Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Koleksi saya...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
zcool



Posts : 295
Join date : 28/02/2010

PostSubject: Re: Koleksi saya...   Tue Aug 10, 2010 3:18 am

Share sikit lagi gambar...






Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: My Kelisa Padi   Sat Aug 14, 2010 7:53 am

Ni pics kelisa padi aku yg baru je dapat.Nak dapat seekor pun bukan main susah.
Sory gambar amik guna hp je.

Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin
avatar

Posts : 718
Join date : 07/08/2009
Age : 34
Location : Bukit Merah

PostSubject: Re: Koleksi saya...   Sat Aug 14, 2010 9:06 am

bro kyo tumpang tanya skit kelisa padi ni saiz berapa? harga?
sisik sampai level 5 ke tak lagi ni?
sebb bob ingat nk beli gak le sekor
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Koleksi saya...   Sat Aug 14, 2010 1:56 pm

Admin wrote:
bro kyo tumpang tanya skit kelisa padi ni saiz berapa? harga?
sisik sampai level 5 ke tak lagi ni?
sebb bob ingat nk beli gak le sekor


Ikan baru saiz dalam 3 inci je.Ikan ni kalo matang pun blh capai sekitar 15-16 inci je.Saya ada 2 ekor.Sekor sisik level 6 pun dah ada bintik2 then kemungkinan leh jadi golden head.Sekor lagi sisik level 5 lagi.Lagipun ikan ni kecik lagi walaupun umur dah 2 bulan lebih.Cuma nak dapat beli sekor pun bukan main susah sebab cina selalu amik utk eksport.Harga 3 inci ni je dah rm3200.Then setiap inci naik lagi RM1000.Itulah harga pasaran kelisa padi ni.
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin
avatar

Posts : 718
Join date : 07/08/2009
Age : 34
Location : Bukit Merah

PostSubject: Re: Koleksi saya...   Sun Aug 15, 2010 3:39 am

ingat nak beli le sekor, tapi yg bob jumpa ni sisik kena level 5 skit je
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Koleksi saya...   Sun Aug 15, 2010 5:29 am

Admin wrote:
ingat nak beli le sekor, tapi yg bob jumpa ni sisik kena level 5 skit je

Kalo ikan saiz baru 3-4inci dah level5 sisik walaupun ada tompok skit kira ok sgt.cuma kalo dah 8-9 inci baru tompok2 kecil kat level 5 susah gak la.Then garis chu pun dah blh nampak.Takut ikan dah kacuk je.Tapi kalo bob btul2 sure itu mg ikan pure kelisa padi xda masalah.xramai org ada ikan ni sebab selalu org eksport je.Pas setahun baru kita dapat lihat kehebatan shinning tulen ikan ni.Pada habitat asal xtaula ikan ni cross habis ke tak tapi yg drg breed dalam kolam mg dah blh cross habis.Cam malaysian gold n blue base yg liarla mana nak dpt yg cross habis.Kalo adapun susah.Tapi shinning gold dia mg xda tandingan ikan klon yg semua dah cross level 6.
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin
avatar

Posts : 718
Join date : 07/08/2009
Age : 34
Location : Bukit Merah

PostSubject: Re: Koleksi saya...   Mon Aug 16, 2010 1:18 am

special jugak kelisa padi ni, tak sabar lak rasa nak beli
kalau dah cross pastu chu halus penuh lak, mesti harga dia tinggi kan
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Koleksi saya...   Mon Aug 16, 2010 6:01 am

Admin wrote:
special jugak kelisa padi ni, tak sabar lak rasa nak beli
kalau dah cross pastu chu halus penuh lak, mesti harga dia tinggi kan

Mg harga dia akan melambung tgi.Nak pulak kalo dapat yg golden head sapa tau.Pendapat sifu saya bia golden head tu kua sendiri.Xpayah guna lampu @ background.Tapi saya xikut gak sebab xsabar nak tgk menjelmanya shinning yg memikat.Dgr cerita sepasang kelisa padi yg liar dari sg gedong cecah sampai rm180,000.Sampai camtu skali nilainya.
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin
avatar

Posts : 718
Join date : 07/08/2009
Age : 34
Location : Bukit Merah

PostSubject: Re: Koleksi saya...   Mon Aug 16, 2010 9:12 am

menarik betul specis ni
kalau pertandingan kat aquafair tu mesti senang² je menang hehe
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Koleksi saya...   Mon Aug 16, 2010 9:27 am

Admin wrote:
menarik betul specis ni
kalau pertandingan kat aquafair tu mesti senang² je menang hehe

Hehe stakat ni xda lagi pemilik kelisa padi yg masuk.Lagipun drg byk bwk gi eksport.One day Insya Allah spesis ni akan jadi kegilaan macam ayam katik gak la.Tapi kalo org dah start cross breeding spesis ni akan hilangla keaslian dia.Jadila cam generasi Malaysian Gold n Blue Base.Dah byk sgt klon sampai org jadi pening.Cuma di kalangan org2 lama, drg kata kalo nak beza yg asli ngan dah klon akan dapat lihat pada shinning yg btul2 berkilau walaupun tanpa di support oleh background akuarium.Ada gak pendapat yg katakan air dari kolam bukit merah yg jadi pemangkin kepada keaslian warna ikan ni.Jadi sebab tu jugakla byk farm dari Singapore,Johor dan tempat lain berpusu2 nak bukak farm kat Bukit Merah.
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Koleksi saya...   Tue Aug 17, 2010 12:37 pm

Ni nak share ngan kawan semua tentang gambaran sebenar kelisa padi yg sudah matang.
Boleh tgk shinning dia yg asli tanpa bantuan background akuarium n cahaya lampu.
Semuanya asli.

Back to top Go down
View user profile
nam3701

avatar

Posts : 135
Join date : 15/08/2009

PostSubject: Re: Koleksi saya...   Tue Aug 17, 2010 6:10 pm

Admin wrote:
ingat nak beli le sekor, tapi yg bob jumpa ni sisik kena level 5 skit je

sabar ye bob.. lum ada jodoh la tuu... Very Happy
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin
avatar

Posts : 718
Join date : 07/08/2009
Age : 34
Location : Bukit Merah

PostSubject: Re: Koleksi saya...   Tue Aug 17, 2010 10:48 pm

nam3701 wrote:


sabar ye bob.. lum ada jodoh la tuu... Very Happy

hehe tengah pikir ni nak beli ke tak
ingat lepas raya ni le kot nak sambar seekor
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
zcool



Posts : 295
Join date : 28/02/2010

PostSubject: Re: Koleksi saya...   Sat Sep 25, 2010 8:26 am

Update ikan HB hari tu...










Back to top Go down
View user profile
zcool



Posts : 295
Join date : 28/02/2010

PostSubject: Kelisa hijau liar   Sat Sep 25, 2010 10:50 am

Main dengan ikan kelisa hijau liar plak dari salah satu tasik kat Pahang...





Back to top Go down
View user profile
nam3701

avatar

Posts : 135
Join date : 15/08/2009

PostSubject: Re: Koleksi saya...   Sat Sep 25, 2010 3:51 pm

zcool wrote:
Main dengan ikan kelisa hijau liar plak dari salah satu tasik kat Pahang...






mane dpt bro?? mak bapak liar ke atau tangkap liar??
Back to top Go down
View user profile
zcool



Posts : 295
Join date : 28/02/2010

PostSubject: Re: Koleksi saya...   Sat Sep 25, 2010 4:17 pm

Baru kenal dengan salah seorang pemburu anak aro liar kat salah satu tasik kat Pahang... diorang tangkap anak aje...


nam3701 wrote:
zcool wrote:
Main dengan ikan kelisa hijau liar plak dari salah satu tasik kat Pahang...






mane dpt bro?? mak bapak liar ke atau tangkap liar??
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin
avatar

Posts : 718
Join date : 07/08/2009
Age : 34
Location : Bukit Merah

PostSubject: Re: Koleksi saya...   Sun Sep 26, 2010 4:11 am

yg liar ni nampak lain skit ler dari yg diaorg bela kat kolam
cambest je ni hehe
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
zcool



Posts : 295
Join date : 28/02/2010

PostSubject: Re: Koleksi saya...   Sun Sep 26, 2010 10:08 am

Kelisa hijau liar kat Pahang nie kalau perasan, dia punya pectoral fin warna kuning keemasan... mmg lain dr yg jual kat kedai...

Admin wrote:
yg liar ni nampak lain skit ler dari yg diaorg bela kat kolam
cambest je ni hehe
Back to top Go down
View user profile
nam3701

avatar

Posts : 135
Join date : 15/08/2009

PostSubject: Re: Koleksi saya...   Sun Sep 26, 2010 2:03 pm

zcool wrote:
Kelisa hijau liar kat Pahang nie kalau perasan, dia punya pectoral fin warna kuning keemasan... mmg lain dr yg jual kat kedai...

Admin wrote:
yg liar ni nampak lain skit ler dari yg diaorg bela kat kolam
cambest je ni hehe

nak jgk boleh?? Cool
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin
avatar

Posts : 718
Join date : 07/08/2009
Age : 34
Location : Bukit Merah

PostSubject: Re: Koleksi saya...   Sun Sep 26, 2010 7:43 pm

haaa aaa ler cambest jer
leh dpt stock tak
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
hafiizd



Posts : 182
Join date : 07/10/2009
Age : 32
Location : penang

PostSubject: Re: Koleksi saya...   Mon Sep 27, 2010 12:53 am

admin kita abang bob, takde ka koleksi ikan? asyik tengok yang orang ja ni??
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin
avatar

Posts : 718
Join date : 07/08/2009
Age : 34
Location : Bukit Merah

PostSubject: Re: Koleksi saya...   Mon Sep 27, 2010 1:54 am

hehe ada jer
nanti aku tangkap ler gmbar
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Koleksi saya...   Mon Sep 27, 2010 7:13 am

Admin wrote:
hehe ada jer
nanti aku tangkap ler gmbar

Bob tunjukla kelisa padi kat kitaorang.Sisik level brape dah?
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin
avatar

Posts : 718
Join date : 07/08/2009
Age : 34
Location : Bukit Merah

PostSubject: Re: Koleksi saya...   Mon Sep 27, 2010 10:50 am

sisik baru je kena skit level 5, emmm kamera HP je susah skit le nk tangkap gmbar kelisa padi tu
aku letak kat tempat gelap, nanti aku try le tangkap gmbar Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Koleksi saya...   

Back to top Go down
 
Koleksi saya...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: