Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 kolam kelisa kati kuala kangsar pecah....

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
tomkk

avatar

Posts : 334
Join date : 16/10/2012
Location : kuala kangsar

PostSubject: kolam kelisa kati kuala kangsar pecah....   Mon Dec 03, 2012 7:33 pm

salam semua...
nk kongsikan satu berita...
malam kelmarin kolam ikan kelisa kat kati / sauk kuala kangsar pecah....
hujan lebat dan mayb ibu air turun dr bukit hingga pagar besi kolam pn dok tengahjalan raya...
air naik separas betis...ikan melompat di bahu jalan...orag rmai berhenti untuk tangkap ikan tp susah nk tnggkap sbb licin...
orang kampung kluar bawa penyauk...tauke kolam tepuk dahi...xpasti la fully dia punya or ada investment luar...
dapat berita semalam tokei bayar balik RM500 sekor utk ikan yag dipulangkan...yang bawa balik umah ada jugak yag mati...mayb sbb xtau cara penjagaan....pagi tadi lepas bpest aku p lagi ronda...masih ada yang menjala mencari emas hidup...

Back to top Go down
View user profile
kodok

avatar

Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: kolam kelisa kati kuala kangsar pecah....   Mon Dec 03, 2012 7:55 pm

tomkk wrote:
salam semua...
nk kongsikan satu berita...
malam kelmarin kolam ikan kelisa kat kati / sauk kuala kangsar pecah....
hujan lebat dan mayb ibu air turun dr bukit hingga pagar besi kolam pn dok tengahjalan raya...
air naik separas betis...ikan melompat di bahu jalan...orag rmai berhenti untuk tangkap ikan tp susah nk tnggkap sbb licin...
orang kampung kluar bawa penyauk...tauke kolam tepuk dahi...xpasti la fully dia punya or ada investment luar...
dapat berita semalam tokei bayar balik RM500 sekor utk ikan yag dipulangkan...yang bawa balik umah ada jugak yag mati...mayb sbb xtau cara penjagaan....pagi tadi lepas bpest aku p lagi ronda...masih ada yang menjala mencari emas hidup...


perhhh.....nasib baik aku sempat angkut anak 2 hari lepas...klu tk harga lagi up la nak cover blk...kolam mana satu bro..?
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
tomkk

avatar

Posts : 334
Join date : 16/10/2012
Location : kuala kangsar

PostSubject: Re: kolam kelisa kati kuala kangsar pecah....   Mon Dec 03, 2012 7:59 pm

semua kolam...kolam tepi jalan utama kuala kangsar grik...aku rasa ada dlm 14 kolam kot...
lingkup abis la tokei...rege ikan mesti naik la...
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: kolam kelisa kati kuala kangsar pecah....   Mon Dec 03, 2012 8:01 pm

yg dpt kutip tu untung larrr....
kot2 ada yg gold pb...
s.red ker...
Back to top Go down
View user profile
kodok

avatar

Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: kolam kelisa kati kuala kangsar pecah....   Mon Dec 03, 2012 8:07 pm

ooo ni kolam jalan nak ke kelantan kan...ooo lain dari kolam yg aku g hari tu...kesian kt tokei kolam....klu ada invester lagi penat la dia nak bayar....dugaan la semua ni....ikan kuala ni kualitinya ok lagi berbanding bm...dari apa yg aku dengar la...sbb diorang x byk farm...ko kencing mengencing ni x berlaku lagi....tp bila dah jadi mcm ni mmg tepuk dahi la....
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
fizaro

avatar

Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: kolam kelisa kati kuala kangsar pecah....   Mon Dec 03, 2012 8:24 pm

Ada baiknya yang bukan hak jangan diambil.. Smile
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: kolam kelisa kati kuala kangsar pecah....   Mon Dec 03, 2012 8:34 pm

aku heran la manusia sekarang mcm dah tak tau halal ke haram.. dah tau bukan hak sendiri pulangkan balik.. aku rasa tauke tu buat report polis sorang2 kena masuk lokap (masuk lokap sehari je huhu) nanti.. haih.. aku rasa kalau Malaysia nie ada rusuhan ke bencana alam ramai yang duk sibuk cari harta benda dari nak tolong orang.. lolx.. sejak kebelakangan nie.. ko tgk jela lori terbalik bawak muatan perh semua kumpul angkut barang bkan nk pulangkan owner.. bawka balik.. yang best nyer leh bawak balik makan..haha.. ada yang lagi cita best orang accident .. cedera parah orang ramai tolong.. tolong ragut abis semua.. ukansudah2 la agama masing2 dah gtau.. jgn ambik hak orang lain.. kalau orang tu anak yatim piatu .. perh mampus korang..
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: kolam kelisa kati kuala kangsar pecah....   Mon Dec 03, 2012 8:59 pm

zerol86 wrote:
aku heran la manusia sekarang mcm dah tak tau halal ke haram.. dah tau bukan hak sendiri pulangkan balik.. aku rasa tauke tu buat report polis sorang2 kena masuk lokap (masuk lokap sehari je huhu) nanti.. haih.. aku rasa kalau Malaysia nie ada rusuhan ke bencana alam ramai yang duk sibuk cari harta benda dari nak tolong orang.. lolx.. sejak kebelakangan nie.. ko tgk jela lori terbalik bawak muatan perh semua kumpul angkut barang bkan nk pulangkan owner.. bawka balik.. yang best nyer leh bawak balik makan..haha.. ada yang lagi cita best orang accident .. cedera parah orang ramai tolong.. tolong ragut abis semua.. ukansudah2 la agama masing2 dah gtau.. jgn ambik hak orang lain.. kalau orang tu anak yatim piatu .. perh mampus korang..
hati org x sama bro...
tu nasib tokey farm offer kalo dorang pulang balik dia bg rm500...
kalo dorang tau price btol2...nk ke dorang bg balik...
Back to top Go down
View user profile
tomkk

avatar

Posts : 334
Join date : 16/10/2012
Location : kuala kangsar

PostSubject: Re: kolam kelisa kati kuala kangsar pecah....   Mon Dec 03, 2012 9:07 pm

ikan dh masuk parit air n tali air bro...tokei nk report ape???yg tangkap tu dlm air luar kolam...tp rmai yg bw blik umah ikan mati...stress kot...hahha kalo korang jumpa kes camtu...korang tangkap bg tuan or tangkap bela...or tangkap jual?????kahkahkah....muhasabah diri masing2....
Back to top Go down
View user profile
aliffaiman

avatar

Posts : 158
Join date : 16/11/2012
Age : 26
Location : Kota Damansara

PostSubject: Re: kolam kelisa kati kuala kangsar pecah....   Mon Dec 03, 2012 9:07 pm

Ambik cuti besok jom, gi memancing kat kuala kangsar haha
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com
kodok

avatar

Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: kolam kelisa kati kuala kangsar pecah....   Mon Dec 03, 2012 9:15 pm

aliffaiman wrote:
Ambik cuti besok jom, gi memancing kat kuala kangsar haha

jgn bro...hak org tu....nanti klu kita amik hak org ..satu hari nanti org amik hak kita blk...dunia ni bulat bro...senang sekarang x semestinya akan senang sampai bebila.....
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: kolam kelisa kati kuala kangsar pecah....   Mon Dec 03, 2012 9:17 pm

aliffaiman wrote:
Ambik cuti besok jom, gi memancing kat kuala kangsar haha
tolong mancing pas2 pulang balik kan??heheh
Back to top Go down
View user profile
tomkk

avatar

Posts : 334
Join date : 16/10/2012
Location : kuala kangsar

PostSubject: Re: kolam kelisa kati kuala kangsar pecah....   Mon Dec 03, 2012 9:29 pm

betul cakap kodok tu...
lgpun korang nk dtg mancing...orang len pakai jala bro....hehehe agak2 sape yng dapat...
camni la...lag 3 bulan kita p harvest kat parit air tu...hauahuahauhauah
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: kolam kelisa kati kuala kangsar pecah....   Mon Dec 03, 2012 9:31 pm

tomkk wrote:
betul cakap kodok tu...
lgpun korang nk dtg mancing...orang len pakai jala bro....hehehe agak2 sape yng dapat...
camni la...lag 3 bulan kita p harvest kat parit air tu...hauahuahauhauah
lg 3 bulan dpt wild ler kan??
sapa nak g nyelam dlm parit tuh??
Back to top Go down
View user profile
kodok

avatar

Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: kolam kelisa kati kuala kangsar pecah....   Mon Dec 03, 2012 9:40 pm

tp mmg kesian la kt tokei ngan invester kolam kt c2...mcm aku ckp la..klu Dia nak tarik balik sekejap je...ngan air je berjuta rugi....nauzubillah....
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
kodok

avatar

Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: kolam kelisa kati kuala kangsar pecah....   Mon Dec 03, 2012 9:42 pm

tp klu dpt best gak kan...hehehe....farm nak rm500 seko...aku up rm700 seko...heheheh amik semua....
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: kolam kelisa kati kuala kangsar pecah....   Mon Dec 03, 2012 10:47 pm

hehe kalau aku dapat lg baik aku pulangkan.. tak kisah la ikan tu dalam ke luar ke.. tu hak owner tu kalau dia halalkan lain cita.. mcm nie la aku bg example.. kes lori terbalik ari tu.. barang semua jatuh orang dok kutip.. owner g buat report.. polis dapat tangkat 1,2 orang je baru lepas tu dorang setuju pulangkan balik benda tu huhu.. yang lain selamat .. ingat la tak kisah la benda tu kat memane pun.. ilang kat kedah jumpa kat johor tetap hak orang tu selagi orang tu nak claim..

dalam kes nie aku respect owner sebab still sanggup bagi saguhati kat siapa pulangkan.. tapi adat la.. kalau ikan tu masuk tali air.. niat kita saje2 memancing takpe kalau kita tak tau.. tapi dah tau dok g sana mancing gak.. seloknyer pulangkan.. owner dah baik hati bagi rm500 tu.

kalau owner cakap halal je nk berpesta kat situ pun takpe huhu.. kalau kena kat batang idung sendiri tau betapa sakitnyer hati.. bayangkan kalau kita terkena musibah mcm nie tetiba orang datang bukan nak nolong ke apa.. tolong ambik barang semua huhu..

nie aku saje share takde kena mengena orang kat sana.. ikut la niat masing2.. yg halal ke haram hanya dia tentukan.. hehehe peace yo..
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: kolam kelisa kati kuala kangsar pecah....   Mon Dec 03, 2012 10:51 pm

MasyaAllah..macam2 dunia ni yek..kalo korang mancing ke jala ke kat sungai / parit area sana kalo dpt aro..bawak la pi scan..kalo ada cip tu..insyaallah tu farm punya la...tapi kalo takde..kalo korang kesian kat tokey farm..bg la kat dia..jual balik ke biar dia buat induk..kalo taknak..hurm..pepandai korang lah yek.. Razz
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: kolam kelisa kati kuala kangsar pecah....   Mon Dec 03, 2012 10:53 pm

aku pun ada dgr gak kat kolam kuala kangsar ni ikan nya bagus2..byk anak2 ikan taib andak yg dah sedang2 dibawa bela ke sana..diorang plan nak biakkan lagi aro drp taib andak tu..
Back to top Go down
View user profile
kodok

avatar

Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: kolam kelisa kati kuala kangsar pecah....   Mon Dec 03, 2012 11:13 pm

ikan_akeem wrote:
aku pun ada dgr gak kat kolam kuala kangsar ni ikan nya bagus2..byk anak2 ikan taib andak yg dah sedang2 dibawa bela ke sana..diorang plan nak biakkan lagi aro drp taib andak tu..

Andak punya bkn kt area tu...andak punya tpt selamat lagi ..
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
tomkk

avatar

Posts : 334
Join date : 16/10/2012
Location : kuala kangsar

PostSubject: Re: kolam kelisa kati kuala kangsar pecah....   Tue Dec 04, 2012 12:17 am

betul tu....kalo nk tarik kejap je Allah tarik...
dalam berapa minit or saaat je...
nk dijadikan peringatan bagi kita semua agar jangan lalai..jgn men aro smpai terabai solat..
Back to top Go down
View user profile
aliffaiman

avatar

Posts : 158
Join date : 16/11/2012
Age : 26
Location : Kota Damansara

PostSubject: Re: kolam kelisa kati kuala kangsar pecah....   Thu Dec 06, 2012 6:10 am

asheed wrote:
aliffaiman wrote:
Ambik cuti besok jom, gi memancing kat kuala kangsar haha
tolong mancing pas2 pulang balik kan??heheh

aa bro, memancing pastu dah puas dapat tangkap tu pulangkanla balik kat owner. sian dia, aku fikir kalau ikan aku yg hilang nanti mcm mane la eh?
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: kolam kelisa kati kuala kangsar pecah....   

Back to top Go down
 
kolam kelisa kati kuala kangsar pecah....
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: