Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 harga ikan naik lagi....

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: harga ikan naik lagi....   Tue Aug 17, 2010 8:35 pm

nam3701 wrote:
kyo82 wrote:
khirul27 wrote:
Salam.... tolong ler beritahu harga ikan aro nie sekarang.... Kata member dari BM... highback dah tak ada kurang dari 800... Banjar Red pun la nie dah naik sampai 350 sekor. Betui ke admin?

Sape yg cakap macam tu?mg nak pekena org je.Hiback masih blh dapat sekitar rm750 bagi yg berkualiti tgi.Nak yg murah dalam rm650 pun ada tapi kualiti tak dijamin.Jgn sampai tertipu pi beli RTG pulak sebab harga RTG sebenarnya sekitar rm450 je seekor.Macam tu jugak dengan Malaysian Gold.Yang paling murah leh dpat dalam rm1800 lagi then yg mahal dengan kualiti yg dijamin dalam rm 3500 seekor.So kalo nak beli make sure kita study dlu tntg kualiti ikan.Bukan nak mengata tapi kenyataannya ikan2 yg dibawa masuk dari farm area Johor mg bermasalah dari segi kualiti walaupun masa kecil nampak macam gah je.Drg ni dah byk sgt lakukan crossbreeding.Sampai hilang identiti arowana kita.Dah byk gak farm area Bukit Merah yg ambil induk dari Johor sebab stok dari Bukit Merah agak terhad dan mahal sekarang.Yang perlu kita ingat ialah bila bisness ni dah makin byk so org akan mula pilih yg berkualiti je. Then makin ramai gak yg nak mengaut keuntungan mudah dengan menipu org.Kawan saya yg buka kedai akuarium arowana area Taiping ni pun asyik kena tipu je.

aduh... kokey kedai pun kena tipu.. biasa pembeli je yg kena tipu.. sian... Sad
apa kes dia kena tipu?? beli induk ke?? beli anak kee??

Selalu kes kena tipu ni melibatkan anak sebab susah nak nilai kualiti @ jenis ikan masa kecil.Penah dia terkena org letak ikan hiback+yellow tail tapi cakap hiback quality.Ikan klon byk sgtla skrgni.Bila dah kena tipu mulala org tu pun nak tipu org lain lak utk cover modal.Then sampai bila benda ni nak habis.Tgk iklan kat mudah.com cukupla.Ikan jenis hiback quality je gi jual golden bluebase padahal chu lgsg xde then shinning pun kurang.Masa ambil gambar di support lak ngan background n cahaya lampu.Org menipu pun dah tak berselindung skrgni.
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts : 718
Join date : 07/08/2009
Age : 33
Location : Bukit Merah

PostSubject: Re: harga ikan naik lagi....   Tue Aug 17, 2010 10:36 pm

khirul27 wrote:
Salam.... tolong ler beritahu harga ikan aro nie sekarang.... Kata member dari BM... highback dah tak ada kurang dari 800... Banjar Red pun la nie dah naik sampai 350 sekor. Betui ke admin?

tengok kat tajuk "Pertanyaan harga ikan arowana terkini"
saya dah update Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
Admin
Admin


Posts : 718
Join date : 07/08/2009
Age : 33
Location : Bukit Merah

PostSubject: Re: harga ikan naik lagi....   Tue Aug 17, 2010 10:45 pm

pembetulan skit kepada bro kyo

RTG (red tail golden) dengan highback biasa adalah sama. level sisik memang takat 4 jer, tapi kalau bernasib baik akan
kena skit baris 5. harga dekat bukit merah skrg untuk saiz 3 inci adalah sekitar 650-700 seekor

Highback kualiti pulak slalunya sisik boleh penuh baris ke 5, tapi kalau bernasib baik sisik boleh sampai baris 6. harga untuk 3 incinya rasanya ler 850 ke atas ikut kualiti
tapi bahaya beli highback kualiti ni kadang2 farm tu dia campur induk highback biasa dengan highback kualiti, bila induk highback kualiti jantan bawa telur diaorg akan kelaskan ikan tu sebagai highback kualiti. tapi sebenarnya kita tak tahu induk betina dia highback biasa atau highback kualiti. jadi peluang anak dia nak jadi highback kualiti 50-50 ler

seeloknya 1 kolam tu semua induk highback kualiti ler, baru anak dia confirm² jadi highback kualiti Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: harga ikan naik lagi....   Wed Aug 18, 2010 1:28 am

Admin wrote:
pembetulan skit kepada bro kyo

RTG (red tail golden) dengan highback biasa adalah sama. level sisik memang takat 4 jer, tapi kalau bernasib baik akan
kena skit baris 5. harga dekat bukit merah skrg untuk saiz 3 inci adalah sekitar 650-700 seekor

Highback kualiti pulak slalunya sisik boleh penuh baris ke 5, tapi kalau bernasib baik sisik boleh sampai baris 6. harga untuk 3 incinya rasanya ler 850 ke atas ikut kualiti
tapi bahaya beli highback kualiti ni kadang2 farm tu dia campur induk highback biasa dengan highback kualiti, bila induk highback kualiti jantan bawa telur diaorg akan kelaskan ikan tu sebagai highback kualiti. tapi sebenarnya kita tak tahu induk betina dia highback biasa atau highback kualiti. jadi peluang anak dia nak jadi highback kualiti 50-50 ler

seeloknya 1 kolam tu semua induk highback kualiti ler, baru anak dia confirm² jadi highback kualiti Very Happy


Pada saya RTG dan highback adalah tidak sama.RTG asalnya dari Indon dan scale hanya sampai 4 je.Then harga yg saya dapat hanya rm450-rm500 je.Highback adalah hybrid baru hasil dari crossbreeding malaysian gold gred 1,2 @ 3 dengan RTG dan selalunya sisik mesti capai level 5 apabila matang.Jenis ni la yg saya katakan kualiti dijamin sebab level akan capai 5.

Sebenarnya bergantung pada citarasa masing2.Pada saya jika org nak jual anak highback kepada saya kena make sure induknya sisik cecah level 5.Kalo kita sembang ngan pakar2 ikan kat area Bukit Merah drg akan cerita yg sebenarnya highback ni ada macam2 gred so harga pun ada macam2 gak.Ada yg blh dapat dari rm500-rm750.Tapi bila ada org tengah yg betul2 nak kaut untung maka jadilah highback ni 1 gred je dgn harga yg sama je walhal kualiti lgsg xditepati.
Back to top Go down
View user profile
xback_aro



Posts : 493
Join date : 17/01/2010
Age : 34
Location : putrajaya / bukit merah / danok

PostSubject: Re: harga ikan naik lagi....   Wed Aug 18, 2010 3:18 am

kyo82 wrote:



Pada saya RTG dan highback adalah tidak sama.RTG asalnya dari Indon dan scale hanya sampai 4 je.Then harga yg saya dapat hanya rm450-rm500 je.Highback adalah hybrid baru hasil dari crossbreeding malaysian gold gred 1,2 @ 3 dengan RTG dan selalunya sisik mesti capai level 5 apabila matang.Jenis ni la yg saya katakan kualiti dijamin sebab level akan capai 5.

Sebenarnya bergantung pada citarasa masing2.Pada saya jika org nak jual anak highback kepada saya kena make sure induknya sisik cecah level 5.Kalo kita sembang ngan pakar2 ikan kat area Bukit Merah drg akan cerita yg sebenarnya highback ni ada macam2 gred so harga pun ada macam2 gak.Ada yg blh dapat dari rm500-rm750.Tapi bila ada org tengah yg betul2 nak kaut untung maka jadilah highback ni 1 gred je dgn harga yg sama je walhal kualiti lgsg xditepati.
mmg betul bro RTG n hback xsama seperti yg bro bgtau tu....tp lani mana² p pun dh hampir pupus org pggil RTG nie sbg RTG...semua main tibai hiback je....harga bagi RTG atau Hiback nie sama je rm600-rm700 lani..xde dah rm400-rm500 wlpun mmg betul² RTG (kl ada bgtau aku nk beli)hahaha...hback Q je mahai sket...
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: harga ikan naik lagi....   Wed Aug 18, 2010 4:30 am

xback_aro wrote:
kyo82 wrote:



Pada saya RTG dan highback adalah tidak sama.RTG asalnya dari Indon dan scale hanya sampai 4 je.Then harga yg saya dapat hanya rm450-rm500 je.Highback adalah hybrid baru hasil dari crossbreeding malaysian gold gred 1,2 @ 3 dengan RTG dan selalunya sisik mesti capai level 5 apabila matang.Jenis ni la yg saya katakan kualiti dijamin sebab level akan capai 5.

Sebenarnya bergantung pada citarasa masing2.Pada saya jika org nak jual anak highback kepada saya kena make sure induknya sisik cecah level 5.Kalo kita sembang ngan pakar2 ikan kat area Bukit Merah drg akan cerita yg sebenarnya highback ni ada macam2 gred so harga pun ada macam2 gak.Ada yg blh dapat dari rm500-rm750.Tapi bila ada org tengah yg betul2 nak kaut untung maka jadilah highback ni 1 gred je dgn harga yg sama je walhal kualiti lgsg xditepati.
mmg betul bro RTG n hback xsama seperti yg bro bgtau tu....tp lani mana² p pun dh hampir pupus org pggil RTG nie sbg RTG...semua main tibai hiback je....harga bagi RTG atau Hiback nie sama je rm600-rm700 lani..xde dah rm400-rm500 wlpun mmg betul² RTG (kl ada bgtau aku nk beli)hahaha...hback Q je mahai sket...

Btul ke kalo ada nak beli?Kawan saya anak owner kolam RTG di Kalimantan,Indon pun ckap harga borong RTG kat sana just sekitar rm400 - rm450 je(kalo ikut nilai RM la).Nanti saya akan cuba mintak sifu saya dapatkan RTG yg xback_aro mintak.Mau tempah brape?
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: harga ikan naik lagi....   Wed Aug 18, 2010 6:25 am

Ni ada 1 iklan kat Mudah.com yg amat menipu org.Ikan jenis RTG tapi dia jual pada harga Highback.



Kat bawah ni pulak ikan highback yg saya jual pada sebuah farm di Bukit Merah rm2500.Ikan dah 2tahun setengah.




Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts : 718
Join date : 07/08/2009
Age : 33
Location : Bukit Merah

PostSubject: Re: harga ikan naik lagi....   Wed Aug 18, 2010 9:16 am

RTG ni specis yg dtg terus dari Indon kan, sisik memang level 4 je, kilauan dia pun tak cantik
Highback lak specis yg dibiakkan di Malaysia, sisik memang boleh capai level 5

memang betul le kata bro nizam, dekat bukit merah ni memang farm² akan kelaskan ikan tu sebagai highback jugak
harga memang semua standard ler skrg 650-700
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: harga ikan naik lagi....   Wed Aug 18, 2010 3:44 pm

Admin wrote:
RTG ni specis yg dtg terus dari Indon kan, sisik memang level 4 je, kilauan dia pun tak cantik
Highback lak specis yg dibiakkan di Malaysia, sisik memang boleh capai level 5

memang betul le kata bro nizam, dekat bukit merah ni memang farm² akan kelaskan ikan tu sebagai highback jugak
harga memang semua standard ler skrg 650-700

Betul2.Mg ada farm2 yg kelaskan RTG and Highback sebagai 1 spesis.Walhal kualitinya mg jauh berbeza.Rtg bese je shinningnya tapi highback blh jadi shinning mcm MG gak(bukti bahawa spesis yg dibiakkan di Malaysia khususnya Bukit Merah amat berkualiti).Tapi xsemua farm yg kelaskan RTG n Highback ni pada harga yg sama.Sekarang saja dah bunyi mcm2 hal kat farm2 area bukit merah.Ada seorang pelabur berbangsa Cina cukup geram dengan sebuah farm yg buang telur ikan mentah terus ke dalam parit.Then farm lain pulak ada yg akan biakan semula telur itu selama beberapa minggu kemudiannya harvest semula dengan kebiasaannya usaha ni hanya sia2.
Back to top Go down
View user profile
xback_aro



Posts : 493
Join date : 17/01/2010
Age : 34
Location : putrajaya / bukit merah / danok

PostSubject: Re: harga ikan naik lagi....   Wed Aug 18, 2010 6:52 pm

[quote="kyo82"

Btul ke kalo ada nak beli?Kawan saya anak owner kolam RTG di Kalimantan,Indon pun ckap harga borong RTG kat sana just sekitar rm400 - rm450 je(kalo ikut nilai RM la).Nanti saya akan cuba mintak sifu saya dapatkan RTG yg xback_aro mintak.Mau tempah brape?[/quote]
ingatkan kat malaysia.....kat indon mmg le harga tu.....tp xberbaloi kl amik dari sana just RTG je...bro,try survey harga super/chili or blood red kat sana leh x?...
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: harga ikan naik lagi....   Wed Aug 18, 2010 8:45 pm

xback_aro wrote:
[quote="kyo82"

Btul ke kalo ada nak beli?Kawan saya anak owner kolam RTG di Kalimantan,Indon pun ckap harga borong RTG kat sana just sekitar rm400 - rm450 je(kalo ikut nilai RM la).Nanti saya akan cuba mintak sifu saya dapatkan RTG yg xback_aro mintak.Mau tempah brape?
ingatkan kat malaysia.....kat indon mmg le harga tu.....tp xberbaloi kl amik dari sana just RTG je...bro,try survey harga super/chili or blood red kat sana leh x?...[/quote]

Sebenarnya harga kat Malaysia n Indon lbh kurang sama je.Saya dah tnya RTG area rm400-rm500 then Super Red area rm1300 ikut kualiti.Tapi RTG kat Malaysia pun harga camtu gak.Kalo btul2 nak saya blh rekemen.Senang cerita jemput mai umah saya la area Kamunting.Taman Kamunting Indah.Boleh sembang2 pasal ikan then tgk koleksi saya yg xseberapa ni.
Back to top Go down
View user profile
xback_aro



Posts : 493
Join date : 17/01/2010
Age : 34
Location : putrajaya / bukit merah / danok

PostSubject: Re: harga ikan naik lagi....   Wed Aug 18, 2010 8:57 pm

kyo82 wrote:


Sebenarnya harga kat Malaysia n Indon lbh kurang sama je.Saya dah tnya RTG area rm400-rm500 then Super Red area rm1300 ikut kualiti.Tapi RTG kat Malaysia pun harga camtu gak.Kalo btul2 nak saya blh rekemen.Senang cerita jemput mai umah saya la area Kamunting.Taman Kamunting Indah.Boleh sembang2 pasal ikan then tgk koleksi saya yg xseberapa ni.
RTG malaysia tu kt farm bukit merah gak ke?
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: harga ikan naik lagi....   Wed Aug 18, 2010 10:48 pm

xback_aro wrote:
kyo82 wrote:


Sebenarnya harga kat Malaysia n Indon lbh kurang sama je.Saya dah tnya RTG area rm400-rm500 then Super Red area rm1300 ikut kualiti.Tapi RTG kat Malaysia pun harga camtu gak.Kalo btul2 nak saya blh rekemen.Senang cerita jemput mai umah saya la area Kamunting.Taman Kamunting Indah.Boleh sembang2 pasal ikan then tgk koleksi saya yg xseberapa ni.
RTG malaysia tu kt farm bukit merah gak ke?

Aah farm bukit merah gak.Kebanyakkan induk asal farm Johor.Sebab tu saya xsuka ikan Johor sebab dah byk sgt merapu kualitinya.Tapi pada saya daripada beli RTG then jual harga highback hanya buat org maki hamun kita je nanti.Kita kena igt skrgni ikan naik harga sebab org berpusu2 bela kat rumah dengan harapan nak masuk kolam @ jual 1 ari nanti.Tapi kita kn tau jugak area utk bukak farm kat Tebuk Panchor tu dah hampir habis org buat kolam.Then byk farm2 baru bukak ambil jalan mudah bwk masuk induk dari Selatan tanah air sebab kualiti n harga kat sana mg murah.

Bila semua farm dah penuh nanti then dah xda peluang org nak bela kat umah lagi semuanya akan kembali kepada kualiti sebab org akan bela kat umah ikan yg berkualiti then bila ikan dah capai potensi dah boleh jual pada harga yg tgi.Then standart kualiti utk eksport pun bukan senang nak penuhi.Kualiti Highback lebih menghampiri Malaysian Gold, so akan jadi pilihan berbanding RTG yg kurang menarik.Manakala MG,bluebase n kelisa padi pulak hanya pada org2 eksklusif sahaja.Seorang pengusaha kolam yg cukup berjaya(tapi merendah diri) ada bagitau pada saya drg ada dapat offer dari German,UAE dan Qatar dan beberapa negara lain utk hantar arowana ke sana pada kuantiti tertentu tetapi perjanjian tidak mampu ditandatangani sebab kuantiti yg di mintak terlalu tinggi disamping jaminan kualiti.Kalo tak payment akan sangkut.USA pulak masih xboleh terima bahawa ikan ni terlalu mahal.So kemungkinan besar utk jenis highback meletup di pasaran antarabangsa adalah tgi sebab kualiti yg hampir dengan MG dengan harga yg berpatutan.
Back to top Go down
View user profile
zcool



Posts : 295
Join date : 28/02/2010

PostSubject: Re: harga ikan naik lagi....   Wed Aug 18, 2010 10:56 pm

Berminat juga nak jumpa & borak2 dgn bro kyo nanti kalau tak keberatan... sambil2 tu boleh tgk koleksi bro gak...


kyo82 wrote:
xback_aro wrote:
[quote="kyo82"

Btul ke kalo ada nak beli?Kawan saya anak owner kolam RTG di Kalimantan,Indon pun ckap harga borong RTG kat sana just sekitar rm400 - rm450 je(kalo ikut nilai RM la).Nanti saya akan cuba mintak sifu saya dapatkan RTG yg xback_aro mintak.Mau tempah brape?
ingatkan kat malaysia.....kat indon mmg le harga tu.....tp xberbaloi kl amik dari sana just RTG je...bro,try survey harga super/chili or blood red kat sana leh x?...

Sebenarnya harga kat Malaysia n Indon lbh kurang sama je.Saya dah tnya RTG area rm400-rm500 then Super Red area rm1300 ikut kualiti.Tapi RTG kat Malaysia pun harga camtu gak.Kalo btul2 nak saya blh rekemen.Senang cerita jemput mai umah saya la area Kamunting.Taman Kamunting Indah.Boleh sembang2 pasal ikan then tgk koleksi saya yg xseberapa ni.[/quote]
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts : 718
Join date : 07/08/2009
Age : 33
Location : Bukit Merah

PostSubject: Re: harga ikan naik lagi....   Thu Aug 19, 2010 2:30 am

pasaran dalam malaysia suatu hari nanti akan slow
jadi masa tu farm² baru tumpu untuk eksport ikan ni ke luar negara
jadi kalau farm² yg bela induk yg kurang kualiti mesti susah nk jual anak ikan mereka nanti
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: harga ikan naik lagi....   Thu Aug 19, 2010 5:09 am

Admin wrote:
pasaran dalam malaysia suatu hari nanti akan slow
jadi masa tu farm² baru tumpu untuk eksport ikan ni ke luar negara
jadi kalau farm² yg bela induk yg kurang kualiti mesti susah nk jual anak ikan mereka nanti

Betul tu.Saya sokong sgt kenyataan ni.Bila dah slow harga akan turun.So yg berkualiti je akan maintain harga.Mula2 saya beli ikan dah kena tipu sebab lgsg xtau apa masa tu.Pi bli kononnya highback kualiti rupanya highback biasa je.Induk dari kolam BMA.Ni org tgh gak yg tipu.Then baru ni je beli kelisa padi.Yg ni sifu saya yg jual so xda tipu lagi dah.Tapi kat farm Bukit Merah byk lagi yg ada induk berkualiti.Cuma jumlahnya xbyk.Yg byknye nak dapat utg segera je.Xda logik kolam highback sampai rm100k-rm140k utk 20ekor.Bila tahun nak balik modalnye?Kolam MG lagila mahal.Realitinya induk jenis MG F1 yg terdapat kat Bukit Merah xbagi hasil yg byk.Sekitar 20-25biji je.Tapi highback jenis paling kerap bagi hasil.Sebab jenis ni yg paling lasak di kalangan arowana.
Back to top Go down
View user profile
azzam2u@yahoo.com



Posts : 141
Join date : 26/01/2010

PostSubject: Re: harga ikan naik lagi....   Thu Aug 19, 2010 10:30 am

kurang stuju la kalo kata induk dr johor x kualiti....cuba tgok product dr Xian Leng....tgok dlm you tube dah cukup... ikan dia lg cantik, warna terang, ekor kembang...xian leng start biz aro kalo x slh sejak tahun 1980an...induk2 dia pun terpilih sb dah byk kali breed
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: harga ikan naik lagi....   Thu Aug 19, 2010 12:17 pm

azzam2u@yahoo.com wrote:
kurang stuju la kalo kata induk dr johor x kualiti....cuba tgok product dr Xian Leng....tgok dlm you tube dah cukup... ikan dia lg cantik, warna terang, ekor kembang...xian leng start biz aro kalo x slh sejak tahun 1980an...induk2 dia pun terpilih sb dah byk kali breed

Kalo xsetuju xkisah.Kita start dari mula.Mg Xian Leng 1st company yg buat kat Malaysia.Even drg dah list kat papan utama Bursa Malaysia.Mg ikan drg satu ketika dahulu cukup gah.Kita tgk kat youtube je dapt tgk mcm2 variasi drg dah dapat hasilkan.Then dah lebih 20 tahun drg bergiat dalm bidang crossbreeding ni.

Masalahnya kini adakah induk mula yg drg guna sejak 20 tahun dlu masih produktif?Dalam youtube sendiri manager dia mengaku mereka giat dalam bidang crossbreeding ni sampai terhasillah Tongyan.Kita tgk fenomena skrg dimanakah status Tongyan?lgsg xda harga.Walhal Tongyan ni cukup cantik.Bila dah terlalu byk crossbreeding maka purerity ikan itu akan hilang.

Kita kembali kepada ikan F0 dari tasik Bukit Merah,Sg, Gedong dan Sg Kerian.Asalnya hanya terdapat 3 jenis spesis utama iaitu Malaysian Gold,Bluebase n Kelisa Padi.Then ketiga2 jenis ni sisik xcross sampai level 6 pun.Apa yg menaikkan nilainya ialah shinning gold yg betul2 berkualiti tanpa bantuan background akuarium mahupun cahaya.Then spesis ni pulak bila dibiakkan dalam kolam maka terhasillah Crossback yg mana sisiknya dah sapu bersih.Maka crossback boleh dianggap sebagai F1.Then apabila dikacukkan Bluebase+MG maka terhasillah Crossback Bluebase yg berkualiti cuma chu nya agak kasar.

Jadi kita berbalik kpada ikan dari Johor.Kita tgk je kita dah xmampu meneka asalnya induk ikan ni.Chu halus,biru keluar awal,cross awal,golden head dan sebagainya.Adakah ikan ni akan capai potensi sekiranya tanpa bantuan background dan pencahayaan yg betul.Induk asli dan berkualiti xperlu semua tu.(So blhlah nak test lepasni)Org yg minat ikan tapi xtahu berkaitan keaslian ikan ni akan ckp cukup berkualiti.Ya,mg ikan tu berkualiti cuma kita perlu tahu bahawa bila terjadinya crossbreeding berikutnya kualiti anak ikan boleh drop secara mendadak.Sebab tu bila saya terlibat dengan rakan yg mengusahakan kolam barulah saya sedar mereka tidak suka ikan dari Selatan walaupun secara fizikal cukup gak.MG dengan spoon head dah menyimpang jauh,Golden Head yg dipaksa keluar dengan background putih dan lampu putih akan terjejas apabila terkena ubat pelali semasa proses memasukkan chip.MG dengan pectoral fin yg panjang pun dah klon terlalu byk.Ikan2 klon ni sekali terkejut @ berlaku perubahan tempat,suhu mahupun gangguan lain akan mudah hilang kualitinya selain ada kes kematian mengejut.1 persoalan lagi kenapa company dari Johor dan Singapura berpusu2 nak bukak farm kat Bukit Merah?Tanah di Johor pun luas sepatutnya xmenjadi masalah malahan org Singapura hanya berjiran dengan Johor.Ha disini faktor tanah dan air pula yg menjadi persoalan utama bagaimana menghasilkan ikan yg berkualiti.

Saya bukanlah seorang pakar tapi semua info ini datangnya dari seorang yg cukup lama bergelumang dengan dunia arowana.Dia pengumpul induk arowana berkualiti asal dari Bukit Merah.Skrg mengusahakan 140 kolam dan ketika awal tahun ni kebanyakkan farm di Bukit Merah kurang memberi hasil tetapi farm mereka begitu giat mengeluarkan hasil dengan beberapa tips yg saya terpaksa rahsiakan di sini bagi menghormati guru saya itu.Saya hanya nak share ngan kawan2 semua kat cni berkaitan realiti sebenar arowana.Cukuplah saya dah terkena sekali dlu.Hopefully kawan2 lain tak jadi macam tu.

Berkaitan ikan idaman masing2 sebenarnya terletak pada individu itu sendiri.Ya ikan Xian Leng mg byk yg lawa.Saya cintakan keaslian sebenar ikan kelisa ni yg sejak dari kecil jadi dambaan saya.Dari kecil saya nampak MG,bluebase n kelisa padi yg original jadi saya xminat ngan jenis2 klon yg lain dah.Cuma 1 pesanan saya sekiranya kita beli anak ikan cthnya highback dari Selatan, kemudiannya nak jual utk masuk kolam kat Bukit Merah dan pihak pembeli tidak berminat dengan ikan itu maka itulah risikonya.Dah byk terjadi kat area Taiping ni.
Back to top Go down
View user profile
azzam2u@yahoo.com



Posts : 141
Join date : 26/01/2010

PostSubject: Re: harga ikan naik lagi....   Thu Aug 19, 2010 8:27 pm

yg kat atas tu aku ckp kurang stuju...bkn x stuju...
crossbreeding tu la yg menunjukan kemajuan dlm bidang inovasi bg syarikat XLeng tu...
dia dah berpuluh tahun beroperasi tentu ada sbb dia buat mcm tu, misalnya mungkin permintaan
dari peminat kelisa tu sendiri yg nakkan ikan yg bentuk bdn cantik, ekor lebar dan warna terang ker...n apa2 lg..
Sbb permintaan la yg jd mcm2 variasi..tp yg asli rasanya tetap ada...
Atas sb minat yg b'beza ni la kita x bleh kuar direct statement ikan dari selatan x berkualiti...bahaya tu

silap2 tokey2 ikan dr slatan pun duk pantau page nih...malu jgk la kita nak cakap lebih2 pun
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: harga ikan naik lagi....   Thu Aug 19, 2010 8:52 pm

azzam2u@yahoo.com wrote:
yg kat atas tu aku ckp kurang stuju...bkn x stuju...
crossbreeding tu la yg menunjukan kemajuan dlm bidang inovasi bg syarikat XLeng tu...
dia dah berpuluh tahun beroperasi tentu ada sbb dia buat mcm tu, misalnya mungkin permintaan
dari peminat kelisa tu sendiri yg nakkan ikan yg bentuk bdn cantik, ekor lebar dan warna terang ker...n apa2 lg..
Sbb permintaan la yg jd mcm2 variasi..tp yg asli rasanya tetap ada...
Atas sb minat yg b'beza ni la kita x bleh kuar direct statement ikan dari selatan x berkualiti...bahaya tu

silap2 tokey2 ikan dr slatan pun duk pantau page nih...malu jgk la kita nak cakap lebih2 pun

Drg blh buat mcm tu sebab masa tu kat Malaysia drg xda saingan.Org dari Johor n Singapura sendiri berpusu2 nak beli ikan dari Bukit Merah bro.Cuba pi sembang dengan beberapa pengusaha farm dlu la.Stakat crossbreeding sape saje blh buat.Tapi kalo crossbreeding yg merosakkan kualiti buat ape.Then org akan mula tertipu.Ni contoh terbaru ikan dari johor yg org nak jual

http://www.mudah.my/Cross+Back+Blue+Base+Arowana+14inch-6882121.htm

Cuba bro bagi pendapat ikan jenis apeni?owner dia nak jual dengan harga Crossback Bluebase.Dia berani jual harga tu sebab syarikat Xian Leng kuakan sijil yg terdapat jenis ikan.

Bro cuba U explore syarikat Xian Leng skrgni,Tgk financial statement drg dalam 2 tahun terbaru ni.Rugi bersih bro.Aliran tunai lak teruk.Drg blh bertahan dengan aset je.Mujur aset dia ada gak kecairan.
Back to top Go down
View user profile
azzam2u@yahoo.com



Posts : 141
Join date : 26/01/2010

PostSubject: Re: harga ikan naik lagi....   Thu Aug 19, 2010 9:46 pm

malas la nak pikir panjg2 benda nih...bkn dpt apa pun
kat sini aku nak kongsi Super Red terbaru aku...buat tatapan...hahhaha Razz
...selamat menjalani ibadah puasa k...
[url=
Back to top Go down
View user profile
xback_aro



Posts : 493
Join date : 17/01/2010
Age : 34
Location : putrajaya / bukit merah / danok

PostSubject: Re: harga ikan naik lagi....   Fri Aug 20, 2010 12:38 am

azzam2u@yahoo.com wrote:
malas la nak pikir panjg2 benda nih...bkn dpt apa pun
kat sini aku nak kongsi Super Red terbaru aku...buat tatapan...hahhaha Razz
...selamat menjalani ibadah puasa k...
[url=
hahaha...nie bila nk masuk kolam join dgn induk² hang tu.....hahaha....rasa bro kyo82 kena buka thread baru untuk crita salasilah arowana nie...byk info menarik dr dia....aku pun byk yg baru tau Laughing
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts : 718
Join date : 07/08/2009
Age : 33
Location : Bukit Merah

PostSubject: Re: harga ikan naik lagi....   Fri Aug 20, 2010 12:59 am

kalau ikan jenis ni
aku ada jenis bluebase dan greenbase haha
sapa nk beli
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
azzam2u@yahoo.com



Posts : 141
Join date : 26/01/2010

PostSubject: Re: harga ikan naik lagi....   Fri Aug 20, 2010 4:31 am

hahaha...mcm2...x_back aro, baka ni aku x leh campur dlm kolam yg ada tu sb takut crossbreed...aku nk kekalkan keaslian baka nih...hahaha
baguih jgk la ada forum camni bleh kita bincg2...gurau2...
hari ni kita beza pendapat...tp mana tau 5thn or 10 thn lg kita sume dlm forum ni bleh bersatu dibawah satu syarikat..
...buat kolam blakang rumah bob...sume jd tokey, betul x
...secara halus sbenrnya kita x sedar...kita sedang bersatu dlm forum nih...tul x tuan tanah Razz
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: harga ikan naik lagi....   Fri Aug 20, 2010 5:00 am

azzam2u@yahoo.com wrote:
hahaha...mcm2...x_back aro, baka ni aku x leh campur dlm kolam yg ada tu sb takut crossbreed...aku nk kekalkan keaslian baka nih...hahaha
baguih jgk la ada forum camni bleh kita bincg2...gurau2...
hari ni kita beza pendapat...tp mana tau 5thn or 10 thn lg kita sume dlm forum ni bleh bersatu dibawah satu syarikat..
...buat kolam blakang rumah bob...sume jd tokey, betul x
...secara halus sbenrnya kita x sedar...kita sedang bersatu dlm forum nih...tul x tuan tanah Razz

Btul2.Saya setuju sgt.hehehe.Ala kita bincang2 je.Citarasa masing2.Saya pun baru nak dapatkan 2 biji kolam highback.Hopefully dapatla.Ada pulak geng2 yg sanggup kua modal sebab nak bukak kolam tapi terus terang saya mg xberani kecuali ada pakar dalam tu.Ilmu byk xcover lagi.Nak tentukan jantan betina pun kadang2 konfius lagi.
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: harga ikan naik lagi....   Today at 3:27 am

Back to top Go down
 
harga ikan naik lagi....
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone ::  :: -
Jump to: