Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Ikan Arowana

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Mon Aug 27, 2012 8:21 am

ikan_akeem wrote:
miang wrote:
kodok wrote:
miang wrote:
bro wanotz aku bagi makan dua kali sehari...pagi sebelum g keje..petang pas balik keje...bg makan udang sampai kenyang tak ada hal..tak payah2 pikir ikan jadik gemuk...kalau worm kena kawal makan...beza bagi makan worm body gemuk...bg makan udang body mantap.....ikan aku semua makan udang pasar...nak tak nak kena makan la ha3

Mmg hukuman mandatori la ni.....heheh


aku tuan ikan kena dengar cakap aku ha3....kalau duk sungai belum tentu dia dapat makan keh3...

bro miang..kalo aro tu dok luah gak udang yang kita bagi..bro paksa mcm mana dia makan.?biarkan je ke..?



kalau aku biarkn ja,dia mau try rasa2 tu....3/4jam ambik blk yg dia luahkn/xmkn...kasi buang....lbhan udg kalau tak buang air cpt busuk...hati kena kering nk train mkn udg ni,x blh kesian2...bila dah pndi mkn sng....kalau bela berekor2 aro mmg save bdgetla...dr bg mkn worm/ank kap....plg2cpt 3/4 ari dia mula nk mkn....plg2 lmbt 3 mggu aku train...3 mggu jgk la x mkn apa2...yg ptg masa 3 mggu x mkn tu pstkn ikn ttp sht...kalau dah biasa bela aro sekali tgk blh tau ikn skt/tak....
Back to top Go down
View user profile
wanotz

avatar

Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Mon Aug 27, 2012 8:46 am

miang wrote:
ikan_akeem wrote:
miang wrote:
kodok wrote:
miang wrote:
bro wanotz aku bagi makan dua kali sehari...pagi sebelum g keje..petang pas balik keje...bg makan udang sampai kenyang tak ada hal..tak payah2 pikir ikan jadik gemuk...kalau worm kena kawal makan...beza bagi makan worm body gemuk...bg makan udang body mantap.....ikan aku semua makan udang pasar...nak tak nak kena makan la ha3

Mmg hukuman mandatori la ni.....heheh


aku tuan ikan kena dengar cakap aku ha3....kalau duk sungai belum tentu dia dapat makan keh3...

bro miang..kalo aro tu dok luah gak udang yang kita bagi..bro paksa mcm mana dia makan.?biarkan je ke..?



kalau aku biarkn ja,dia mau try rasa2 tu....3/4jam ambik blk yg dia luahkn/xmkn...kasi buang....lbhan udg kalau tak buang air cpt busuk...hati kena kering nk train mkn udg ni,x blh kesian2...bila dah pndi mkn sng....kalau bela berekor2 aro mmg save bdgetla...dr bg mkn worm/ank kap....plg2cpt 3/4 ari dia mula nk mkn....plg2 lmbt 3 mggu aku train...3 mggu jgk la x mkn apa2...yg ptg masa 3 mggu x mkn tu pstkn ikn ttp sht...kalau dah biasa bela aro sekali tgk blh tau ikn skt/tak....

Kalo ikn aro tu sekor ok kot...
Tp kalo cmpur dgn ikan lain,kasi aro pose mau dia tala ikan lain.. hihi
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Mon Aug 27, 2012 7:31 pm

betul la tu

Back to top Go down
View user profile
Opmin

avatar

Posts : 182
Join date : 11/06/2012
Age : 34
Location : johor bahru

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Mon Aug 27, 2012 7:45 pm

Bro miang.. Udang pasar tu bg makan aro time tgh sejuk beku ke?? X de masalah ke klu aro bg mkn benda sejuk2 nie?
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Tue Aug 28, 2012 8:57 am

Opmin wrote:
Bro miang.. Udang pasar tu bg makan aro time tgh sejuk beku ke?? X de masalah ke klu aro bg mkn benda sejuk2 nie?


setakat nie tak ada masalah...kalau tengok kat farm udang/sotong beku jugak dia bagi...kalau beli..kasi rendam dulu....pastu cuci bersih2,biasa la ikn/udang kat pasar kengkadang penjual dah bg bahan kimia biar tahan lama....pastu nak senang pack kecik2 msk peti ais..sehari guna satu pack..
cengkerik pun sama..tak yah pening2 nak bg makan sayur ka apa ka,renjis air ka...beli..sumbat dlm peti ais,dah mati..msk dalam bekas..jadi frozen cricket..beli singgit..singit blh guna...
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Tue Aug 28, 2012 9:02 am

ikan dah cantik...colour gold ok...tapi sayang chu sangkut,ada seketul dua....kalau chu penuh mmg cantik....nie kira hbq/shb kalau taraf2 nie...aku dberitahu owner lama beli as MG...ni salah satu risiko beli MG bawah 5 inci/belum nmpk spec. MG tak cros tak pa asalkan chu penuh...


http://www.youtube.com/watch?v=vh549XCMqC4&feature=channel&list=UL
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Tue Aug 28, 2012 12:31 pm

Ni semua hasil dari induk tanning kaw2 masuk BM satu ketika dlu...anak xtanning kaw2 inilah akibatnya....btul MG xcross xda hal asalkan chu mantap je...
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Tue Aug 28, 2012 5:29 pm

kyo82 wrote:
Ni semua hasil dari induk tanning kaw2 masuk BM satu ketika dlu...anak xtanning kaw2 inilah akibatnya....btul MG xcross xda hal asalkan chu mantap je...

induk kalau tak ada chu...keluar anak..taning kaw2 blh keluar chu ke bro?ka hanya chu sekejap ja...habis taning chu pun ilang...
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Tue Aug 28, 2012 9:22 pm

miang wrote:

induk kalau tak ada chu...keluar anak..taning kaw2 blh keluar chu ke bro?ka hanya chu sekejap ja...habis taning chu pun ilang...

Itu aku xpasti sama ada induk ada chu ke tak...aku biasa tgk induk yg dibawa masuk dari Johor chu penuh even kepala pun ada sapu tapi anak hampeh...itu semua buatan ja n teknik...sebab tu kalo nk btul2 pasti antara langkah2 yg perlu diambil sebelum beli MG ialah :
1) Jgn beli 1 mulut....bukan semua spec sama
2) Beli ikan dah besar skit dalam 5-6 inci yg dah nampak spec...
3) Tahu induk jantan betina dia...

Semua langkah tu bukan jaminan lagi...last sekali barula luck yg bantu....
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Tue Aug 28, 2012 10:28 pm

sorry off topic.. saje nak share.. ada farm2 tertentu buang harga MG kaw2 aku dapat offer dari owner farm sendiri.. tolak kat aku harga yang tak masuk akal.. tapi confirm induk MG.. owner farm nie aku rahsia kan la .. baru abis yolk.. aku plan nak test 2 ekor dulu tgk pembesaran camne.. cikai2 pun jadi hb pun kira tak sakit hati sgt.. huhu
Back to top Go down
View user profile
fizaro

avatar

Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Tue Aug 28, 2012 10:30 pm

zerol86 wrote:
sorry off topic.. saje nak share.. ada farm2 tertentu buang harga MG kaw2 aku dapat offer dari owner farm sendiri.. tolak kat aku harga yang tak masuk akal.. tapi confirm induk MG.. owner farm nie aku rahsia kan la .. baru abis yolk.. aku plan nak test 2 ekor dulu tgk pembesaran camne.. cikai2 pun jadi hb pun kira tak sakit hati sgt.. huhu

Berapa harga dia bagi bro?
Back to top Go down
View user profile
Opmin

avatar

Posts : 182
Join date : 11/06/2012
Age : 34
Location : johor bahru

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Tue Aug 28, 2012 10:46 pm

zerol86 wrote:
sorry off topic.. saje nak share.. ada farm2 tertentu buang harga MG kaw2 aku dapat offer dari owner farm sendiri.. tolak kat aku harga yang tak masuk akal.. tapi confirm induk MG.. owner farm nie aku rahsia kan la .. baru abis yolk.. aku plan nak test 2 ekor dulu tgk pembesaran camne.. cikai2 pun jadi hb pun kira tak sakit hati sgt.. huhu

Tu owner dah nak bungkus farm kot.. Haahaha.. Aro sales dah x jln.. X tahan dgn saingan kot.. Haha... Klu jadi MG cross habis,chu melentik, tolak lah dgn aku murah2...kehkehkehkeh What a Face cheers
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Wed Aug 29, 2012 1:51 am

Yup btul cakap Opmin tu...rasanya dah nk melingkup kot...hahaha...kalo harga MG dah sama Hb nt apa akan jadi xtaula...last2 harga banjar red lagi tgi dari MG...heehehe...
Back to top Go down
View user profile
Nutkz

avatar

Posts : 263
Join date : 30/01/2012
Location : ampunk

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Wed Aug 29, 2012 1:57 am

zerol86 wrote:
sorry off topic.. saje nak share.. ada farm2 tertentu buang harga MG kaw2 aku dapat offer dari owner farm sendiri.. tolak kat aku harga yang tak masuk akal.. tapi confirm induk MG.. owner farm nie aku rahsia kan la .. baru abis yolk.. aku plan nak test 2 ekor dulu tgk pembesaran camne.. cikai2 pun jadi hb pun kira tak sakit hati sgt.. huhu

bro zerol try pm harga "xmsuk akal tu" nk dgr gak.. Very Happy
Back to top Go down
View user profile
madi_kuale



Posts : 191
Join date : 24/03/2012
Age : 36
Location : kuala kangsar

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Wed Aug 29, 2012 2:28 am

kalau ada lg anak mg harga tak masuk akal tu aku nak jgk seko dua. Asyik main hb je nak jgk aku rasa bela mg..huhu..
Back to top Go down
View user profile
Nutkz

avatar

Posts : 263
Join date : 30/01/2012
Location : ampunk

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Wed Aug 29, 2012 2:36 am

madi_kuale wrote:
kalau ada lg anak mg harga tak masuk akal tu aku nak jgk seko dua. Asyik main hb je nak jgk aku rasa bela mg..huhu..

yeke hb je...bukan dh main tiger gak ke..he3 Very Happy
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Wed Aug 29, 2012 2:53 am

woh menarik comments.. tak tau la.. aku pun try je.. pm pm aku sape nak tau harga dia.. aku tanak comment lebih2 saje nak tau gak nape tetiba ada certain farm main buang harga je.. nak confirm MG ke tak no comments.. aku nak test sekor 2 ekor dulu baru aku update kat korang camne.. kalau nak beli .. aku tak recommend.. tapi kalau degil sgt .. tak leh nak nolong..

nie bukan nak buat trading nie nak tgk ikan mana tau jadi MG btul2.. tergolek2 aku nanti.. aku gelak kat korang =P beli mahal2 mg.. aku beli mg murah je =P.. joking.. anyway nie saje test and error.. beli HB je dah tau jd Hb nak try tgk beli anak MG jadi apa hehe..
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Wed Aug 29, 2012 3:49 am

hehe..try je zerol..tak rugi la kalo harga tu..
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Wed Aug 29, 2012 3:50 am

jangan jadi green or yellow tail sudah..hehe
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Wed Aug 29, 2012 4:00 am

insyallah tak.. nie reputable farm.. farm besar gak huhu kalau tipu abis satu kg aku kecoh nanti keke..
Back to top Go down
View user profile
madi_kuale



Posts : 191
Join date : 24/03/2012
Age : 36
Location : kuala kangsar

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Wed Aug 29, 2012 6:46 am

Nutkz wrote:
madi_kuale wrote:
kalau ada lg anak mg harga tak masuk akal tu aku nak jgk seko dua. Asyik main hb je nak jgk aku rasa bela mg..huhu..

yeke hb je...bukan dh main tiger gak ke..he3 Very Happy

ala tu pun jenis NTT je bukan ST..huhu..
Back to top Go down
View user profile
kodok

avatar

Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Wed Aug 29, 2012 7:06 am

madi_kuale wrote:
Nutkz wrote:
madi_kuale wrote:
kalau ada lg anak mg harga tak masuk akal tu aku nak jgk seko dua. Asyik main hb je nak jgk aku rasa bela mg..huhu..

yeke hb je...bukan dh main tiger gak ke..he3 Very Happy

ala tu pun jenis NTT je bukan ST..huhu..

Wah....semua main tiger dah ni...
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
Nutkz

avatar

Posts : 263
Join date : 30/01/2012
Location : ampunk

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Wed Aug 29, 2012 7:53 am

kodok wrote:
madi_kuale wrote:
Nutkz wrote:
madi_kuale wrote:
kalau ada lg anak mg harga tak masuk akal tu aku nak jgk seko dua. Asyik main hb je nak jgk aku rasa bela mg..huhu..

yeke hb je...bukan dh main tiger gak ke..he3 Very Happy

ala tu pun jenis NTT je bukan ST..huhu..

Wah....semua main tiger dah ni...

he3 aku tringin gak nk beli tiger...
tp xreti nk plih n x pndai..sbb ade byk sgt tiger ni..
ST,NTT,IT..kang beli silap rugi jew...
blom lg klu msuk AT,CT,NGT.... Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
kodok

avatar

Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Wed Aug 29, 2012 8:11 am

Nutkz wrote:
kodok wrote:
madi_kuale wrote:
Nutkz wrote:
madi_kuale wrote:
kalau ada lg anak mg harga tak masuk akal tu aku nak jgk seko dua. Asyik main hb je nak jgk aku rasa bela mg..huhu..

yeke hb je...bukan dh main tiger gak ke..he3 Very Happy

ala tu pun jenis NTT je bukan ST..huhu..

Wah....semua main tiger dah ni...

he3 aku tringin gak nk beli tiger...
tp xreti nk plih n x pndai..sbb ade byk sgt tiger ni..
ST,NTT,IT..kang beli silap rugi jew...
blom lg klu msuk AT,CT,NGT.... Rolling Eyes

Bestnya mcm mn tau...kita set satu hari...jumpa kt mana2 kita carpool g buat lawatan sambil belajar kt mana2 lfs br la sronok....
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Wed Aug 29, 2012 8:54 am

kyo82 wrote:
miang wrote:

induk kalau tak ada chu...keluar anak..taning kaw2 blh keluar chu ke bro?ka hanya chu sekejap ja...habis taning chu pun ilang...

Itu aku xpasti sama ada induk ada chu ke tak...aku biasa tgk induk yg dibawa masuk dari Johor chu penuh even kepala pun ada sapu tapi anak hampeh...itu semua buatan ja n teknik...sebab tu kalo nk btul2 pasti antara langkah2 yg perlu diambil sebelum beli MG ialah :
1) Jgn beli 1 mulut....bukan semua spec sama
2) Beli ikan dah besar skit dalam 5-6 inci yg dah nampak spec...
3) Tahu induk jantan betina dia...

Semua langkah tu bukan jaminan lagi...last sekali barula luck yg bantu....





aku rasa induk tu dah kena sakit kulit,sisik dah terbakar hasil tanning kaw2..satu mulut 50 persen belum tentu jadik mg....


Last edited by miang on Wed Aug 29, 2012 8:59 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Ikan Arowana   

Back to top Go down
 
Ikan Arowana
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: