Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 My aquarium

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next
AuthorMessage
kodok

avatar

Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: My aquarium   Thu Jul 26, 2012 7:57 am

Ni mg ke hb....ke aku kena kencing dah ni....
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
edlim



Posts : 50
Join date : 16/02/2012

PostSubject: Re: My aquarium   Thu Jul 26, 2012 8:07 am

kat mana tgk ikan ni (atau dah beli)?
kedai ke atau dr mudah/rumah?
rasa2 kat kedai arowana kan? brape dia mintak?
gambar tu, macam wash-out, terlalu terang reflectnye...
Back to top Go down
View user profile
kodok

avatar

Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: My aquarium   Thu Jul 26, 2012 8:15 am

Ikan tu kat rumah...dah beli 2minggu lepas....beli kt umah org bkn kt kedai...
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
retro



Posts : 238
Join date : 26/06/2011

PostSubject: Re: My aquarium   Thu Jul 26, 2012 8:24 am

masa beli dulu tuan dia ckp ikan jenis apa..?
Back to top Go down
View user profile
edlim



Posts : 50
Join date : 16/02/2012

PostSubject: Re: My aquarium   Thu Jul 26, 2012 8:26 am

mungkin ikan ni stress lagi kot...
tu lar pudar2 lagi...
i guess u beli as MG kan?
ade dia bagitau dr farm mana tak?
Back to top Go down
View user profile
caidin



Posts : 15
Join date : 11/07/2012

PostSubject: Re: My aquarium   Thu Jul 26, 2012 8:28 am

kodok wrote:

dah brapa size ikn ni..cam penah tgk kat mudah je(klu xsilap laa..)
Back to top Go down
View user profile
kodok

avatar

Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: My aquarium   Thu Jul 26, 2012 8:34 am

Dah 7inch dah.....bkn dr mudah ni
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
fizaro

avatar

Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: My aquarium   Thu Jul 26, 2012 8:41 am

kodok wrote:
Dah 7inch dah.....bkn dr mudah ni

Mungkin kena amek gambo banyak side leh belek2 Smile
Back to top Go down
View user profile
caidin



Posts : 15
Join date : 11/07/2012

PostSubject: Re: My aquarium   Thu Jul 26, 2012 8:42 am

oo.. kecik lg chu dh kuar sket..leh jd mg kot..hi2
Back to top Go down
View user profile
kodok

avatar

Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: My aquarium   Thu Jul 26, 2012 9:07 am

Harap2 jadi mg la tp klu hb pun x pe lah coz beli pun harga hb ja...rm350 6inch...berbaloi tk?
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
edlim



Posts : 50
Join date : 16/02/2012

PostSubject: Re: My aquarium   Thu Jul 26, 2012 9:20 am

klu $350 ok lar tu...
i punye lagi sakit hati... lagi mahal, beli as SHB!
ni hah... ikan lampu i... certain angle ok, others pudar!
masa kecik siap rim lagi wor... bila besar semua pudar...
Back to top Go down
View user profile
kodok

avatar

Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: My aquarium   Thu Jul 26, 2012 9:33 am

Tu lah adat sebagai pembeli kan..tp mcm mn kecik boleh naik ring besar boleh pudar plak...?
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
retro



Posts : 238
Join date : 26/06/2011

PostSubject: Re: My aquarium   Thu Jul 26, 2012 9:42 am

kalo 350 ok la..hrga hb/shb je tu..ingt beli 800 ke 1k ke..hehe..tu br hrga mg..hehe.. Twisted Evil
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: My aquarium   Thu Jul 26, 2012 9:44 am

Sebuah farm @ LFS yg bertanggungjawab dan jujur kalo ikan kita bela dah besar jadi lain mcm je mesti blh tukar...tapi jgnla kita pi tukar ikan yg kita sendiri jaga xelok sampai rosak develop ikan tu...aku penah rekemen pada sorang beginner beli HB yg kualiti agak tgi...dia bela 4 bulan ikan xbesar2 then cakap ikan tu xjadi...bila aku rekemen utk tukar rupanya ikan tu dah dijaga dgn agak teruk...ekor reput...pas beberapa kali tanya rupanya mamat tu guna anti klorin rm1 sebotol tu...then tanya klorin tester pun xtau, PH tester pun xtau...
Bro Edlim...bro punya ikan xmustahil ada genetik green @ 1.5 red...body,ekor n fin dapat ikan genetik HB tapi scale lebih kepada 1.5 red @ green punya...
Back to top Go down
View user profile
edlim



Posts : 50
Join date : 16/02/2012

PostSubject: Re: My aquarium   Thu Jul 26, 2012 9:50 am

tu lar i tak tau...
maybe WTT kao2 nye...
dpt tu, dlm 7-8" dah
pastu i letak dlm b/g biru/gelap...
semua hilang trus... Sad
ingat nak masuk balik white tank, tapi dah too late...

Back to top Go down
View user profile
edlim



Posts : 50
Join date : 16/02/2012

PostSubject: Re: My aquarium   Thu Jul 26, 2012 9:56 am

kyo82 wrote:

Bro Edlim...bro punya ikan xmustahil ada genetik green @ 1.5 red...body,ekor n fin dapat ikan genetik HB tapi scale lebih kepada 1.5 red @ green punya...

tular bro, masa dlm 7-8" ingatkan dah stabil dah...
last2 jadi camni pulak... so far, i bela RTG (KK M'cca nye)...
tak pernah pun pudar trus camtu...
mau tu, 5-6" dah nampak skit gold rim dah... besar pun same gak..
cuma level tu, so far max 4.5 je hehehe.... rtg mah!
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: My aquarium   Thu Jul 26, 2012 10:05 am

edlim wrote:

last2 jadi camni pulak... so far, i bela RTG (KK M'cca nye)...
tak pernah pun pudar trus camtu...
mau tu, 5-6" dah nampak skit gold rim dah... besar pun same gak..
cuma level tu, so far max 4.5 je hehehe.... rtg mah!

RTG ka HB ka xkisah sgt yg ptg gold rim ada...patut makin tua makin cantik n kuat warna dia...tapi xheran bro...kwn akupun ada beli ikan cam bro punya jugak...masa kecik mmg sebijik HB punya level...tapi bila dah besar mkin pudar...dalam byk2 ekor adala sekor dua yg dapat gold rim tu tapi majoriti xda...ikan rojak biasala...
Back to top Go down
View user profile
mindgame

avatar

Posts : 71
Join date : 20/07/2012
Age : 30
Location : Kg Baru, KL

PostSubject: Re: My aquarium   Thu Jul 26, 2012 10:58 am

kyo82 wrote:
Sebuah farm @ LFS yg bertanggungjawab dan jujur kalo ikan kita bela dah besar jadi lain mcm je mesti blh tukar...tapi jgnla kita pi tukar ikan yg kita sendiri jaga xelok sampai rosak develop ikan tu...aku penah rekemen pada sorang beginner beli HB yg kualiti agak tgi...dia bela 4 bulan ikan xbesar2 then cakap ikan tu xjadi...bila aku rekemen utk tukar rupanya ikan tu dah dijaga dgn agak teruk...ekor reput...pas beberapa kali tanya rupanya mamat tu guna anti klorin rm1 sebotol tu...then tanya klorin tester pun xtau, PH tester pun xtau...
Bro Edlim...bro punya ikan xmustahil ada genetik green @ 1.5 red...body,ekor n fin dapat ikan genetik HB tapi scale lebih kepada 1.5 red @ green punya...

sy baru beli ph tester (selepas baca thread dlm forum ni) n anti klorin.. tp anti klorin ni harga rm1.50 jer jenama BETTAS.. ada yg berjenama elok sket ke utk anti klorin ni? klau ada, ape ye? ingt nak cari satu..
Back to top Go down
View user profile http://www.facebook.com/haziqtharwan
Lekky

avatar

Posts : 39
Join date : 30/05/2012
Location : Kota Damansara

PostSubject: Re: My aquarium   Thu Jul 26, 2012 11:06 am

Aah la..pasal anti clorine ni mintak otai2 kemukan pandangan..
Macam sy pakai API stess coat, ad chlorine remover..dalam tension pon chlorine remover gak kan..
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: My aquarium   Thu Jul 26, 2012 11:14 am

Semua anti klorin ada klorin remover kalo x kes naya la...klorin remover ni kita sendiri pun blh buat tapi byk hal la..dalam tension gon ada jugak unsur2 lain yg blh secara x langsung merawat air...so 2 jenama yg xpayah nak susah hati nak guna Tensiongon dan Nutrafin...tapi igt jgn sampai terlebih sudah...
Back to top Go down
View user profile
Lekky

avatar

Posts : 39
Join date : 30/05/2012
Location : Kota Damansara

PostSubject: Re: My aquarium   Thu Jul 26, 2012 12:17 pm

kyo82 wrote:
Semua anti klorin ada klorin remover kalo x kes naya la...klorin remover ni kita sendiri pun blh buat tapi byk hal la..dalam tension gon ada jugak unsur2 lain yg blh secara x langsung merawat air...so 2 jenama yg xpayah nak susah hati nak guna Tensiongon dan Nutrafin...tapi igt jgn sampai terlebih sudah...

Ye bro.. Anti klorin, klorin remover funtion same je kan..
Nak buang klorin (Cl) dlam air..kami noob2 nak tnye pendapat otai2
Kalo2 ad cadangan anti klorin/klorin remover yang bagus atau sume sama je..yang murah ke yang mahal ke..
Atau mungkin ad brand2 yang bagus kat market..
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: My aquarium   Thu Jul 26, 2012 7:07 pm

aku selalu suggest buyer aku pakai botol hijau tah apa benda nama stressgone gonestress haha lupa lak selalu pakai hampeh..
Back to top Go down
View user profile
edlim



Posts : 50
Join date : 16/02/2012

PostSubject: Re: My aquarium   Thu Jul 26, 2012 7:49 pm

kyo82 wrote:

RTG ka HB ka xkisah sgt yg ptg gold rim ada...patut makin tua makin cantik n kuat warna dia...tapi xheran bro...kwn akupun ada beli ikan cam bro punya jugak...masa kecik mmg sebijik HB punya level...tapi bila dah besar mkin pudar...dalam byk2 ekor adala sekor dua yg dapat gold rim tu tapi majoriti xda...ikan rojak biasala...

betul... makin tua, color makin intense...
yalor, apa nak buat... ikan tak salah...
yg salah tu, breeder yg tak buat proper QC or overhaul brooder yg ade...
sama farm ke?

botol hijau tu, TensionGon (busuk giler bau-nye)...
tapi dari dulu lagi, start2 i pakai Genesis - jimat betul, sukat secara titis/titik...
4ft tank i thk dlm 10 titis je...
pastu tukar OTTO botol besar (beli kat XL S/A) & try StressCoat Plus
StressCoat ni bagus gak, btl kata ok to overdose,
tapi problemnye - klu overdose, ade buih2 atas air - macam sabun huh (pasal aloe-vera tu)
skrang, TensionGon - lebih jimat drpd Nutrafin Cool
overall, puas hati ngan 2 brand je, TensionGon & StressCoat+
Back to top Go down
View user profile
kodok

avatar

Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: My aquarium   Thu Jul 26, 2012 9:22 pm

Yup anti clorin mmg bagus klu beli yg mahal sket ni...tp ikan aku tu agak2 spesis apa ek?
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: My aquarium   Thu Jul 26, 2012 9:59 pm

kalau MG failed kot .. kalau HB boleh la.. cuba letak dalam black background etc nanti boleh tau ikan jenis apa..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: My aquarium   

Back to top Go down
 
My aquarium
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 10Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: