Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Level Air Dlm Akuarium Korg...

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
scouser



Posts : 57
Join date : 19/09/2012
Age : 34
Location : Shah Alam, KLCC, Salak Tinggi

PostSubject: Level Air Dlm Akuarium Korg...   Mon Sep 24, 2012 1:36 am

Salam sume.. maaf klu salah tempat nak post soklan nie... nak tanya, akurium korg air takat mane ek? sampai penuh ka atau 80% jek dr tinggi tank..

ade pro dan kon ke klu air terbanyak or air terkurang nie.. utk makluman, ikan sy dlm 6-7 inci nyer saiz...
Back to top Go down
View user profile
jett lizdaf



Posts : 223
Join date : 21/06/2012
Age : 31
Location : Ampang

PostSubject: Re: Level Air Dlm Akuarium Korg...   Mon Sep 24, 2012 2:59 am

scouser wrote:
Salam sume.. maaf klu salah tempat nak post soklan nie... nak tanya, akurium korg air takat mane ek? sampai penuh ka atau 80% jek dr tinggi tank..

ade pro dan kon ke klu air terbanyak or air terkurang nie.. utk makluman, ikan sy dlm 6-7 inci nyer saiz...

wslm... ntuk mnjawab dgn tepat soalan tu aku x pro la.. tu kena tanya otai2... tp ntuk aro aku.. saiz tank 4kaki aku isi 60% atau lebih skit je dari sparuh ktinggian tank. pnah skali dlu isi paras tggi.. ikan mlompat tkena cover atas .. tcabut ssik.. saiz 6-7 inci rsanya kcik lg.. ltak 50% pon ssuai..
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Level Air Dlm Akuarium Korg...   Mon Sep 24, 2012 4:33 am

lagi cetek lagi bagus huhu =P
Back to top Go down
View user profile
kodok



Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: Level Air Dlm Akuarium Korg...   Mon Sep 24, 2012 9:53 am

Paras air bergantung pada saiz ikan...klu ikan kecil x kan nak letak air byk...nanti bila tinggi level air tinggi juga tekana air tu...n bila ikan besar x kan nak isi cetek plak kan...nanti x luas utk ikan itu berenang....klu saiz dah mcm bro 6-7 inch bro boleh agak byk mana air nak letak...
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
Lee_silver



Posts : 237
Join date : 20/05/2012
Age : 32
Location : Bentong stay at KPG Melayu Subang

PostSubject: Re: Level Air Dlm Akuarium Korg...   Mon Sep 24, 2012 8:29 pm

scouser wrote:
Salam sume.. maaf klu salah tempat nak post soklan nie... nak tanya, akurium korg air takat mane ek? sampai penuh ka atau 80% jek dr tinggi tank..

ade pro dan kon ke klu air terbanyak or air terkurang nie.. utk makluman, ikan sy dlm 6-7 inci nyer saiz...

aquarium besar mane bro???....mcm aku hb aku aquarium 2ft....aku letak air 70% je coz hb aku baru 6"....x tau lah org lain.....tunggu jawapan dari otai2 ye Very Happy Very Happy Very Happy
Back to top Go down
View user profile
scouser



Posts : 57
Join date : 19/09/2012
Age : 34
Location : Shah Alam, KLCC, Salak Tinggi

PostSubject: Re: Level Air Dlm Akuarium Korg...   Mon Sep 24, 2012 8:48 pm

akua 4 kaki jek... skrg air dlm 80% tp ikan tak msk lagi... lampam je rasmi dulu..so far dah 3 hr steady meady lagi lampam nie.. good sign...

by the way, lampam korg ganas tak??? aku ade 2 ekor lampam, satu gold and red tail..yg gold nie garang giler..habis cengkerik ngan anak ikan dibedal...

tapi aku tak nmpk lagi dier gigit aro aku... klu dier buat mmg aku buat sambal gamak nye... mmg lampam ganas camnie ke? bahaya tak kpd aro?

selain lampam, ade tak ikan lain yg boleh jadi HSE controller (water QC) dlm tank? ikan yg bodoh2 alang sket...
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Level Air Dlm Akuarium Korg...   Mon Sep 24, 2012 8:50 pm

lee aku rasa dh tiba masanyer ko kena upgrade tank ke 4 kaki.. huhu.. anyway mcm bro kodok tu ckp la.. air tu ikut kesusaian size ikan.. mcm anak ikan baru lepas yolk ke apa air kena rendah sebab ikan tak kuat agi.. lagi byk air lagi kuat tekanan.. mcm nie la anak ikan kat liar tu kalau di lepaskan mesti kat air cetek ..

biasanyer orang comm turunkan air sebab nk compactkan dorang nie kurang gado..
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Level Air Dlm Akuarium Korg...   Mon Sep 24, 2012 8:52 pm

hohoo lampam ganas dari aro pelik.. percaya la ckp aku.. lampam ko nanti tunggu masa je =P.. aku pernah masuk 2 lampam gold size besar gak campur dgn aro size 8'.. esk nyer dedua dah arwah.. ko letak je anak ikan kap tu.. kalau hidup lepas 10 minit kira ok la air tu.. kalau masuk trus kiok.. pepandai la
Back to top Go down
View user profile
Lee_silver



Posts : 237
Join date : 20/05/2012
Age : 32
Location : Bentong stay at KPG Melayu Subang

PostSubject: Re: Level Air Dlm Akuarium Korg...   Tue Sep 25, 2012 8:29 pm

zerol86 wrote:
lee aku rasa dh tiba masanyer ko kena upgrade tank ke 4 kaki.. huhu.. anyway mcm bro kodok tu ckp la.. air tu ikut kesusaian size ikan.. mcm anak ikan baru lepas yolk ke apa air kena rendah sebab ikan tak kuat agi.. lagi byk air lagi kuat tekanan.. mcm nie la anak ikan kat liar tu kalau di lepaskan mesti kat air cetek ..

biasanyer orang comm turunkan air sebab nk compactkan dorang nie kurang gado..

heheh....aku ingat ujung bulan ni nak sambar aqua 4ft...letak belah atas pulak coz yang lama 2 aku letak green dekat bawah....maklum lah rack 2 tingkat.....senang sikit kan
Back to top Go down
View user profile
Lee_silver



Posts : 237
Join date : 20/05/2012
Age : 32
Location : Bentong stay at KPG Melayu Subang

PostSubject: Re: Level Air Dlm Akuarium Korg...   Tue Sep 25, 2012 8:30 pm

....ermmm....ikan lampam aku sekarang ni hidup harmoni dgn hb aku 2 x tau lah bila nak pulang ke rahmatullah.... Laughing
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Level Air Dlm Akuarium Korg...   Tue Sep 25, 2012 8:36 pm

tunggu time ko tak bagi makan dia lapar standby je
Back to top Go down
View user profile
geruwo



Posts : 143
Join date : 29/01/2011
Location : Dalam Aquarium

PostSubject: Re: Level Air Dlm Akuarium Korg...   Wed Sep 26, 2012 5:53 am

aku isi penuh jer..stakat nie.ikan xder lompat2.haha
Back to top Go down
View user profile
kurt2812



Posts : 132
Join date : 25/07/2013

PostSubject: Re: Level Air Dlm Akuarium Korg...   Sat Aug 17, 2013 10:50 pm

scouser wrote:
akua 4 kaki jek... skrg air dlm 80% tp ikan tak msk lagi... lampam je rasmi dulu..so far dah 3 hr steady meady lagi lampam nie.. good sign...

by the way, lampam korg ganas tak??? aku ade 2 ekor lampam, satu gold and red tail..yg gold nie garang giler..habis cengkerik ngan anak ikan dibedal...

tapi aku tak nmpk lagi dier gigit aro aku... klu dier buat mmg aku buat sambal gamak nye... mmg lampam ganas camnie ke? bahaya tak kpd aro?

selain lampam, ade tak ikan lain yg boleh jadi HSE controller (water QC) dlm tank? ikan yg bodoh2 alang sket...
ko bg lampam and aro ko lapar skit, pastu ko letak cengkerik bg makan kat diorg, nt lampam ko akan tahu sape bos dlm tank ko.die ke aro.Twisted Evil 
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Level Air Dlm Akuarium Korg...   Today at 1:13 pm

Back to top Go down
 
Level Air Dlm Akuarium Korg...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: