lvl - bio ball
bawah skali - aquaclay + bio ring...

ok tak ? tak muat la plak nak letak lava rock tu...
Back to top Go down
View user profile http://desert-rabbit1705.blogspot.com
Desert Rabbit



Posts : 166
Join date : 02/11/2012
Age : 31
Location : Taman Melati

PostSubject: Re: Setup External Canister   Mon Jan 07, 2013 7:59 pm

SAlam semua..


external da setup... baru seminggu.. cuma skang ada satu masalah...

kadar ammonia masih tak mencapai tahap yang selamat.. sekitar 2 n 1 ppm...

ada sape2 leh tlg.. dalam external tu ada bio ball, bio ring ngan aquaclay.....
Back to top Go down
View user profile http://desert-rabbit1705.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Setup External Canister   Today at 3:55 am

Back to top Go down
 
Setup External Canister
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: