Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 HB reject stok baru

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: HB reject stok baru   Fri Jun 22, 2012 8:41 am

HB reject xlepas QC eksport stok baru ada dalam 40 ekor...harga mcm sebelum ni jugak iaitu rm180 sekor...reject hanya pada janggut arowana je...sapa nk potong blh nak biarkan je pun blh...sapa berminat nak booking PM aku je....
Back to top Go down
View user profile
Opmin



Posts : 182
Join date : 11/06/2012
Age : 33
Location : johor bahru

PostSubject: Re: HB reject stok baru   Fri Jun 22, 2012 7:35 pm

kyo82 wrote:
HB reject xlepas QC eksport stok baru ada dalam 40 ekor...harga mcm sebelum ni jugak iaitu rm180 sekor...reject hanya pada janggut arowana je...sapa nk potong blh nak biarkan je pun blh...sapa berminat nak booking PM aku je....

Wah mantap nie.. Reject pun ckit jer.. Lgpun boleh recover balik nanti.. Sy berminat bro.. Tapi nak sambar sekor jelah.. Siap penghantaran ke?? @ nak kena gi farm? Sy org jb.. Klu jauh smpi KL kena amik sndiri mmg x jd nak amik ler..huhu
Back to top Go down
View user profile
icecube



Posts : 95
Join date : 18/04/2012

PostSubject: Re: HB reject stok baru   Sat Jun 23, 2012 11:55 pm

bole angkat kat KL atau area mn?
Back to top Go down
View user profile
aromuda



Posts : 93
Join date : 15/05/2012

PostSubject: Re: HB reject stok baru   Sun Jun 24, 2012 12:52 am

bro kyo reject kat janggut tu cam mane , pjang seblh ker atau janggut bersilang rapat sbb nk tau
gak bab QC aro nie.....sekadar pengetahuan
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: HB reject stok baru   Sun Jun 24, 2012 7:00 am

aromuda wrote:
bro kyo reject kat janggut tu cam mane , pjang seblh ker atau janggut bersilang rapat sbb nk tau
gak bab QC aro nie.....sekadar pengetahuan

Semua yg bro nyatakan tu adalah reject utk eksport...mslh timbul sebab trader lain yg buat eksport...so utk elak dari payment sangkut drg kena ikut spec yg perikanan tetapkan la...Kalo ikutkan dekat LFS yg ada byk jual ikan camtu pada harga semasa...bukan apa reject dia bukan bersifat kekal...kalo nak sembuh kerat kalo nak biarkan kot sembuh sendiri pun ok je cuma risiko sampai besar camtu jugak tgi la...
Back to top Go down
View user profile
fizaro



Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 33

PostSubject: Re: HB reject stok baru   Sun Jun 24, 2012 8:02 am

kyo82 wrote:
HB reject xlepas QC eksport stok baru ada dalam 40 ekor...harga mcm sebelum ni jugak iaitu rm180 sekor...reject hanya pada janggut arowana je...sapa nk potong blh nak biarkan je pun blh...sapa berminat nak booking PM aku je....

Oh murahnya Shocked
Back to top Go down
View user profile
Hazri



Posts : 195
Join date : 02/04/2012
Age : 32
Location : Pontian Johor

PostSubject: Re: HB reject stok baru   Sun Jun 24, 2012 9:05 am













tuk pengetahuan member forum,Ni ikan yang 1st batch sy amik dari bro Kyo_82 aritu..saya rasa sama gn 2nd batch ni..rasa2 rugi gk kalau tak amik..nasib baikla takder tank and ruang lagi..kalau tak travel lagi 1000km lebih..haha.. Very Happy kalau tengok kat bahagian janggut dier memang dah dipotong oleh org kt farm...tapi sekarang cam dah nak tumbuh balik..alhmdulilah keadaan ikan pun sihat dan makin membesar..

cite cikit pengalaman..Aritu saya merantau dari Johor dengan membawa isteri yg sarat mengandung gi tengok farm Bro kyo_82..hehe..tak caya tnya bro kyo kite ni...1st time lak tu jejak kaki kat bukit merah semata2 ikan arowana..cam kelakar pun ader gak bila pikir demi aro punya pasal..bertolak pg sabtu,tidur kat KL semalam,pagi ahad bertolak gi Bukit merah sampai tengahari pastu balik Johor semula hari yg sama coz isnin dah kena keje balik..dpt 2 ekor..takpelah,pelan2 kayuh bela HB dulu..dah mahir sikit baru ingat nak amik MG lak..kalau ader kemampuan..bukan tu jer ilmu pun dapat..plus tenok cara org bukak mulut induk ikan.. Smile seronok tu..So,tengok minat masing2.. Smile
Back to top Go down
View user profile
fizaro



Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 33

PostSubject: Re: HB reject stok baru   Sun Jun 24, 2012 9:28 am

Hazri wrote:












tuk pengetahuan member forum,Ni ikan yang 1st batch sy amik dari bro Kyo_82 aritu..saya rasa sama gn 2nd batch ni..rasa2 rugi gk kalau tak amik..nasib baikla takder tank and ruang lagi..kalau tak travel lagi 1000km lebih..haha.. Very Happy kalau tengok kat bahagian janggut dier memang dah dipotong oleh org kt farm...tapi sekarang cam dah nak tumbuh balik..alhmdulilah keadaan ikan pun sihat dan makin membesar..

cite cikit pengalaman..Aritu saya merantau dari Johor dengan membawa isteri yg sarat mengandung gi tengok farm Bro kyo_82..hehe..tak caya tnya bro kyo kite ni...1st time lak tu jejak kaki kat bukit merah semata2 ikan arowana..cam kelakar pun ader gak bila pikir demi aro punya pasal..bertolak pg sabtu,tidur kat KL semalam,pagi ahad bertolak gi Bukit merah sampai tengahari pastu balik Johor semula hari yg sama coz isnin dah kena keje balik..dpt 2 ekor..takpelah,pelan2 kayuh bela HB dulu..dah mahir sikit baru ingat nak amik MG lak..kalau ader kemampuan..bukan tu jer ilmu pun dapat..plus tenok cara org bukak mulut induk ikan.. Smile seronok tu..So,tengok minat masing2.. Smile

Cantik2..berapa umonye ni? Panjang dah ada 8 inci?
Back to top Go down
View user profile
Hazri



Posts : 195
Join date : 02/04/2012
Age : 32
Location : Pontian Johor

PostSubject: Re: HB reject stok baru   Sun Jun 24, 2012 10:06 am

Cantik2..berapa umonye ni? Panjang dah ada 8 inci?[/quote]

Umur nya tak tahu lah dah berapa bulan..tapi waktu amik dulu gn bro kyo_82 tu baru dalam 3.5''..amik bulan 3 cmtu.. sekarang ni anggaran dah nak cecah sejengkal..rasa2 dalam 8'' dah sampai kot..makan kuat.kalau tak bagi melompat2..Isteri saya ni pulAK jenis yg suka mengacau..time sy takder die gantung la benda2 kat top filter tu ngn gelang getah..pastu main tarik2 melantun2..ikan pun melompat2..

nak cakap cantik tak tu tak tahu sangat pasal ikan ni..cuma tahu bela bagi makan subuh nak gi keje ngn petang balik keje..tukar air seminggu sekali..bila pergi bercuti standby automatic oksigen ngn anak udang kecik2 yg hidup beli kat kedai rm1..balik jer umah dah abis sapu licin die makan..heheh..tu la keseronokan bela ikan agaknya.. Very Happy
Back to top Go down
View user profile
aromuda



Posts : 93
Join date : 15/05/2012

PostSubject: Re: HB reject stok baru   Sun Jun 24, 2012 10:33 am

kyo82 wrote:
aromuda wrote:
bro kyo reject kat janggut tu cam mane , pjang seblh ker atau janggut bersilang rapat sbb nk tau
gak bab QC aro nie.....sekadar pengetahuan

Semua yg bro nyatakan tu adalah reject utk eksport...mslh timbul sebab trader lain yg buat eksport...so utk elak dari payment sangkut drg kena ikut spec yg perikanan tetapkan la...Kalo ikutkan dekat LFS yg ada byk jual ikan camtu pada harga semasa...bukan apa reject dia bukan bersifat kekal...kalo nak sembuh kerat kalo nak biarkan kot sembuh sendiri pun ok je cuma risiko sampai besar camtu jugak tgi la...


ok bro kyo 1info yg baik utk newbie cam sy ni teringin gak nak cedok seko tp tank tak ada yg kosong
kalo dgn reganya memang jauh sgt dr LFS aduhh geramnyaaa
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: HB reject stok baru   Sun Jun 24, 2012 11:14 am

Wah bro Hazri dah mula cekap jaga aro...cuma kalo blh jgn biasakan ajar ikan tu lompat...takut salah landing pulak...then tgk ikan bro cepat btul besar...kalo la masukkan dalam FGT putih dlu kompom develop dia best lagi...nasib baik jadi SHB...ada nampak agak biru kompom ada genetik bluebase...nak tgk ikan mula keluar potensi sebenar kena tgula dalam setahun bela...nak lagi cantik bila aro dah mula nak matang....
Back to top Go down
View user profile
edlim



Posts : 50
Join date : 16/02/2012

PostSubject: Re: HB reject stok baru   Sun Jun 24, 2012 11:18 pm

fulamak bro Hazri, cepatnye aro u besar... sejengkal dlm 7-8" fuh!
i nye dlm 5" je camtu... masa ambik pun dlm 3.5"
brape kali u kasi makan sehari?

bro Kyo, misai aro nie agak2 brape lame baru tumbuh macam biasa?
i nye misai pun maciam skit je... maybe tak sampai 1mm hehehe...
nampak dua bintik hitam je... Laughing
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: HB reject stok baru   Mon Jun 25, 2012 5:31 am

Misai yg dipotong akan tumbuh balik bergantung pada penjagaan dan persekitaran aro tu...selalu ikan kecil xda la lama sgt...MG kt umah aku pun kena potong dari xnampak apa2 skrg dah tumbuh semula...asalkan ada ciri2 dia dah mula tumbuh dah kira ok....
Back to top Go down
View user profile
Hazri



Posts : 195
Join date : 02/04/2012
Age : 32
Location : Pontian Johor

PostSubject: Re: HB reject stok baru   Mon Jun 25, 2012 5:33 am

kyo82 wrote:
Wah bro Hazri dah mula cekap jaga aro...cuma kalo blh jgn biasakan ajar ikan tu lompat...takut salah landing pulak...then tgk ikan bro cepat btul besar...kalo la masukkan dalam FGT putih dlu kompom develop dia best lagi...nasib baik jadi SHB...ada nampak agak biru kompom ada genetik bluebase...nak tgk ikan mula keluar potensi sebenar kena tgula dalam setahun bela...nak lagi cantik bila aro dah mula nak matang....

Sumenya berkat tunjuk ajar bro Ruslan gk aritu..mg tak tahu sangat pun pasal aro ni..pasal nak develop tu sy kurang mahir sikit..nak mintak pandangan macam mana..sekrang ni OK lagi ker klu nak buat..dulu waktu set up akua sy taruk sticker biru..ats nasihat bro ruslan kat farm aritu sy buang takder pakai ape2 sticker..sy rapatkan akua kat dinding umah yg memg dinding cat putih..
FGT tu aper yer..heheh..mintak maaf banyak tnya..demi ilmu..camne nak kasi develop lagi ikan ni.. Very Happy
Back to top Go down
View user profile
Hazri



Posts : 195
Join date : 02/04/2012
Age : 32
Location : Pontian Johor

PostSubject: Re: HB reject stok baru   Mon Jun 25, 2012 5:36 am

edlim wrote:
fulamak bro Hazri, cepatnye aro u besar... sejengkal dlm 7-8" fuh!
i nye dlm 5" je camtu... masa ambik pun dlm 3.5"
brape kali u kasi makan sehari?

bro Kyo, misai aro nie agak2 brape lame baru tumbuh macam biasa?
i nye misai pun maciam skit je... maybe tak sampai 1mm hehehe...
nampak dua bintik hitam je... Laughing

makan sy kasi pagi sekali sebelum gi keje gn lepas baLIk keje..tnya bro Bob aritu die ajar cmtu..tapi kdg2 tu bila DTG dekat gn akua tu campak2 gk worm paling halus tu satu sudu plastik...
letakla gmbar aro you bro..leh sharing2 tengok.. Very Happy
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: HB reject stok baru   Mon Jun 25, 2012 7:09 am

FGT tu Fiber Glass Tank...boleh cari kt google...Dlu market HB kt BM dgn KL agak beza...di BM dlu HB akan naik dari 4.5 level scale tapi kt KL dah kir SHB dah kalo camtu...tapi skrg semua sama je...jenis HB xla cerewek nak layan...x perlu ada chu pun....
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: HB reject stok baru   Tue Jun 26, 2012 8:44 pm

sape ada plan nk g sana.. aku nak tumpang sekaki.. nak ambik sekor sahaja.. aku tgh buat group buy kat other forum tapi tgk la kalau dorang nak..leh aku gerak kalau takde .. aku nak tumpang korang boleh..
Back to top Go down
View user profile
Hazri



Posts : 195
Join date : 02/04/2012
Age : 32
Location : Pontian Johor

PostSubject: Re: HB reject stok baru   Tue Jun 26, 2012 9:15 pm

[quote="zerol86"]sape ada plan nk g sana.. aku nak tumpang sekaki.. nak ambik sekor sahaja.. aku tgh buat group buy kat other forum tapi tgk la kalau dorang nak..leh aku gerak kalau takde .. aku nak tumpang korang boleh..

Rasa pun cam nak amik lagi seekor..tapi masa dah tak mengizinkan nak gi sane..sibuk sikit skg..kalau ader orang nak gi nak gk kirim..amik kat KL pun takper.. Very Happy Bro Kyo_82 takder MG rejet2 ker??heheh
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: HB reject stok baru   Tue Jun 26, 2012 9:32 pm

aku ada idea ape kata kita kumpul2 ramai sape nak beli HB.. bagi upah kat aku lepas duit tol dgn minyak kira ok la.. nak antar JB pun leh tp aku gerak khamis malam next week.. so kena ambik tengah malam ..tp chip minyak tol la..

jom kita buat headcount

last time aku g total cost nak dekat rm300 sebab aku jadi pelesit minyak pun cam haram..kalau chip rm20 sorang pun kira ok la tu..tp tuk jb chip la lebih skit huhu

kalau jadi aku nk g ari sabtu nie..

1) Zerol 1 ekor
2)
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: HB reject stok baru   Tue Jun 26, 2012 10:21 pm

wah..zerol in action.. Very Happy
Back to top Go down
View user profile
icecube



Posts : 95
Join date : 18/04/2012

PostSubject: Re: HB reject stok baru   Wed Jun 27, 2012 5:51 am

Kalo nk 5 ekor berapa kena cip ,zerol? Area kl cheras.
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: HB reject stok baru   Wed Jun 27, 2012 6:24 am

ko kira harga kyo tu pastuh ko tambah la duit petrol+minyak .. ikut suka la asal kan berbaloi huhu.. ckup 10 orang ok gak.. bro kena datang tempat aku ambik..
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: HB reject stok baru   Wed Jun 27, 2012 7:02 am

aku rasa nk ckup 10 orang mmg tak dapat kot.. apa kata aku kira camnie..rm250 bahagi dgn berapa orang ambik..
Back to top Go down
View user profile
Opmin



Posts : 182
Join date : 11/06/2012
Age : 33
Location : johor bahru

PostSubject: Re: HB reject stok baru   Wed Jun 27, 2012 7:30 am

zerol86 wrote:
aku ada idea ape kata kita kumpul2 ramai sape nak beli HB.. bagi upah kat aku lepas duit tol dgn minyak kira ok la.. nak antar JB pun leh tp aku gerak khamis malam next week.. so kena ambik tengah malam ..tp chip minyak tol la..

jom kita buat headcount

last time aku g total cost nak dekat rm300 sebab aku jadi pelesit minyak pun cam haram..kalau chip rm20 sorang pun kira ok la tu..tp tuk jb chip la lebih skit huhu

kalau jadi aku nk g ari sabtu nie..

1) Zerol 1 ekor
2)

Berminat sgt2... Tapi lum gaji laaaa......... Crying or Very sad
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: HB reject stok baru   Thu Jun 28, 2012 12:37 am

takde sape nak confirm ke??
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: HB reject stok baru   Today at 7:25 am

Back to top Go down
 
HB reject stok baru
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 4Go to page : 1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Jual Beli ikan arowana-
Jump to: