Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 HB baru belajar

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: HB baru belajar   Thu Jul 19, 2012 2:27 am

Lekky wrote:
miang wrote:
cntik ikan hang....dont worry ssk 4.5 dah ada...ada aku tgk hb 7/8 inci ssk 4 ja sebaris,ssk lima dot shining pn takada....yg tu pyh sikit la nak komen

Thx bro miang..ingat nak cont tanning..tp takde wft..
Balut tank ngan A4, pasang lampu T5 je..haha


hah balut dgn kertas a4?drpd kertas a4 baik hang tutup dengan polisterin alas tank....kena air pun tak risau koyak...
Back to top Go down
View user profile
fizaro

avatar

Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: HB baru belajar   Thu Jul 19, 2012 2:32 am

miang wrote:
Lekky wrote:
miang wrote:
cntik ikan hang....dont worry ssk 4.5 dah ada...ada aku tgk hb 7/8 inci ssk 4 ja sebaris,ssk lima dot shining pn takada....yg tu pyh sikit la nak komen

Thx bro miang..ingat nak cont tanning..tp takde wft..
Balut tank ngan A4, pasang lampu T5 je..haha


hah balut dgn kertas a4?drpd kertas a4 baik hang tutup dengan polisterin alas tank....kena air pun tak risau koyak...

Em..betul jugak tu Smile
Back to top Go down
View user profile
Lekky

avatar

Posts : 39
Join date : 30/05/2012
Location : Kota Damansara

PostSubject: Re: HB baru belajar   Thu Jul 19, 2012 3:40 am

fazrulnizam82 wrote:
miang wrote:
Lekky wrote:
miang wrote:
cntik ikan hang....dont worry ssk 4.5 dah ada...ada aku tgk hb 7/8 inci ssk 4 ja sebaris,ssk lima dot shining pn takada....yg tu pyh sikit la nak komen

Thx bro miang..ingat nak cont tanning..tp takde wft..
Balut tank ngan A4, pasang lampu T5 je..haha


hah balut dgn kertas a4?drpd kertas a4 baik hang tutup dengan polisterin alas tank....kena air pun tak risau koyak...

Em..betul jugak tu Smile

so far ok lagi Smile x koyak lg..tp bila orang lalu depan rumah pelek la nape tank berbungkus lak..hahah
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: HB baru belajar   Thu Jul 19, 2012 8:15 am

tank letak depan rumah je ke bro?
Back to top Go down
View user profile
edlim



Posts : 50
Join date : 16/02/2012

PostSubject: Re: HB baru belajar   Thu Jul 19, 2012 10:02 am

Lekky wrote:


Thx bro miang..ingat nak cont tanning..tp takde wft..
Balut tank ngan A4, pasang lampu T5 je..haha

Nak latar putih yg kalis air?
toksah beli pape bro...
u pass by jln yg diorang gantung banner tu kat tiang lampu kan?
bila ade agent yg gantung banner utk ads/promo/sales baru,
yg digantung (lama/expired) tu akan dibuang je kat lantai...
ambik yg besar skit, pastu potong ikut saiz akua & tampal pakai celotape pun blh...
gerenti puas Laughing

A4/A3, kena percikan air, kan ade kesan air, bila kering,
kekadang coklat pudar, kekadang ton biru kekuning skit... asyik tukar je...
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: HB baru belajar   Thu Jul 19, 2012 9:52 pm

edlim wrote:
Lekky wrote:


Thx bro miang..ingat nak cont tanning..tp takde wft..
Balut tank ngan A4, pasang lampu T5 je..haha

Nak latar putih yg kalis air?
toksah beli pape bro...
u pass by jln yg diorang gantung banner tu kat tiang lampu kan?
bila ade agent yg gantung banner utk ads/promo/sales baru,
yg digantung (lama/expired) tu akan dibuang je kat lantai...
ambik yg besar skit, pastu potong ikut saiz akua & tampal pakai celotape pun blh...
gerenti puas Laughing

A4/A3, kena percikan air, kan ade kesan air, bila kering,
kekadang coklat pudar, kekadang ton biru kekuning skit... asyik tukar je...

cara ni pun aku penah buat jugak..amik je iklan rumah lelong tu nye papan iklan..bersihkan..pastu letak kat dinding akua..save budget..kalo dpt yang kaler biru pun ok juga utk bagi base color pula naik.
Back to top Go down
View user profile
Lekky

avatar

Posts : 39
Join date : 30/05/2012
Location : Kota Damansara

PostSubject: Re: HB baru belajar   Fri Jul 20, 2012 1:54 am

ikan_akeem wrote:
edlim wrote:
Lekky wrote:


Thx bro miang..ingat nak cont tanning..tp takde wft..
Balut tank ngan A4, pasang lampu T5 je..haha

Nak latar putih yg kalis air?
toksah beli pape bro...
u pass by jln yg diorang gantung banner tu kat tiang lampu kan?
bila ade agent yg gantung banner utk ads/promo/sales baru,
yg digantung (lama/expired) tu akan dibuang je kat lantai...
ambik yg besar skit, pastu potong ikut saiz akua & tampal pakai celotape pun blh...
gerenti puas Laughing

A4/A3, kena percikan air, kan ade kesan air, bila kering,
kekadang coklat pudar, kekadang ton biru kekuning skit... asyik tukar je...

cara ni pun aku penah buat jugak..amik je iklan rumah lelong tu nye papan iklan..bersihkan..pastu letak kat dinding akua..save budget..kalo dpt yang kaler biru pun ok juga utk bagi base color pula naik.

kena tunggu PRU ni..banyak skit banner..haha..
kalo buat camtu..agak2 nak tutup sume tank ke? ke yang depan x yah?

sy ad baca2 apasal Blood parrot cichlid..die kate ikan ni sensitif ngan pH air dan sesuai dalm pH 6.8 sahaja..bila pH air tu naik, warna dia akan pudar..Bila pH kurang dr 6.8 dia akan mati.. xtau la btol ke x..mintak pandangan
Back to top Go down
View user profile
ally9970



Posts : 92
Join date : 03/08/2010

PostSubject: Re: HB baru belajar   Fri Jul 20, 2012 4:14 am

banyak lew nanti b/ground biru ngan hijau yea... Very Happy
Back to top Go down
View user profile
hu2aimie

avatar

Posts : 247
Join date : 18/04/2012
Location : Putrajaya Sungai buloh

PostSubject: Re: HB baru belajar   Fri Jul 20, 2012 8:56 am

aritu ada bela parrot ni.. tp dia suka kacau ikan lain termasuk arowana.. last skali buang ke lombong
Back to top Go down
View user profile
Lekky

avatar

Posts : 39
Join date : 30/05/2012
Location : Kota Damansara

PostSubject: Re: HB baru belajar   Fri Jul 20, 2012 9:16 am

hu2aimie wrote:
aritu ada bela parrot ni.. tp dia suka kacau ikan lain termasuk arowana.. last skali buang ke lombong



Dia kaco cmne tu?gigit ke?
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: HB baru belajar   Fri Jul 20, 2012 9:30 am

kalo ikan blood parrot ni..korang tgk je lembut..mcm takut2 ..tapi arowana pun kalah wehh ngan dia..ikan ni..suka gigit2 ekor ikan lain..arowana nyer ekor pun leh kena gigit..tu yg arowana pun leh kalah ngan dia..huhu
Back to top Go down
View user profile
edlim



Posts : 50
Join date : 16/02/2012

PostSubject: Re: HB baru belajar   Fri Jul 20, 2012 8:55 pm

betul tu... parrot nia pun lagi satu hybrid...
tgk mulut die fixed, macam takde pape je...
tapi sedutan-nye powerful gile...
kena kingkong parrot, naya aro tu...
nak parrot, tank spare besar skit,
bab parrot ni renang lembab, aro sempat lagi mengelak & counter / "flaring" hehehe
cuma yg sniper attack by parrot ni takleh elak....
Back to top Go down
View user profile
hu2aimie

avatar

Posts : 247
Join date : 18/04/2012
Location : Putrajaya Sungai buloh

PostSubject: Re: HB baru belajar   Fri Jul 20, 2012 10:34 pm

parrot ni mmg mulut dia kecik.. kalau nak bela dia kene lebih dari 10 ekor baru leh dok diam.. kalau tak semua ikan dalam tank dia rembat.. mmg nampak lawa dan lemah lembut.. arowana, oscar, lampam, patin, puyu pun dia rembat.. ini mmg samseng punya ikan
Back to top Go down
View user profile
ally9970



Posts : 92
Join date : 03/08/2010

PostSubject: Re: HB baru belajar   Sat Jul 21, 2012 2:40 pm

tapi dulu aku pernah pairkan 2 ekor blood parrot ngan banjar red...lama2, parrot yg warna merah tu dah jadi putih, hari2 kena hentam ngan BR...hahaha
Back to top Go down
View user profile
Lekky

avatar

Posts : 39
Join date : 30/05/2012
Location : Kota Damansara

PostSubject: Re: HB baru belajar   Fri Sep 14, 2012 1:30 am

Update selepas 2 bulan
panjang lebeh kurang 9-10 inchi..

kepala
Photobucket

ekor
Photobucket

badan
Photobucket

fullbody
Photobucket
Back to top Go down
View user profile
kodok

avatar

Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 37
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: HB baru belajar   Fri Sep 14, 2012 1:39 am

Lekky wrote:
Update selepas 2 bulan
panjang lebeh kurang 9-10 inchi..

kepala
Photobucket

ekor
Photobucket

badan
Photobucket

fullbody
Photobucket

Ikan smart...tp nape ekornya kuning?
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
Opmin

avatar

Posts : 182
Join date : 11/06/2012
Age : 34
Location : johor bahru

PostSubject: Re: HB baru belajar   Fri Sep 14, 2012 1:45 am

Baka Highback+Yellow tail kot...hehe Laughing
Back to top Go down
View user profile
Lekky

avatar

Posts : 39
Join date : 30/05/2012
Location : Kota Damansara

PostSubject: Re: HB baru belajar   Fri Sep 14, 2012 4:22 am

x tau nape ekor kuning..haha..
Back to top Go down
View user profile
madi_kuale



Posts : 191
Join date : 24/03/2012
Age : 36
Location : kuala kangsar

PostSubject: Re: HB baru belajar   Fri Sep 14, 2012 4:54 am

aik pelik ekor kuning mcm yellow tail tp ada gold ring. ni aro jenis baru ni..hehe..
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: HB baru belajar   Fri Sep 14, 2012 5:08 am

Lekky wrote:
x tau nape ekor kuning..haha..

Biasala f1 utk crossbreed...dia akan campur segala apa yg dapat dari induk...
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: HB baru belajar   Fri Sep 14, 2012 9:29 am

sg siput nyer ke nie???
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: HB baru belajar   Sun Sep 16, 2012 5:38 am

aromuda wrote:
kyo82 wrote:
Kalo dari Zerol HB Sg Siput kot?...

ada beza ker bro kyo dr BM ngan Sg Siput cer citer sbb aro sy pun dr sane
bru ni sy jumpa aro rege rm250 kat klg tokei LFS tu kata hb kwin ngan banjar takut nak beli


apa dia tag itu ikn?
Back to top Go down
View user profile
aromuda



Posts : 93
Join date : 15/05/2012

PostSubject: Re: HB baru belajar   Sun Sep 16, 2012 8:14 am

tag talak tapi ikan manyak cantik oii sg .ciput mali hooo hehehe
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: HB baru belajar   Sun Sep 16, 2012 8:59 am

sg siput and bm punya aku tak pernah tgk perbezaan dia sgt.. tapi untung lekky dah upload yg besar nyer.. nnt aku try compare dgn bm nyer.. maybe kacukan i dkw tgk development dia.. tapi kalau bro tak puas ati dgn ikan tu ur most welkem tukar balik etc ke apa..
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: HB baru belajar   Tue Sep 18, 2012 1:28 am

aromuda wrote:
tag talak tapi ikan manyak cantik oii sg .ciput mali hooo hehehe


masih kira ok la..tokey jujur dah bgtau awal2 lagi....ikan mix
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: HB baru belajar   

Back to top Go down
 
HB baru belajar
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: