Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 My First Ever Malaysian Gold

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
scharift



Posts : 23
Join date : 26/01/2012
Location : ipoh

PostSubject: My First Ever Malaysian Gold   Fri Jul 20, 2012 11:33 am

assalamualaikum kepada tuan admin & ahli forum sekalian...selamat menjalani ibadah puasa di bulan ramadhan utk yg beragama islam...kt sini aku nk share satu-satunya arowana aku..aku bela sejak Mac 2012..skg baru dpt post sbb baru jmpa kt reader n tau cara nk upload pict..komen & nasihat amat dialu-alukan sbb aku pn masih baru dlm bela arowana,byk yg aku belajar dari forum ni..sblm ni pernah bela green, YT & Banjar Red tp sume dh mati...patah tumbuh hilang berganti, aku trus gamble je beli MG..


ikan bersaiz 5 inci smpi kt rmh & dlm proses utk lepaskn ke dlm akuarium 3ft dgn sticker putih tepi,bwh n blakang


12/3 -bermulanya aktiviti membela MG..setup akuarium pn ala kadar je..aku guna top filter dgn span biru & lampu T5 saiz 2ft kt cover
sori sbb pict xbpe clear..guna kamera hpon yg rendah megapixel..


slps 10hari dlm tank-pict guna digital camera w/out flash...

http://s1055.photobucket.com/albums/s506/scharift/?action=view¤t=3-12mymgfirstday.mp4
video sket..

otai2 sekalian, adakah ikan ini menepati spec MG?? aku diberitahu oleh seller ikan ni quality grade MG
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: My First Ever Malaysian Gold   Fri Jul 20, 2012 12:08 pm

hasil tanning yang bagus..hehe..insyaallah memang Mg ikan ko tu..jgn risau la..
Back to top Go down
View user profile
scharift



Posts : 23
Join date : 26/01/2012
Location : ipoh

PostSubject: My First Ever Malaysian Gold    Fri Jul 20, 2012 12:45 pm

thanks akeem..for the confirmation..
Back to top Go down
View user profile
scharift



Posts : 23
Join date : 26/01/2012
Location : ipoh

PostSubject: Re: My First Ever Malaysian Gold   Fri Jul 20, 2012 12:48 pm

continue with progress pict bln jun 2012


side view dgn flash-masa ni ikan lebih kurang saiz 8++ inci.


yg ni plak ikan aku suka duduk statik dlm 3-4 minit...bertafakur agaknye..aku pn x sure ni habit yg normal x utk arowana.. Question


aku ada buat penambahan sket, aku beli satu lg 3ft akuarium just utk tadah air & jadikan aged water...mudah sket nk tukar air, dlu aku tadah air dlm plastic box n baldi, leceh sket la..kadang2 bekas bulat jual air kt pasar mlm pn aku blasah je guna tadah air Twisted Evil

pastu aku ada beli satu lampu T5 submersible utk 24k gold arowana tp aku letak kt atas...kotak lampu tu ada tepi akuarium
masalah yg aku hadapi air cepat jd hijau sbb ada 2 lampu dipasang dlm masa yg sama..masa tu tension aku kejap2 tukar air pastu 2-3hari jadi hijau..rupanya baru tau pembentukan algae..nk treat kna guna uv light... Idea

tp blum sempat aku beli uv light, lampu T5 sumbmersible aku buat hal, lampu dia jd pudar,aku htr kt lfs mtk dia tukar tiub baru
so elakkan beli brand ni: asian star..hampeh..xsmpi sebulan dh kong...tp klu korg nk cuba brand ni pn xde hal,mgkin benda ni terjadi kt aku je kot..
bila akuarium tinggal lampu yg asal je, keadaan akuarium aku kembali normal xde la jd air hijau dlm 2-3 hari... Very Happy
Back to top Go down
View user profile
retro



Posts : 238
Join date : 26/06/2011

PostSubject: Re: My First Ever Malaysian Gold   Fri Jul 20, 2012 3:19 pm

cantik..bersih je sisik dia..beli dari mana dulu ni..? Laughing
Back to top Go down
View user profile
hu2aimie



Posts : 247
Join date : 18/04/2012
Location : Putrajaya Sungai buloh

PostSubject: Re: My First Ever Malaysian Gold   Fri Jul 20, 2012 10:37 pm

suka dok diam tu biasa la ikan kecik lg.. beli kat mana tu? nak seekor.. berapa harga
Back to top Go down
View user profile
scharift



Posts : 23
Join date : 26/01/2012
Location : ipoh

PostSubject: Re: My First Ever Malaysian Gold   Fri Jul 20, 2012 11:41 pm

retro wrote:
cantik..bersih je sisik dia..beli dari mana dulu ni..? Laughing

aku beli dari kwn ko...steve koh aka hokevetts..dia bgtau ikan dari farm kt BM utk stok export..tp bila China kna musim sejuk diorg stop export n letgo..aku pn xtau sejauh mana kebenaran dia, tp aku gamble je beli ikan ni sbb nmpk cantik je Razz

mula2 aku risau jgk nk beli MG ni tp aku tawakal je la, masa amik ikan kt tol spg pulai, aku singgah jp kedai ikan kt sn otw balik rmh, aku tunjuk kt tokey kedai tu ikan aku, dia pn ada ckap ni ikan manyak cantik..crossback...haiya masa tu wa punya ati ada lega sikit..afro
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: My First Ever Malaysian Gold   Fri Jul 20, 2012 11:47 pm

cari tank mate tuk dia..bg dia aktif kasi taruk lampam lima ekor.....tgk apa mcm
Back to top Go down
View user profile
retro



Posts : 238
Join date : 26/06/2011

PostSubject: Re: My First Ever Malaysian Gold   Fri Jul 20, 2012 11:49 pm

scharift wrote:
retro wrote:
cantik..bersih je sisik dia..beli dari mana dulu ni..? Laughing

aku beli dari kwn ko...steve koh aka hokevetts..dia bgtau ikan dari farm kt BM utk stok export..tp bila China kna musim sejuk diorg stop export n letgo..aku pn xtau sejauh mana kebenaran dia, tp aku gamble je beli ikan ni sbb nmpk cantik je Razz

mula2 aku risau jgk nk beli MG ni tp aku tawakal je la, masa amik ikan kt tol spg pulai, aku singgah jp kedai ikan kt sn otw balik rmh, aku tunjuk kt tokey kedai tu ikan aku, dia pn ada ckap ni ikan manyak cantik..crossback...haiya masa tu wa punya ati ada lega sikit..afro

aik..org ipoh ke..? ikn dari steve mmg ok..cun..biasanya dia select sendiri n raising ikan tu bg hensem br jual..hehe.. Razz
Back to top Go down
View user profile
scharift



Posts : 23
Join date : 26/01/2012
Location : ipoh

PostSubject: Re: My First Ever Malaysian Gold   Sat Jul 21, 2012 12:01 am

miang wrote:
cari tank mate tuk dia..bg dia aktif kasi taruk lampam lima ekor.....tgk apa mcm

thanks miang for the idea...actually aku dh taruk sekor lampam, dh teruk kna belasah, abis gugur semua sisik lampam tu cm kna siang plak...lps tu aku ada jgk letak ikan yg agak agresif: oscar 2 ekor, tu pn sama abis koyak ekor dia kna gigit.... Twisted Evil

xpe nnti aku try g beli 5 ekor lampam jadikan tankmate tgk cmne.... lol!
Back to top Go down
View user profile
scharift



Posts : 23
Join date : 26/01/2012
Location : ipoh

PostSubject: Re: My First Ever Malaysian Gold   Sat Jul 21, 2012 12:14 am

retro wrote:
scharift wrote:
retro wrote:
cantik..bersih je sisik dia..beli dari mana dulu ni..? Laughing

aku beli dari kwn ko...steve koh aka hokevetts..dia bgtau ikan dari farm kt BM utk stok export..tp bila China kna musim sejuk diorg stop export n letgo..aku pn xtau sejauh mana kebenaran dia, tp aku gamble je beli ikan ni sbb nmpk cantik je Razz

mula2 aku risau jgk nk beli MG ni tp aku tawakal je la, masa amik ikan kt tol spg pulai, aku singgah jp kedai ikan kt sn otw balik rmh, aku tunjuk kt tokey kedai tu ikan aku, dia pn ada ckap ni ikan manyak cantik..crossback...haiya masa tu wa punya ati ada lega sikit..afro

aik..org ipoh ke..? ikn dari steve mmg ok..cun..biasanya dia select sendiri n raising ikan tu bg hensem br jual..hehe.. Razz

yup bro, aku org ipoh...area rapat setia, xjauh mana pn dgn ipoh garden tu...klu free bleh la kita lepak borak2 Wink
satu yg aku suka bila deal dgn steve, dia akan ajar every step dari tank setup smpi masuk ikan dlm akuarium pastu keep on tanya progress ikan n bantu klu ada apa2 masalah..kira dlm sebulan tu every week dia contact aku tanya pasal ikan..kira di awal aku bela ikan ni dpt la sedikit sebanyak tunjuk ajar.... Razz
Back to top Go down
View user profile
retro



Posts : 238
Join date : 26/06/2011

PostSubject: Re: My First Ever Malaysian Gold   Sat Jul 21, 2012 12:24 am

scharift wrote:
retro wrote:
scharift wrote:
retro wrote:
cantik..bersih je sisik dia..beli dari mana dulu ni..? Laughing

aku beli dari kwn ko...steve koh aka hokevetts..dia bgtau ikan dari farm kt BM utk stok export..tp bila China kna musim sejuk diorg stop export n letgo..aku pn xtau sejauh mana kebenaran dia, tp aku gamble je beli ikan ni sbb nmpk cantik je Razz

mula2 aku risau jgk nk beli MG ni tp aku tawakal je la, masa amik ikan kt tol spg pulai, aku singgah jp kedai ikan kt sn otw balik rmh, aku tunjuk kt tokey kedai tu ikan aku, dia pn ada ckap ni ikan manyak cantik..crossback...haiya masa tu wa punya ati ada lega sikit..afro

aik..org ipoh ke..? ikn dari steve mmg ok..cun..biasanya dia select sendiri n raising ikan tu bg hensem br jual..hehe.. Razz

yup bro, aku org ipoh...area rapat setia, xjauh mana pn dgn ipoh garden tu...klu free bleh la kita lepak borak2 Wink
satu yg aku suka bila deal dgn steve, dia akan ajar every step dari tank setup smpi masuk ikan dlm akuarium pastu keep on tanya progress ikan n bantu klu ada apa2 masalah..kira dlm sebulan tu every week dia contact aku tanya pasal ikan..kira di awal aku bela ikan ni dpt la sedikit sebanyak tunjuk ajar.... Razz

aku org rapat setia gak..family aku dok sana..aku je yg dh beli rumah kt ipoh garden ni..tu yg pindah sini..hehe.. Twisted Evil
Back to top Go down
View user profile
scharift



Posts : 23
Join date : 26/01/2012
Location : ipoh

PostSubject: Re: My First Ever Malaysian Gold   Sat Jul 21, 2012 12:44 am

retro wrote:
scharift wrote:
retro wrote:
scharift wrote:
retro wrote:
cantik..bersih je sisik dia..beli dari mana dulu ni..? Laughing

aku beli dari kwn ko...steve koh aka hokevetts..dia bgtau ikan dari farm kt BM utk stok export..tp bila China kna musim sejuk diorg stop export n letgo..aku pn xtau sejauh mana kebenaran dia, tp aku gamble je beli ikan ni sbb nmpk cantik je Razz

mula2 aku risau jgk nk beli MG ni tp aku tawakal je la, masa amik ikan kt tol spg pulai, aku singgah jp kedai ikan kt sn otw balik rmh, aku tunjuk kt tokey kedai tu ikan aku, dia pn ada ckap ni ikan manyak cantik..crossback...haiya masa tu wa punya ati ada lega sikit..afro

aik..org ipoh ke..? ikn dari steve mmg ok..cun..biasanya dia select sendiri n raising ikan tu bg hensem br jual..hehe.. Razz

yup bro, aku org ipoh...area rapat setia, xjauh mana pn dgn ipoh garden tu...klu free bleh la kita lepak borak2 Wink
satu yg aku suka bila deal dgn steve, dia akan ajar every step dari tank setup smpi masuk ikan dlm akuarium pastu keep on tanya progress ikan n bantu klu ada apa2 masalah..kira dlm sebulan tu every week dia contact aku tanya pasal ikan..kira di awal aku bela ikan ni dpt la sedikit sebanyak tunjuk ajar.... Razz

aku org rapat setia gak..family aku dok sana..aku je yg dh beli rumah kt ipoh garden ni..tu yg pindah sini..hehe.. Twisted Evil

hehe...ni kira sekampung la kita... Smile
Back to top Go down
View user profile
scharift



Posts : 23
Join date : 26/01/2012
Location : ipoh

PostSubject: Re: My First Ever Malaysian Gold   Sat Jul 21, 2012 12:57 am

hu2aimie wrote:
suka dok diam tu biasa la ikan kecik lg.. beli kat mana tu? nak seekor.. berapa harga

mie, aku beli ikan dari trader/seller yg jgk forum member..ikan farm kt BM. pasal harga tu lebih sket dari normal price ms tu, tp xde la overprice..more than rm1.3k but still below rm 2k..bg aku harga ni subjektif..depend kualiti n apa yg kita minat..
masa dpt ikan tu saiz 5 inci shinning scale dia dh exceed level 5 pastu ada chu halus 2 baris(dlm pict kurg jelas kna tgk live Smile )
so overall aku agak puas hati dgn apa yg aku byr afro
Back to top Go down
View user profile
mindgame



Posts : 71
Join date : 20/07/2012
Age : 29
Location : Kg Baru, KL

PostSubject: Re: My First Ever Malaysian Gold   Sat Jul 21, 2012 4:04 am

kat area KL xda ke org yg mcm steve tuh?
memerlukan khidmat nasihat dr yg pakar gak nih..
Back to top Go down
View user profile http://www.facebook.com/haziqtharwan
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: My First Ever Malaysian Gold   Sat Jul 21, 2012 4:10 am

per masing2x ikan dasat...
Back to top Go down
View user profile
scharift



Posts : 23
Join date : 26/01/2012
Location : ipoh

PostSubject: Re: My First Ever Malaysian Gold   Sun Jul 22, 2012 3:14 am

update sket...progress pict july 2012


side view wt flash


side view w/out flash-panjang ikan lebih kurang 9.5 inci..anggaran pjg ikut senggat dilukis kt tank.senang sket cara ni sambil snap pict dpt tau pjg ikan Idea


pandangan atas
Back to top Go down
View user profile
retro



Posts : 238
Join date : 26/06/2011

PostSubject: Re: My First Ever Malaysian Gold   Sun Jul 22, 2012 3:21 am

kasi masuk black tank la..apa tgu lg..hehe.. Twisted Evil
Back to top Go down
View user profile
madi_kuale



Posts : 191
Join date : 24/03/2012
Age : 35
Location : kuala kangsar

PostSubject: Re: My First Ever Malaysian Gold   Sun Jul 22, 2012 9:52 pm

tu pasal. shining dah full ni bg masuk black tank baru cantik
Back to top Go down
View user profile
Lekky



Posts : 39
Join date : 30/05/2012
Location : Kota Damansara

PostSubject: Re: My First Ever Malaysian Gold   Mon Nov 12, 2012 11:29 pm

scharift wrote:
retro wrote:
scharift wrote:
retro wrote:
scharift wrote:
retro wrote:
cantik..bersih je sisik dia..beli dari mana dulu ni..? Laughing

aku beli dari kwn ko...steve koh aka hokevetts..dia bgtau ikan dari farm kt BM utk stok export..tp bila China kna musim sejuk diorg stop export n letgo..aku pn xtau sejauh mana kebenaran dia, tp aku gamble je beli ikan ni sbb nmpk cantik je Razz

mula2 aku risau jgk nk beli MG ni tp aku tawakal je la, masa amik ikan kt tol spg pulai, aku singgah jp kedai ikan kt sn otw balik rmh, aku tunjuk kt tokey kedai tu ikan aku, dia pn ada ckap ni ikan manyak cantik..crossback...haiya masa tu wa punya ati ada lega sikit..afro

aik..org ipoh ke..? ikn dari steve mmg ok..cun..biasanya dia select sendiri n raising ikan tu bg hensem br jual..hehe.. Razz

yup bro, aku org ipoh...area rapat setia, xjauh mana pn dgn ipoh garden tu...klu free bleh la kita lepak borak2 Wink
satu yg aku suka bila deal dgn steve, dia akan ajar every step dari tank setup smpi masuk ikan dlm akuarium pastu keep on tanya progress ikan n bantu klu ada apa2 masalah..kira dlm sebulan tu every week dia contact aku tanya pasal ikan..kira di awal aku bela ikan ni dpt la sedikit sebanyak tunjuk ajar.... Razz

aku org rapat setia gak..family aku dok sana..aku je yg dh beli rumah kt ipoh garden ni..tu yg pindah sini..hehe.. Twisted Evil

hehe...ni kira sekampung la kita... Smile

Haha..jumpe orang kampung..leh la cuti2 kita lepak..kongsi2 pengalaman..kg sy kat FRU belakang stadium tu..kira dekat sangat ngan ipoh garden.. ni..
Back to top Go down
View user profile
rohurockstar



Posts : 454
Join date : 06/06/2012
Age : 35
Location : klang.selangor.malaysia

PostSubject: Re: My First Ever Malaysian Gold   Sat Nov 17, 2012 12:35 am

cun aro ni.rajin2 update gambar bro.kita share sama2.hehe..
Back to top Go down
View user profile
geruwo



Posts : 143
Join date : 29/01/2011
Location : Dalam Aquarium

PostSubject: Re: My First Ever Malaysian Gold   Sat Nov 17, 2012 12:45 pm

cunn seh..ak pn nk angkat jgk mg sekor..tp x ckup modal lg.huhuhu
Back to top Go down
View user profile
rohurockstar



Posts : 454
Join date : 06/06/2012
Age : 35
Location : klang.selangor.malaysia

PostSubject: Re: My First Ever Malaysian Gold   Sat Nov 17, 2012 9:27 pm

harga mg skrg dh dikira tahap berpatutan bro.rasanya dh cukup tabungan bro tu.hihihi cheers
Back to top Go down
View user profile
scharift



Posts : 23
Join date : 26/01/2012
Location : ipoh

PostSubject: Re: My First Ever Malaysian Gold   Tue Nov 20, 2012 5:29 pm

Haha..jumpe orang kampung..leh la cuti2 kita lepak..kongsi2 pengalaman..kg sy kat FRU belakang stadium tu..kira dekat sangat ngan ipoh garden.. ni..[/quote]

owh bro lekky org ipoh.....insyallah klu ada rezeki bleh je kita lepak2...rsnye ramai lg org ipoh dlm shopzone ni...tp aku pn xpenah berjmpa lg..aku skg pn ada kt area KL...rindu btul MG aku kt kg tuh... Very Happy
Back to top Go down
View user profile
scharift



Posts : 23
Join date : 26/01/2012
Location : ipoh

PostSubject: Re: My First Ever Malaysian Gold   Tue Nov 20, 2012 5:42 pm

rohurockstar wrote:
cun aro ni.rajin2 update gambar bro.kita share sama2.hehe..

tq bro rohu...ikan aku ni biasa2 saja klu nk bandingkn ikan otai2 dlm forum ni..actually ikan ni pn aku jadikan bhn eksperimen to get experience...hehe
insyallah nnti aku update...cadangnye aku nk update ikan ni bila dh tukar background hitam tp ada tragedi yg menimpa ikan aku...plan aku tertangguh jp sbb hal ni...nnti aku story bila aku upload pict... Evil or Very Mad
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: My First Ever Malaysian Gold   Today at 3:05 am

Back to top Go down
 
My First Ever Malaysian Gold
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: