Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Harga baik

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6
AuthorMessage
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Harga baik   Mon May 21, 2012 4:56 am

Lembaga hitam kot.. keh2x...
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Harga baik   Mon May 21, 2012 5:58 am

antu air tu hehehe.. tadi aku ada tampal pakai kotak putih menalah tu nak tutup paku terjatuh dlm air.. boleh pulak ikan tu g makan.. untung di ludah balik dlm 5 minit camtu cuak aku.. motor aku dah upgrade dari 1.5k to 3k.. huhuhu menanti MG akan datang rabu nie tak sabar den..
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Harga baik   Mon May 21, 2012 6:29 am

mintak tolong.. asal la dari dulu smpai sekarang asyik2 ikan aku berenang senget sebelah.. lightning tak betul ke
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Harga baik   Mon May 21, 2012 7:23 am

comment skit










Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Harga baik   Mon May 21, 2012 7:27 am




Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Harga baik   Mon May 21, 2012 7:31 am

all comment positive and negative are welcome.
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Harga baik   Mon May 21, 2012 9:47 am

berapa ekor arowana? ikan tu cam tkot dgn ikan yg lain jer..
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Mon May 21, 2012 10:26 am

Xde ape yg nak dipelikan la bro pasal ikan tu dok senget je...Dalam FGT air pulak cetek biasala...kita pandang dari atas kompom la dia senget je....try aku letak ko dalam tu then aku pandang dari atas kompom ko pun senget camtu jugak nak pandang kot atas...hehehe
Back to top Go down
View user profile
rosazuan



Posts : 1
Join date : 21/05/2012

PostSubject: Re: Harga baik   Mon May 21, 2012 6:28 pm

tolong send no contact...hujung mgg ni mgkn trn bkt merah
Back to top Go down
View user profile
Hazri



Posts : 195
Join date : 02/04/2012
Age : 32
Location : Pontian Johor

PostSubject: Cengkerik   Mon May 21, 2012 6:38 pm

Salam semua..sori mencelah...saya ader pergi kat kedai akua dekat2 gn umah..kedai leh tahan besar jugakla..ingat nak beli pH tester..leh tahan jugak hargnya.RM18 lebih..baru sebesar botol eyemore tu.. Very Happy sambil2 borak,die ader cakap kalau kita dah start bagi makan cengkerik,kompem aro kita taknak makan makanan lain lagi..betul ker?confius dengan kenyataan ni..mesti otai2 ader jawapan yang lebih releven..
My aro dah taknak makan balikla..baru jer 3 ari tukar air..

Lagi 1,dengar kata kalau kita tukar air or set up akuarium guna air bio aura,die leh tahan tak pakai oksigen 1 ari..betul ker..? Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
Hazri



Posts : 195
Join date : 02/04/2012
Age : 32
Location : Pontian Johor

PostSubject: Re: Harga baik   Mon May 21, 2012 6:40 pm

wanotz wrote:
klo nak air jernih guna lah canister filter. insyallah jernih Smile

Canister filter tu jual kat mane yer??berapa anggaran kos?
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Harga baik   Mon May 21, 2012 6:56 pm

bro tak yah pening2 pale . ph tester memane pun leh pakai make sure ada benda menalah benchmark tu.. ala apa susah.. ko puasakan dia 2 hari ko bubuh ulat gerenti makan hehe.. aro ko manja tu.. dia tanak makan biar kan dia.. check air dulu kekadang dia merajuk air tak ngam ke apa.. mcm baby gak.. tgk menagis memanjang so ko kena siasat bg minum susu la check lampim la etc etc..

huhu dh byk kali kena..berenang senget.. aduh dosanyer aku dulu aku ingt aro pearl aku sakit buh la mcm2 ubat kiok trus huhu dgr ckp orang punya pasal..

ko leh bezakan mana abm dgn sg siput nyer??.. ikan HB apa tu? hehe.. comment jgn tak comment..

ikan dlm 11 ekor.. awalnyer ada 13 ekor tp 2 ekor orang dh ambik.. plan nak kurang kan skit HB nie sebab nk ambik 2 MG..1 mg otw rabu nie.. lagi sekor mgbb tunggu budget.. syukur sabtu nie ada orang nk tgk ikan..
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Mon May 21, 2012 7:29 pm

Hazri wrote:
Salam semua..sori mencelah...saya ader pergi kat kedai akua dekat2 gn umah..kedai leh tahan besar jugakla..ingat nak beli pH tester..leh tahan jugak hargnya.RM18 lebih..baru sebesar botol eyemore tu.. Very Happy sambil2 borak,die ader cakap kalau kita dah start bagi makan cengkerik,kompem aro kita taknak makan makanan lain lagi..betul ker?confius dengan kenyataan ni..mesti otai2 ader jawapan yang lebih releven..
My aro dah taknak makan balikla..baru jer 3 ari tukar air..

Lagi 1,dengar kata kalau kita tukar air or set up akuarium guna air bio aura,die leh tahan tak pakai oksigen 1 ari..betul ker..? Rolling Eyes


he3...kesian layan ikan mengalahkan layan diri sendiri....kita tuan ikan..bukan ikan tuan kita...pasal cengkrik mmg kompom kalau dah bg cgkerik mknanan lain tak mau dah,bio aura?pehh..aku guna air paip ja...hang dah ada pump wat apa kn pk psl oksigen...aku pya ikn msk tank sekor2..guna pump biasa ja,top filter..just span..no coral,no bioring,no bioboll,no aro vital,no bio earth smggu sekali tukar air 30 persen plus garam ha3...makan market prawn sekali sehari,wktu petang lepas balik keje 3 ekor setel,seminggu sekali aku bg la dia mkn seluang ka,kap ka,s.worm ka,dua/tiga minggu aku kasi la cengkerik buat dia punya 'jajan' ha3...
..tak yah pakai canister..buang duit...
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Mon May 21, 2012 11:41 pm


he3...kesian layan ikan mengalahkan layan diri sendiri....kita tuan ikan..bukan ikan tuan kita...pasal cengkrik mmg kompom kalau dah bg cgkerik mknanan lain tak mau dah,bio aura?pehh..aku guna air paip ja...hang dah ada pump wat apa kn pk psl oksigen...aku pya ikn msk tank sekor2..guna pump biasa ja,top filter..just span..no coral,no bioring,no bioboll,no aro vital,no bio earth smggu sekali tukar air 30 persen plus garam ha3...makan market prawn sekali sehari,wktu petang lepas balik keje 3 ekor setel,seminggu sekali aku bg la dia mkn seluang ka,kap ka,s.worm ka,dua/tiga minggu aku kasi la cengkerik buat dia punya 'jajan' ha3...
..tak yah pakai canister..buang duit...[/quote]

bro, share sket bro market prawn yg mcm mana eh bro bg aro makan..

Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Tue May 22, 2012 4:59 am

aku punya rutin...time cuti...pagi2 subuh g pasar borong,cari udang yang segar2 gred C.....beli 2/3 kilo.....jangan beli udang yg kulit merah yg keras tu....beli yg saiz kecik2 ja...yg nk makan pun ikan...kalau aku nak makan aku cari gred a ha3.....bwk balik umah....sbb ikan aku dah besor2...aku just potong yg tajam kat muncung dia ja....pastu pack dalam plastik...satu pek untuk sehari....nak pakai..aku ambik dalam peti ais...kasi cair...bg la dia makan...setel...buat pack lg senang...mudah...dan tak byk buang masa he3...
ada gak org bg mkn udg pasar yg putih tu..pd aku kulit dia ni pn keras jgk..kulit ja lebih dr isi...apa2 hal terpulang..nak siang buang semua kulit pun boleh..nak buang kepala pun boleh....tapi yg aku tau..kat alam liar tak ada sapa pun nak buat menda2 tu tuk dia ha3...ni cara aku la sbb aku tak banyak masa kat umah...so masa kat ikn pun agk terhad gak..apa2 hal terpulang dgn cara masing2...aku tuan ikan ha3....
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Tue May 22, 2012 5:23 am

bro udang gred c tu yg udang kertas kecik2 tu eh..?baper ringgit udang tu sekilo?at least leh bt anggaran..hehe
aku dulu bagi makan udang gred a kot kat ikan aku rm 16/kilo..huhu..tp aku beli 5 inggit je..bagi mkn seminggu.
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Tue May 22, 2012 5:47 am

ikan_akeem wrote:
bro udang gred c tu yg udang kertas kecik2 tu eh..?baper ringgit udang tu sekilo?at least leh bt anggaran..hehe
aku dulu bagi makan udang gred a kot kat ikan aku rm 16/kilo..huhu..tp aku beli 5 inggit je..bagi mkn seminggu.


peh 16 ringgit sekilo?kalau gred a buat sambal petai la sodap.....hrga tgk lokasi la bro....biasa aku beli tak tentu kengkadang sekilo 8ringgit,hbs mahal pun sekilo 11 ringgit...udang kertas yg wrna putih tu la yg aku ckp banyak kulit dari isi...cari udang laut...kulit wrna hitam2 putih....jgn yg wrna merah terang...tu kulit keras...buat pack2 senang...kalau msk dalam bekas besar susah...sekali guna rendam..pastu ambik 3/4 ekor..belen simpan balik...4-5 ari ko buat mcm tu kuar msk peti ais,udang dah tak bagus kulit tukar wrna merah...apa2 hal terpulang la...ni cara aku ja...cuma kalau bg udang nie..belen tak hbs iknmkn/belen kulit udang kena keluarkan..kalau tak air cepat busuk
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: Harga baik   Tue May 22, 2012 10:13 am

sotong x nak try ka???
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Harga baik   Tue May 22, 2012 10:23 am

dulu aku beli kat jalan pasar k.l anggaran hrga dia dlm 150 - 200 ni yg cikai nye ar. Alhamdulilah ar aku guna air clear dalam 1 - 2 bln tengok berapa ekor ikan dlm aquarium gak ar. Aku guna pon sbb kurang rajin nak tukar air aquarium so tmbh air je klo kurng.

Hazri wrote:
wanotz wrote:
klo nak air jernih guna lah canister filter. insyallah jernih Smile

Canister filter tu jual kat mane yer??berapa anggaran kos?
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: Harga baik   Tue May 22, 2012 10:26 am

ikan_akeem wrote:

he3...kesian layan ikan mengalahkan layan diri sendiri....kita tuan ikan..bukan ikan tuan kita...pasal cengkrik mmg kompom kalau dah bg cgkerik mknanan lain tak mau dah,bio aura?pehh..aku guna air paip ja...hang dah ada pump wat apa kn pk psl oksigen...aku pya ikn msk tank sekor2..guna pump biasa ja,top filter..just span..no coral,no bioring,no bioboll,no aro vital,no bio earth smggu sekali tukar air 30 persen plus garam ha3...makan market prawn sekali sehari,wktu petang lepas balik keje 3 ekor setel,seminggu sekali aku bg la dia mkn seluang ka,kap ka,s.worm ka,dua/tiga minggu aku kasi la cengkerik buat dia punya 'jajan' ha3...
..tak yah pakai canister..buang duit...

bro, share sket bro market prawn yg mcm mana eh bro bg aro makan..

[/quote]
setuju full %...satu lg kene tau jugak..apa fungsi pump tu..mcmana dia supply O2..klu tau mekanismenya,sure pump O2/air bubble, x guna dah pastu..
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Harga baik   Tue May 22, 2012 10:33 am

aku dgr cita kalau air dari top tak payah pakai air bubble sebab bubble dari air jatuh tu dah cukup unless ko ada comm tu lain cita.. kalau takat sekor tak payah.. haha tapi aku noob biar otai bercerita..jgn buat nanti ikan mati salahkan aku lak =P
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Harga baik   Tue May 22, 2012 10:41 am

sebelum tido aku cerita.. ada ke patut bandaraya aku g sedut2 anak ikan hb aku kesian dia geram punya pasal aku buh dlm tank ikan puyu yang hanyir lagi berbau.. padan muka.. ish ish dosa aku takpe la ikan puyu nak teman.. kesian sorang2..
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Tue May 22, 2012 5:40 pm

gabanzshah wrote:
sotong x nak try ka???


mmg mau try next com ha3...sotong katak murah2 ja sekilo 4/5 ringgit...jimat kos..cuma kena buat kerja lebih sikit la mau buang isi perut dgn dkwat hitam tu....s.worm dah pupus la nie payah nak carik...kalauada pun terlalu mahal...harga mengalahkan beras 10 kilo ha3..
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: Harga baik   Thu May 24, 2012 8:46 am

miang wrote:
gabanzshah wrote:
sotong x nak try ka???


mmg mau try next com ha3...sotong katak murah2 ja sekilo 4/5 ringgit...jimat kos..cuma kena buat kerja lebih sikit la mau buang isi perut dgn dkwat hitam tu....s.worm dah pupus la nie payah nak carik...kalauada pun terlalu mahal...harga mengalahkan beras 10 kilo ha3..

ni bandingkn harga beras nasional ka?
SW kt sini sekilo RM26..bleh lg..tp tu la..nk maintain sumer hidup yg payahnye..kcuali buat frozen je..
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Thu May 24, 2012 10:12 am

gabanzshah wrote:
miang wrote:
gabanzshah wrote:
sotong x nak try ka???


mmg mau try next com ha3...sotong katak murah2 ja sekilo 4/5 ringgit...jimat kos..cuma kena buat kerja lebih sikit la mau buang isi perut dgn dkwat hitam tu....s.worm dah pupus la nie payah nak carik...kalauada pun terlalu mahal...harga mengalahkan beras 10 kilo ha3..

ni bandingkn harga beras nasional ka?
SW kt sini sekilo RM26..bleh lg..tp tu la..nk maintain sumer hidup yg payahnye..kcuali buat frozen je..



sini sudah 30/kilo....mmg pyh maintain la nie...dah kureng org buat ulat kot...bro kama pun tak muncul2...tak tau projek ulat dia apa cita...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Harga baik   Today at 5:47 pm

Back to top Go down
 
Harga baik
View previous topic View next topic Back to top 
Page 6 of 6Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Jual Beli ikan arowana-
Jump to: