Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Sisik Aro tanggal.. Tolong otai otai...

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Desert Rabbit



Posts : 166
Join date : 02/11/2012
Age : 31
Location : Taman Melati

PostSubject: Sisik Aro tanggal.. Tolong otai otai...   Fri Nov 02, 2012 6:07 am

Assalamualaikum...

Maaf kalau topik ni dah dibincangkan tp saya tak jumpe thread tu.. kalau dah dibincang kan leh delete dan tunjukkan saya mane thread tu.. Very Happy

Sy bru je belajar ngan Aro nie..baru je beli Aro jenis HB.. mcm2 da minggu nie saya belajar semasa nak jaga aro nie.. kene plak dengan masalah new tank sindro,..tp skang aro da leh sesuaikan diri dan aktif makan mcm biasa...

Cuma ada satu masalah yang saya agak risau.... pale

Sisik kat atas kepala die terluka dan jatuh ari tu.. mungkin masa mula2 pindah malam tu die takut kot so die lompat... so sisik die atas kepala tu jatuh dalam 3-4 keping kalau tak silap.. nampak ada kesan merah kt tempat sisik tu jatuh.. kesian die.. pas tu kat pipi kanan die pun mcm ada kesan calar mungkin sebab lompat tu la kot... dalam tank saya tak de comm yang lain melainkan ikan bandaraya jek...

mcm mane nak kasi sisik die tumbuh balik eh.. da try letak garam masa WC td... ke ada cara lain?

harap dapat membantu eh kawan2... What a Face
Back to top Go down
View user profile http://desert-rabbit1705.blogspot.com
madi_kuale



Posts : 191
Join date : 24/03/2012
Age : 35
Location : kuala kangsar

PostSubject: Re: Sisik Aro tanggal.. Tolong otai otai...   Fri Nov 02, 2012 6:54 am

lepas sebulan dua tumbuh penuh semula sisik tu. Jgn risau
Back to top Go down
View user profile
Desert Rabbit



Posts : 166
Join date : 02/11/2012
Age : 31
Location : Taman Melati

PostSubject: Re: Sisik Aro tanggal.. Tolong otai otai...   Fri Nov 02, 2012 7:36 am

madi_kuale wrote:
lepas sebulan dua tumbuh penuh semula sisik tu. Jgn risau

ye ke bro.. kire tak yah wat pape la eh.. wat donno jek... sian aro sy sisik kurang... huhuh...

lagi satu nak tanye... kalau kite letak active carbon tu, die ada kacau tak kalau kite letak arovital dalam air... sebab fungsi active carbon tu nak nyah bau n jernihkan akuarium kan... so kalau kite letak vitamin, ngan blackwater or daun ketapang, die tak kacau menda2 tu kan....
Back to top Go down
View user profile http://desert-rabbit1705.blogspot.com
rohurockstar



Posts : 454
Join date : 06/06/2012
Age : 35
Location : klang.selangor.malaysia

PostSubject: Re: Sisik Aro tanggal.. Tolong otai otai...   Fri Nov 02, 2012 11:01 pm

Desert Rabbit wrote:
madi_kuale wrote:
lepas sebulan dua tumbuh penuh semula sisik tu. Jgn risau

ye ke bro.. kire tak yah wat pape la eh.. wat donno jek... sian aro sy sisik kurang... huhuh...

lagi satu nak tanye... kalau kite letak active carbon tu, die ada kacau tak kalau kite letak arovital dalam air... sebab fungsi active carbon tu nak nyah bau n jernihkan akuarium kan... so kalau kite letak vitamin, ngan blackwater or daun ketapang, die tak kacau menda2 tu kan....

bro,sisik jatuh klu xbyk takde hal sbb cam madi cakap sisk2tu akan tumbuh balik cam biasa.luka minor dan calar2 pun akan sembuh tak lama.cuma kita je yg akan jd xsbr nak tggu.heheh

bab activecarbon lak sebaiknya keluarkan dulu dari filter sbb sifatnya ialah menyerap so apa2 ubat atau vitamin yg diletak dlm tank tu akan habis diserap klu carbon tu tak dikeluarkan dulu
Back to top Go down
View user profile
Opmin



Posts : 182
Join date : 11/06/2012
Age : 33
Location : johor bahru

PostSubject: Re: Sisik Aro tanggal.. Tolong otai otai...   Sat Nov 03, 2012 3:34 am

Aku bkn sisik je tanggal...dgn cip skali terkeluar..lawiya tol org yg tanam cip kat HB aku nie.. Evil or Very Mad
Back to top Go down
View user profile
Desert Rabbit



Posts : 166
Join date : 02/11/2012
Age : 31
Location : Taman Melati

PostSubject: Re: Sisik Aro tanggal.. Tolong otai otai...   Sat Nov 03, 2012 10:01 am

Ooo.. sebaiknya kene buang activ carbon la eh.. igt nak kasi air akuarium jernih2 sikit n tak de bau... kire kalau kite letak beneficial bacteria 9000 ocean free pun die serap gak ke bakteria tu? Cool
Back to top Go down
View user profile http://desert-rabbit1705.blogspot.com
Hazri



Posts : 195
Join date : 02/04/2012
Age : 32
Location : Pontian Johor

PostSubject: Re: Sisik Aro tanggal.. Tolong otai otai...   Sat Nov 03, 2012 6:14 pm

Desert Rabbit wrote:
Ooo.. sebaiknya kene buang activ carbon la eh.. igt nak kasi air akuarium jernih2 sikit n tak de bau... kire kalau kite letak beneficial bacteria 9000 ocean free pun die serap gak ke bakteria tu? Cool

takyah buang pun takper rasa2nya..sebenarnya benda tu bukan nak jernihkan ajer..tapi leh stabilkan pH juga..sy letak 2 paket dalam akua..tapi memang sifatnya menyerap cam bro rohu cakap..kalau letak ubat,try keluarkan..pasal sisik tanggal die akan tumbuh balik..cuma cepat atau lambat..bergantung kepada penjagaan..dulu saya pernah cemas gak mula2 bela aro sisik cabut,ekor koyak rabak sebab gaduh..selang 2 hari,ekor dah pulih kembali..sisik pun dah cantik balik dalam 3 minggu..
Back to top Go down
View user profile
Desert Rabbit



Posts : 166
Join date : 02/11/2012
Age : 31
Location : Taman Melati

PostSubject: Re: Sisik Aro tanggal.. Tolong otai otai...   Sat Nov 03, 2012 8:56 pm

ooo... kalau nak letak ubat je la cabut AC tu kan... ok dokey.. noted incik2 sekalian...

punca sisik die jatuh selain dari terlanggar ape lg eh.. sbb kualiti air jugak kan
Back to top Go down
View user profile http://desert-rabbit1705.blogspot.com
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Sisik Aro tanggal.. Tolong otai otai...   Sat Nov 03, 2012 9:06 pm

Opmin wrote:
Aku bkn sisik je tanggal...dgn cip skali terkeluar..lawiya tol org yg tanam cip kat HB aku nie.. Evil or Very Mad

1st time dgr camni mih..luka tak aro bro bila cip terkeluar?
Back to top Go down
View user profile
Desert Rabbit



Posts : 166
Join date : 02/11/2012
Age : 31
Location : Taman Melati

PostSubject: Re: Sisik Aro tanggal.. Tolong otai otai...   Sat Nov 03, 2012 9:10 pm

ikan_akeem wrote:
Opmin wrote:
Aku bkn sisik je tanggal...dgn cip skali terkeluar..lawiya tol org yg tanam cip kat HB aku nie.. Evil or Very Mad

1st time dgr camni mih..luka tak aro bro bila cip terkeluar?

tu la first time dgr... cmne leh terkeluar chip tu.. die tanam chip ke chipsmore??
Back to top Go down
View user profile http://desert-rabbit1705.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Sisik Aro tanggal.. Tolong otai otai...   

Back to top Go down
 
Sisik Aro tanggal.. Tolong otai otai...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: