Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 ikan arowana lompat keluar (mohon bantuan otai2)

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
k-rul



Posts : 7
Join date : 28/08/2012

PostSubject: ikan arowana lompat keluar (mohon bantuan otai2)   Tue Aug 28, 2012 11:43 pm

Sadis..sadis .. Raya ke 4 ikan arowana super highback telah pergi meningalkan ku buat selama lamanya ...mohon bantuan otai2 bantu saya menyelesaikan masalah saya .. pada malam hari tu saya tukar air aquarium dalam 60% saya masuk semua ramuan2nya anti clorin and garam.. dalam 1 jam dia mula jadi mcm sawan melompat tiba2 lepas tu ok la balik mungkin dalam 1 jam saya menemani arowana ini saya masuk tidur di waktu keheningan pagi saya lihat dia dah terbaring atas lantai ...aduh tolong la sy otai2 knape dia jadi mcm tu adakah air yang bru masuk itu bermasalah atau apa2.... tudung aquarium pn terkeluar di buatnya.. pale
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: ikan arowana lompat keluar (mohon bantuan otai2)   Wed Aug 29, 2012 3:43 am

k-rul wrote:
Sadis..sadis .. Raya ke 4 ikan arowana super highback telah pergi meningalkan ku buat selama lamanya ...mohon bantuan otai2 bantu saya menyelesaikan masalah saya .. pada malam hari tu saya tukar air aquarium dalam 60% saya masuk semua ramuan2nya anti clorin and garam.. dalam 1 jam dia mula jadi mcm sawan melompat tiba2 lepas tu ok la balik mungkin dalam 1 jam saya menemani arowana ini saya masuk tidur di waktu keheningan pagi saya lihat dia dah terbaring atas lantai ...aduh tolong la sy otai2 knape dia jadi mcm tu adakah air yang bru masuk itu bermasalah atau apa2.... tudung aquarium pn terkeluar di buatnya.. pale

ada yang tak kena dgn WC bro tu sy agak..sbb sy pun penah jadi kes mcm ni dulu..sorry for ur lost..pakai antiklorin cap apa?
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: ikan arowana lompat keluar (mohon bantuan otai2)   Wed Aug 29, 2012 4:08 am

ikan kena culture shock kot.. 60% mcm byk sgt jee ..
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: ikan arowana lompat keluar (mohon bantuan otai2)   Wed Aug 29, 2012 5:42 am

zerol86 wrote:
ikan kena culture shock kot.. 60% mcm byk sgt jee ..

betul tu. klo nak tukar 60% make sure air dah perap or dah di smpan selama seminggu supaya clorin bekurangan.. No
Back to top Go down
View user profile
Opmin



Posts : 182
Join date : 11/06/2012
Age : 33
Location : johor bahru

PostSubject: Re: ikan arowana lompat keluar (mohon bantuan otai2)   Wed Aug 29, 2012 7:14 am

Tutup akuarium tu lain kali bubuh batu lesung kat atas.. Baru dia x leh tolak time lompat..hihihihi
Back to top Go down
View user profile
Nutkz



Posts : 263
Join date : 30/01/2012
Location : ampunk

PostSubject: Re: ikan arowana lompat keluar (mohon bantuan otai2)   Wed Aug 29, 2012 7:47 am

Opmin wrote:
Tutup akuarium tu lain kali bubuh batu lesung kat atas.. Baru dia x leh tolak time lompat..hihihihi

haha...aku pn skwang letak brang yg berat skit atas penutup...sbb mse aku bela banjar red dlu..
ikan aku penah terjun n baring kt lantai mse aku kjew...
nasib adik aku kt umah...dia msuk kn blik...
Back to top Go down
View user profile
hu2aimie



Posts : 247
Join date : 18/04/2012
Location : Putrajaya Sungai buloh

PostSubject: Re: ikan arowana lompat keluar (mohon bantuan otai2)   Wed Aug 29, 2012 8:08 am

Nutkz wrote:
Opmin wrote:
Tutup akuarium tu lain kali bubuh batu lesung kat atas.. Baru dia x leh tolak time lompat..hihihihi

haha...aku pn skwang letak brang yg berat skit atas penutup...sbb mse aku bela banjar red dlu..
ikan aku penah terjun n baring kt lantai mse aku kjew...
nasib adik aku kt umah...dia msuk kn blik...

ikan terkejut dgn tukaran air yg banyk bole jadi.. pastu ramuan yg dimasukkan pun bole terjadi.. so far aku tukar air 70% setiap kali tukar.. tp 1 bulan 1 kali la.. tp awas sekiranya aro tak biasa jgn buat camtu.. aro aku dah biasa lgpun air yg masuk adalah dari tangki atas rumah... so kira dah di perap lah..

lg 1 masa dia dok menggelupur lompat 2 dalam aqua tu mesti dia dah ternampak malaikat maut nak amek nyawa dia.. tu yg dia agak terkejut tu..
Back to top Go down
View user profile
ally9970



Posts : 92
Join date : 03/08/2010

PostSubject: Re: ikan arowana lompat keluar (mohon bantuan otai2)   Wed Aug 29, 2012 10:26 am

rasanya ini akibat pH spike
Back to top Go down
View user profile
k-rul



Posts : 7
Join date : 28/08/2012

PostSubject: Re: ikan arowana lompat keluar (mohon bantuan otai2)   Fri Aug 31, 2012 1:31 am

thanks ..atas kerjasama sahabat2 sekalian ..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: ikan arowana lompat keluar (mohon bantuan otai2)   Today at 5:16 pm

Back to top Go down
 
ikan arowana lompat keluar (mohon bantuan otai2)
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Arowana Shopzone :: Kenali member-member forum arowana shopzone-
Jump to: