Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Adakah ini dinamakan Chu...

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Hazri



Posts : 195
Join date : 02/04/2012
Age : 32
Location : Pontian Johor

PostSubject: Adakah ini dinamakan Chu...   Fri Jun 29, 2012 7:03 pm

Salam semua..saya baru nak belajar tentang kualiti ikan..adakah ini dinamakan Chu..bagaimanakah nak membezakan samada ikan ini berkualiti ker tidak..mintak pandangan otai2... Very Happy

]
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Adakah ini dinamakan Chu...   Sat Jun 30, 2012 12:42 am

yup tu la chu namanyer.. tapi masih nak tau camne chu gold ring dgn takde.. hehe..
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Adakah ini dinamakan Chu...   Sat Jun 30, 2012 6:45 am

saya x pernah jumpa live tp ni rupa chu yg ader gold rim.[klo silap sila tegur Smile]
Pinjam pic orng lain....


[img][/img]
Back to top Go down
View user profile
Hazri



Posts : 195
Join date : 02/04/2012
Age : 32
Location : Pontian Johor

PostSubject: Re: Adakah ini dinamakan Chu...   Sat Jun 30, 2012 7:23 am

zerol86 wrote:
yup tu la chu namanyer.. tapi masih nak tau camne chu gold ring dgn takde.. hehe..

Chu gold ring tu lak camner..mg nak tahu sangat..maaf kalau menyelit cite cikit..sebb ada satu tauke cina pemilik resort kat KG saya di Trganu ader beli ikan sepupu..pada firasat saya ikan tu biasa2 jer..mb jenis HB.tapi dah tahap induk la..die angkat 8 ribu lebih..tergaman bila dengar..tapi kata sepupu tu dier kata cina tu ader sebut pasal chu sume..tapi sayang dah beli seminggu taruk kat akua dalam resort die ikan tu mati..tak sempat nk tengok camner...memang dulu tahu die pelihara jenis HB jer..sekor..tak tahula pulak..kalau saya kena tipu takperla..tapi tnya mak die pun cakap memg betul..

Tak kisahla..tapi kalau dah ader ilmu ni,at least kita tahu kualiti ikan kita..cantik tak tu blakang kira..yg penting ilmu.. Very Happy
Back to top Go down
View user profile
fizaro



Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 33

PostSubject: Re: Adakah ini dinamakan Chu...   Sat Jun 30, 2012 7:33 am

Hazri wrote:
zerol86 wrote:
yup tu la chu namanyer.. tapi masih nak tau camne chu gold ring dgn takde.. hehe..

Chu gold ring tu lak camner..mg nak tahu sangat..maaf kalau menyelit cite cikit..sebb ada satu tauke cina pemilik resort kat KG saya di Trganu ader beli ikan sepupu..pada firasat saya ikan tu biasa2 jer..mb jenis HB.tapi dah tahap induk la..die angkat 8 ribu lebih..tergaman bila dengar..tapi kata sepupu tu dier kata cina tu ader sebut pasal chu sume..tapi sayang dah beli seminggu taruk kat akua dalam resort die ikan tu mati..tak sempat nk tengok camner...memang dulu tahu die pelihara jenis HB jer..sekor..tak tahula pulak..kalau saya kena tipu takperla..tapi tnya mak die pun cakap memg betul..

Tak kisahla..tapi kalau dah ader ilmu ni,at least kita tahu kualiti ikan kita..cantik tak tu blakang kira..yg penting ilmu.. Very Happy

Betul betul betul Laughing
Saya pun sedang belajar Very Happy
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Adakah ini dinamakan Chu...   Sat Jun 30, 2012 7:42 am

sya nak cerita pon x tera sngt sbb sy pon x pernah nmpk lg dgn mata sy.. tp dri pic no 1 and no 2 dah ader beza.. chu pic pertama tu dah full pearl dia tp xder ring. mana kala pic 2 tu full pearl bersama gold ring. cuba zoom pic no 2 tu and tngk kat bahagian chu...

Kena tunggu otai pos pic yg lg jelas.. sbb pic ni pon sy amik kat blog orng.. Smile
Back to top Go down
View user profile
Opmin



Posts : 182
Join date : 11/06/2012
Age : 33
Location : johor bahru

PostSubject: Re: Adakah ini dinamakan Chu...   Sat Jun 30, 2012 9:17 am

Hazri wrote:
zerol86 wrote:
yup tu la chu namanyer.. tapi masih nak tau camne chu gold ring dgn takde.. hehe..

Chu gold ring tu lak camner..mg nak tahu sangat..maaf kalau menyelit cite cikit..sebb ada satu tauke cina pemilik resort kat KG saya di Trganu ader beli ikan sepupu..pada firasat saya ikan tu biasa2 jer..mb jenis HB.tapi dah tahap induk la..die angkat 8 ribu lebih..tergaman bila dengar..tapi kata sepupu tu dier kata cina tu ader sebut pasal chu sume..tapi sayang dah beli seminggu taruk kat akua dalam resort die ikan tu mati..tak sempat nk tengok camner...memang dulu tahu die pelihara jenis HB jer..sekor..tak tahula pulak..kalau saya kena tipu takperla..tapi tnya mak die pun cakap memg betul..

Tak kisahla..tapi kalau dah ader ilmu ni,at least kita tahu kualiti ikan kita..cantik tak tu blakang kira..yg penting ilmu.. Very Happy

Beli 8ribu.. Seminggu bela dah arwah.. Pergh... Tragis.. silent
Back to top Go down
View user profile
geruwo



Posts : 143
Join date : 29/01/2011
Location : Dalam Aquarium

PostSubject: Re: Adakah ini dinamakan Chu...   Sat Jun 30, 2012 1:08 pm

Opmin83 wrote:
Hazri wrote:
zerol86 wrote:
yup tu la chu namanyer.. tapi masih nak tau camne chu gold ring dgn takde.. hehe..

Chu gold ring tu lak camner..mg nak tahu sangat..maaf kalau menyelit cite cikit..sebb ada satu tauke cina pemilik resort kat KG saya di Trganu ader beli ikan sepupu..pada firasat saya ikan tu biasa2 jer..mb jenis HB.tapi dah tahap induk la..die angkat 8 ribu lebih..tergaman bila dengar..tapi kata sepupu tu dier kata cina tu ader sebut pasal chu sume..tapi sayang dah beli seminggu taruk kat akua dalam resort die ikan tu mati..tak sempat nk tengok camner...memang dulu tahu die pelihara jenis HB jer..sekor..tak tahula pulak..kalau saya kena tipu takperla..tapi tnya mak die pun cakap memg betul..

Tak kisahla..tapi kalau dah ader ilmu ni,at least kita tahu kualiti ikan kita..cantik tak tu blakang kira..yg penting ilmu.. Very Happy

Beli 8ribu.. Seminggu bela dah arwah.. Pergh... Tragis.. silent

aku pn mmg lame dh nk tnya pasal chu ni..org duk cakap chu tu laa ni laa..ak sepatah pun x paham..ape chu tu sbnarya?? Question Question

yg pasal beli sampai 8 ribu..bela seminngu terus kojoi tu mmg shock ak bace. affraid .kalo ak sdri pn mmg dh xlalu makn rasanya.haha.
mcm beli moto..pakai x sampai seminggu kena curik...moto xpe bleh cover insuran..aro pn kna over insuran gak la kalo cm ni.hhahaa
Back to top Go down
View user profile
Hazri



Posts : 195
Join date : 02/04/2012
Age : 32
Location : Pontian Johor

PostSubject: Re: Adakah ini dinamakan Chu...   Sat Jun 30, 2012 9:28 pm

Beli 8ribu.. Seminggu bela dah arwah.. Pergh... Tragis.. silent [/quote]

aku pn mmg lame dh nk tnya pasal chu ni..org duk cakap chu tu laa ni laa..ak sepatah pun x paham..ape chu tu sbnarya?? Question Question

yg pasal beli sampai 8 ribu..bela seminngu terus kojoi tu mmg shock ak bace. affraid .kalo ak sdri pn mmg dh xlalu makn rasanya.haha.
mcm beli moto..pakai x sampai seminggu kena curik...moto xpe bleh cover insuran..aro pn kna over insuran gak la kalo cm ni.hhahaa[/quote]

Tu la pasal..tapi cm memang ader kebenaranya bila kita dah memang berniat nk jual ikan tu kalau dah pelihara lama die mati..tapi takderla 100% kbenaranya..nanti kang jadi khurafat lak percaya..tengok org kat farm jual ok jer kan..hehhe..Nasib baik jenis tauke resort..kalau org tak berduit cam saya ni mg dh tak lalu makan.. alien

berbalik pada cerita chu ni..jadi pendapat otai2 kalau yg ader ring tu yg mahalnya gitu ker??rasa2 nak tengok ikan otai2 mesti ader yg gitu kot.. sunny
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Adakah ini dinamakan Chu...   Sun Jul 01, 2012 7:01 am

Nak cite bab chu sehari xhabis...mcm2 ada dan itu salah satu faktor yg sebabkan mengapa ada MG yg berkualiti dan ada yg biasa2 je...dari 2 gambar di atas kita dapat lihat yg pertama adalah chu dari jenis puregold @ gold base then yg kedua adalah dari jenis MGBB atau pun hasil kacukan MGBB dgn gold base...puregold @ gold base ni lebih kepada penghasilan full gold,24k dan jugak GH so chu dia mmg akan sapu bersih...ada sesetangah org minat chu yg ada frame gold tapi base chu halusnya ada shinning biru umpama terbentuknya cincin emas bertatah berlian....semua ikut pilihan hati masing2 cuma utk spec rare @ sgt berkualiti aspek lain yg akan diambil kira...benda tu kita bincang lain kali je....
Back to top Go down
View user profile
fizaro



Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 33

PostSubject: Re: Adakah ini dinamakan Chu...   Sun Jul 01, 2012 7:49 am

kyo82 wrote:
Nak cite bab chu sehari xhabis...mcm2 ada dan itu salah satu faktor yg sebabkan mengapa ada MG yg berkualiti dan ada yg biasa2 je...dari 2 gambar di atas kita dapat lihat yg pertama adalah chu dari jenis puregold @ gold base then yg kedua adalah dari jenis MGBB atau pun hasil kacukan MGBB dgn gold base...puregold @ gold base ni lebih kepada penghasilan full gold,24k dan jugak GH so chu dia mmg akan sapu bersih...ada sesetangah org minat chu yg ada frame gold tapi base chu halusnya ada shinning biru umpama terbentuknya cincin emas bertatah berlian....semua ikut pilihan hati masing2 cuma utk spec rare @ sgt berkualiti aspek lain yg akan diambil kira...benda tu kita bincang lain kali je....

Wah menarik..tq2 Very Happy
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Adakah ini dinamakan Chu...   Sun Jul 01, 2012 9:06 am

hohoho.. so yang semestinya.. chu ada ring ke takde.. tak penting la tuk MG.. cuma bila ada ring MG tu lagi berkualiti or pure gold..???
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Adakah ini dinamakan Chu...   Sun Jul 01, 2012 9:13 am

Chu kena combine jugak dgn shinning ikan tu...kalo shinning kaw2 pada body ikan tapi chu suram je xmenarik jugak...dalam bab ni genetik ikan paling ptg dan juga kaedah develop dia....
Back to top Go down
View user profile
geruwo



Posts : 143
Join date : 29/01/2011
Location : Dalam Aquarium

PostSubject: Re: Adakah ini dinamakan Chu...   Sun Jul 01, 2012 11:21 am

peergh..bro mmg super..ak baca pn paham ngn x paham jer...lg2..bnyak lg yg nk kna blajar ni..hehe
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Adakah ini dinamakan Chu...   Sun Jul 01, 2012 6:58 pm

mmg tunjuk ajar ku sifu nie huhu.. anyway thx for sharing sebelum nie kita duk tgk mg ada chu jalan je.. tak tau lak chu mesti ada ring or tak shining power.. anyway xb aku terjatuh satu sisik sebab lompat.. chu aku tgk terlampau halus kena pakai lampu suluh baru nampak.. btul ke tu chu halus.. a
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Adakah ini dinamakan Chu...   Sun Jul 01, 2012 9:11 pm

Chu yg halus mestila berkualiti...kena pulak dapat 2 baris ke atas yg selari...tambah lagi dgn chu yg agak panjang...semua tu penambah kecantikan aro la...ikan kecik mmg kita nampak halus je chu dia...tgu besar skit baru kita blh nilai...tapi chu kasar yg penuh dan tinggi je pun masih nampak cantik...jgn dapat MG yg chu dahla kasar...sebaris je chunya...pendek pulak...lagi burukkan keadaan chu bercampur aduk kasar n halus then ada lompang2 x habis sapu....nk kompom ada chu ke tak masa ikan saiz 6 inci yg kita yakin genetiknya suluh je dgn lampu suluh pada bahagian chu dia...kalo ada kilat maksudnya chu dia dah sapu bersih...kalo setakat putih pucat je xda apa2 lagila...tgu besar skit...dah setahun xda apa lagi walaupun dalam FGT putih susah nak beri harapan la....
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Adakah ini dinamakan Chu...   Sun Jul 01, 2012 11:21 pm

kyo82 wrote:
Chu yg halus mestila berkualiti...kena pulak dapat 2 baris ke atas yg selari...tambah lagi dgn chu yg agak panjang...semua tu penambah kecantikan aro la...ikan kecik mmg kita nampak halus je chu dia...tgu besar skit baru kita blh nilai...tapi chu kasar yg penuh dan tinggi je pun masih nampak cantik...jgn dapat MG yg chu dahla kasar...sebaris je chunya...pendek pulak...lagi burukkan keadaan chu bercampur aduk kasar n halus then ada lompang2 x habis sapu....nk kompom ada chu ke tak masa ikan saiz 6 inci yg kita yakin genetiknya suluh je dgn lampu suluh pada bahagian chu dia...kalo ada kilat maksudnya chu dia dah sapu bersih...kalo setakat putih pucat je xda apa2 lagila...tgu besar skit...dah setahun xda apa lagi walaupun dalam FGT putih susah nak beri harapan la....



kalau tak adsa gak kasi tukar la.....kalau dapat ha3...
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Adakah ini dinamakan Chu...   Sun Jul 01, 2012 11:27 pm

kyo82 wrote:
Chu yg halus mestila berkualiti...kena pulak dapat 2 baris ke atas yg selari...tambah lagi dgn chu yg agak panjang...semua tu penambah kecantikan aro la...ikan kecik mmg kita nampak halus je chu dia...tgu besar skit baru kita blh nilai...tapi chu kasar yg penuh dan tinggi je pun masih nampak cantik...jgn dapat MG yg chu dahla kasar...sebaris je chunya...pendek pulak...lagi burukkan keadaan chu bercampur aduk kasar n halus then ada lompang2 x habis sapu....nk kompom ada chu ke tak masa ikan saiz 6 inci yg kita yakin genetiknya suluh je dgn lampu suluh pada bahagian chu dia...kalo ada kilat maksudnya chu dia dah sapu bersih...kalo setakat putih pucat je xda apa2 lagila...tgu besar skit...dah setahun xda apa lagi walaupun dalam FGT putih susah nak beri harapan la....


Kasii tnjuk sikit cara suluh tu.. kot kot ader pic..
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Adakah ini dinamakan Chu...   Mon Jul 02, 2012 5:11 am

wanotz wrote:



Kasii tnjuk sikit cara suluh tu.. kot kot ader pic..

Pic xda...sebab masa aku suluh xda org nak ambil gambar...caranya mudah...tangkap ikan tu then bahagian chu tu kita tarik sedikit pada permukaan air then tgk kalo ada kilau dia yg bermaksud dah sapu habis...kalo xsapu lagi mgkin akan dtg dia akan mai jugak...kalo xda datang jugak membawa maksud ikan low gred la xlepas spec MG...
Perlu diingat bukan semua org yg jual arowana tau spec dan kualiti...byk yg sangka ikan shinning kuat then level 5 dah sapu kira MG dahtu...dalam 5-7 tahun lepas pihak perikanan dgn kerjasama Noh Omar lepaskan anak Mg ke tasik utk tujuan pemulihan...tapi ikan2 tu masih dalam jagaan pihak perikanan...maksudnya dalam sangkar yg pihak perikanan buat...tapi malangnya byk di kalangan anak2 MG tu bila dah besar skit xlepas spec MG so program tu pun terbantut separuh jalan....so dari situ lagi kita dapat tgk mslh yg byk timbul keadaan skrg byk dipengaruhi dgn spec MG yg xmelepasi spesifikasi....sebab tu jugakla skrg harga MG sgt tidak stabil...
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Adakah ini dinamakan Chu...   Mon Jul 02, 2012 5:31 pm

kyo82 wrote:
wanotz wrote:



Kasii tnjuk sikit cara suluh tu.. kot kot ader pic..

Pic xda...sebab masa aku suluh xda org nak ambil gambar...caranya mudah...tangkap ikan tu then bahagian chu tu kita tarik sedikit pada permukaan air then tgk kalo ada kilau dia yg bermaksud dah sapu habis...kalo xsapu lagi mgkin akan dtg dia akan mai jugak...kalo xda datang jugak membawa maksud ikan low gred la xlepas spec MG...
Perlu diingat bukan semua org yg jual arowana tau spec dan kualiti...byk yg sangka ikan shinning kuat then level 5 dah sapu kira MG dahtu...dalam 5-7 tahun lepas pihak perikanan dgn kerjasama Noh Omar lepaskan anak Mg ke tasik utk tujuan pemulihan...tapi ikan2 tu masih dalam jagaan pihak perikanan...maksudnya dalam sangkar yg pihak perikanan buat...tapi malangnya byk di kalangan anak2 MG tu bila dah besar skit xlepas spec MG so program tu pun terbantut separuh jalan....so dari situ lagi kita dapat tgk mslh yg byk timbul keadaan skrg byk dipengaruhi dgn spec MG yg xmelepasi spesifikasi....sebab tu jugakla skrg harga MG sgt tidak stabil...


nak tarik dengan pukat ke ikan tu?
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Adakah ini dinamakan Chu...   Today at 4:57 am

Back to top Go down
 
Adakah ini dinamakan Chu...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Jual Beli ikan arowana-
Jump to: