Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 My Highback Putrajaya

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
hu2aimie

avatar

Posts : 247
Join date : 18/04/2012
Location : Putrajaya Sungai buloh

PostSubject: Re: My Highback Putrajaya   Tue Jul 10, 2012 8:55 am

dah tukar dah run 4 hari still ok selera makan pun ok.. tukar2 pum aritu sikap ikan2 dalam aqua semua berubah.. kesiannya lahai 2 - 3 bulan asik kene karan je
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: My Highback Putrajaya   Tue Jul 10, 2012 9:00 am

hu2aimie wrote:
dah tukar dah run 4 hari still ok selera makan pun ok.. tukar2 pum aritu sikap ikan2 dalam aqua semua berubah.. kesiannya lahai 2 - 3 bulan asik kene karan je


ph ok?kalau sesapa ada budget lebih beli ph test pen lagi mudah...kalau tak ada tester ph maintain tukar air pn ok dah
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: My Highback Putrajaya   Tue Jul 10, 2012 7:12 pm

miang wrote:
hu2aimie wrote:
seperti yang aku cakap aquarium aku 3 feet x 1.5 feet air dia tak tahan lama.. dalam masa 4 hari PH air jatuh.. puas macam2 cara dah aku cuba... setelah berbulan2 cari penawar.. masuk forum sana sini, siap tanya dgn abg haji d assakinah... mcm2 jawapan.. ada yg suruh taruk coral utk balance ph ada yg suh taruk arang (karbon) ada yg suh beli bioball... tauke cina kat seri kembangan berikan jawapan tepat.. U BALIK RUMAH AAA U AMEK TEST PEN U TEST U PUNYA AIR ADA KARAN KA TALAK... I BERANI KONPOM DGN U CURRENT LEAKAGE PUNYA..

BALIK UMAH TADI INI LAH HASILNYA



NAMPAK TAK TEST PEN TU MENYALA... ADOI.... RUPANYA PUMP CURRENT LEAKING BOLE SEBAB KAN PH JATUH DGN CEPAT.. YG PELIK SELUK TGN XRASA ADA KAREN DAN IKAN PUN TAK MATI


baru aku dengar ari nie la karen blh turunkan ph...tapi pada aku 4 ari standad la ph jatuh....seluk tangan dalam air mmg ko tak rasa..cuba ko letak tangan atas permukaan air..pastikan kaki ko basah...

cara lain kalo nak tahu air akua ada karen atau x kita leh guna span pembersih akuarium yang ada batang besi..sedap je kene karen sket2...kalo kuat karen tu..bahaya ooo..
Back to top Go down
View user profile
jett lizdaf

avatar

Posts : 223
Join date : 21/06/2012
Age : 32
Location : Ampang

PostSubject: Re: My Highback Putrajaya   Thu Jul 12, 2012 6:22 am

update pic aro aku.. ni la hb indon. sama ke dgn malaysia punye? dnga cite indon punye jenis xkualiti.. Sad
Back to top Go down
View user profile
hu2aimie

avatar

Posts : 247
Join date : 18/04/2012
Location : Putrajaya Sungai buloh

PostSubject: Re: My Highback Putrajaya   Thu Jul 12, 2012 7:49 am

jett lizdaf wrote:
update pic aro aku.. ni la hb indon. sama ke dgn malaysia punye? dnga cite indon punye jenis xkualiti.. Sad

putih melepak aro kau
Back to top Go down
View user profile
jett lizdaf

avatar

Posts : 223
Join date : 21/06/2012
Age : 32
Location : Ampang

PostSubject: Re: My Highback Putrajaya   Thu Jul 12, 2012 8:23 am

itulah pasal.. lampu yg bru tuka tu cerah sgt.. smpai nk nmpak tulang2 aro aku.. tp sbenanya mmg aro aku pucat je.. ntah la sb pe.. low quality kot
Back to top Go down
View user profile
hu2aimie

avatar

Posts : 247
Join date : 18/04/2012
Location : Putrajaya Sungai buloh

PostSubject: Re: My Highback Putrajaya   Thu Jul 12, 2012 9:16 am

kecik lg mmg laaa.... sama cam aku dulu .. darah dalam kepala dia pun bole nampak
Back to top Go down
View user profile
jett lizdaf

avatar

Posts : 223
Join date : 21/06/2012
Age : 32
Location : Ampang

PostSubject: Re: My Highback Putrajaya   Thu Jul 12, 2012 9:36 am

hu2aimie wrote:
kecik lg mmg laaa.... sama cam aku dulu .. darah dalam kepala dia pun bole nampak
haha skang confirm aro kau da bsar kn?.. aku paling risau kualiti air je.. sjak da bela aro.. nk tgal rumah 2 hari rasa mcm xslesa je.. mkn dia sume aku jage
Back to top Go down
View user profile
jett lizdaf

avatar

Posts : 223
Join date : 21/06/2012
Age : 32
Location : Ampang

PostSubject: Re: My Highback Putrajaya   Fri Jul 13, 2012 2:49 am

td aku bru pegi LFS dkt area aku ni.. cina tu offer aro mg ni kat aku dgn price 2200. nk tnya btul ke sbegitu mahal?? ke aku kna kencing ni? golden head ke ape ni? tlg geng.
Back to top Go down
View user profile
wanotz

avatar

Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: My Highback Putrajaya   Fri Jul 13, 2012 3:54 am

gambar chu xde ker? ceh wah..
Back to top Go down
View user profile
jett lizdaf

avatar

Posts : 223
Join date : 21/06/2012
Age : 32
Location : Ampang

PostSubject: Re: My Highback Putrajaya   Fri Jul 13, 2012 5:02 am

wanotz wrote:
gambar chu xde ker? ceh wah..
xsempat amik gmba. nti klau ada lg aro ni aku update.. beria dia offer kt aku.. mcm dia tau2 aku tgh survey mg.. risau kna tipu je
Back to top Go down
View user profile
Opmin

avatar

Posts : 182
Join date : 11/06/2012
Age : 33
Location : johor bahru

PostSubject: Re: My Highback Putrajaya   Fri Jul 13, 2012 5:23 am

MG kecik lg RM2200..mahalnye.. Kat tmpt aku JB kedai jual baru RM1300.. Sebijik mcm tu.
Back to top Go down
View user profile
jett lizdaf

avatar

Posts : 223
Join date : 21/06/2012
Age : 32
Location : Ampang

PostSubject: Re: My Highback Putrajaya   Fri Jul 13, 2012 5:54 am

Opmin wrote:
MG kecik lg RM2200..mahalnye.. Kat tmpt aku JB kedai jual baru RM1300.. Sebijik mcm tu.
itula aku pelik.. skg harga mmg tgh drop kn? tiba2 dia nk tolak smpai 2k. nsib baik x tmakan kata2 dia
Back to top Go down
View user profile
hu2aimie

avatar

Posts : 247
Join date : 18/04/2012
Location : Putrajaya Sungai buloh

PostSubject: Re: My Highback Putrajaya   Fri Jul 13, 2012 10:59 am

Back to top Go down
View user profile
jett lizdaf

avatar

Posts : 223
Join date : 21/06/2012
Age : 32
Location : Ampang

PostSubject: Re: My Highback Putrajaya   Fri Jul 13, 2012 11:22 am

hu2aimie wrote:
http://www.mudah.my/Malaysian+Golden+Arowana-16110822.htm

baru 888

mak aii murahh! bleh bli 2 ekor
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: My Highback Putrajaya   Fri Jul 13, 2012 10:01 pm

ikan tu mmg MG yang ok kalo tgk drp pic..tapi berkenaan harga tu memg xleh nak ckp apa la kan..kat lfs harga still tinggi..sbb tu kalo nak murah better gi direct ke bukit merah or beli ngan geng2 forum je..
Back to top Go down
View user profile
jett lizdaf

avatar

Posts : 223
Join date : 21/06/2012
Age : 32
Location : Ampang

PostSubject: Re: My Highback Putrajaya   Sat Jul 14, 2012 12:00 am

ikan_akeem wrote:
ikan tu mmg MG yang ok kalo tgk drp pic..tapi berkenaan harga tu memg xleh nak ckp apa la kan..kat lfs harga still tinggi..sbb tu kalo nak murah better gi direct ke bukit merah or beli ngan geng2 forum je..
tp knp beza harga tu jauh btul.. klau stakat 2-3 ratus xpe
gak.. ini dkt 1k.. hujg bln ni insyallah no trun BM. tp tktau farm mna nk pi.. sape2 ada alamat bleh bg?
Back to top Go down
View user profile
hu2aimie

avatar

Posts : 247
Join date : 18/04/2012
Location : Putrajaya Sungai buloh

PostSubject: Re: My Highback Putrajaya   Sat Jul 14, 2012 9:29 am

jett lizdaf wrote:
ikan_akeem wrote:
ikan tu mmg MG yang ok kalo tgk drp pic..tapi berkenaan harga tu memg xleh nak ckp apa la kan..kat lfs harga still tinggi..sbb tu kalo nak murah better gi direct ke bukit merah or beli ngan geng2 forum je..
tp knp beza harga tu jauh btul.. klau stakat 2-3 ratus xpe
gak.. ini dkt 1k.. hujg bln ni insyallah no trun BM. tp tktau farm mna nk pi.. sape2 ada alamat bleh bg?

uish kalau nk turun ajak aku skali la.. terigin nak tgk bisnes kat sana
Back to top Go down
View user profile
edlim



Posts : 50
Join date : 16/02/2012

PostSubject: Re: My Highback Putrajaya   Sat Jul 14, 2012 10:04 am

jett lizdaf wrote:
hu2aimie wrote:
http://www.mudah.my/Malaysian+Golden+Arowana-16110822.htm

baru 888

mak aii murahh! bleh bli 2 ekor

firstly, soli kpd trader tu (klu dia member kat sini)...
tapi kat mudah ni macam2 ade, kena berhati2...
ade seller kan kata ikan/batch tu dah sold same day lepas posting,
then skrang ni lain batch same brooder, atau tinggal saiz kecik skit lar, color blum naik lagi, etc.
nasihatku, baik tengok sendiri ikan tu pastu baru decide berbaloi tak...
tapi klu memang ikan dlm gambar tu & seller gerenti still ade stock... ok leh y not...
janji diri sendiri puas Smile ade seller @ mudah memang jujur.

contohnye, cam member nie...
too bad i takde budget, sekor XB blh layan satu COMM hb hehehe...
paling best die bagi $850 (lepas komisen dia)...


otherwise, gi shj farm kat BM nie,
direct deal with trusted source...
gerenti harga cantik tanpa broker, hati pun tak risau walaupun sekecik 3.5" Smile
Back to top Go down
View user profile
jett lizdaf

avatar

Posts : 223
Join date : 21/06/2012
Age : 32
Location : Ampang

PostSubject: Re: My Highback Putrajaya   Sat Jul 14, 2012 11:26 am

tq bro. ye la klau kta nk bli aro smpai ribu2 ni kna btul2 pilih.. tsilap pilih atau tertipu nyesal xguna. xpela dga cite bm ada byk stock aku akn ksana.. cuma main terjah je farm sape2 nk wat comparison ngan pilih aro
Back to top Go down
View user profile
edlim



Posts : 50
Join date : 16/02/2012

PostSubject: Re: My Highback Putrajaya   Sat Jul 14, 2012 11:39 am

jett lizdaf wrote:
tq bro. ye la klau kta nk bli aro smpai ribu2 ni kna btul2 pilih.. tsilap pilih atau tertipu nyesal xguna. xpela dga cite bm ada byk stock aku akn ksana.. cuma main terjah je farm sape2 nk wat comparison ngan pilih aro

hahaha bro, ni pun bahaya... best rujuk sumbernye...
skrang byk dok tanning kao2... klu compare semua dlm FGT (fiber-glass tank) dok WTT (white tank treatment),
semua same pattern je... kecuali yg expert yg blh identify quality drpd silau dlm wtt.
halo2 bro kyo, sure dia blh tolong u bila kat sane Wink
yg mg kualiti, gerenti puas hati, harge dlm 1.5k onwards kot... tapi sure puas nye Smile
tue ade yg memang dah tau gene ikan tu, trus masuk black tank display...
jgn terkejut, green pun ade yg dok tanning...
color scalesnye, pergh... blh tahan jugak... silver shine cantik wo... mungkin dah kacuk...
bab dah pekena penyakit $, macam2 ragam manusia kan diperlihatkan... Cool
Back to top Go down
View user profile
jett lizdaf

avatar

Posts : 223
Join date : 21/06/2012
Age : 32
Location : Ampang

PostSubject: Re: My Highback Putrajaya   Sun Jul 15, 2012 1:32 am


td aku baru balik dr arowana house kat batu cave.. tgk dia ada jual mgbb dlm 3 inci rm1200 camtu nego.. dia siap tnjuk shine blue base.. tp saiz kcik sgt yg tak brani nak ambik.. yg da bsar skit price da 1800++.. tp aro dia mmg cantik2.. katanya dari farm yg sama. err ade sape2 kat sni keje farm arowana kerian ni x? harga kat farm brapa ha? lg satu MAU tu farm sape?
Back to top Go down
View user profile
Nutkz

avatar

Posts : 263
Join date : 30/01/2012
Location : ampunk

PostSubject: Re: My Highback Putrajaya   Sun Jul 15, 2012 1:43 am

wahhh..rajin jlan usha Aro...ni betol2 nk cr MG ni... Very Happy klu berkenaan MAU farm leh rujuk admin forum ni...dia dr MAU farm..
x silap manager kt MAU farm..klu silap btol kn.. Very Happy
bab harga bro,rse agak subjektif sbb kne ikut kualiti..klu owner kolam baik ht pn leh jd dpt lg murah... Very Happy
Back to top Go down
View user profile
jett lizdaf

avatar

Posts : 223
Join date : 21/06/2012
Age : 32
Location : Ampang

PostSubject: Re: My Highback Putrajaya   Sun Jul 15, 2012 1:56 am

Nutkz wrote:
wahhh..rajin jlan usha Aro...ni betol2 nk cr MG ni... Very Happy klu berkenaan MAU farm leh rujuk admin forum ni...dia dr MAU farm..
x silap manager kt MAU farm..klu silap btol kn.. Very Happy
bab harga bro,rse agak subjektif sbb kne ikut kualiti..klu owner kolam baik ht pn leh jd dpt lg murah... Very Happy
itula.. hari cuti ni mmg hari aro je la.. haha.. nsib baik kdai2 aro bkak ari ahad :p yep aku serius nk bli mg.. tp mcm kta smua tau la mg ada mcm2.. kualiti lain.. tone kaler lain.. n spec2 lain lah... klau smpai nak bli mg f2 ke ape mmg xde bajet.. ni just nak cari mg ckup sifat je.. nak wat syarat ntuk tank baru. ini yg last ar sb rmh pon xde space nk ltak tank lg.. itu sb beria cari sana sni.. asalkn puas hati ah.. alang2 nk bela kn.. nti aku try pm otai2 bm kat forum nih.. harap special offer la dpt klau dtg dari jauh ni.. hehe
Back to top Go down
View user profile
wanotz

avatar

Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: My Highback Putrajaya   Sun Jul 15, 2012 2:27 am

jett lizdaf wrote:
Nutkz wrote:
wahhh..rajin jlan usha Aro...ni betol2 nk cr MG ni... Very Happy klu berkenaan MAU farm leh rujuk admin forum ni...dia dr MAU farm..
x silap manager kt MAU farm..klu silap btol kn.. Very Happy
bab harga bro,rse agak subjektif sbb kne ikut kualiti..klu owner kolam baik ht pn leh jd dpt lg murah... Very Happy
itula.. hari cuti ni mmg hari aro je la.. haha.. nsib baik kdai2 aro bkak ari ahad :p yep aku serius nk bli mg.. tp mcm kta smua tau la mg ada mcm2.. kualiti lain.. tone kaler lain.. n spec2 lain lah... klau smpai nak bli mg f2 ke ape mmg xde bajet.. ni just nak cari mg ckup sifat je.. nak wat syarat ntuk tank baru. ini yg last ar sb rmh pon xde space nk ltak tank lg.. itu sb beria cari sana sni.. asalkn puas hati ah.. alang2 nk bela kn.. nti aku try pm otai2 bm kat forum nih.. harap special offer la dpt klau dtg dari jauh ni.. hehe

Wah jauh jaln. Sy pun pernah g sana. Menang cun ikan dia. Lg2x yg blik atas
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: My Highback Putrajaya   

Back to top Go down
 
My Highback Putrajaya
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: