Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Ulat 'Superworm' untuk dipasarkan...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
AuthorMessage
doctorsindrom46



Posts : 138
Join date : 26/12/2011

PostSubject: Re: Ulat 'Superworm' untuk dipasarkan...   Wed Feb 15, 2012 2:20 am

bro antar la gmbar kat sana mcm mne nk setup ulat ni....pm pun blh..
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: Ulat 'Superworm' untuk dipasarkan...   Wed Feb 15, 2012 4:22 am

miang wrote:
bro gaban sori mencelah..hang joint kolam tak ada kolam yg kosong ke?msti kenai baik dgn tokey kolam kan...

X DER LG.. Sad Sad
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Ulat 'Superworm' untuk dipasarkan...   Wed Feb 15, 2012 4:34 pm

gabanzshah wrote:
miang wrote:
bro gaban sori mencelah..hang joint kolam tak ada kolam yg kosong ke?msti kenai baik dgn tokey kolam kan...

X DER LG.. Sad Sad

kalau ada bukak la lubang dgn kengkawan sikit....
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: Ulat 'Superworm' untuk dipasarkan...   Thu Feb 16, 2012 8:37 am

miang wrote:
kalau ada bukak la lubang dgn kengkawan sikit....

x de hal la bro...lubang aku pn x terbukak lg... rabbit
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Ulat 'Superworm' untuk dipasarkan...   Thu Feb 16, 2012 8:17 pm

gabanzshah wrote:
miang wrote:
kalau ada bukak la lubang dgn kengkawan sikit....

x de hal la bro...lubang aku pn x terbukak lg... rabbit

hang mmg betui2 low profile he3
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: Ulat 'Superworm' untuk dipasarkan...   Fri Feb 17, 2012 4:54 am

miang wrote:
hang mmg betui2 low profile he3
apapun hang mentor yg terbaik.. Razz Razz
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Ulat 'Superworm' untuk dipasarkan...   Fri Feb 17, 2012 5:54 am

gabanzshah wrote:
miang wrote:
hang mmg betui2 low profile he3
apapun hang mentor yg terbaik.. Razz Razz


puiiiii......
Back to top Go down
View user profile
sham/kb



Posts : 102
Join date : 19/03/2011
Age : 37
Location : kota bharu,kelantan

PostSubject: Re: Ulat 'Superworm' untuk dipasarkan...   Wed Feb 22, 2012 9:07 am

doctorsindrom46 wrote:
bro antar la gmbar kat sana mcm mne nk setup ulat ni....pm pun blh..

boh ternak sw pulok..sene kawe nk beli sw..heheh dekat umah dah tu..skalo kawe beli sw di cherang..
ari tu try gak beli setengah kilo sw..koya nk ternak tp..tiap2 ari k.o puluh ekor...perit x beli banyak dah sw
Back to top Go down
View user profile
kama_aro



Posts : 123
Join date : 01/04/2011
Age : 36
Location : MS

PostSubject: Re: Ulat 'Superworm' untuk dipasarkan...   Fri Mar 02, 2012 10:23 pm

doctorsindrom46 wrote:
bro antar la gmbar kat sana mcm mne nk setup ulat ni....pm pun blh..

salam...ni setup saya utk sw nihh...
harap bole jadi panduan member2 yg ingin ternak sw..
setup x seberapa...kalo ada yang x kena tolong jolok..

ulat yg sy pilih utk buat induk rata2 umur dlm 3 bulan ke atas (umur dlm 2 bln lebih pun bole, janji nampak besaq)...susah nak dpt umur camni kalo x bela sendiri...biasa kalo umur camni chance utk mati masa proses tukar jadik kumbang kurang sket sbb hanya ulat2 yg kuat ja yg boleh bertahan sampai umur camni...letih nak basuh botol kalo byk yg mati...pernah skali tu try 3000 ulat..dpt cuma 100 ja maknanya 2900 botol la sy kena basuh. punca : ulat muda n byk yg lemah masa masuk botol...



ulat aku masukkan dlm botol sampai la bertukar jadik kumbang. dekat sebulan gak baru dpt jadik kumbang...


dlm almari baju ni la aku peram botol2 ulat ni...


kumbang aku letak dlm bekas no. 1 yg ditebuk lantai dia n aku lekat jaring kat bawah dia. pastu bekas ni aku tindan dgn satu lagik bekas no. 2 kat bawah yang aku isi ngan kulit gandum. tempat dia nak suntik telur...buat camni senang sket bila aku nak pindah kumbang. dlm satu bekas aku isi 200 ekor...cukup 14 hari aku pindah ke bekas no. 2 yg baru....ulang2 camtu la...kumbang aku bg makan sengkuang...


ni rak aku simpan bekas2 yg bertindan tadik tuhh


yang ni plak rak aku simpan bekas no.2 yg aku pindah cukup 14 hari tu...ada telur..anak ulat pun dah ada bila cukup 14 hari ni....rak ni aku buat rendah sket sbb masa ni yg paling byk maintainance dia...bila rendah senang sket


aku bagi kulit gandum sbg makanan utama dia....pastu sengkuang ka...sayur ka.. buah ka utk sumber air dia...


last skali ni la hasil dia bila dah umur 2 bln...yg pakai topeng ni adek aku... kalo aku ensem sket pada dia....pakai topeng bukan takut sbb byk hutang...tapik bila buat sw ni tempat dia mmg habuk kuat....habuk kulit gandum + taik dia...

Paling penting jaga suhu dan kebersihan dia!!!! cam ikan jugak...hehehehe
sekian slamat mencuba n slamat beramal.... Smile

Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Ulat 'Superworm' untuk dipasarkan...   Sat Mar 03, 2012 2:01 am

per hebat... cheers cheers cheers
Back to top Go down
View user profile
kama_aro



Posts : 123
Join date : 01/04/2011
Age : 36
Location : MS

PostSubject: Re: Ulat 'Superworm' untuk dipasarkan...   Sat Mar 03, 2012 7:32 pm

wanotz wrote:
per hebat... cheers cheers cheers

Kecil-kecilan ja bang....buat tampung duit makan ikan... Razz
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Ulat 'Superworm' untuk dipasarkan...   Sun Mar 04, 2012 1:34 am

Sharing terbaik bro....
Back to top Go down
View user profile
kama_aro



Posts : 123
Join date : 01/04/2011
Age : 36
Location : MS

PostSubject: Re: Ulat 'Superworm' untuk dipasarkan...   Sun Mar 04, 2012 7:18 am

kyo82 wrote:
Sharing terbaik bro....
sharing is loving...hehehe
baru nak mula bang...byk lg yg nak kena blajaq...
harap support dari memember forum suma...
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: Ulat 'Superworm' untuk dipasarkan...   Mon Mar 05, 2012 5:51 am

Kalo harga cantik blh rekemen kt farm2 yg berminat...teruskan usaha bro...
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Ulat 'Superworm' untuk dipasarkan...   Mon Mar 05, 2012 4:22 pm

kagum saya dgn kegigihan kama_aro.syabas bro.. Smile
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts : 718
Join date : 07/08/2009
Age : 34
Location : Bukit Merah

PostSubject: Re: Ulat 'Superworm' untuk dipasarkan...   Mon Mar 05, 2012 6:10 pm

cayalah kama_aro tak kedekut ilmu hehe cheers
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
kama_aro



Posts : 123
Join date : 01/04/2011
Age : 36
Location : MS

PostSubject: Re: Ulat 'Superworm' untuk dipasarkan...   Wed Mar 07, 2012 11:52 pm

kyo82 wrote:
Kalo harga cantik blh rekemen kt farm2 yg berminat...teruskan usaha bro...

ma kasih bang... insyallah...jika ada rezeki..
buat masa la...hasil ulat masih belum konsisten...masih kuantiti kecik..
byk benda yg nak kena belajar lagik...byk kekurangan lagik...
Back to top Go down
View user profile
kama_aro



Posts : 123
Join date : 01/04/2011
Age : 36
Location : MS

PostSubject: Re: Ulat 'Superworm' untuk dipasarkan...   Wed Mar 07, 2012 11:55 pm

ikan_akeem wrote:
kagum saya dgn kegigihan kama_aro.syabas bro.. Smile
ma kasih bang... Smile
Back to top Go down
View user profile
kama_aro



Posts : 123
Join date : 01/04/2011
Age : 36
Location : MS

PostSubject: Re: Ulat 'Superworm' untuk dipasarkan...   Thu Mar 08, 2012 12:00 am

Admin wrote:
cayalah kama_aro tak kedekut ilmu hehe cheers
ma kasih tuan admin...mmg selesa share pengalaman n apa yg kita ada kat forum ni... byk positive energy...byk yg supportive...x rugi apa pun...

ma kasih pada tuan admin pasai jaga keharmonian forum kita ni... Smile
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Ulat 'Superworm' untuk dipasarkan...   Thu Mar 08, 2012 4:27 pm

kama_aro wrote:
Admin wrote:
cayalah kama_aro tak kedekut ilmu hehe cheers
ma kasih tuan admin...mmg selesa share pengalaman n apa yg kita ada kat forum ni... byk positive energy...byk yg supportive...x rugi apa pun...

ma kasih pada tuan admin pasai jaga keharmonian forum kita ni... Smile


keharomonian tu yang aku suka cheers bounce cyclops Razz Very Happy Smile Laughing tongue Basketball sunny cherry santa albino queen king rendeer jocolor geek study flower afro elephant Cool Surprised Shocked Smile Very Happy Laughing

....bro kama ada yg aku blh kongsikan sikit sbb aku penah buat...kalau nak bagi ulat cepat jadi kumbang..sebelum ko masukkan ulat tu dalam botol ko bagi dia makan kenyang2...baru sumbat masuk dalam botol sekor2...cepat dia jadi kumbang nanti..sengkuang kalau mahal ko blh gantikan dengan tembikai sebagai sumber air dia..tembikai lagi murah dari sengkuang kot..cr yg jual borong je kat tepi jalan 3/4 biji 10 ringgit...kat tempat aku sengkuang lagi mahal dari tembikai...
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Ulat 'Superworm' untuk dipasarkan...   Thu Mar 08, 2012 6:02 pm

klo kat rmh sy bgi mkn kobis. cepat je gemuk ulat tu. Razz

miang wrote:
kama_aro wrote:
Admin wrote:
cayalah kama_aro tak kedekut ilmu hehe cheers
ma kasih tuan admin...mmg selesa share pengalaman n apa yg kita ada kat forum ni... byk positive energy...byk yg supportive...x rugi apa pun...

ma kasih pada tuan admin pasai jaga keharmonian forum kita ni... Smile


keharomonian tu yang aku suka cheers bounce cyclops Razz Very Happy Smile Laughing tongue Basketball sunny cherry santa albino queen king rendeer jocolor geek study flower afro elephant Cool Surprised Shocked Smile Very Happy Laughing

....bro kama ada yg aku blh kongsikan sikit sbb aku penah buat...kalau nak bagi ulat cepat jadi kumbang..sebelum ko masukkan ulat tu dalam botol ko bagi dia makan kenyang2...baru sumbat masuk dalam botol sekor2...cepat dia jadi kumbang nanti..sengkuang kalau mahal ko blh gantikan dengan tembikai sebagai sumber air dia..tembikai lagi murah dari sengkuang kot..cr yg jual borong je kat tepi jalan 3/4 biji 10 ringgit...kat tempat aku sengkuang lagi mahal dari tembikai...
Back to top Go down
View user profile
BloodRedAro



Posts : 56
Join date : 16/12/2011
Location : Telok Panglima Garang,Klang

PostSubject: Re: Ulat 'Superworm' untuk dipasarkan...   Thu Mar 08, 2012 8:13 pm

bang kama_aro nak tanye laa....kulit gandum tu kat mane nak beli?
dan lagi satu botol tu pakai botol ape ye?
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: Ulat 'Superworm' untuk dipasarkan...   Thu Mar 08, 2012 9:14 pm

makan sayur leh....tapi kena pastikan sayur kena cuci bersih2...biasa pekebun akan guna racun untuk elakkan ulat makan sayur tu..so bila kita tak cuci bersih2..sayur masih ada racun bila ulat makan gerenti mati..nie berdasarkan pengalaman la
Back to top Go down
View user profile
kama_aro



Posts : 123
Join date : 01/04/2011
Age : 36
Location : MS

PostSubject: Re: Ulat 'Superworm' untuk dipasarkan...   Fri Mar 09, 2012 12:29 am

miang wrote:
kama_aro wrote:
Admin wrote:
cayalah kama_aro tak kedekut ilmu hehe cheers
ma kasih tuan admin...mmg selesa share pengalaman n apa yg kita ada kat forum ni... byk positive energy...byk yg supportive...x rugi apa pun...

ma kasih pada tuan admin pasai jaga keharmonian forum kita ni... Smile


keharomonian tu yang aku suka cheers bounce cyclops Razz Very Happy Smile Laughing tongue Basketball sunny cherry santa albino queen king rendeer jocolor geek study flower afro elephant Cool Surprised Shocked Smile Very Happy Laughing

....bro kama ada yg aku blh kongsikan sikit sbb aku penah buat...kalau nak bagi ulat cepat jadi kumbang..sebelum ko masukkan ulat tu dalam botol ko bagi dia makan kenyang2...baru sumbat masuk dalam botol sekor2...cepat dia jadi kumbang nanti..sengkuang kalau mahal ko blh gantikan dengan tembikai sebagai sumber air dia..tembikai lagi murah dari sengkuang kot..cr yg jual borong je kat tepi jalan 3/4 biji 10 ringgit...kat tempat aku sengkuang lagi mahal dari tembikai...

ma kasih bang....tips yg berguna...ekonomikkk...
tapi bang tembikai tu kita nak potong dia halus2 ka..atau saiz2 org makan nya potongan...insyallah saya akn try...ma kasih..
Back to top Go down
View user profile
kama_aro



Posts : 123
Join date : 01/04/2011
Age : 36
Location : MS

PostSubject: Re: Ulat 'Superworm' untuk dipasarkan...   Fri Mar 09, 2012 12:36 am

wanotz wrote:
klo kat rmh sy bgi mkn kobis. cepat je gemuk ulat tu. Razz

ma kasih bang.... Smile
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Ulat 'Superworm' untuk dipasarkan...   Today at 4:57 am

Back to top Go down
 
Ulat 'Superworm' untuk dipasarkan...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Jual Beli ikan arowana-
Jump to: