Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Harga baik

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
AuthorMessage
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Harga baik   Wed May 16, 2012 8:23 pm

masyuk2... ikut kan hati aku pun nk ambik.. ikut kan kocek.. tgk jela.. hehehe..
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Harga baik   Thu May 17, 2012 5:21 am

nak tanya contoh la kalau aku ada dlm 10 ekor hb.. tetiba aku campur satu mg.. size lebih kurang.. ok ke atau mg aku kena gengbeng.. tapi aku buh tension gan..20 ml plus dgn garam satu gengam kasi dadah sikit kat dorang.. bagi idea skit..
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Thu May 17, 2012 5:26 am

zerol86 wrote:
nak tanya contoh la kalau aku ada dlm 10 ekor hb.. tetiba aku campur satu mg.. size lebih kurang.. ok ke atau mg aku kena gengbeng.. tapi aku buh tension gan..20 ml plus dgn garam satu gengam kasi dadah sikit kat dorang.. bagi idea skit..

Blh je...tapi stay kena pantau...terbaik buat sekatan dlu...lebih kurang nampak xda yg nak tunjuk gangster baru buang sekatan tu...
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Harga baik   Thu May 17, 2012 5:45 am

aku buat sekatan hari tu tuk new batch dgn old batch.. last last ada la 5,6 ekor g lompat belah sana.. aku malas nak layan aku trus angkat je so far alhamdullilah..ikan gado mlm pertama je biasa la sedang kan suami isteri di malam pertama hahaha.. anyway risau aku gak nie..
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Thu May 17, 2012 8:51 am

kyo82 wrote:
gabanzshah wrote:


Bro Kyo...A14??

Nop...A18...tapi itu budak Miang sudah booking habis anak dia...byk duit itu orang...


puiiiiiiiiiiiiihhhhh.......
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Thu May 17, 2012 8:51 am

gabanzshah wrote:
kyo82 wrote:
Nop...A18...tapi itu budak Miang sudah booking habis anak dia...byk duit itu orang...

owh..HB...itu bro mmg byk duit.buat bantal n tilam je..ikan kualiti abis dia sapu..


puiiiihhhhh....jgkkkkkk....ha3
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Thu May 17, 2012 9:00 am

zerol86 wrote:
nak tanya contoh la kalau aku ada dlm 10 ekor hb.. tetiba aku campur satu mg.. size lebih kurang.. ok ke atau mg aku kena gengbeng.. tapi aku buh tension gan..20 ml plus dgn garam satu gengam kasi dadah sikit kat dorang.. bagi idea skit..


pgalaman aku 3thn main com....mau msk ikn baru saiz kn lbh kurang....air kena kasi turun agak2 lbh skt paras bdn ikn...biarkn smggu dua biar dia berkenalan dulu...agk2 ok tmbh air...sehari demi sehari...ada com yg blh tolenrasi...ada com yg tak blh..kn pstikn dlm com mana brapa byk ikn yg kaki pukul....yg kaki pukul ni selalu bt masalah...keluasan dgn jumlah ikn kena betul...ikn skt ruang luas lg kerap dia gaduh berebut kwasan....lbh2 lg kalau jns yg kaki pukul...
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Harga baik   Thu May 17, 2012 10:05 am

dh dalam comm aku byk sgt jenis..2 jenis HB berbeza tapi ok la tak gado dah.. nie nak masuk MG risau gak.. tapi akan aku lowerkan air huhu...
Back to top Go down
View user profile
Hazri



Posts : 195
Join date : 02/04/2012
Age : 32
Location : Pontian Johor

PostSubject: My HB..   Thu May 17, 2012 7:36 pm

Ikan yang beli kat BM bro kyo aritu dah mula makan..haha..seronoknya hati tengok die menyambar2..dah hampir seminggu tak makan..letak meal worm taknak,cengkerik taknak..alih2 letak anak udang seringgit..bnyak juga..dalam 50 ekor lebey..alih2 bangun pagi masih lagi dok menyambar2...takper ker banyak makan macam tu..ingat nak tukar air weekend ni..dah takung satu tong besar air paip+tension gon lebey kurang 20ml..(setengah tutup)+garam segenggam..ingat nak tester air guna clorine tester bila nak tukar..Betul ker tindakan saya ni..Nak tanya otai2.. Very Happy
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Harga baik   Thu May 17, 2012 7:59 pm

overfeed susah bro.. huhu nanti perut buncit semacam.. aku nyer ikan ari tu beli 5 inggit nyer udang.. aku biar 24 jam hampeh abis licin .. aku dah tau dorang makan.. aku start ajar bagi mealworm petang malam bagi udang.. so far ok la.. semua makan..kalau bab tukar air.. aku taruk tension gan dlm aquarium dulu then bubuh garam segengam.. baru masuk air paip.. so far dah bebulan aku buat ikan sihat je.. aku tukar air 10% je..
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Thu May 17, 2012 8:17 pm

Hazri wrote:
Ikan yang beli kat BM bro kyo aritu dah mula makan..haha..seronoknya hati tengok die menyambar2..dah hampir seminggu tak makan..letak meal worm taknak,cengkerik taknak..alih2 letak anak udang seringgit..bnyak juga..dalam 50 ekor lebey..alih2 bangun pagi masih lagi dok menyambar2...takper ker banyak makan macam tu..ingat nak tukar air weekend ni..dah takung satu tong besar air paip+tension gon lebey kurang 20ml..(setengah tutup)+garam segenggam..ingat nak tester air guna clorine tester bila nak tukar..Betul ker tindakan saya ni..Nak tanya otai2.. Very Happy

Blh je cara tu...yg mana 1 cara asalkan antiklorin masuk dlu xkisahla...tapi yg ptg test dlu kandungan klorin then kalo rajin cek PH...udang hidup kalo ikan sekor letak agak2 je...nak letak byk sekali pun blh tapi jaga jugak air tu...kalo rajin xda hal...then tgk jugak keluasaan akua kita...jgn sampai kena selak udang baru nampak ikan sudah....cek jugak kot ada udang mati yg masuk ke dalam pump filter....
Back to top Go down
View user profile
Hazri



Posts : 195
Join date : 02/04/2012
Age : 32
Location : Pontian Johor

PostSubject: Sisik Ikan..   Sat May 19, 2012 5:29 pm

Assalamualaikum..nak tumpang tanya..malam tadi tidur,bangun2 kedua2 ekor ikan tertanggal sisik tak banyak tapi dalam 2,3 keping dekat tengah2 badan..nak cakap sebab gaduh bukan sebab dah split..andaian saya kat tempat die membengkok waktu nak pusing arah lain..adakah ini perkara normal or patut ker saya buat sesuatu gn ikan2 tersebut..sehari sebelum tu saya ada tukar air..tapi dah check clorine..jernih..tak kuning..minta jasa baik dan pandangan otai2 dalam forum ni...confius ni..ikan2 alhamdulilah sihat.. Smile
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Harga baik   Sat May 19, 2012 6:43 pm

ada check ph tak? ikan stress ke? ada benda2 tajam dlm aqua ke? ikan jump tak? masa tukar air dah check ph before dgn after ada shock tak?? memacam kena check.. kekdang ikan tu lompat gesel2 kat aqua tu pun leh drop scale.. ultra stress pun leh jadi..
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Sat May 19, 2012 9:10 pm

Kompom lompat la tu....kemungkinan nak tgkap serangga @ terkejut...maksud terkejut camni....kalo selalu kita jarang bukak lampu tetiba satu mlm kita pasang lampu...mmg aro akan melompat...ikan aku pun dah 3 sisik tanggal...benda normal...cuma mcm Zerol inform tu cuba cek jgn ada benda yg tajam @ agak bahaya dalam akua...fenomena ikan lompat normal la tapi kita kena cuba cegah awal2
Back to top Go down
View user profile
Hazri



Posts : 195
Join date : 02/04/2012
Age : 32
Location : Pontian Johor

PostSubject: Sisik Ikan..   Sun May 20, 2012 2:55 am

Pasal benda tajam dalam akua tu tak tahulah plak..tapi waktu awal2 dulu memang dah check 100% cuma jumpa serpihan kaca halus..tapi dah buang..sebelum set up com..hmm..memang ader die melompat.yang kecik terutamanya..nyah aper die nampak tak tahu..tapi yang besar cikit tu takder lak..pH air memang tak pernah check.sebab gi kedai aritu tauke ikan tu cakap takpayah..so lepas ni kalau perlu kena rujuk otai2 kat sini la..hm..sisik tu leh tumbuh semula ker?

lagi satu,air dalam akua tu macam dah keruh cikit..nak cakap banyak letak makanan tak jugak..biasanya saya akan tangguk meal worm yang tak abis sebelum malam..perlu ker tukar air sampai 50% or kalau perlu 100% macam kita set up akua mula2 dulu..ader effect tak pada ikan2 tersebut?mintak tolong pandangan sifu2.. What a Face Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Sun May 20, 2012 3:50 am

Hazri wrote:
Pasal benda tajam dalam akua tu tak tahulah plak..tapi waktu awal2 dulu memang dah check 100% cuma jumpa serpihan kaca halus..tapi dah buang..sebelum set up com..hmm..memang ader die melompat.yang kecik terutamanya..nyah aper die nampak tak tahu..tapi yang besar cikit tu takder lak..pH air memang tak pernah check.sebab gi kedai aritu tauke ikan tu cakap takpayah..so lepas ni kalau perlu kena rujuk otai2 kat sini la..hm..sisik tu leh tumbuh semula ker?

lagi satu,air dalam akua tu macam dah keruh cikit..nak cakap banyak letak makanan tak jugak..biasanya saya akan tangguk meal worm yang tak abis sebelum malam..perlu ker tukar air sampai 50% or kalau perlu 100% macam kita set up akua mula2 dulu..ader effect tak pada ikan2 tersebut?mintak tolong pandangan sifu2.. What a Face Rolling Eyes

Sisik akan tumbuh semula jgn risau....air keruh fenomena biasa...kitaran air xmatang...biasa...kena kerap la tukar air....
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Harga baik   Sun May 20, 2012 7:45 am

nasihat aku check ph la bro.. jgn jadi mcm aku dulu.. satu comm mati sebab ph tak betul
Back to top Go down
View user profile
hu2aimie



Posts : 247
Join date : 18/04/2012
Location : Putrajaya Sungai buloh

PostSubject: Re: Harga baik   Sun May 20, 2012 9:45 am

dah letak partition tak? ada possibility tak ikan tu melompat ke partition sebelah.. dia lompat ke sebelah gaduh2 jap.. pastu dia lompat ke tmpt dia balik.. cam ikan aku.. tp gaduh xde la sampai cabut sisik cuma koyak ekor je.. aqua aku letak drift wood bnyk la tajam2.. dgr otai2 kata drift wood ni nak bagi ph stabil.. tp alhamdulillah dia tak cuba gesek badan dia kat drift wood tu.
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Harga baik   Sun May 20, 2012 10:11 am

dulu aku ada pakai driftwood tapi buang sbb air keruh sgt.. mmg boleh stablize air pakai coral pun leh tapi kena budget berapa ketul.. byk sgt tinggi lak.. so far aku buh coral ph stable all the way.. udang mati ke pape mati ke air ph tak jatuh..
Back to top Go down
View user profile
idzwan



Posts : 27
Join date : 19/07/2011

PostSubject: Re: Harga baik   Sun May 20, 2012 7:30 pm

akua sy kalau air keruh sy bagi makan udang pasar kat aro pastu air jernih semula..
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Harga baik   Sun May 20, 2012 8:57 pm

klo nak air jernih guna lah canister filter. insyallah jernih Smile
Back to top Go down
View user profile
Lee_silver



Posts : 237
Join date : 20/05/2012
Age : 32
Location : Bentong stay at KPG Melayu Subang

PostSubject: Re: Harga baik   Sun May 20, 2012 11:34 pm

salam encik koyo82...nak tumpang tanya aro yang hang...ckp 2...180 seko ade stok lagi x ???...kalau ade maybe ujung bulan ni nak pi sana nak melawat....sabil gatal tgn nak beli Very Happy
Back to top Go down
View user profile
ally9970



Posts : 92
Join date : 03/08/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Mon May 21, 2012 4:06 am

buat trickle filter pown ok gak..air jernih, algae pown takde...kekadang bila ada "benda" yg lalu, aro pown melompat gak..tak tau ler sbb terkejut ke atau ada sbb lain Smile
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Mon May 21, 2012 4:32 am

Lee_silver wrote:
salam encik koyo82...nak tumpang tanya aro yang hang...ckp 2...180 seko ade stok lagi x ???...kalau ade maybe ujung bulan ni nak pi sana nak melawat....sabil gatal tgn nak beli Very Happy

Sorry bro...batch tu dah habis...kalo ada lagi next batch aku inform kt sini...
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Harga baik   Mon May 21, 2012 4:33 am

ally9970 wrote:
buat trickle filter pown ok gak..air jernih, algae pown takde...kekadang bila ada "benda" yg lalu, aro pown melompat gak..tak tau ler sbb terkejut ke atau ada sbb lain Smile


"benda" apa bro????keh3...cicak tokek ke?
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Harga baik   Today at 7:25 am

Back to top Go down
 
Harga baik
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 6Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Jual Beli ikan arowana-
Jump to: