Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Harga baik

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
AuthorMessage
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Harga baik   Mon May 07, 2012 7:30 am

aku insyallah turun sabtu nie.. bro pape nanti aku calling ko..
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Mon May 07, 2012 8:29 am

zerol86 wrote:
aku insyallah turun sabtu nie.. bro pape nanti aku calling ko..

Ok xda hal punya...tadi pun sorang kwn kita dalam group ni mai amik sekor...aku nak jawab soalan kwn kita sorang tanya kenapa ekor HB ni nampak sedikit merah...nak tau rahsianya....try beli HB mana2 tempat letak dalam tempat keliling putih then hanya bagi mkn anak udang...Insya Allah ekor akan naik merah then sampai umur akan timbul biru kehitaman kt bahagian fin atas dan bahagian ekor atas...kalo nak dapat ekor kuning pulak blh try letak tempat putih jugak tapi bagi mkn mealworm @ anak ikan...
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Harga baik   Mon May 07, 2012 8:33 am

huhu aku duk bagi mealworm je nampak kuning.. merah kurang skit.. buh dlm aquarium.. fgt aku 5 ft dah ada kat rumah tapi tak jalan lagi pvc takde .... aduh..
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Mon May 07, 2012 8:46 am

zerol86 wrote:
huhu aku duk bagi mealworm je nampak kuning.. merah kurang skit.. buh dlm aquarium.. fgt aku 5 ft dah ada kat rumah tapi tak jalan lagi pvc takde .... aduh..

FGT kalo nak bela HB better utk buat comm...kalo comm MG risiko nt habis chu bersepai....utk naikkan kilat n shinning ikan better guna anak udang je masa kecik...then dah besar skit bagi mkn market prawn...murah dan jimat...tapi mealworm n superworm tetap kena spare kt rumah...nak rawat MW n SW ni blh guna tebu...nt SW akan jadi berkilat je....
Back to top Go down
View user profile
hu2aimie



Posts : 247
Join date : 18/04/2012
Location : Putrajaya Sungai buloh

PostSubject: Re: Harga baik   Mon May 07, 2012 8:59 am

tapi nape dorang tanak market prawn tu.. peliklah.. dah masuk dalam mulut tp dia luah balik
Back to top Go down
View user profile
apayelos



Posts : 33
Join date : 09/03/2012

PostSubject: Re: Harga baik   Mon May 07, 2012 9:38 am

kyo82 wrote:
zerol86 wrote:
aku insyallah turun sabtu nie.. bro pape nanti aku calling ko..

Ok xda hal punya...tadi pun sorang kwn kita dalam group ni mai amik sekor...aku nak jawab soalan kwn kita sorang tanya kenapa ekor HB ni nampak sedikit merah...nak tau rahsianya....try beli HB mana2 tempat letak dalam tempat keliling putih then hanya bagi mkn anak udang...Insya Allah ekor akan naik merah then sampai umur akan timbul biru kehitaman kt bahagian fin atas dan bahagian ekor atas...kalo nak dapat ekor kuning pulak blh try letak tempat putih jugak tapi bagi mkn mealworm @ anak ikan...
tq bro...nk dok sembang lama2 pon x boleh td..tdk ley arr bt trun ilmu kan..haha..
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Mon May 07, 2012 9:42 am

apayelos wrote:
tq bro...nk dok sembang lama2 pon x boleh td..tdk ley arr bt trun ilmu kan..haha..

Xpa lain kali mai lepak lagi...bukan jauh pun...
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Mon May 07, 2012 9:44 am

hu2aimie wrote:
tapi nape dorang tanak market prawn tu.. peliklah.. dah masuk dalam mulut tp dia luah balik

Bab mkn luah tu lumrah la...selalu dok mkn favourite tiba2 menu kurang sedap...so puasakan dia dlu...sebab tu kena stat dgn anak udang...lama2 dia biasa dgn rasa udang okla...
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Harga baik   Mon May 07, 2012 7:36 pm

Bro izinkan aku pinjam gambar aro ko.. ada budak2 nak tgk aro ko tu.. btw jgn la bagi trader tu sape semua.. kesian kat aku.. aku nak angkut 10 ekor jee bang...
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Mon May 07, 2012 7:43 pm

zerol86 wrote:
Bro izinkan aku pinjam gambar aro ko.. ada budak2 nak tgk aro ko tu.. btw jgn la bagi trader tu sape semua.. kesian kat aku.. aku nak angkut 10 ekor jee bang...

Guna la gambar tu...xda mslh...Insya Allah ada bahagian utk org lain jugak...aku try la dlu...kena asing jugak kot ada yg ekor patah ka @ ada yg cacat...jual yg perfect condition ja...
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Mon May 07, 2012 10:48 pm

kyo82 wrote:
zerol86 wrote:
Bro izinkan aku pinjam gambar aro ko.. ada budak2 nak tgk aro ko tu.. btw jgn la bagi trader tu sape semua.. kesian kat aku.. aku nak angkut 10 ekor jee bang...

Guna la gambar tu...xda mslh...Insya Allah ada bahagian utk org lain jugak...aku try la dlu...kena asing jugak kot ada yg ekor patah ka @ ada yg cacat...jual yg perfect condition ja...


asingkan aku sekor blh?tu ja yg mampu
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Harga baik   Tue May 08, 2012 2:05 am

miang wrote:
kyo82 wrote:
zerol86 wrote:
Bro izinkan aku pinjam gambar aro ko.. ada budak2 nak tgk aro ko tu.. btw jgn la bagi trader tu sape semua.. kesian kat aku.. aku nak angkut 10 ekor jee bang...

Guna la gambar tu...xda mslh...Insya Allah ada bahagian utk org lain jugak...aku try la dlu...kena asing jugak kot ada yg ekor patah ka @ ada yg cacat...jual yg perfect condition ja...


asingkan aku sekor blh?tu ja yg mampu

1*16=? =P
Back to top Go down
View user profile
Hazri



Posts : 195
Join date : 02/04/2012
Age : 32
Location : Pontian Johor

PostSubject: Sape Nak tapau??   Tue May 08, 2012 7:14 pm

Saper Nak tapau HB offer ni...kat saya..Saya nak gi BM merah Ahad ni..Saya duk Johor..
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Tue May 08, 2012 11:29 pm

hehe..ramai dah pakat nak serbu bukit merah weekend ni..mau abis jugak ikan kat bukit merah ni..semua yg turun dgn poket tebal2.. farao

ntah apa je yg tinggal time aku dtg 16hb nnt..haha.. Razz
Back to top Go down
View user profile
Nutkz



Posts : 263
Join date : 30/01/2012
Location : ampunk

PostSubject: Re: Harga baik   Tue May 08, 2012 11:41 pm

hehe..aku nasib akurium x mngizinkn..klu x, mau beli gak...
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Wed May 09, 2012 1:58 am

Yg xdapat nak collect kali xpa nt ada lagi batch yg xlepas eksport aku bagitau lagi....xpayah risau mesti akan ada punya cuma lambat cepat je...
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Wed May 09, 2012 2:26 am

bro leh bgtau ikan2 ni nak dieksport ke mana?
apa syarat2 utk ikan tu lepas di eskport?
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Wed May 09, 2012 5:06 am

ikan_akeem wrote:
bro leh bgtau ikan2 ni nak dieksport ke mana?
apa syarat2 utk ikan tu lepas di eskport?

Geng2 yg buat eksport ada ramai kt BM ni...setakat ni Melayu yg dok buat owner MU si Padil,Baim dari BMA then beberapa org lagi yg guna Cities company lain..Yg bukan di kalangan bumiputera pun byk jugak termasuklah dari Singapore yg datang cari ikan sampai ke BM..Negara yg drg bwk selalunya Vietnam n China la...
Nak lepas spec eksport body ikan mesti bersih ( kalo ada bluebase kira reject )...pectoral fin sempurna...ekor,kepala,janggut semua amik kira...Org perseorangan yg berminat nk tau lebih blh pi kursus dari perikanan la...byk sgt benda nk kena lepas.....
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Wed May 09, 2012 6:01 am

yang menariknya..nape kalo ader bluebase kene reject..?
adakah ia menunjukkan low quality..?
sedangkan di mesia ni ramai yg mencari mg blue base?
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Wed May 09, 2012 6:31 am

ikan_akeem wrote:
yang menariknya..nape kalo ader bluebase kene reject..?
adakah ia menunjukkan low quality..?
sedangkan di mesia ni ramai yg mencari mg blue base?

Itu soalan yg aku sendiri xleh nak jawab...kalo nak tau lebih jom kita pi tanya drg yg dok kelas ikan tu sendiri...tapi setakat ni pihak farm yg dah tau caranya ialah HB tu pun harus tanning dlu dalam FGT putih then baru kelas semula utk eksport...itu mgkin salah 1 cara nk atasi benda tu...
Back to top Go down
View user profile
ally9970



Posts : 92
Join date : 03/08/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Wed May 09, 2012 12:27 pm

kyo82 wrote:
ikan_akeem wrote:
yang menariknya..nape kalo ader bluebase kene reject..?
adakah ia menunjukkan low quality..?
sedangkan di mesia ni ramai yg mencari mg blue base?

Itu soalan yg aku sendiri xleh nak jawab...kalo nak tau lebih jom kita pi tanya drg yg dok kelas ikan tu sendiri...tapi setakat ni pihak farm yg dah tau caranya ialah HB tu pun harus tanning dlu dalam FGT putih then baru kelas semula utk eksport...itu mgkin salah 1 cara nk atasi benda tu...

lain tempat lain citarasa kot...kita suka bluebase...depa suka goldbase
Back to top Go down
View user profile
idzwan



Posts : 27
Join date : 19/07/2011

PostSubject: Re: Harga baik   Wed May 09, 2012 7:14 pm

saja nak share..penah tgk kat china LFS dia jual MG dalam 9-10' dengan harga rmb18000..kira kira RM9k tuu..ikan xde le lawa pun Laughing
Back to top Go down
View user profile
Nutkz



Posts : 263
Join date : 30/01/2012
Location : ampunk

PostSubject: Re: Harga baik   Wed May 09, 2012 9:04 pm

idzwan wrote:
saja nak share..penah tgk kat china LFS dia jual MG dalam 9-10' dengan harga rmb18000..kira kira RM9k tuu..ikan xde le lawa pun Laughing

9k utk 9".....perhhh masyuk2...
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Wed May 09, 2012 9:27 pm

Nutkz wrote:
idzwan wrote:
saja nak share..penah tgk kat china LFS dia jual MG dalam 9-10' dengan harga rmb18000..kira kira RM9k tuu..ikan xde le lawa pun Laughing

9k utk 9".....perhhh masyuk2...

faktor cuaca dgn tempat mempengaruhi ikan.....
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Wed May 09, 2012 9:32 pm

Market ni ciptaan manusia...so mcm2 drg buat...ada market GH,ada market crossback,ada market purebreed,ada market wild,ada market bluebase n goldbase...dlu ada jugak market layan ikan spoonhead(kt Singapore),market bullet head,market Tongyan mcm2 lagila byk sgt yg drg cipta....cth terbaik kita amik Tongyan la...dalam 5 tahun lepas harga dia kaw2 punya...skrg apa pun xda...sebab tu layan MG ni renyah...aku penah sembang dgn org lama dalam bidang ni bro Kamisan...tanya kenapa dia layan jenis Red saja...then dia kata MG cukup byk karenah...btul jugak pendapat dia...cuba kita tgk la ada org jual MG rm700,rm1000,rm1500,rm1800 n ada yg tgi lagi...setiap tanggapan individu utk spec MG ni berbeza2...ada yg cakap kalo ikan wild je(purebreed) kompom MG...ada yg kata ada chu at least 30% dah MG...ada yg kata ikan cross belakang je MG then ada yg aku dgr ada yg kata level 5 penuh je dah MG....so susah nak penuhi semua pendapat ni...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Harga baik   Today at 5:19 pm

Back to top Go down
 
Harga baik
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 6Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Jual Beli ikan arowana-
Jump to: