Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Ikan Arowana

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Ikan Arowana   Tue Jul 24, 2012 2:43 am













saiz 3.5 inci,,,,,,
jenis...ha3...tak berani nak cakap lebih2 ikan kecik lagi,apa pun masih tak nampak lagi.....aku tggu je besar tengok jadik mcmana....
yg conform ini ikan arowana....
duduk dalam akuarium 2 kaki...stcker putih...taning dgn cahaya matahari ja...duk sebelah tingkap....
Back to top Go down
View user profile
fizaro

avatar

Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: MG kot..   Tue Jul 24, 2012 3:02 am

Wah kecik lagi..ada risiko tak tanning dgn cahaya matahari?
Contohnya risiko kenaikan suhu air..skg ni cuaca panas sangat..kalau takda risiko saya cam nak try setup dekat dgn tingkap jugak Smile
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Tue Jul 24, 2012 3:12 am

fazrulnizam82 wrote:
Wah kecik lagi..ada risiko tak tanning dgn cahaya matahari?
Contohnya risiko kenaikan suhu air..skg ni cuaca panas sangat..kalau takda risiko saya cam nak try setup dekat dgn tingkap jugak Smile


3.5 inci...kalau sesapa tak ada pengalaman mmg tak berani..kena pump angin melayang2 di buatnya..berguling2 ha3....letak sblh tgkp ja...kalau jemur dgn cahaya matahari mmg suhu air naik
Back to top Go down
View user profile
fizaro

avatar

Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Tue Jul 24, 2012 3:16 am

miang wrote:
fazrulnizam82 wrote:
Wah kecik lagi..ada risiko tak tanning dgn cahaya matahari?
Contohnya risiko kenaikan suhu air..skg ni cuaca panas sangat..kalau takda risiko saya cam nak try setup dekat dgn tingkap jugak Smile


3.5 inci...kalau sesapa tak ada pengalaman mmg tak berani..kena pump angin melayang2 di buatnya..berguling2 ha3....letak sblh tgkp ja...kalau jemur dgn cahaya matahari mmg suhu air naik

Kalau pump angin dalam akua suhu boleh stabil tak?
Cara ni kira tak pakai lampu;ah ye untuk tanning? Kalau cuma guna cahaya matahari masa waktu gelap lebih contoh musim hujan body ikan akan jadi macam mana mengikut pengalaman tuan? Smile
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Tue Jul 24, 2012 3:24 am

fazrulnizam82 wrote:
miang wrote:
fazrulnizam82 wrote:
Wah kecik lagi..ada risiko tak tanning dgn cahaya matahari?
Contohnya risiko kenaikan suhu air..skg ni cuaca panas sangat..kalau takda risiko saya cam nak try setup dekat dgn tingkap jugak Smile


3.5 inci...kalau sesapa tak ada pengalaman mmg tak berani..kena pump angin melayang2 di buatnya..berguling2 ha3....letak sblh tgkp ja...kalau jemur dgn cahaya matahari mmg suhu air naik

Kalau pump angin dalam akua suhu boleh stabil tak?
Cara ni kira tak pakai lampu;ah ye untuk tanning? Kalau cuma guna cahaya matahari masa waktu gelap lebih contoh musim hujan body ikan akan jadi macam mana mengikut pengalaman tuan? Smile

pakai pump angin suhu tak berapa nak berubah..sbb mesin tak masuk dalam tank...tank kecik...ada mesin dalam tu..suhu air blh naik sedikit...so sbb tank kecik...ikn kecik aku just guna pump angin ja....aku tak pakai lampu sbb ikn kecik sangat..tak mau dia stres...ha3....
Back to top Go down
View user profile
fizaro

avatar

Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Tue Jul 24, 2012 3:28 am

miang wrote:
fazrulnizam82 wrote:
miang wrote:
fazrulnizam82 wrote:
Wah kecik lagi..ada risiko tak tanning dgn cahaya matahari?
Contohnya risiko kenaikan suhu air..skg ni cuaca panas sangat..kalau takda risiko saya cam nak try setup dekat dgn tingkap jugak Smile


3.5 inci...kalau sesapa tak ada pengalaman mmg tak berani..kena pump angin melayang2 di buatnya..berguling2 ha3....letak sblh tgkp ja...kalau jemur dgn cahaya matahari mmg suhu air naik

Kalau pump angin dalam akua suhu boleh stabil tak?
Cara ni kira tak pakai lampu;ah ye untuk tanning? Kalau cuma guna cahaya matahari masa waktu gelap lebih contoh musim hujan body ikan akan jadi macam mana mengikut pengalaman tuan? Smile

pakai pump angin suhu tak berapa nak berubah..sbb mesin tak masuk dalam tank...tank kecik...ada mesin dalam tu..suhu air blh naik sedikit...so sbb tank kecik...ikn kecik aku just guna pump angin ja....aku tak pakai lampu sbb ikn kecik sangat..tak mau dia stres...ha3....

Wah hebat..memahami hati budi pekerti ikan..ha3..leh jadi profesor arowana..banyak buat kajian Razz
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Tue Jul 24, 2012 3:30 am

ramai lagi yang teror....ha3
Back to top Go down
View user profile
fizaro

avatar

Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Tue Jul 24, 2012 3:37 am

miang wrote:
ramai lagi yang teror....ha3

Saya teror jugak..teror bagi ikan makan sampai gemok..ha3..
Back to top Go down
View user profile
hu2aimie

avatar

Posts : 247
Join date : 18/04/2012
Location : Putrajaya Sungai buloh

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Tue Jul 24, 2012 5:23 am

mana dapat anak anak ikan jenis longkang tu???
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Tue Jul 24, 2012 5:25 am

hu2aimie wrote:
mana dapat anak anak ikan jenis longkang tu???



adalahhh....
Back to top Go down
View user profile
fizaro

avatar

Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Tue Jul 24, 2012 7:35 am

hu2aimie wrote:
mana dapat anak anak ikan jenis longkang tu???

Anak ikan longkang? di longkang..he2..kalau kat Batu Pahat ni memang banyak..tapi tak tahan lama..cepat mati..kalau kat LFS saya nengok diorang letak ubat hijau..pengalaman saya kalau nak bagi anak ikan longkang kena ikan tu lapo nanti cepat habis..kalau tak ikan longkang tu mati camtu je..huhu..sharing is caring Smile
Back to top Go down
View user profile
wanotz

avatar

Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Tue Jul 24, 2012 8:26 am

Bro miang bak mai sekor ank ikn arowana.he2x
Back to top Go down
View user profile
caidin



Posts : 15
Join date : 11/07/2012

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Tue Jul 24, 2012 9:24 am

x cepat bkulat ke aqua tu nnti bro miang.. Neutral
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Tue Jul 24, 2012 10:01 am

Ni ka ikan baru hg?Blh develop jadi GH ni...hehehe...kita tgu dia develop sendiri
Back to top Go down
View user profile
zcool



Posts : 295
Join date : 28/02/2010

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Tue Jul 24, 2012 10:04 am

Hehehehee mcm MG, teka aje. Nampak dah dia nyer guppy spot tu.
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Sat Aug 25, 2012 8:07 pm

zcool wrote:
Hehehehee mcm MG, teka aje. Nampak dah dia nyer guppy spot tu.


he3...bro wantotz aku tak ada banyak ikan kalau ada tarak hal punya.......bro zcool guppy spot...ha3...aku pun tgh tggu setakat mana boleh pegi...slow ke dak.....ni salah sekor ikan aku.....biasa2 ja.....kuat makan udang dia nie...umur area 7bulan


http://www.youtube.com/watch?v=2IeOFPYN0gY&feature=channel&list=UL

Back to top Go down
View user profile
wanotz

avatar

Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Sat Aug 25, 2012 11:47 pm

miang wrote:
zcool wrote:
Hehehehee mcm MG, teka aje. Nampak dah dia nyer guppy spot tu.


he3...bro wantotz aku tak ada banyak ikan kalau ada tarak hal punya.......bro zcool guppy spot...ha3...aku pun tgh tggu setakat mana boleh pegi...slow ke dak.....ni salah sekor ikan aku.....biasa2 ja.....kuat makan udang dia nie...umur area 7bulan


http://www.youtube.com/watch?v=2IeOFPYN0gY&feature=channel&list=UL



Sehari berapa kali bgi mkn ni... betul2x kenyang ikan ni.. hihi
Bro miang xlayan arowana king ker?
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Sun Aug 26, 2012 12:55 am

Miang... stok hg semua power2...chu tgi n memanjang xleh nak lawan la....
Back to top Go down
View user profile
ally9970



Posts : 92
Join date : 03/08/2010

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Sun Aug 26, 2012 9:47 am

Bro Miang, bagi udang sekali ngan kulit ke?
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Sun Aug 26, 2012 7:03 pm

bro wanotz aku bagi makan dua kali sehari...pagi sebelum g keje..petang pas balik keje...bg makan udang sampai kenyang tak ada hal..tak payah2 pikir ikan jadik gemuk...kalau worm kena kawal makan...beza bagi makan worm body gemuk...bg makan udang body mantap.....ikan aku semua makan udang pasar...nak tak nak kena makan la ha3
Back to top Go down
View user profile
kodok

avatar

Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Sun Aug 26, 2012 7:05 pm

miang wrote:
bro wanotz aku bagi makan dua kali sehari...pagi sebelum g keje..petang pas balik keje...bg makan udang sampai kenyang tak ada hal..tak payah2 pikir ikan jadik gemuk...kalau worm kena kawal makan...beza bagi makan worm body gemuk...bg makan udang body mantap.....ikan aku semua makan udang pasar...nak tak nak kena makan la ha3

Mmg hukuman mandatori la ni.....heheh
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Sun Aug 26, 2012 7:06 pm

kyo82 wrote:
Miang... stok hg semua power2...chu tgi n memanjang xleh nak lawan la....


peh mana ada mantap2....org lain lagi mantap....biasa2 ja..aku ada sekor umur setahun lebih...warna semua ok tapi tang chu sangkut,nak label MG pun segan ha3..nanti senang2 aku masuk kan gambar kasi tengok......
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Sun Aug 26, 2012 7:09 pm

ally9970 wrote:
Bro Miang, bagi udang sekali ngan kulit ke?


bg sekali dgn kulit2.....kasi potong yg tajam kat kepala...buang ekor sikit..kalau udang gred c...campak ja sekor2 dia makan..kalau besar potong dua..
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Sun Aug 26, 2012 7:10 pm

kodok wrote:
miang wrote:
bro wanotz aku bagi makan dua kali sehari...pagi sebelum g keje..petang pas balik keje...bg makan udang sampai kenyang tak ada hal..tak payah2 pikir ikan jadik gemuk...kalau worm kena kawal makan...beza bagi makan worm body gemuk...bg makan udang body mantap.....ikan aku semua makan udang pasar...nak tak nak kena makan la ha3

Mmg hukuman mandatori la ni.....heheh


aku tuan ikan kena dengar cakap aku ha3....kalau duk sungai belum tentu dia dapat makan keh3...
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Ikan Arowana   Mon Aug 27, 2012 3:47 am

miang wrote:
kodok wrote:
miang wrote:
bro wanotz aku bagi makan dua kali sehari...pagi sebelum g keje..petang pas balik keje...bg makan udang sampai kenyang tak ada hal..tak payah2 pikir ikan jadik gemuk...kalau worm kena kawal makan...beza bagi makan worm body gemuk...bg makan udang body mantap.....ikan aku semua makan udang pasar...nak tak nak kena makan la ha3

Mmg hukuman mandatori la ni.....heheh


aku tuan ikan kena dengar cakap aku ha3....kalau duk sungai belum tentu dia dapat makan keh3...

bro miang..kalo aro tu dok luah gak udang yang kita bagi..bro paksa mcm mana dia makan.?biarkan je ke..?
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Ikan Arowana   

Back to top Go down
 
Ikan Arowana
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 4Go to page : 1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: