Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Boleh percaya tak dgn Seller nie

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
scouser



Posts : 57
Join date : 19/09/2012
Age : 34
Location : Shah Alam, KLCC, Salak Tinggi

PostSubject: Boleh percaya tak dgn Seller nie   Wed Sep 19, 2012 5:03 pm

Salam/Hi semua,

Saya tengah mencari ikan aro baru..target MGBB..so dalam mudah ada jumpa satu seller yg jual harga mmg rendah dr harga market yg saya tahu la..

Untuk 6-7 inci MGBB cuma 800, nak chip ngan cert +100..betui ka nie..boleh caya ka..sy takut nnt ikan bila dah besar jadi HB ja..

Mintak pendapat... nie nama dia (DHaruan Hunter).. klu betul bagus jugak kan.. terima kasih...

Back to top Go down
View user profile
kodok



Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: Boleh percaya tak dgn Seller nie   Wed Sep 19, 2012 6:07 pm

scouser wrote:
Salam/Hi semua,

Saya tengah mencari ikan aro baru..target MGBB..so dalam mudah ada jumpa satu seller yg jual harga mmg rendah dr harga market yg saya tahu la..

Untuk 6-7 inci MGBB cuma 800, nak chip ngan cert +100..betui ka nie..boleh caya ka..sy takut nnt ikan bila dah besar jadi HB ja..

Mintak pendapat... nie nama dia (DHaruan Hunter).. klu betul bagus jugak kan.. terima kasih...


Rm800 tu x de rendah la bro....market price je la tu...dharuan tu aku pernaj jumpa kt umah zerol.....nak info lebih pasal dia ko tanya zerol...
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
scouser



Posts : 57
Join date : 19/09/2012
Age : 34
Location : Shah Alam, KLCC, Salak Tinggi

PostSubject: Re: Boleh percaya tak dgn Seller nie   Wed Sep 19, 2012 6:49 pm

thx bro.. oo ye ke..maknanye yg lain tue atas sket market la yek..maaf ler sy nie baru je dlm forum nie.. nnt sy try carik bro zerol dlm page nie.. klu bro zerol boleh respond pun ok jugak Very Happy .. tue la igt nak gi usha ikan kat umah dharuan...
Back to top Go down
View user profile
kodok



Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: Boleh percaya tak dgn Seller nie   Wed Sep 19, 2012 7:26 pm

G la tgk dulu...6-7inch dah boleh tgk dah....kku betul mgbb beli la...kku hb x yah beli....kuasa ditangan anda....
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
scouser



Posts : 57
Join date : 19/09/2012
Age : 34
Location : Shah Alam, KLCC, Salak Tinggi

PostSubject: Re: Boleh percaya tak dgn Seller nie   Wed Sep 19, 2012 7:40 pm

tue yg susah bro especially beginner mcm aku.. at that size, ape yg dah boleh nampak kat MGBB nie..chu dah kuar ke? ape lagi sifat MGBB yg boleh di check bagi confirm? aku bace kadang2 MG ngan SHB susah jugak nak beza melainkan expert la..

ape care paling senang nak check ikan tue.. sori bro, byk tanye..takut sesat nnt..hehehe
Back to top Go down
View user profile
scouser



Posts : 57
Join date : 19/09/2012
Age : 34
Location : Shah Alam, KLCC, Salak Tinggi

PostSubject: Re: Boleh percaya tak dgn Seller nie   Wed Sep 19, 2012 8:50 pm

Update sket..sy rasa mmg harga MGBB CB lebih kurang mcm tue la skrg..confirm dah dgn arowanahouse Sri Gombak..try nak gie lawat kedai tue tgk ikan sat lagi..
Back to top Go down
View user profile
rohurockstar



Posts : 454
Join date : 06/06/2012
Age : 35
Location : klang.selangor.malaysia

PostSubject: Re: Boleh percaya tak dgn Seller nie   Wed Sep 19, 2012 11:32 pm

as salam bros

actually kita blh je nak beli aro jenis apa2 aje yg kita suka tp tu semua berdasarkan kemampuan kita. klu mampu,beli la aro yg bersaiz besar skt so senang nk tgk ciri2 dia.tp klu kurang mampu,kena la amik risiko sbb xsemestinya anak aro tu akan jd perfect cam namanya (mgbb,xb,24k,etc etc) bila dh besar nnt.itu bergantung pada potensi aro tu dan juga cara kita jaga dia.klu btl caranya,insyaAllah cantikla dia.

yg penting jaga kualiti air jgn teruk sgt dan bg makanan yg sesuai.sbb ikan yg sihat dan dpt perhatian tuannya ada potensi utk develope jd aro yg cunnnnn..

sekadar berkongsi pendapat yg x seberapa Smile
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Boleh percaya tak dgn Seller nie   Thu Sep 20, 2012 2:57 am

d haruan hunter sumber tu aku tau dia ambik kat ne tapi tak leh la share.. cuma nak cakap terpulang pada masing2 punya pilihan.. MGBB sekarang ada dari murah hingga ke mahal dlm ribu pun ada lagi.. berdasarkan dia cerita ikan dia laku gak.. so far relationship aku sebagai seller dan buyer ...blum pernah jadi buyer so tak adil la aku nak cakap pape pun.. bagi aku orang dia mmg ok friendly.. kalau dia cakap ada chip kira ok la tu..

cuma tang nak beli ikan dia ke apa.. lebih baik bro tanya dia sendiri.. dia ok je..

ari tu ada gak orang tanya pasal trader lain kat aku.. aku pun susah nak cakap sebab tak pernah beli ikan dorang.. yang penting bro ambik la gambar ke video post kat sini or tengok sendiri baru nilai orang tu camne.. setengah orang cakap camnie setengah orang cakap camtu..
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Boleh percaya tak dgn Seller nie   Thu Sep 20, 2012 4:00 am

hehe..guna la manfaat yg ada kat forum ni sebaik2nya..dah byk ciri2 MG dibincangkan..study elok2 ciri2 MG camner..then bro apply knowledge yg bro dpt..tgk betul2..tgk sampai betul2 puas ati..then baru beli..
selain memastikan ikan yg bro beli tu adalah MG..bro kena suka dgn ikan yg bro beli..wish u gud luck.
Back to top Go down
View user profile
scouser



Posts : 57
Join date : 19/09/2012
Age : 34
Location : Shah Alam, KLCC, Salak Tinggi

PostSubject: Re: Boleh percaya tak dgn Seller nie   Fri Sep 21, 2012 12:12 am

alhamdulillah, impian tercapai dah...thx semua... cheers



Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Boleh percaya tak dgn Seller nie   Fri Sep 21, 2012 1:51 am

scouser wrote:
alhamdulillah, impian tercapai dah...thx semua... cheers




berapa RM ni...
Back to top Go down
View user profile
scouser



Posts : 57
Join date : 19/09/2012
Age : 34
Location : Shah Alam, KLCC, Salak Tinggi

PostSubject: Re: Boleh percaya tak dgn Seller nie   Fri Sep 21, 2012 4:04 am

Harga Lebih kurang mcm sy mentioned kat atas tue je..tp beli kat tpt lain.. lebih yakin sket kot...

mintak tolong lagi satu, tau tak kat mane leh beli akuarium 4 kaki yg siap kabinet kat area shah alam nie.. kedai yg harge nye ok la.. tanye kat YF sg buloh dlm 1.1 k... Sad
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Boleh percaya tak dgn Seller nie   Fri Sep 21, 2012 4:10 am

congrast bro tp kalau nk beli kat dharuan pun ok je.. nie mesti kat av??
Back to top Go down
View user profile
scouser



Posts : 57
Join date : 19/09/2012
Age : 34
Location : Shah Alam, KLCC, Salak Tinggi

PostSubject: Re: Boleh percaya tak dgn Seller nie   Fri Sep 21, 2012 4:19 am

AH bro.... layanan terbaek... Very Happy

terpikir gak nak sambar HB plak pasni... tp nak upgrade tank dulu... sian silver kena post kampung...
Back to top Go down
View user profile
kodok



Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: Boleh percaya tak dgn Seller nie   Fri Sep 21, 2012 4:23 am

Sekor lagi ikan av.... Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
scouser



Posts : 57
Join date : 19/09/2012
Age : 34
Location : Shah Alam, KLCC, Salak Tinggi

PostSubject: Re: Boleh percaya tak dgn Seller nie   Fri Sep 21, 2012 4:45 am

bro..AV tue ape??? blur plak aku..
Back to top Go down
View user profile
Opmin



Posts : 182
Join date : 11/06/2012
Age : 33
Location : johor bahru

PostSubject: Re: Boleh percaya tak dgn Seller nie   Fri Sep 21, 2012 6:05 am

scouser wrote:
Harga Lebih kurang mcm sy mentioned kat atas tue je..tp beli kat tpt lain.. lebih yakin sket kot...

mintak tolong lagi satu, tau tak kat mane leh beli akuarium 4 kaki yg siap kabinet kat area shah alam nie.. kedai yg harge nye ok la.. tanye kat YF sg buloh dlm 1.1 k... Sad

Alang2 amik terus 5x2x2 ... 4 kaki nanti klu ikan dah besar mcm x cukup space plak... Kesian duk diam je aro nanti...
Back to top Go down
View user profile
aime_isz



Posts : 120
Join date : 18/06/2012
Age : 30
Location : seremban

PostSubject: Re: Boleh percaya tak dgn Seller nie   Fri Sep 21, 2012 6:06 am

scouser wrote:
alhamdulillah, impian tercapai dah...thx semua... cheers




wahhhhh cantik ikan bro..bape inch ni?
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Boleh percaya tak dgn Seller nie   Fri Sep 21, 2012 6:44 am

av tu arowanahouse la bro..
Back to top Go down
View user profile
scouser



Posts : 57
Join date : 19/09/2012
Age : 34
Location : Shah Alam, KLCC, Salak Tinggi

PostSubject: Re: Boleh percaya tak dgn Seller nie   Fri Sep 21, 2012 8:46 am

saiz agak besar gak bg aku..dlm 7 inci kot... ikut surat beranak dier, lahir bulan 2..so dlm 7-8 bulan gak la umur "suarez" nie...

AH=AV..ok tq....

p/s asal ikan nie panik biler tutup lampu ek? gelabah tak tentu pasal... silver rilek je slame nie... koya hensem kot ikan br nie...
Back to top Go down
View user profile
Nutkz



Posts : 263
Join date : 30/01/2012
Location : ampunk

PostSubject: Re: Boleh percaya tak dgn Seller nie   Fri Sep 21, 2012 9:12 am

mungkin ikan di tanning masa kt owner lama...xbiasa gelap sbb tu panik...
lama2 nnti ok la tu... Very Happy
cantik ikan...
xsabar nk tgok develop base colour ikan ni...;-)
Back to top Go down
View user profile
quest_86



Posts : 20
Join date : 09/12/2010

PostSubject: Re: Boleh percaya tak dgn Seller nie   Fri Sep 21, 2012 10:56 am

scouser wrote:
saiz agak besar gak bg aku..dlm 7 inci kot... ikut surat beranak dier, lahir bulan 2..so dlm 7-8 bulan gak la umur "suarez" nie...

AH=AV..ok tq....

p/s asal ikan nie panik biler tutup lampu ek? gelabah tak tentu pasal... silver rilek je slame nie... koya hensem kot ikan br nie...


salam saudara AV = Arowana Village AH= Arowana House AV x same dgn AH Very Happy
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Boleh percaya tak dgn Seller nie   Fri Sep 21, 2012 7:07 pm

oh yeah mintak maaf kalau tersilap hehe... ari tu orang cakap av kat arowanahouse gombak tu .. takpe thanks for clearance
Back to top Go down
View user profile
kodok



Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: Boleh percaya tak dgn Seller nie   Fri Sep 21, 2012 7:12 pm

zerol86 wrote:
oh yeah mintak maaf kalau tersilap hehe... ari tu orang cakap av kat arowanahouse gombak tu .. takpe thanks for clearance

Av kt bkt jelutong la zerol....
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Boleh percaya tak dgn Seller nie   Sat Sep 22, 2012 6:00 am

AV kat shah alam sect.13, AV = Arowana Village.
AH = Arowana House.
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Boleh percaya tak dgn Seller nie   Today at 1:05 am

Back to top Go down
 
Boleh percaya tak dgn Seller nie
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Jual Beli ikan arowana-
Jump to: