Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 taman aqua arowana

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
rohurockstar

avatar

Posts : 454
Join date : 06/06/2012
Age : 36
Location : klang.selangor.malaysia

PostSubject: taman aqua arowana   Tue Nov 27, 2012 8:03 am

setelah hampir 3 mggu tank 8ft ni selamat dipijdahkan kerumah,baru hari ni ia dikira 'lengkap' sbb dh dipasangkan lampu. sebanyak 4btg lampu t5 saiz 3ft dipasang pada tank ni utk memudahkan aku menelek2 ikan kat dlm tu.asalnya cuma 2 btg t5 tp tak cukup terang dan 4btg ni pun masih samar lg.

sedikit gambar utk tontonan kwn2..






byk lg nak kena setup terutamanya sump filter system byk lg ruang kosong (kodok jgn lupa aquaclay aku..hehe..).

walaupun ruang tamu jd sempit tp semua tu xterasa sgt sbb dh minat punya psl.tank ni la satu2nya penghilang stress plg mujarab selain daripada tgk awek cun reception kat opis..hihihi tongue
Back to top Go down
View user profile
kodok

avatar

Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: taman aqua arowana   Tue Nov 27, 2012 5:05 pm

Perhh....mesti berat aquarium tu kan....heheheh aqua clay ada...dtg umah amik...sebiji seringgit....hehehehehe
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
tomkk

avatar

Posts : 334
Join date : 16/10/2012
Location : kuala kangsar

PostSubject: Re: taman aqua arowana   Tue Nov 27, 2012 9:18 pm

perhh..cun la 8ft...bape yer regenya set 8ft..akua n kabinet???
Back to top Go down
View user profile
aime_isz

avatar

Posts : 120
Join date : 18/06/2012
Age : 30
Location : seremban

PostSubject: Re: taman aqua arowana   Tue Nov 27, 2012 9:48 pm

lawa nye la hai...bape harge aqua ni bro?
Back to top Go down
View user profile
kodok

avatar

Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: taman aqua arowana   Tue Nov 27, 2012 9:58 pm

dia dpt harga mega sales tu.....heheheheheheheheh
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
wanotz

avatar

Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: taman aqua arowana   Wed Nov 28, 2012 12:05 am

Bukan bro kodok ke jual hari tu. Kehkeh...



kodok wrote:
dia dpt harga mega sales tu.....heheheheheheheheh
Back to top Go down
View user profile
kodok

avatar

Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: taman aqua arowana   Wed Nov 28, 2012 1:02 am

wanotz wrote:
Bukan bro kodok ke jual hari tu. Kehkeh...



kodok wrote:
dia dpt harga mega sales tu.....heheheheheheheheh

Hehehe tau pun.....
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
aime_isz

avatar

Posts : 120
Join date : 18/06/2012
Age : 30
Location : seremban

PostSubject: Re: taman aqua arowana   Wed Nov 28, 2012 1:19 am

BRAPE JUAL NI BRO KODOK????
Back to top Go down
View user profile
kodok

avatar

Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: taman aqua arowana   Wed Nov 28, 2012 1:45 am

aime_isz wrote:
BRAPE JUAL NI BRO KODOK????

Jualan amal...heheh rm2.3k je...
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
rohurockstar

avatar

Posts : 454
Join date : 06/06/2012
Age : 36
Location : klang.selangor.malaysia

PostSubject: Re: taman aqua arowana   Wed Nov 28, 2012 5:48 am

tank bsr gedabak ni byk jugak mslh dan cabarannya selain daripada ruang jd sempit dan susah nak alih2 tmpt.

antaranya klu dlm byk2 ada sekor dua yg sakit (ie. fungus,white spot) nak letak ubat kena letak dlm dos yg byk.dlm kes 8ft ni volum air ialah 1400liter.pastu klu nak kena on heater memerlukan 3btg serentak.bil letrik?meleleh air mata..

pastu nak buat wc ambik masa agak lama gak wlupn cuma nk tukar ten persen je.kurang2 sejam stgh dh wajib kat situ.bayangkan lak klu dh buang air tiba2 ada gangguan bekalan air..aduyaiiiiiii..

tu belum rutin harian nak buang bangkai anak kap atau seluang yg mati kena belasah mlm2.terjengket2 atas kerusi sbb tangguk xsampai dasar.hehehe...

feeding time pun pening gak sbb nk kena perati sekor2 sbb nk makesure tiap2 aro dpt mkn sama rata.akan ada sekor dua aro yg dominan akan cuba dominate makanan yg kita campak dlm tank.cara terbaik ialah campak sw tu btl2 dpn mata aro tu.klu campak sekaligus 4-5ekor mmg lampa la yg tapau dulu..huhu

nnt sambung lg yea... sunny
Back to top Go down
View user profile
wanotz

avatar

Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: taman aqua arowana   Wed Nov 28, 2012 9:22 am

Rumah besar kena lah akuarium besar baru padan. Haha
Lotih tu bnyk bnda nak wat lg2x time tukar air. Besih filter lg. Hihi
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: taman aqua arowana   Wed Nov 28, 2012 7:16 pm

bro nasihat aku .. try buat automated wc.. pepandai la buat paiping etc semua kekeke ala berapa la sgt je Twisted Evil sama la mcm kita.. bini sorang senang jaga bagi bini 4 terkial2 nak jaga..
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: taman aqua arowana   Wed Nov 28, 2012 8:13 pm

zerol86 wrote:
bro nasihat aku .. try buat automated wc.. pepandai la buat paiping etc semua kekeke ala berapa la sgt je Twisted Evil sama la mcm kita.. bini sorang senang jaga bagi bini 4 terkial2 nak jaga..
wah2 zerolll....berhajat nampak... Cool
Back to top Go down
View user profile
huNtEr

avatar

Posts : 61
Join date : 27/09/2012
Location : bandar tenggara, johor

PostSubject: Re: taman aqua arowana   Thu Nov 29, 2012 6:39 am

terbaiklah bro rohurockstar....boleh buat lawatan sambil belajar ni kat rumah bro..
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: taman aqua arowana   Thu Nov 29, 2012 6:56 am

kita berhajat ... yang di tentukan oleh allah kekekke..
Back to top Go down
View user profile
mr_azhar86

avatar

Posts : 201
Join date : 19/09/2012
Age : 30
Location : Selayang Baru

PostSubject: Re: taman aqua arowana   Sun Dec 02, 2012 7:37 am

byk btol cabaran tu bro... ape kate aku tlg ko ringankan bebanan ko tu.. bkan ape, tlg member2.. aku kesian kat ko bro terjengket2 la & mcm2 lagi.. so aku mengofferkan diri aku.. utk amek smuer tanggungjawab tu.. letgo kat aku je la akua tu.. see.. da la tlg amek tanggungjawab.. siap bayar ko lagi..

wakaka.. rm1000.. ade bran?

wakakaka
Back to top Go down
View user profile
aliffaiman

avatar

Posts : 158
Join date : 16/11/2012
Age : 26
Location : Kota Damansara

PostSubject: Re: taman aqua arowana   Mon Dec 03, 2012 6:38 am

bro rohu lawa tank and ikan hang! Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com
rohurockstar

avatar

Posts : 454
Join date : 06/06/2012
Age : 36
Location : klang.selangor.malaysia

PostSubject: Re: taman aqua arowana   Mon Dec 03, 2012 8:25 am

mr_azhar86 wrote:
byk btol cabaran tu bro... ape kate aku tlg ko ringankan bebanan ko tu.. bkan ape, tlg member2.. aku kesian kat ko bro terjengket2 la & mcm2 lagi.. so aku mengofferkan diri aku.. utk amek smuer tanggungjawab tu.. letgo kat aku je la akua tu.. see.. da la tlg amek tanggungjawab.. siap bayar ko lagi..

wakaka.. rm1000.. ade bran?

wakakaka

aku sambut offer ko tu dgn gelak jugak la..hahahha lol!

wei apa cerita hb yg ko tanning tu?ntah2 dh cross abis sampai insang pun ada gold rim sbb tanning lama sgt..kakaka
Back to top Go down
View user profile
rohurockstar

avatar

Posts : 454
Join date : 06/06/2012
Age : 36
Location : klang.selangor.malaysia

PostSubject: Re: taman aqua arowana   Mon Dec 03, 2012 8:28 am

aliffaiman wrote:
bro rohu lawa tank and ikan hang! Very Happy

terima kasih bro.byk lg kekurangannya dan setting pun biasa2 je Laughing
Back to top Go down
View user profile
rohurockstar

avatar

Posts : 454
Join date : 06/06/2012
Age : 36
Location : klang.selangor.malaysia

PostSubject: Re: taman aqua arowana   Mon Dec 03, 2012 8:30 am

zerol86 wrote:
bro nasihat aku .. try buat automated wc.. pepandai la buat paiping etc semua kekeke ala berapa la sgt je Twisted Evil sama la mcm kita.. bini sorang senang jaga bagi bini 4 terkial2 nak jaga..

mmg teringin bro.tp faktor kekangan masa tu buat aku terpaksa delay jap plan tu.tq 4 the idea bro Wink
Back to top Go down
View user profile
rohurockstar

avatar

Posts : 454
Join date : 06/06/2012
Age : 36
Location : klang.selangor.malaysia

PostSubject: Re: taman aqua arowana   Mon Dec 03, 2012 8:33 am

huNtEr wrote:
terbaiklah bro rohurockstar....boleh buat lawatan sambil belajar ni kat rumah bro..

umah aku open for visitor. cuma kwn2 je yg tak sudi dtg. maklum la umah kecik,sempit.sblh utan lak tu.heheh Razz
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: taman aqua arowana   Mon Dec 03, 2012 5:54 pm

rohurockstar wrote:
huNtEr wrote:
terbaiklah bro rohurockstar....boleh buat lawatan sambil belajar ni kat rumah bro..

umah aku open for visitor. cuma kwn2 je yg tak sudi dtg. maklum la umah kecik,sempit.sblh utan lak tu.heheh Razz

takpe bro pelan2 setup akua 8 kaki tu..kalo dah complete sepenuhnya mesti cun nt..sy pun ada berangan nak ada akua besar..tapi nt rumah sempit, so kena pikir2 dulu la.
teroka la utan sebelah umah bro..usahakan jadi farm aro..dah lama2 nt leh minta geran Smile
Back to top Go down
View user profile
rohurockstar

avatar

Posts : 454
Join date : 06/06/2012
Age : 36
Location : klang.selangor.malaysia

PostSubject: Re: taman aqua arowana   Tue Dec 04, 2012 1:33 am

jamu mata korang sikit bua hlg ngantuk ptg2 ni...hehehe



















klu gambar xcantik/blur jgn marah.guna kamera 2mp je.xde dlsr.kekeke Razz
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: taman aqua arowana   Tue Dec 04, 2012 1:40 am

nie yg aku nak marah nie.. tank besar pix hampeh wakakaka.. ingt malam nie gegar rumah aku.. aku tak puas hati dgn ko nie.. ikan cantik2 semua simpan..huh!
Back to top Go down
View user profile
ayen

avatar

Posts : 82
Join date : 24/09/2012
Age : 32
Location : Pulau Pinang

PostSubject: Re: taman aqua arowana   Tue Dec 04, 2012 1:41 am

koleksi terbaik...tahniah bro... Very Happy
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: taman aqua arowana   

Back to top Go down
 
taman aqua arowana
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: