Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Share | 
 

 KEGUANAAN,KELEBIHAN & KEBURUKAN BIOBALL

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
Lee_silver



Posts: 232
Join date: 21/05/2012
Age: 29
Location: Bentong stay at KPG Melayu Subang

PostSubject: KEGUANAAN,KELEBIHAN & KEBURUKAN BIOBALL   Fri Jun 01, 2012 5:34 am

SALAM OTAI2 SEMUA...HARAP MAAF LAH KALAU X KEBERATAN BOLEH X KONGSI DGN SAYA BUDAK BRU NI...FUNGSI BIO BALL...KEBAIKAN,KEBURUKAN...N KALAU PAKAI AQUA 3FT= BPE BYAK NAK PAKAI BOLA NI N KALAU 4 FT= BERAPE BYK NAK PAKAI....HARAPA DAPAT ILMU DALAM FORUM NI

Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy JASA ANDA DI KENANG SAMPAI BILA2 Very Happy
Back to top Go down
View user profile
Lee_silver



Posts: 232
Join date: 21/05/2012
Age: 29
Location: Bentong stay at KPG Melayu Subang

PostSubject: Re: KEGUANAAN,KELEBIHAN & KEBURUKAN BIOBALL   Mon Jun 04, 2012 2:33 am

HEE... X DER PENDAPAT DARI OTAI2 KE ???... Sad Sad Sad Sad
Back to top Go down
View user profile
geruwo



Posts: 143
Join date: 29/01/2011
Location: Dalam Aquarium

PostSubject: Re: KEGUANAAN,KELEBIHAN & KEBURUKAN BIOBALL   Mon Jun 04, 2012 2:34 pm

bioball ni bagus..tu jer ak leh cakap.hahhaa..tgu la otai lain komen..
Back to top Go down
View user profile
ally9970



Posts: 92
Join date: 03/08/2010

PostSubject: Re: KEGUANAAN,KELEBIHAN & KEBURUKAN BIOBALL   Fri Jun 08, 2012 2:38 pm

cer citer sikit camner kau plan nak gunakan bio ball tu? salah guna, membazir jew..
Back to top Go down
View user profile
Lee_silver



Posts: 232
Join date: 21/05/2012
Age: 29
Location: Bentong stay at KPG Melayu Subang

PostSubject: Re: KEGUANAAN,KELEBIHAN & KEBURUKAN BIOBALL   Sat Jun 09, 2012 1:29 am

ally9970 wrote:
cer citer sikit camner kau plan nak gunakan bio ball tu? salah guna, membazir jew..

ahh...btl ckp ally9970 ni aku pon nak tau gak coz aku ni noob skt dalam hal ikan berwajah sombong ni Very Happy (aro/kelisa)
kalau ikan kap 2....senang sikit hehhe....harap dapat info yang berguna Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Back to top Go down
View user profile
ally9970



Posts: 92
Join date: 03/08/2010

PostSubject: Re: KEGUANAAN,KELEBIHAN & KEBURUKAN BIOBALL   Sat Jun 09, 2012 4:45 pm

banyak perbincangan berkaitan penggunaan bioball nie..tapi semuanya dlm bahasa inggeris...malah ada juga kajian secara saintifik yg dibuat oleh beberapa org saintis yg menunjukkan penurunan mendadak kadar nitrate dan ammonia dlm air selepas penggunaan bioball yg betul.. yg hairannya, mereka masih lagi tidak dpt menghuraikan bagaimana ianya berlaku...

Penggunaan bioball ini dimulakan oleh pembiak ikan koi dgn meniru konsep air yg turun secara perlahan dari lurah bukit ke kolam takungan... air yg melalui bioball didapati mempunyai kadar larutan oksigen yg tinggi
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts: 845
Join date: 28/09/2010

PostSubject: Re: KEGUANAAN,KELEBIHAN & KEBURUKAN BIOBALL   Sun Jun 10, 2012 11:13 pm

ally9970 wrote:
banyak perbincangan berkaitan penggunaan bioball nie..tapi semuanya dlm bahasa inggeris...malah ada juga kajian secara saintifik yg dibuat oleh beberapa org saintis yg menunjukkan penurunan mendadak kadar nitrate dan ammonia dlm air selepas penggunaan bioball yg betul.. yg hairannya, mereka masih lagi tidak dpt menghuraikan bagaimana ianya berlaku...

Penggunaan bioball ini dimulakan oleh pembiak ikan koi dgn meniru konsep air yg turun secara perlahan dari lurah bukit ke kolam takungan... air yg melalui bioball didapati mempunyai kadar larutan oksigen yg tinggi

pada aku la biasanya ada kaitan dgn surface area material sesuatu bahan tersebut..bioball ni yg bola kaler hitam n banyak garis2 tu kan..?
Back to top Go down
View user profile
Lee_silver



Posts: 232
Join date: 21/05/2012
Age: 29
Location: Bentong stay at KPG Melayu Subang

PostSubject: Re: KEGUANAAN,KELEBIHAN & KEBURUKAN BIOBALL   Mon Jun 11, 2012 1:25 am

ikan_akeem wrote:
ally9970 wrote:
banyak perbincangan berkaitan penggunaan bioball nie..tapi semuanya dlm bahasa inggeris...malah ada juga kajian secara saintifik yg dibuat oleh beberapa org saintis yg menunjukkan penurunan mendadak kadar nitrate dan ammonia dlm air selepas penggunaan bioball yg betul.. yg hairannya, mereka masih lagi tidak dpt menghuraikan bagaimana ianya berlaku...

Penggunaan bioball ini dimulakan oleh pembiak ikan koi dgn meniru konsep air yg turun secara perlahan dari lurah bukit ke kolam takungan... air yg melalui bioball didapati mempunyai kadar larutan oksigen yg tinggi

pada aku la biasanya ada kaitan dgn surface area material sesuatu bahan tersebut..bioball ni yg bola kaler hitam n banyak garis2 tu kan..?

AHH...BOLA ITAM YANG ADE GARIS2...2 BRO TAU KE APE FUNGSI DIA N KEGUNAAN DIA....COZ NAK TAU GAK SEBELUM BELI BENDE 2....TKT BELI TERLEBIH OR TERKURANG...TQ BAGI SESIAPA YANG BAGI INFO Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Back to top Go down
View user profile
fizaro



Posts: 407
Join date: 11/04/2012
Age: 31

PostSubject: Re: KEGUANAAN,KELEBIHAN & KEBURUKAN BIOBALL   Mon Jun 11, 2012 2:37 am

Lee_silver wrote:
ikan_akeem wrote:
ally9970 wrote:
banyak perbincangan berkaitan penggunaan bioball nie..tapi semuanya dlm bahasa inggeris...malah ada juga kajian secara saintifik yg dibuat oleh beberapa org saintis yg menunjukkan penurunan mendadak kadar nitrate dan ammonia dlm air selepas penggunaan bioball yg betul.. yg hairannya, mereka masih lagi tidak dpt menghuraikan bagaimana ianya berlaku...

Penggunaan bioball ini dimulakan oleh pembiak ikan koi dgn meniru konsep air yg turun secara perlahan dari lurah bukit ke kolam takungan... air yg melalui bioball didapati mempunyai kadar larutan oksigen yg tinggi

pada aku la biasanya ada kaitan dgn surface area material sesuatu bahan tersebut..bioball ni yg bola kaler hitam n banyak garis2 tu kan..?

AHH...BOLA ITAM YANG ADE GARIS2...2 BRO TAU KE APE FUNGSI DIA N KEGUNAAN DIA....COZ NAK TAU GAK SEBELUM BELI BENDE 2....TKT BELI TERLEBIH OR TERKURANG...TQ BAGI SESIAPA YANG BAGI INFO Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

Saya baru beli semalam sebab baca thread ni..apa gunanya..ntahla scratch Razz
Back to top Go down
View user profile
Lee_silver



Posts: 232
Join date: 21/05/2012
Age: 29
Location: Bentong stay at KPG Melayu Subang

PostSubject: Re: KEGUANAAN,KELEBIHAN & KEBURUKAN BIOBALL   Mon Jun 11, 2012 3:39 am

ENCIK FAIRULNIZAM82...X TANYA KE LFS 2 APE GUNA DIA N BPE BYK NAK PAKAI...N APE KELEBIHAN DIA ???? Very Happy Very Happy HEHEHEH NANTI LAH HARI KHAMIS NI SAYA NAK BELI SO SAYA NAK TANYA LFS 2 THEN SAYA UPDATE DKT SINI K....
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts: 845
Join date: 28/09/2010

PostSubject: Re: KEGUANAAN,KELEBIHAN & KEBURUKAN BIOBALL   Mon Jun 11, 2012 3:45 am

Lee_silver wrote:
ikan_akeem wrote:
ally9970 wrote:
banyak perbincangan berkaitan penggunaan bioball nie..tapi semuanya dlm bahasa inggeris...malah ada juga kajian secara saintifik yg dibuat oleh beberapa org saintis yg menunjukkan penurunan mendadak kadar nitrate dan ammonia dlm air selepas penggunaan bioball yg betul.. yg hairannya, mereka masih lagi tidak dpt menghuraikan bagaimana ianya berlaku...

Penggunaan bioball ini dimulakan oleh pembiak ikan koi dgn meniru konsep air yg turun secara perlahan dari lurah bukit ke kolam takungan... air yg melalui bioball didapati mempunyai kadar larutan oksigen yg tinggi

pada aku la biasanya ada kaitan dgn surface area material sesuatu bahan tersebut..bioball ni yg bola kaler hitam n banyak garis2 tu kan..?

AHH...BOLA ITAM YANG ADE GARIS2...2 BRO TAU KE APE FUNGSI DIA N KEGUNAAN DIA....COZ NAK TAU GAK SEBELUM BELI BENDE 2....TKT BELI TERLEBIH OR TERKURANG...TQ BAGI SESIAPA YANG BAGI INFO Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

aku tak penah guna pun..tapi dr segi logik surface area bioball tu besar bila ada bayak garis2 halus..so bakteria yg nak uraikan nitrate semua dpt duk lebih banyak kat situ.

jadinya lebih byk uraian dpt dilakukan so kualiti air dpt maintain lebih baik. pada masa yg sama contact air dan dan udara jugak menjadi lebih besar di kawasan bioball..tu mungkin membolehkan oksigen di udara diserap masuk ke dalam air lebih baik lagi..
Back to top Go down
View user profile
fizaro



Posts: 407
Join date: 11/04/2012
Age: 31

PostSubject: Re: KEGUANAAN,KELEBIHAN & KEBURUKAN BIOBALL   Mon Jun 11, 2012 7:59 am

ikan_akeem wrote:
Lee_silver wrote:
ikan_akeem wrote:
ally9970 wrote:
banyak perbincangan berkaitan penggunaan bioball nie..tapi semuanya dlm bahasa inggeris...malah ada juga kajian secara saintifik yg dibuat oleh beberapa org saintis yg menunjukkan penurunan mendadak kadar nitrate dan ammonia dlm air selepas penggunaan bioball yg betul.. yg hairannya, mereka masih lagi tidak dpt menghuraikan bagaimana ianya berlaku...

Penggunaan bioball ini dimulakan oleh pembiak ikan koi dgn meniru konsep air yg turun secara perlahan dari lurah bukit ke kolam takungan... air yg melalui bioball didapati mempunyai kadar larutan oksigen yg tinggi

pada aku la biasanya ada kaitan dgn surface area material sesuatu bahan tersebut..bioball ni yg bola kaler hitam n banyak garis2 tu kan..?

AHH...BOLA ITAM YANG ADE GARIS2...2 BRO TAU KE APE FUNGSI DIA N KEGUNAAN DIA....COZ NAK TAU GAK SEBELUM BELI BENDE 2....TKT BELI TERLEBIH OR TERKURANG...TQ BAGI SESIAPA YANG BAGI INFO Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

aku tak penah guna pun..tapi dr segi logik surface area bioball tu besar bila ada bayak garis2 halus..so bakteria yg nak uraikan nitrate semua dpt duk lebih banyak kat situ.

jadinya lebih byk uraian dpt dilakukan so kualiti air dpt maintain lebih baik. pada masa yg sama contact air dan dan udara jugak menjadi lebih besar di kawasan bioball..tu mungkin membolehkan oksigen di udara diserap masuk ke dalam air lebih baik lagi..

Wah hebat..info yang menarik..huhu..
Back to top Go down
View user profile
fizaro



Posts: 407
Join date: 11/04/2012
Age: 31

PostSubject: Re: KEGUANAAN,KELEBIHAN & KEBURUKAN BIOBALL   Mon Jun 11, 2012 7:59 am

Lee_silver wrote:
ENCIK FAIRULNIZAM82...X TANYA KE LFS 2 APE GUNA DIA N BPE BYK NAK PAKAI...N APE KELEBIHAN DIA ???? Very Happy Very Happy HEHEHEH NANTI LAH HARI KHAMIS NI SAYA NAK BELI SO SAYA NAK TANYA LFS 2 THEN SAYA UPDATE DKT SINI K....

Saya tak tanya pun..kalau ahli forum ni cite mesti betul punye..he3
Back to top Go down
View user profile
ally9970



Posts: 92
Join date: 03/08/2010

PostSubject: Re: KEGUANAAN,KELEBIHAN & KEBURUKAN BIOBALL   Mon Jun 11, 2012 10:07 am

penat aku tulis panjang2 pasal bio ball, bila post hilang plak...grrrr!!!
Back to top Go down
View user profile
ally9970



Posts: 92
Join date: 03/08/2010

PostSubject: Re: KEGUANAAN,KELEBIHAN & KEBURUKAN BIOBALL   Mon Jun 11, 2012 10:11 am

Info ni dari pakcik google...

Trickle filters, or trickle towers, are filters that are designed for biological filtration of pond water in 'dry' mode. 'Dry' mode filtration simply means that the filter media are not submerged under water. In the case of the trickle filter, the pond water is instead allowed to drip in small 'trickles' through the filter media, which are usually hundreds (or even thousands) of bio-balls stacked onto each other to form a column or tower. The primary purpose of trickle towers is to reduce the nitrate levels of the pond water and turn green water into gin-clear water.


Trickle towers reduce the nitrate level of pond water by exposing the water to a large surface area of good aerobic bacteria that consume nitrates. The large surface area is achieved by choosing filter media that has a high surface area-to-volume ratio, such as bio-balls (plastic balls that have pegs). For trickle filters to work, however, their filter media need to be fully colonized by the good aerobic bacteria. This colonization occurs naturally with time, usually in 3-4 weeks after the pond is filled with water. Colonization may be accelerated by mixing some 'old' filter media in with the new ones, which in effect 'seeds' the new filter with a small colony of bacteria.



Figure 1. Bio-balls are excellent filter media for trickle towers


The term 'aerobic' means 'oxygen-breathing', so aerobic bacteria need oxygen in order to thrive and expand in large colonies. Trickle filters allow better exposure of the filter media to oxygen than wet filters, since these media are not submerged under water. This is why trickle filters are good biological filters - because they provide an oxygen-rich environment needed by the bacteria that perform the actual biological filtration.


The trickle filter is a simple contraption. It basically consists of just four parts: 1) a spray bar or drip plate; 2) a media container or holder; 3) a filter exit or pond return; and most importantly, 4) filter media that's suitable for trickle filtration. The trickle filtration process is just as simple: 1) pond water is pumped into the spray bar or drip plate; 2) the pond water is 'sprinkled' by the spray bar or drip plate onto the filter media; 3) the aerobic bacteria in the filter media consumes the nitrates in the water; and 4) the nitrate-free water is returned to the pond by the filter exit.


A spray bar or drip plate is just that - a bar (such as a pipe) or a plate with many small holes underneath, just like an ordinary garden sprinkler. The spray bar or drip plate is placed over the filter holder, so that water that trickles from the many tiny holes of the spray bar or drip plate will land on the filter media inside the holder. The distribution of the holes should be in such a way that the water droplets are evenly dispensed over the top surface of the filter media. Also, the holes shouldn't be too small, because undersized holes get clogged up quickly, no matter how efficient the preceding mechanical filter is.

Back to top Go down
View user profile
 

KEGUANAAN,KELEBIHAN & KEBURUKAN BIOBALL

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-