Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Sump filter

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10, 11, 12  Next
AuthorMessage
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Sump filter   Mon Jun 04, 2012 6:19 pm

zerol86 wrote:
bro miang mintak tunjuk ajar skit.. nak letak pokok dlm fgt camne?.. ada kelebihan ke tak?.. aku tau dorang bagi oksigen je..

orang ckp bubuh charcoal tu tuk clearkan ubat je.. tak galakkan buh.. tapi bubuh pun takpe cuma dia akan serap semua benda yang baik atau pun buruk..btul ke bro?.. charcoal nie masih tak leh master lagi nie..

sape pakai power filter try bubuh k1 media hehehe.. ari tu nak try bubuh tapi fgt pakai sumb pump takde flow.. outflow tu pulak nak bubuh camne pun tak tau..


pada aku lah nak oksigen lebih just pasang pump angin ja...tak yah pokok2..leceh... mau jaga ikan lagi mau jaga pokok lagi ha3..
ubat apa ko letak?ikn tak sakit wat pa letak ubat...aku tak letak ikn aku dgn mcm2 ubt..just anti klorin garam setel....filter kalau ikan sekor2 dalam tank aku pakai kapas ja...kalau FGT just bioring...bioball,coral sikit,span halus,span kasar...setel...aku tgk org bela aro com dlm FGT...6x3x3...ikan 20 ekor..umur setahun lebih just guna span ja...cuma kena rajin tukar air lah...
ada duit lebih mau try mcm2 ubt...blh la try...jgn timbul ikan dah le
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Sump filter   Mon Jun 04, 2012 7:09 pm

oh ikan aku cedera di robek oleh fgt atau gado tak pasti.. tgk2 sisik luka berdarah.. aku bubuh garam + tukar air + yellow power... pastuh aku dgr cita yellow powder nie leh bunuh BB.. aku pun biarkan 2-3 jam pastuh buh charcoal then tukar air.. buh garam lagi.. malam tadi aku tgk dia nyer luka darah balik.. so aku letak leftover garam tu.. petang nanti operasi tukar air balik.. risau den.. tapi dah ada improvement skit sebelum nie 2-3 hari tanak makan park tepi fgt je.. sekarang dah berenang sana sini tapi bg makan mw dia ludah balik.. aku biarkan anak ikan kap je dalam tu..(dah quarantin) .. harap2 ok la dia.. hari nie dah masuk hari ke 2.. so aku kena tukar air dia nanti..
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Sump filter   Mon Jun 04, 2012 7:29 pm

yellow powder @ ubat jepun fungsinya antibiotik....dia bunuh BB aku tak tau la pulak....cara aku kalau luka skt2 aku biarkn ja just maintain air tkr 2 ari sekali 10persen..kalau teruk masuk ubt jepun nie..maintain tukar air..masuk garam..lain2 ubt aku tak guna...dulu s1 sebagai ubt luka...sbb s1 tak berapa elok org la nie pakai ubt jepun ja...kalau msk ubt filter just pki span ja...media filter kasi keluar...
Back to top Go down
View user profile
fizaro

avatar

Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: Sump filter   Mon Jun 04, 2012 8:09 pm

1


Last edited by fizaro on Mon Feb 25, 2013 7:47 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
fizaro

avatar

Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: Sump filter   Mon Jun 04, 2012 8:16 pm

1


Last edited by fizaro on Mon Feb 25, 2013 7:47 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
fizaro

avatar

Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: Sump filter   Mon Jun 04, 2012 8:17 pm

1


Last edited by fizaro on Mon Feb 25, 2013 7:47 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Sump filter   Mon Jun 04, 2012 8:37 pm

miang wrote:
yellow powder @ ubat jepun fungsinya antibiotik....dia bunuh BB aku tak tau la pulak....cara aku kalau luka skt2 aku biarkn ja just maintain air tkr 2 ari sekali 10persen..kalau teruk masuk ubt jepun nie..maintain tukar air..masuk garam..lain2 ubt aku tak guna...dulu s1 sebagai ubt luka...sbb s1 tak berapa elok org la nie pakai ubt jepun ja...kalau msk ubt filter just pki span ja...media filter kasi keluar...

erk thx bro tapi tersilap aku run ada bio filter lak haha.. takpe la nak jadi.. tapi so far ikan lain semua sihat2.. awal2 risau skg dah ok.. ikan active balik.. cuma luka nampak lagi.. aku berdoa harap2 survive la dia..
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Sump filter   Mon Jun 04, 2012 8:39 pm

fazrulnizam82 wrote:
zerol86 wrote:
takde la byk pun.. aku rasa kat luar murah kot .. taknak beli pun takpe.. ada otai pernah ckp dia tak pakai pape pun pakai wool dgn japan mat je tapi rajin tukar air. dia ckp seminggu 2-3 kali wc... mcm aku malas nak tukar air memanjang.. seminggu 2 kali kalau rajin..kalau malas satu kali je tapi dlm seminggu mesti tukar la..

aku tgk ada pokok dlm aqua.. erm nak tanya pokok tu ada effect pape ke kat aro.. aku ada plan nak bubuh pokok dlm fgt.. takut powershortage .. pokok leh bagi udara skit tapi kena ada cahaya.. atas top tu dah tutup abis aduih..

pape pun CC jgn main byk sgt bahaya long term tu je.. setakt tuk jadi buffer dah ok.. (aku tau otai gtau and aku pernah kena) letak cc byk sgt ph naik pelahan2.. ikan kiok..tapi untung bukan arowana mastu tu..arowana silver aku pernah kena shock dari hijau muda trus jadi biru tua.(taruk cc berkilo2 lebih rasanyer). gelabah tak tentu pasal.. wc dalam 2-3 kali gak 10-20% setiap wc.. buang cc tinggalkan 2-3 keping alhamdulillah trus ph normal..

hehe aku newbie je.. aku gtau apa yang orang advice kat aku and belajar dari kesilapan.. orang ckp arowana ok je ph memane pun asalkan ph stable..silver aku paling tahan lasak.. ph 4 pernah rasa ph 9 pun pernah rasa..survive smpai skg (tak tau la apa cita dah bagi orang hehe)

Peh bro mamang banyak pengalaman menguruskan aro..bguih2..teruskan eksperimen anda pastu bagi info pada member2 forum untuk pengetahuan tambahan..ilmu bermanfaat yang kita tinggalkan akan membantu kita di akhirat nanti..InsyAllah Laughing


insyallah.. aku pun belajar dari orang and terus belajar.. kekadang orang tanak gtau ambik ikhtiar sendiri aku google huhu.. long the way kenal la orang camnie camtu.. ada yang dengki ajar bukan2.. ada yang ok ajar benda betul.. yang penting kita kena belajar dari kesilapan sendiri dan orang lain..
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Sump filter   Mon Jun 04, 2012 8:43 pm

fazrulnizam82 wrote:
miang wrote:
zerol86 wrote:
bro miang mintak tunjuk ajar skit.. nak letak pokok dlm fgt camne?.. ada kelebihan ke tak?.. aku tau dorang bagi oksigen je..

orang ckp bubuh charcoal tu tuk clearkan ubat je.. tak galakkan buh.. tapi bubuh pun takpe cuma dia akan serap semua benda yang baik atau pun buruk..btul ke bro?.. charcoal nie masih tak leh master lagi nie..

sape pakai power filter try bubuh k1 media hehehe.. ari tu nak try bubuh tapi fgt pakai sumb pump takde flow.. outflow tu pulak nak bubuh camne pun tak tau..


pada aku lah nak oksigen lebih just pasang pump angin ja...tak yah pokok2..leceh... mau jaga ikan lagi mau jaga pokok lagi ha3..
ubat apa ko letak?ikn tak sakit wat pa letak ubat...aku tak letak ikn aku dgn mcm2 ubt..just anti klorin garam setel....filter kalau ikan sekor2 dalam tank aku pakai kapas ja...kalau FGT just bioring...bioball,coral sikit,span halus,span kasar...setel...aku tgk org bela aro com dlm FGT...6x3x3...ikan 20 ekor..umur setahun lebih just guna span ja...cuma kena rajin tukar air lah...
ada duit lebih mau try mcm2 ubt...blh la try...jgn timbul ikan dah le

Aduhai pakai filter murah RM30 air lagi cun dari pakai sump tank..pening2..masalah belum setel scratch

yang nie susah nak cakap ikut kehendak ko bro.. mcm bro miang ckp ada yang pakai cotton je.. tapi semua berbalik kepada benda basic .. WC.. semuanyer bergantung kepada owner.. dia nak camne.. air clear ke atau air keroh.. nak air baik ke air tak baik.. bak kata pepatah air yang jernih jangan di sangka elok.. air yang kotor jgn di sangka tak elok.. (ayat sendiri haha).. yang penting WC.. lagi kerap lagi bagus.. tapi dlm 10-20% .. kalau kotor sgt 30-40%.. yang penting bila buat wc jangan buat ulang kali sampai 100% wc.. cth 1 wc ko tukar 20% esk ko tukar lg 20% dan seterusnyer.. mau stress ikan.. kena da gap.. macam otai ckp 2-3 kali seminggu ckup..
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Sump filter   Mon Jun 04, 2012 8:50 pm

walau ada yang dah tau aku gtau la sesiapa yang tak tau.. =P .. aku tak ada pengalaman aku pun newbie gak bila bab aro.. tapi bab aqua aku dah main sejak aku kecik lagi.. so aku tau la serba skit.. bio filter nie je aku dapat tambahkan ilmu lately.. sebelum nie aku pakai filter je.. buat wc sebulan sekali etc etc... so far semua sihat cuma ada satu kali tahun lepas semua ikan mati.. check punya check ph 4..nagis gak aku.. ikan semua dah besar2..

yanng penting bro dapat master aqua nyer cycle insyallah semua ok.. air jernih ke kotor tak penting sgt .. yang penting aqua cycle dia complete...


lagi satu sebelum aku merapu lagi..yang last penting.. consistency (stable).. make sure Ph / suhu semua consistent .. jgn ada shock.. kalau ada shock cth dari 7 ke 8 atau 7 ke 4 buat wc dgn kadar yang pelahan dan berjam2.. dont rush.. nanti kiok nagis pun tak guna.. biarkan dia turun atau naik secara pelahan2

kalau bab suhu.. mcm dulu aku kena dari 26c trus naik ke 34c tak tau nape.. aku bukak penutup bukak kipas abis and bukak air cond.. dari 34c turun ke 30c ambik masa 5 jam.. paling ekstrem aku buat aku ambik ais aku sapu kat luar aqua tu..jgn masukkan dlm aqua sudah..

hehe nie kepada orang yang tak tau la je.. hehehe
Back to top Go down
View user profile
rimausiam



Posts : 71
Join date : 16/12/2011
Age : 27
Location : gombak

PostSubject: Re: Sump filter   Mon Jun 11, 2012 9:07 am

xpyh pk ssah pe2, slalu WC n garam... setel sgale benda...
Back to top Go down
View user profile
fizaro

avatar

Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: My New Aquarium Set   Sat Jun 16, 2012 2:20 am

1


Last edited by fizaro on Mon Feb 25, 2013 7:47 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
Luncaicailun



Posts : 8
Join date : 03/05/2012

PostSubject: Re: Sump filter   Sat Jun 16, 2012 4:24 am

pergghhh..terbaiklah bro..cun..blh kongsi2 idea
Back to top Go down
View user profile
fizaro

avatar

Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: Sump filter   Sat Jun 16, 2012 5:59 am

1


Last edited by fizaro on Mon Feb 25, 2013 7:47 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
Hazri

avatar

Posts : 195
Join date : 02/04/2012
Age : 32
Location : Pontian Johor

PostSubject: Re: Sump filter   Sat Jun 16, 2012 8:44 am

fazrulnizam82 wrote:
Luncaicailun wrote:
pergghhh..terbaiklah bro..cun..blh kongsi2 idea

InsyAllah boleh sahaja..cuma design kat dalam tempat hitam tu tak nampak..diorang kata kalau elektrik takda air takkan melimpah..hebat sistem dia cuma tak dapat bukak..

Berapa bajet abis ni bro nizam..cam cantik jer.umah pun caNTIK GAK..hehhe Very Happy
Back to top Go down
View user profile
fizaro

avatar

Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: Sump filter   Sat Jun 16, 2012 8:50 am

1


Last edited by fizaro on Mon Feb 25, 2013 7:48 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
wanotz

avatar

Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Sump filter   Sat Jun 16, 2012 11:05 am

wah... bnyk tu brng dpt...
Back to top Go down
View user profile
fizaro

avatar

Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: Sump filter   Sat Jun 16, 2012 11:14 am

1


Last edited by fizaro on Mon Feb 25, 2013 7:48 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
Opmin

avatar

Posts : 182
Join date : 11/06/2012
Age : 33
Location : johor bahru

PostSubject: Re: Sump filter   Sat Jun 16, 2012 7:31 pm

fazrulnizam82 wrote:
Hazri wrote:
fazrulnizam82 wrote:
Luncaicailun wrote:
pergghhh..terbaiklah bro..cun..blh kongsi2 idea

InsyAllah boleh sahaja..cuma design kat dalam tempat hitam tu tak nampak..diorang kata kalau elektrik takda air takkan melimpah..hebat sistem dia cuma tak dapat bukak..

Berapa bajet abis ni bro nizam..cam cantik jer.umah pun caNTIK GAK..hehhe Very Happy

Alhamdulillah rezeki Allah Taala..buat baik InsyAllah dibalas baik dalam pelbagai bentuk..set tu saya habis RM1.92K..akua 4x2x2,sump tank+filter+isinya,motor pump 1 utk sump 1 utk uv light,uv light,lampu,extension wire,pemasangan,test dan akhir sekali delivery dari Kulai ke parit Raja..cubalah saudara kalau ada kesempatan g Nanyang kat Kulai ada banyak juga pelbagai rekabentuk akuarium..harga boleh runding..ikan pun banyak..cuma kalau nak cari aro baik cari dari otai forum ni..lebih dipercayai kualitinya Very Happy

Nanyang Kulai kat belah mana bro? Boleh bg alamat x?. Nak servey gak compare harga.. Sy duk jb (skudai).. Selalu main kedai akua kat tmn tun aminah je..harga boleh tahan .. Akua kabinet pun ada jual.. Byk yg china la..cermin jenis arcylic pye..sump tank pun ada jual kat ctu.. Tye itu ari 2 kaki stgh sump RM43..
Back to top Go down
View user profile
fizaro

avatar

Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: Sump filter   Sat Jun 16, 2012 8:00 pm

1


Last edited by fizaro on Mon Feb 25, 2013 7:48 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
Hazri

avatar

Posts : 195
Join date : 02/04/2012
Age : 32
Location : Pontian Johor

PostSubject: Re: Sump filter   Sun Jun 17, 2012 12:25 am

fazrulnizam82 wrote:
bobmali83 wrote:
fazrulnizam82 wrote:
Hazri wrote:
fazrulnizam82 wrote:
Luncaicailun wrote:
pergghhh..terbaiklah bro..cun..blh kongsi2 idea

InsyAllah boleh sahaja..cuma design kat dalam tempat hitam tu tak nampak..diorang kata kalau elektrik takda air takkan melimpah..hebat sistem dia cuma tak dapat bukak..

Berapa bajet abis ni bro nizam..cam cantik jer.umah pun caNTIK GAK..hehhe Very Happy

Alhamdulillah rezeki Allah Taala..buat baik InsyAllah dibalas baik dalam pelbagai bentuk..set tu saya habis RM1.92K..akua 4x2x2,sump tank+filter+isinya,motor pump 1 utk sump 1 utk uv light,uv light,lampu,extension wire,pemasangan,test dan akhir sekali delivery dari Kulai ke parit Raja..cubalah saudara kalau ada kesempatan g Nanyang kat Kulai ada banyak juga pelbagai rekabentuk akuarium..harga boleh runding..ikan pun banyak..cuma kalau nak cari aro baik cari dari otai forum ni..lebih dipercayai kualitinya Very Happy

Nanyang Kulai kat belah mana bro? Boleh bg alamat x?. Nak servey gak compare harga.. Sy duk jb (skudai).. Selalu main kedai akua kat tmn tun aminah je..harga boleh tahan .. Akua kabinet pun ada jual.. Byk yg china la..cermin jenis arcylic pye..sump tank pun ada jual kat ctu.. Tye itu ari 2 kaki stgh sump RM43..

Wah murah tu bro..saya beli kat Xian Leng Batu Pahat sump tank 2 1/2 kaki RM80 takleh kurang..itu kosong je takda barang dalam..dah lama saya tak ke TUTA..dulu kecik2 dok sana..ni saya bagi map cuba bro try cari..nak kata banyak sangat pilihan akua tu taklah tapi sebab dia hampir gan tempat saya kira situ paling ideal cari akua..kalau nak cari kabinet saya cadangkan jangan nengok design luar je nengok sekali dalam terutama kabinet letak sump tank dinding kayu dia ada lapisan kalis air atau tak..sama juga dengan penutup atas akua ada lapisan kalis air tak belah dalam..ianya untuk ketahanan jangka panjang nak elakkan cepat reput..kemudian rekabentuk kabinet bawah ada lubang udara atau tak..ianya untuk mengelakkan kelembapan berlebihan dalam ruang bawah kabinet..pastu tanya betul2 design paip air keluar dia buat camne..ada paip buang air atau tak,air melimpah atau tak kalau letrik takda..kalau dapat minta sekali uv light..cuba survey total harga berapa..kalau dah dapat kongsi2lah yek Very Happy


KaT Nanyang fish farm tu memang dah selalu pergi..kadang2 tu orang umah beli makanan bagi makan kat ikan2 kat situ..ikan koi dier lak jinak2..tapi kalau pasal akua,rasa cam mahal cikitla..tapi kalau bermodalkan besar tak kisah..demi hobi..saya dulu waktu set up akua cari yg 2nd aje..akua 4 kaki 2 tingkat siap pump kaki orang tu kasi RM180 jer siap anta..kalau akua 4 kaki kosong,die kasi RM40..akua masih tip top..orang tu pencen keje Pejabat Agama Johor..kalau ader rezeki cam bro nizam insYAllah dapatla beli sati..tp pump macam tu rs nya lebih lama takyah tukar air.. bounce
Back to top Go down
View user profile
fizaro

avatar

Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: Sump filter   Sun Jun 17, 2012 1:56 am

1


Last edited by fizaro on Mon Feb 25, 2013 7:48 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
Hazri

avatar

Posts : 195
Join date : 02/04/2012
Age : 32
Location : Pontian Johor

PostSubject: Sump Filter..   Sun Jun 17, 2012 7:47 am

Kalau kat Johohr ni saya tak tahu lah pulak...tapi sebab dah minat,saya sanggup gi jalan jauh semata2 nak tengok ikan and dapat barang2 serta petua baru..memang berhajat nak miliki yg terbaik termasuk ikan terbaik...cuma kemampuan tu belum ade lagi..terliur tu bukan main lagi bila tengok ikan yg cun2 milik otai2 disini..kalau ader masa terluang nak gi jalan2 tengok kedai ikan,bagitau sekali..leh kita gi pusing2 sama..

Kalau kedai biasanya saya gi kat Xian Leng,tak pun kat Nanyang fish farm..kalau kebetulan lalu highway singgah masuk sedenak tu jap gi Nanyang..biasanya beli makanan ikan ngn aksesori ikan jer..kat situ murahlah berbanding kedai akuarium biasa.. Very Happy
Back to top Go down
View user profile
fizaro

avatar

Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 34

PostSubject: Re: Sump filter   Sun Jun 17, 2012 8:44 am

1


Last edited by fizaro on Mon Feb 25, 2013 7:49 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
wanotz

avatar

Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Sump filter   Sun Jun 17, 2012 11:50 am

bila nak upload pic ikan masuk tank lak....
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Sump filter   

Back to top Go down
 
Sump filter
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 12Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10, 11, 12  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: