Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Harga baik

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
AuthorMessage
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Sun May 13, 2012 5:57 pm

kyo82 wrote:
gabanzshah wrote:


uitttt...bestnya korang..ABM tu area belah mana..bleh tunjukkan..cadang nak singgah jugak la..

Bro Gabanzshah...ABM ni sebelah dgn farm hg la...kan Miang cakap hg tokey besar...Dgr info kolam hg semua jenis red je btul ke?

mesti tak mengaku pya....dia jns low profile pya org...
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Sun May 13, 2012 5:59 pm

gabanzshah wrote:
kyo82 wrote:
gabanzshah wrote:


uitttt...bestnya korang..ABM tu area belah mana..bleh tunjukkan..cadang nak singgah jugak la..

Bro Gabanzshah...ABM ni sebelah dgn farm hg la...kan Miang cakap hg tokey besar...Dgr info kolam hg semua jenis red je btul ke?
Gebang je lebih korang ni..realitinye..apa pn tarak.. Very Happy


kan dah ckp...masih low profile punya org.....dengar cita pindah umah baru...pehhh beli umah lagi kaya3...untung bro main red..red harga tarak jatuh..tiap2 taun bole beli umah...banglo yg dulu dah jual ka?keh3
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Sun May 13, 2012 9:31 pm

kyo82 wrote:
Ikan Akeem....apa perasan dapat telan makjun Bukit Merah tu???...hehehehe...

rasa dia ok je..sbb aku telan terus..haha..x berani nak kunyah drunken
lepas makan rasa lain je perut aku.tp x rasa panas pun.kete zerol aircond sejuk sgt..hehe.
kalo hb sekor rm300, aku makan 2 biji mcm mkn makanan harga 600 la.. Razz
Back to top Go down
View user profile
edlim



Posts : 50
Join date : 16/02/2012

PostSubject: Re: Harga baik   Sun May 13, 2012 9:50 pm

punye le mahal nye telur separa masak...
brape ratus telur ayam kpg dah blh standby hahaha...
mungkin klu kunyah lagi power effectnye...
tapi pelik gak, i agak2 mungkin hanyir...
tapi bro akeem kata takde rasa... mungkin nx time ade chance nak try gak hehehe...
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Sun May 13, 2012 10:00 pm

Nak mujarab jangan kunyah la...kompom hanyir...trus telan...tgu jap akan rasa tekak haus je...situasi tu berlaku secara xsengaja...rezeki bro Akeem la tu...last jadi camtu tahun lepas.....
Back to top Go down
View user profile
edlim



Posts : 50
Join date : 16/02/2012

PostSubject: Re: Harga baik   Sun May 13, 2012 10:32 pm

ic ic... nasib betui bro akeem Smile
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Sun May 13, 2012 11:00 pm

syukur rezeki saya.. Smile
Back to top Go down
View user profile
Hazri



Posts : 195
Join date : 02/04/2012
Age : 32
Location : Pontian Johor

PostSubject: Travel to BM...   Mon May 14, 2012 10:30 am

Memang harga terbaik bro kyo82 ni offer sampai tinggal seekor jer bila sy sampai ABM..heheh Shocked yg lain sume dah diborong orang lain..anyway,Time kasih atas kesudian melayan kedatangan sy ke BM..pekerja2 pun sume cool..walau pun travel dari Pontian pastu patah balik lebey kurang 1100km lebey,dapat gakla ilmu gn ikn HB yang di booking..plus tengok orang harvest..cuma takder peluang tengok anak ikan kuar dari mulut jer..dapat jumpa bro bob sekali kat MAU..nasibla modal tak cukup bajet RM400 jer tuk ikan.kalau x,dah sambar MG sekor.. Very Happy tapi dh dapat 2 ekor HB ckupla buat2 blajar..
P/s bro Kyo82,nape ikan yg besar cikit tu tak mau makan?ikan kecik tu ok lak makan..padahal dah split..takkan die merajuk pindah tempat kot..hahah.. Very Happy
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Mon May 14, 2012 10:51 am

Bab nk pujuk ikan mkn tu adalah skill individu...ikan baru sampai then dapat tempat baru mmg ada simptom2 camtu...try dlu 2,3 hari ni...xmau jugak cuba tukar air dia...dalam masa yg sama jgn lupa letak anak udang skit dalam akuarium tu...jgn byk sgt...dalam 10-15 ekor je then pantau jugak...
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Harga baik   Mon May 14, 2012 7:28 pm

perh member pun terlajak ambik lagi sekor.. ikan aku so far satu hari tanak makan.. aku beli rm5 anak udang.. biar satu hari mmg tak makan .. bagi ulat ikan hb lama aku je makan.. ptg semalam aku tgk licin anak udang..so far hb new batch tak berapa makan ulat.. kena train terima ulat nie.. weekend je bagi makan udang..isnin - jumaat makan ulat.. biasa la ikan new environment merajuk kuat.. slowly dia lapar dia makan la.. aku punya ikan pun bukan semua makan.. half je yang makan half lagi yang kecik2 semua malu2 lagi..takde ke orang nak jual mg murah2 mcm harga rm500 lebih.. hehe kalau ada pm la aku or sms.. aku leh gegar lagi bukit merah nanti..
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Mon May 14, 2012 7:36 pm

hahaha...zerol..dah syok nak pi bukit merah lagik.. Laughing
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Mon May 14, 2012 7:42 pm

zerol86 wrote:
perh member pun terlajak ambik lagi sekor.. ikan aku so far satu hari tanak makan.. aku beli rm5 anak udang.. biar satu hari mmg tak makan .. bagi ulat ikan hb lama aku je makan.. ptg semalam aku tgk licin anak udang..so far hb new batch tak berapa makan ulat.. kena train terima ulat nie.. weekend je bagi makan udang..isnin - jumaat makan ulat.. biasa la ikan new environment merajuk kuat.. slowly dia lapar dia makan la.. aku punya ikan pun bukan semua makan.. half je yang makan half lagi yang kecik2 semua malu2 lagi..takde ke orang nak jual mg murah2 mcm harga rm500 lebih.. hehe kalau ada pm la aku or sms.. aku leh gegar lagi bukit merah nanti..

Bro kalo nk harap MG yg murah2 tu yg takut...berani ka si penjual jamin ikan tu akan jadi MG...atau spec MG dia amat rendah kualiti...cth ikan akan naik chu kasar lompang2 dgn shinning serupa HB saja...mmg ada org jual jenis tu as MG tapi ada jugak yg jual jenis tu just HB je...cuba tgk gambar ni...

[img][/img]

[img][/img]

[img][/img]

[img][/img]

[img][/img]

[img][/img]

So jgn terkejut masih ada farm yg jual jenis ni as MG...mmg spec ni kalo 10-20 tahun lepas masih dianggap MG sebelum wujudnya selective breeding...org mula kelas semula kualiti MG supaya sesuai dgn nilai harga dia yg jauh lebih tgi compare HB....
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Harga baik   Mon May 14, 2012 8:00 pm

cantik gak aro tu.. owhh.. cam tu lebih baik beli HB murah2 arap2 jg mg low grade =P.. hurmm kalau nak beli hang punya MG kena la let go few HB.. hekhek.. gian tgk bukit merah byk sgt aros cantik2.. =P.. insyallah ada masa dan duit lebih leh kita g abm dgn admin nyer farm..
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Harga baik   Mon May 14, 2012 8:19 pm

soalan newbie.. ikan koi leh campur tak dgn 14 ekor aros HB + 4 ekor lampam... tgk newspaper bharian dulu2.. ikan koi nie makan algae..
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Mon May 14, 2012 8:27 pm

suka aku tgk forum shopzone ni meriah sket kebelakangan ni..ni baru best. cheers
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Mon May 14, 2012 8:29 pm

zerol86 wrote:
soalan newbie.. ikan koi leh campur tak dgn 14 ekor aros HB + 4 ekor lampam... tgk newspaper bharian dulu2.. ikan koi nie makan algae..

Ikan koi bukan ka slow?kalo lampam xpala laju je...sebab HB lama2 nt mesti kacau drg...lagi 1 tgk berapa luas comm...berapa ekor ikan ada...berapa byk sumber oksigen...kalo algae hijau tu just guna UV filter je setel keje....
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Harga baik   Mon May 14, 2012 8:32 pm

UV filter bukan ke leh menjerumus ke hole in the head.. byk kes orang pakai uv .. ikan kepala berlubang..
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Mon May 14, 2012 10:14 pm

zerol86 wrote:
UV filter bukan ke leh menjerumus ke hole in the head.. byk kes orang pakai uv .. ikan kepala berlubang..

Camne kepala blh berlubang?hehehe...xda mslh nak guna...jgn letak dalam akuarium...letak dalam filter je...org tanning ikan semua guna benda tu...
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Harga baik   Tue May 15, 2012 12:01 am

hurmm stil ragu2 takut main benda benda yang merosakkan manusia dan haiwan.. hehe pakai natural way la.. 4 lampam..3 bandaraya.. ckup la kot tuk lawan alga.. tak ckup masukkan kelah bila dah besar nanti.. aro2 ku tak nampak gado semua tgh duk senang lenang.. maybe dorang hentam ikan lain dulu kot..so far ada 4 bijik bio ball di lepaskan.. kalau gado kuat sgt aku buh bio ball dgn lower air lagi.. alhamdulillah ikan semua sihat2 dan baik2 belaka.. bro kyo nanti ada lagi batch gtau eh.. leh aku jadi runner tuk orang kl.. hehehe (ckup 20 ekor mcm menarik je)
Back to top Go down
View user profile
fizaro



Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 33

PostSubject: Re: Harga baik   Tue May 15, 2012 2:49 am

Ikan koi bukan ka slow?kalo lampam xpala laju je...sebab HB lama2 nt mesti kacau drg...lagi 1 tgk berapa luas comm...berapa ekor ikan ada...berapa byk sumber oksigen...kalo algae hijau tu just guna UV filter je setel keje....[/quote]

UV Filter tu macam mana ye kyo82?
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Tue May 15, 2012 5:36 am

Silap taip...bukan UV filter tapi guna UV light...pegi kedai ikan mesti ada benda tu...cahaya dia mmg bahaya tapi kalo letak kt top filter xda sapa tgk...Kt Bukit Merah group2 yg dok tanning ikan utk hantar eksport semua guna UV light ni...termasukla admin kita Bob tu....setakat ni xda mslh...
Back to top Go down
View user profile
fizaro



Posts : 407
Join date : 11/04/2012
Age : 33

PostSubject: Re: Harga baik   Tue May 15, 2012 6:20 am

kyo82 wrote:
Silap taip...bukan UV filter tapi guna UV light...pegi kedai ikan mesti ada benda tu...cahaya dia mmg bahaya tapi kalo letak kt top filter xda sapa tgk...Kt Bukit Merah group2 yg dok tanning ikan utk hantar eksport semua guna UV light ni...termasukla admin kita Bob tu....setakat ni xda mslh...

Oh patut tak jumpa Laughing tq kyo82 jasamu dikenang..
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: Harga baik   Wed May 16, 2012 6:59 am

kyo82 wrote:

[img][/img]

[img][/img]

[img][/img]

[img][/img]

[img][/img]

[img][/img]





Bro Kyo...A14??
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Wed May 16, 2012 8:31 am

gabanzshah wrote:


Bro Kyo...A14??

Nop...A18...tapi itu budak Miang sudah booking habis anak dia...byk duit itu orang...
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: Harga baik   Wed May 16, 2012 8:53 am

kyo82 wrote:
Nop...A18...tapi itu budak Miang sudah booking habis anak dia...byk duit itu orang...

owh..HB...itu bro mmg byk duit.buat bantal n tilam je..ikan kualiti abis dia sapu..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Harga baik   Today at 5:27 am

Back to top Go down
 
Harga baik
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 6Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Jual Beli ikan arowana-
Jump to: