Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Penghantaran Sabah dan Sarawak???

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
abgkembar

avatar

Posts : 228
Join date : 10/10/2012
Age : 30
Location : Puchong

PostSubject: Penghantaran Sabah dan Sarawak???   Sun Dec 02, 2012 11:43 pm

Salam semua memberz.......

nak tanye pada otai2 dan brooker2 sekalian.... pernah hantar ikan arowana ker negeri seberang (Sabah/sarawak)....
nak tahu kalau yg berpengalamn yang boleh kongsi pengalaman otai2 sekalian cara menghantar melalui kapal/ kapal terbang....

sbb sepupu saya duduk sana nak bli ikan dari semenanjung...so nak gak tahu cara penghantarannya...ade x? maklumlah ikan kt sane semua mahal2... tq Smile Smile Smile
Back to top Go down
View user profile
rohurockstar

avatar

Posts : 454
Join date : 06/06/2012
Age : 36
Location : klang.selangor.malaysia

PostSubject: Re: Penghantaran Sabah dan Sarawak???   Tue Dec 04, 2012 7:14 pm

cara paling senang nak hantar ialah dgn cara rasuah pilot air asia sekor cili red atau mg chu halus 2 baris.hehehe..melawok aje sbb takde siapa reply Smile
Back to top Go down
View user profile
k321

avatar

Posts : 187
Join date : 24/10/2012

PostSubject: Re: Penghantaran Sabah dan Sarawak???   Tue Dec 04, 2012 8:11 pm

kalau luar negara perlu CITES certificate etc dr negara import and export. S&S?

bro tgk contact list malaysia utk maklumat.
http://www.cites.org/cms/index.php/lang-en/component/cp/?country=MY
Back to top Go down
View user profile
abgkembar

avatar

Posts : 228
Join date : 10/10/2012
Age : 30
Location : Puchong

PostSubject: Re: Penghantaran Sabah dan Sarawak???   Wed Dec 05, 2012 5:48 pm

leceh gak ek......senang suruh sepupu aku g cari kat sane sendirilah.... Very Happy Very Happy Very Happy
Back to top Go down
View user profile
k321

avatar

Posts : 187
Join date : 24/10/2012

PostSubject: Re: Penghantaran Sabah dan Sarawak???   Thu Dec 06, 2012 1:12 am

ntah2 boleh hantar terus tanpa cert. tp kena confirm dgn biosecurity malaysia procedure hantaran.
Back to top Go down
View user profile
abgkembar

avatar

Posts : 228
Join date : 10/10/2012
Age : 30
Location : Puchong

PostSubject: Re: Penghantaran Sabah dan Sarawak???   Thu Dec 06, 2012 7:25 pm

oooo...ok.tq Very Happy
Back to top Go down
View user profile
al_anbar

avatar

Posts : 5
Join date : 29/12/2012

PostSubject: Re: Penghantaran Sabah dan Sarawak???   Sat Dec 29, 2012 10:07 am

Assalamu'alaikum. Salam perkenalan dari saya, orang baru di forum ni. Sekadar berkongsi pengalaman. Baru-baru ni saya ada beli seekor highback saiz 3 inci di semenanjung dan membawanya ke Sabah secara langsung. Maklumlah harga arowana di semenanjung jauh lebih murah berbanding dengan di Sabah. (Di semenanjung - beli dari Perak harganya baru rm150, sedangkan jenis yang sama dengan saiz yang sama (3inci) di Sabah saya tanya harganya rm800). Jadi saya pun berani-berani je la beli di semenanjung dan tapau bawak balik ke Sabah.

Arowana tu saya tapau dalam botol plastik, botol kordial oren/sarsi kecik, sesuai dan muat la botol tu kan agak mendatar setakat nak masukkan ikan 3inci dalam botol tu tak memerlukan ruang yang besar untuk disimpan di dalam beg, airnya saya isi tak terlampau banyak, agak-agak la kalau botol tu dalam keadaan menegak atau terbaring, ikan masih boleh berenang, tak pakai pam oksigen pun, insyaAllah doa la banyak-banyak tahan juga ikan tu insyaAllah setakat flight 2-3jam ke Sabah. Saya tapau botol berisi arowana tu dalam beg laptop. Ikan yang saya tapau tu kecik lagi tak ada chip jadi scan di epot pun Alhamdulillah diiringi dengan zikir dan doa bebanyak pada Allah akhirnya line clear. Taruk je la baju dan barang-barang lain sikit dalam beg laptop tu untuk cover botol tu. Alhamdulillah tak ada masalah masa scan beg. Buat muka biasa-biasa je depan pegawai kastam pemeriksaan penumpang tu. Dalam hati zikir ja.

Saya cuma standby pam buih yang guna beteri tu ja. Dari Pahang saya tapau jam 2 malam sebelum bertolak dari rumah, sampai LCCT jam 5 pagi, saya kasi buih ikan tu dalam 5minit sebelum naik flight. Kemudian semasa dalam flight lebih kurang jam 8 saya saja la cek ikan tu sihat ke dia, saya tengok botol tu macam mengencang sikit, mungkin tekanan di atas udara, saya buka sekejap penutup botol dan tutup balik supaya ikan tu tak kena ifek yang tak bagus akibat tekanan udara di tempat tinggi. Maklumlah ikan pun baby lagi, Alhamdulillah setelah melalui pelbagai cabaran dan perjalanan yang penuh liku, sampai je Sabah (Sandakan) dalam jam 9 ikan tu masih hidup lagi. syukur banyak-banyak pada Allah. Sampai hari ini dah dua minggu lebih kurang, arowana tu masih sihat lagi. Semoga apa yang dikongsikan ini sedikit sebanyak dapat membantu saudara dan kawan-kawan yang lain insyaAllah. Smile
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Penghantaran Sabah dan Sarawak???   Sat Dec 29, 2012 6:21 pm

al_anbar wrote:
Assalamu'alaikum. Salam perkenalan dari saya, orang baru di forum ni. Sekadar berkongsi pengalaman. Baru-baru ni saya ada beli seekor highback saiz 3 inci di semenanjung dan membawanya ke Sabah secara langsung. Maklumlah harga arowana di semenanjung jauh lebih murah berbanding dengan di Sabah. (Di semenanjung - beli dari Perak harganya baru rm150, sedangkan jenis yang sama dengan saiz yang sama (3inci) di Sabah saya tanya harganya rm800). Jadi saya pun berani-berani je la beli di semenanjung dan tapau bawak balik ke Sabah.

Arowana tu saya tapau dalam botol plastik, botol kordial oren/sarsi kecik, sesuai dan muat la botol tu kan agak mendatar setakat nak masukkan ikan 3inci dalam botol tu tak memerlukan ruang yang besar untuk disimpan di dalam beg, airnya saya isi tak terlampau banyak, agak-agak la kalau botol tu dalam keadaan menegak atau terbaring, ikan masih boleh berenang, tak pakai pam oksigen pun, insyaAllah doa la banyak-banyak tahan juga ikan tu insyaAllah setakat flight 2-3jam ke Sabah. Saya tapau botol berisi arowana tu dalam beg laptop. Ikan yang saya tapau tu kecik lagi tak ada chip jadi scan di epot pun Alhamdulillah diiringi dengan zikir dan doa bebanyak pada Allah akhirnya line clear. Taruk je la baju dan barang-barang lain sikit dalam beg laptop tu untuk cover botol tu. Alhamdulillah tak ada masalah masa scan beg. Buat muka biasa-biasa je depan pegawai kastam pemeriksaan penumpang tu. Dalam hati zikir ja.

Saya cuma standby pam buih yang guna beteri tu ja. Dari Pahang saya tapau jam 2 malam sebelum bertolak dari rumah, sampai LCCT jam 5 pagi, saya kasi buih ikan tu dalam 5minit sebelum naik flight. Kemudian semasa dalam flight lebih kurang jam 8 saya saja la cek ikan tu sihat ke dia, saya tengok botol tu macam mengencang sikit, mungkin tekanan di atas udara, saya buka sekejap penutup botol dan tutup balik supaya ikan tu tak kena ifek yang tak bagus akibat tekanan udara di tempat tinggi. Maklumlah ikan pun baby lagi, Alhamdulillah setelah melalui pelbagai cabaran dan perjalanan yang penuh liku, sampai je Sabah (Sandakan) dalam jam 9 ikan tu masih hidup lagi. syukur banyak-banyak pada Allah. Sampai hari ini dah dua minggu lebih kurang, arowana tu masih sihat lagi. Semoga apa yang dikongsikan ini sedikit sebanyak dapat membantu saudara dan kawan-kawan yang lain insyaAllah. Smile
hahaha...blajar cara2 nk seludup aro...tq bro kongsi idea
Back to top Go down
View user profile
kodok

avatar

Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: Penghantaran Sabah dan Sarawak???   Sat Dec 29, 2012 7:02 pm

Huih...mmg berani la...nasib baik x kantoi...klu kantoi mkn x abis tu bro....
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
ebumugo

avatar

Posts : 163
Join date : 04/09/2012
Age : 38
Location : Batang Kali,Selangor-Pasir Mas,Kelantan

PostSubject: Re: Penghantaran Sabah dan Sarawak???   Sat Dec 29, 2012 9:25 pm

kodok wrote:
Huih...mmg berani la...nasib baik x kantoi...klu kantoi mkn x abis tu bro....
...ha..ha..sapa nak jadi Transporter untuk Kodok ni..dah ada cara nak hantr ke Malaysia Timur tuu..meluaskan empayar...
Back to top Go down
View user profile
aime_isz

avatar

Posts : 120
Join date : 18/06/2012
Age : 31
Location : seremban

PostSubject: Re: Penghantaran Sabah dan Sarawak???   Sun Dec 30, 2012 2:48 am

Klu kantoi ngan aku xpe,aku masuk dalam tank aku je..hahaha..klu kantoi ngan org lain mmg kene kompaun la...
Back to top Go down
View user profile
al_anbar

avatar

Posts : 5
Join date : 29/12/2012

PostSubject: Re: Penghantaran Sabah dan Sarawak???   Sun Dec 30, 2012 7:55 am

Hehe. Bagi yang nak tapau arowana ke Sabah apa yang saya boleh kongsikan:
1. Arowana tahan berada di ketinggian melepasi awan insyaAllah.
2. Arowana boleh tahan setakat 2-3 jam tanpa alat bantuan oksigen.
3. Untuk penerbangan domestik (dalam malaysia), Airasia membenarkan penumpang untuk membawa air minuman sendiri.
4. Jadi tapau je arowana yang kecik-kecik tu dalam botol minuman. InsyaAllah boleh lepas juga tu.
Ni kalau arowana yang kecik-kecik la. Kalau arowana yang besar mungkin kantoi juga. Saya perasan ada signboard besar kat airport tak dibenarkan bawa binatang peliharaan.

Selain dari cara di atas, ada lagi satu cara. Pernah juga saya tanya satu tokey kedai tu, macamana yang hantar arowana ke Sabah, dia bagi pandangan ikut pengalaman dia menghantar ikan ke Sabah dengan cara:
1. Bungkus ikan tu dalam plastik, kasi oksigen macam baru tapau dari kedai.
2. Masukkan dalam box, kalau ada aisbox polistrin yang kecik2 lagi bagus. Tahan tekanan, tahan dari pecah, dan tahan suhu insyaAllah)
3. Guna courier Skynet, kasitahu dorang dalam tu ada ikan, tapi tulis di resit dalam kotak tu ialah minyak wangi atau apa-apa la yang sesuai.
4. Paling bagus sebelum proses tapau menapau ni dijalankan ialah kita gi courier tu awal-awal tanya dia dulu, bila time dorang akan collect barang dan hantar ke airport, lepas tu tanya dari airport ke Sabah bila pula bertolaknya. Senang kita nak agak dan merancang masa paling sesuai untuk menapau ikan.
5. Elakkan mengepos pada hari Khamis atau Jumaat (Sebab penghantaran biasanya mengambil masa sehari dua juga baru sampai kalau ke Sabah ni. Kalau pos hari jumaat, maknanya Sabtu dan Ahad mungkin ikan tu sampai tapi takut office tak buka pula. jadi ikan tu akan lama berada dalam kotak - risoko). Paling sesuai pos ialah pada hari Isnin atau Selasa.

Ni petua kalau nak guna courier la, risiko tetap ada sebab makan masa juga nak menghantar ke Sabah Sarawak ni, cuma kena buat perancangan yang teliti la untuk mengurangkan risiko. saya pun belum pernah buat lagi cara ni. Diharapkan sedikit sebanyak dapat membantu. Smile
Back to top Go down
View user profile
wanotz

avatar

Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Penghantaran Sabah dan Sarawak???   Sun Dec 30, 2012 8:08 am

dasat gak tu... dorng x scan ker klo kata mnyak wngi?.. haha...
Back to top Go down
View user profile
al_anbar

avatar

Posts : 5
Join date : 29/12/2012

PostSubject: Re: Penghantaran Sabah dan Sarawak???   Sun Dec 30, 2012 8:11 am

aime_isz wrote:
Klu kantoi ngan aku xpe,aku masuk dalam tank aku je..hahaha..klu kantoi ngan org lain mmg kene kompaun la...

Kalau kantoi, dari lubuk hati yang paling dalam apalagi, minta maaf je la dengan Kastam tu, pastu buat la muka 10sen merayu kasi lepas, lagipun setakat ikan sekor dua tak kan lah dorang nak berkira, bukan kita nak seludup pun. Ikan je pun, bukannya barang berbahaya. InsyaAllah abang-abang dan akak-akak kastam tu merupakan insan-insan yang berperikemanusiaan juga tu. Dorang boleh konsider kut. (Ni plan B kalau tak lepas scan la). Hehe.
Back to top Go down
View user profile
al_anbar

avatar

Posts : 5
Join date : 29/12/2012

PostSubject: Re: Penghantaran Sabah dan Sarawak???   Sun Dec 30, 2012 8:19 am

wanotz wrote:
dasat gak tu... dorng x scan ker klo kata mnyak wngi?.. haha...

Wallahu'alam la lepas ke tak. Tapi pada pandangan saya, bagus cuba hantar ikan yang murah2 dulu. Untuk eksperimen la. Kalau lepas barula pos arowana pulak. Smile
Back to top Go down
View user profile
rohurockstar

avatar

Posts : 454
Join date : 06/06/2012
Age : 36
Location : klang.selangor.malaysia

PostSubject: Re: Penghantaran Sabah dan Sarawak???   Sun Dec 30, 2012 7:53 pm

actually seperti yg kita semua maklum mmg ada cara halal utk htr arowana kesana cuma caranya sgt susah dari segi dokumentasi dan preparation dan juga berisiko tinggi sbb tertakluk pada pelbagai faktor yg blh efek pada keselamatan ikan tu.

rasanya owner ikan yg ada kolam sendiri mungkin berani nak buat sbb klu ditakdirkan ikan mati ditgh jalan at least takde la rugi besar.al maklum modal utk sekor aro je dh ratus2.tp org kata niaga mmg takleh lari dari risiko,cuma blh kurangkan aje.
Back to top Go down
View user profile
abgkembar

avatar

Posts : 228
Join date : 10/10/2012
Age : 30
Location : Puchong

PostSubject: Re: Penghantaran Sabah dan Sarawak???   Tue Jan 01, 2013 1:23 am

Al anbar..... Tq bro...information 2.... Very Happy
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Penghantaran Sabah dan Sarawak???   

Back to top Go down
 
Penghantaran Sabah dan Sarawak???
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: