Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 my arowana

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
mohdjasmiejaafar

avatar

Posts : 73
Join date : 18/06/2011
Age : 33
Location : PELABUHAN KLANG

PostSubject: Re: my arowana   Thu Nov 17, 2011 7:08 am

wanotz wrote:
oh ia ker.. hihi aku tngh survey2x ni. kat sini ader 2 jenis 1 yg biasa dlm rm180 lg yg build in lampu UV dlm nye rm330. Klo boleh hujung bln ni nak amik 1.. :p

mohdjasmiejaafar wrote:
wanotz wrote:
oh okes2x.. nak tnya ni kat kedai tu ader x jual filter canister yg murah.

mohdjasmiejaafar wrote:
wanotz wrote:
oo... okes lah tu harga nye. kaki aquarium x beli ker? ni siap hntr sekali or bwk blik sendiri dgn keta?


kaki dh beli aritu yg double punye...so,msukkn je la kt bwh...aku bwk blk sndri naek kete, hahahaikan ni aku dh pnah upload dlu mse die kcik lg, ko tgk thread tjuk 'setting up new tank for new aro...'skang dh besa aro ni, haha...


alamak, xprasan la pulak...canister tu mmg ade jual tp xtau la mahal ke murah...aku pun pakai top filter je, murah...hehe..

brand ape tu bro?
Back to top Go down
View user profile
wanotz

avatar

Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: my arowana   Thu Nov 17, 2011 7:17 am

brand biasa jer make in china. rupa dia sebijik mcm dlm link ni. + warranty 1 thn.


http://www.walmart.com/ip/Aquatop-CF-500UV-Aquarium-Filter-With-UV-Lamp-1ct/16401602?wmlspartner=jXot6eVeYJg&sourceid=38263259824076560485&sourceid=0100000012230215302434


mohdjasmiejaafar wrote:
wanotz wrote:
oh ia ker.. hihi aku tngh survey2x ni. kat sini ader 2 jenis 1 yg biasa dlm rm180 lg yg build in lampu UV dlm nye rm330. Klo boleh hujung bln ni nak amik 1.. :p

mohdjasmiejaafar wrote:
wanotz wrote:
oh okes2x.. nak tnya ni kat kedai tu ader x jual filter canister yg murah.

mohdjasmiejaafar wrote:
wanotz wrote:
oo... okes lah tu harga nye. kaki aquarium x beli ker? ni siap hntr sekali or bwk blik sendiri dgn keta?


kaki dh beli aritu yg double punye...so,msukkn je la kt bwh...aku bwk blk sndri naek kete, hahahaikan ni aku dh pnah upload dlu mse die kcik lg, ko tgk thread tjuk 'setting up new tank for new aro...'skang dh besa aro ni, haha...


alamak, xprasan la pulak...canister tu mmg ade jual tp xtau la mahal ke murah...aku pun pakai top filter je, murah...hehe..

brand ape tu bro?
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: my arowana   Thu Nov 17, 2011 7:35 am

pasal aro stress ko direct jumpa Miang je...dia blh tunjuk example sekali lagi senang...lepas semua tu blh tgkla kualiti sebenar ikan tu...tgkla kalo ada kesempatan aku turun KL ke blh jumpa ramai2 nt sambil sembang2...
Back to top Go down
View user profile
mohdjasmiejaafar

avatar

Posts : 73
Join date : 18/06/2011
Age : 33
Location : PELABUHAN KLANG

PostSubject: Re: my arowana   Thu Nov 17, 2011 7:53 am

kyo82 wrote:
pasal aro stress ko direct jumpa Miang je...dia blh tunjuk example sekali lagi senang...lepas semua tu blh tgkla kualiti sebenar ikan tu...tgkla kalo ada kesempatan aku turun KL ke blh jumpa ramai2 nt sambil sembang2...

ok bro, t jgn lupe suh miang roger aku skali...miang pun dh nk jd bujang blk tu ha, haha...
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: my arowana   Thu Nov 17, 2011 9:15 am

Dah gelaran pun miang mesti gaya2 bujang jugak...hehehe...nt la aku set masa sesuai turun sana...sambil2 tgk ikan kat sana sambil2 sembang...lama si Miang ni x online...byk keje agaknya...
Back to top Go down
View user profile
mohdjasmiejaafar

avatar

Posts : 73
Join date : 18/06/2011
Age : 33
Location : PELABUHAN KLANG

PostSubject: Re: my arowana   Thu Nov 17, 2011 5:25 pm

kyo82 wrote:
Dah gelaran pun miang mesti gaya2 bujang jugak...hehehe...nt la aku set masa sesuai turun sana...sambil2 tgk ikan kat sana sambil2 sembang...lama si Miang ni x online...byk keje agaknya...

miang dh dpt baby la..bru 3ari lps org umah die b'salin...
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: my arowana   Thu Nov 17, 2011 5:37 pm

wanotz wrote:
Bro mohdjasmiejaafar, berapa total semua? sticker untuk 4kaki berapa rm?

mohdjasmiejaafar wrote:

aku bru je blk dr jln pasar kl ni, angkt 1 lg aqua 4kaki ngn sticker putih skali kasi balut smua...ptg ni msuk air dulu, rndam smalaman mcm yg bro miang ajar...ari ahad transfer ikan...lampu pun bru je bli lg 2, total smua ade 4...tp igt nk gune 2btg je...kalo t'lmpau byk sgt lmpu ok ke?hahaha...

murah nyer barang2 yang ko beli bro..harga akuarium ko sama dgn aku beli 6 thn lepas..ader kedai aku tanya skrg sampai rm120 utk akuarium 4 kaki.ikan skang dah baper inci size?
Back to top Go down
View user profile
mohdjasmiejaafar

avatar

Posts : 73
Join date : 18/06/2011
Age : 33
Location : PELABUHAN KLANG

PostSubject: Re: my arowana   Fri Nov 18, 2011 12:26 am

ikan_akeem wrote:
wanotz wrote:
Bro mohdjasmiejaafar, berapa total semua? sticker untuk 4kaki berapa rm?

mohdjasmiejaafar wrote:

aku bru je blk dr jln pasar kl ni, angkt 1 lg aqua 4kaki ngn sticker putih skali kasi balut smua...ptg ni msuk air dulu, rndam smalaman mcm yg bro miang ajar...ari ahad transfer ikan...lampu pun bru je bli lg 2, total smua ade 4...tp igt nk gune 2btg je...kalo t'lmpau byk sgt lmpu ok ke?hahaha...

murah nyer barang2 yang ko beli bro..harga akuarium ko sama dgn aku beli 6 thn lepas..ader kedai aku tanya skrg sampai rm120 utk akuarium 4 kaki.ikan skang dah baper inci size?

ikan dlm 10inci ade la...nape?mkn byk ikan ni, tu la cpt besa...
Back to top Go down
View user profile
budak_nakal



Posts : 5
Join date : 17/08/2011

PostSubject: Re: my arowana   Thu Jan 26, 2012 1:28 am

mohdjasmiejaafar wrote:
aku bli dulu claim as hbq ...aku bg mkn ank ikan kap ngn frozen cricket je...thanks kwn2 sbb puji ikan aku yg xsberapa ni..sape2 ade idea cmne cre nk keluarkan lg potensi ikan ni dialu2kan...sy pun bru jgak main aro ni, bru nk b'tatih org tue2 ckp...

mcm mana bro frozen kak cricket tu?? hidup2 terus letak dlm peti ais kea??? dkt atas atau bawah???
Back to top Go down
View user profile
mohdjasmiejaafar

avatar

Posts : 73
Join date : 18/06/2011
Age : 33
Location : PELABUHAN KLANG

PostSubject: Re: my arowana   Thu Jan 26, 2012 6:44 am

budak_nakal wrote:
mohdjasmiejaafar wrote:
aku bli dulu claim as hbq ...aku bg mkn ank ikan kap ngn frozen cricket je...thanks kwn2 sbb puji ikan aku yg xsberapa ni..sape2 ade idea cmne cre nk keluarkan lg potensi ikan ni dialu2kan...sy pun bru jgak main aro ni, bru nk b'tatih org tue2 ckp...

mcm mana bro frozen kak cricket tu?? hidup2 terus letak dlm peti ais kea??? dkt atas atau bawah???


yup, bli cricket yg idup tu, pastu masukkn skali ngn plastik kt tmpat frozen...bile agak2 cricket tu dh mati(dlm 3-4jam), kluarkan pastu simpan dlm bekas(tupperware pun bole) bia kemas skit dlm tmpat frozen tuh...simpan blk kt tmpat frozen tu...bile nk bg mkn, amik je pastu campak je dlm aqua...
Back to top Go down
View user profile
geruwo

avatar

Posts : 143
Join date : 29/01/2011
Location : Dalam Aquarium

PostSubject: Re: my arowana   Thu Jan 26, 2012 9:58 pm

mohdjasmiejaafar wrote:
sila komen ye kwn2, aro ni bru umo 6bln...


broo apesal sirip bawah yg kat bhagian depan tu nampak cam lain jer..tulang sirip tu patah ke? tgok aro tu berenang dh cun..tp sirip yg kat bwah tu cam x brapa kena..lembik jer..tnya jer..
Back to top Go down
View user profile
mohdjasmiejaafar

avatar

Posts : 73
Join date : 18/06/2011
Age : 33
Location : PELABUHAN KLANG

PostSubject: Re: my arowana   Thu Jan 26, 2012 10:02 pm

geruwo wrote:
mohdjasmiejaafar wrote:
sila komen ye kwn2, aro ni bru umo 6bln...


broo apesal sirip bawah yg kat bhagian depan tu nampak cam lain jer..tulang sirip tu patah ke? tgok aro tu berenang dh cun..tp sirip yg kat bwah tu cam x brapa kena..lembik jer..tnya jer..

mmg sirip bawah tu patah pun, hahaha...tp skarang sirip tu dh ok, cuma ade sisik beberapa keping yg tanggal...
Back to top Go down
View user profile
geruwo

avatar

Posts : 143
Join date : 29/01/2011
Location : Dalam Aquarium

PostSubject: Re: my arowana   Fri Jan 27, 2012 12:36 am

mohdjasmiejaafar wrote:
geruwo wrote:
mohdjasmiejaafar wrote:
sila komen ye kwn2, aro ni bru umo 6bln...


broo apesal sirip bawah yg kat bhagian depan tu nampak cam lain jer..tulang sirip tu patah ke? tgok aro tu berenang dh cun..tp sirip yg kat bwah tu cam x brapa kena..lembik jer..tnya jer..

mmg sirip bawah tu patah pun, hahaha...tp skarang sirip tu dh ok, cuma ade sisik beberapa keping yg tanggal...

Owh.patut laaa...aro sy pn cm tu gak.. sbnarya...patah sirip bwah..cam mana bro jasmie wat sirip tu bg elok balik?? gunting ke? or cabut terus yg patah tu?
Back to top Go down
View user profile
wanotz

avatar

Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: my arowana   Fri Jan 27, 2012 2:26 am

Mcam mana boleh patah?
Back to top Go down
View user profile
geruwo

avatar

Posts : 143
Join date : 29/01/2011
Location : Dalam Aquarium

PostSubject: Re: my arowana   Fri Jan 27, 2012 8:31 am

wanotz wrote:
Mcam mana boleh patah?

tu la pasal..ak nk tnya bro jasmie nie..cm ner dia bg baik sirip aro dia yg patah tu..nk mintak ilmu sket.heheehe...
Back to top Go down
View user profile
mohdjasmiejaafar

avatar

Posts : 73
Join date : 18/06/2011
Age : 33
Location : PELABUHAN KLANG

PostSubject: Re: my arowana   Fri Jan 27, 2012 10:03 am

geruwo wrote:
wanotz wrote:
Mcam mana boleh patah?

tu la pasal..ak nk tnya bro jasmie nie..cm ner dia bg baik sirip aro dia yg patah tu..nk mintak ilmu sket.heheehe...





salam smua kwn2...ni aku kasi update skit ikan yg dh patah sirip ni...ikan ni mase aku mula2 sedar die patah sirip, aku kol bro miang tnye pendapat die...then die ckp biarkan je sbb patahnye skit je, so aku pun biar je la...dalam mase hampir 2bln ikan tu dh recover sendri tanpe aku buat papepun...so, aku xde la pape special nk di sharekn kt sini...kwn2 sila komen ye pasal development ikan ni...
Back to top Go down
View user profile
geruwo

avatar

Posts : 143
Join date : 29/01/2011
Location : Dalam Aquarium

PostSubject: Re: my arowana   Fri Jan 27, 2012 8:54 pm

waaahh..dah sangat cun ikan nya...so bro biarkan je la ye sirip yg patah tu..aro sy pun patah cm tu jgk..dah dkat 5 bulan kot..masih x baik lg..time berenang mmg nampak la patahnya..sy mmg x bwat ape2 lg kat sirip yg patah tu...kalo x recovery jgk..boleh dipotong ke? sirip tu pn akn tumbh semula kn?
Back to top Go down
View user profile
mohdjasmiejaafar

avatar

Posts : 73
Join date : 18/06/2011
Age : 33
Location : PELABUHAN KLANG

PostSubject: Re: my arowana   Sat Jan 28, 2012 12:27 am

geruwo wrote:
waaahh..dah sangat cun ikan nya...so bro biarkan je la ye sirip yg patah tu..aro sy pun patah cm tu jgk..dah dkat 5 bulan kot..masih x baik lg..time berenang mmg nampak la patahnya..sy mmg x bwat ape2 lg kat sirip yg patah tu...kalo x recovery jgk..boleh dipotong ke? sirip tu pn akn tumbh semula kn?


boleh potong kot, mmg sirip tu akan tumbuh blk...aku pnah tgk bro miang punye ikan pun die potong kt tmpat yg same jgak...
Back to top Go down
View user profile
geruwo

avatar

Posts : 143
Join date : 29/01/2011
Location : Dalam Aquarium

PostSubject: Re: my arowana   Sat Jan 28, 2012 3:03 am

mohdjasmiejaafar wrote:
geruwo wrote:
waaahh..dah sangat cun ikan nya...so bro biarkan je la ye sirip yg patah tu..aro sy pun patah cm tu jgk..dah dkat 5 bulan kot..masih x baik lg..time berenang mmg nampak la patahnya..sy mmg x bwat ape2 lg kat sirip yg patah tu...kalo x recovery jgk..boleh dipotong ke? sirip tu pn akn tumbh semula kn?


boleh potong kot, mmg sirip tu akan tumbuh blk...aku pnah tgk bro miang punye ikan pun die potong kt tmpat yg same jgak...

oowh..cm tu ke...potong dekat pangkal sirip tu kn?..thanks broo..
Back to top Go down
View user profile
Supik82



Posts : 79
Join date : 30/11/2011

PostSubject: Re: my arowana   Sat Jan 28, 2012 9:12 am

mohdjasmiejaafar wrote:
geruwo wrote:
wanotz wrote:
Mcam mana boleh patah?

tu la pasal..ak nk tnya bro jasmie nie..cm ner dia bg baik sirip aro dia yg patah tu..nk mintak ilmu sket.heheehe...





salam smua kwn2...ni aku kasi update skit ikan yg dh patah sirip ni...ikan ni mase aku mula2 sedar die patah sirip, aku kol bro miang tnye pendapat die...then die ckp biarkan je sbb patahnye skit je, so aku pun biar je la...dalam mase hampir 2bln ikan tu dh recover sendri tanpe aku buat papepun...so, aku xde la pape special nk di sharekn kt sini...kwn2 sila komen ye pasal development ikan ni...

Xkan update ikan ni jee..yg terbaik xnk share ke ngn kitorg yg newbie ni?... Razz cheers
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: my arowana   Sat Jan 28, 2012 9:49 am

Supik82 wrote:
mohdjasmiejaafar wrote:
geruwo wrote:
wanotz wrote:
Mcam mana boleh patah?

tu la pasal..ak nk tnya bro jasmie nie..cm ner dia bg baik sirip aro dia yg patah tu..nk mintak ilmu sket.heheehe...





salam smua kwn2...ni aku kasi update skit ikan yg dh patah sirip ni...ikan ni mase aku mula2 sedar die patah sirip, aku kol bro miang tnye pendapat die...then die ckp biarkan je sbb patahnye skit je, so aku pun biar je la...dalam mase hampir 2bln ikan tu dh recover sendri tanpe aku buat papepun...so, aku xde la pape special nk di sharekn kt sini...kwn2 sila komen ye pasal development ikan ni...

Xkan update ikan ni jee..yg terbaik xnk share ke ngn kitorg yg newbie ni?... Razz cheers

ada 2 ekor yg terbaik mana bro?2 ekor ka 3 ekor rasa2 ada lg 3 ekor x msk sini keh3
Back to top Go down
View user profile
mohdjasmiejaafar

avatar

Posts : 73
Join date : 18/06/2011
Age : 33
Location : PELABUHAN KLANG

PostSubject: Re: my arowana   Sat Jan 28, 2012 7:05 pm

Supik82 wrote:
mohdjasmiejaafar wrote:
geruwo wrote:
wanotz wrote:
Mcam mana boleh patah?

tu la pasal..ak nk tnya bro jasmie nie..cm ner dia bg baik sirip aro dia yg patah tu..nk mintak ilmu sket.heheehe...





salam smua kwn2...ni aku kasi update skit ikan yg dh patah sirip ni...ikan ni mase aku mula2 sedar die patah sirip, aku kol bro miang tnye pendapat die...then die ckp biarkan je sbb patahnye skit je, so aku pun biar je la...dalam mase hampir 2bln ikan tu dh recover sendri tanpe aku buat papepun...so, aku xde la pape special nk di sharekn kt sini...kwn2 sila komen ye pasal development ikan ni...

Xkan update ikan ni jee..yg terbaik xnk share ke ngn kitorg yg newbie ni?... Razz cheers


yg t'baik mne tu bro?mohon pencerahan...yg ni pun aku balut ngn biru kliling pastu aqua tanam dalam tanah nk bg btol2 gelap, hahahaha...nk amik video ni aje dh mkn mase 1ari nk kluarkn aqua dri tanah, hahaha...
Back to top Go down
View user profile
mohdjasmiejaafar

avatar

Posts : 73
Join date : 18/06/2011
Age : 33
Location : PELABUHAN KLANG

PostSubject: Re: my arowana   Sat Jan 28, 2012 7:07 pm

miang wrote:
Supik82 wrote:
mohdjasmiejaafar wrote:
geruwo wrote:
wanotz wrote:
Mcam mana boleh patah?

tu la pasal..ak nk tnya bro jasmie nie..cm ner dia bg baik sirip aro dia yg patah tu..nk mintak ilmu sket.heheehe...





salam smua kwn2...ni aku kasi update skit ikan yg dh patah sirip ni...ikan ni mase aku mula2 sedar die patah sirip, aku kol bro miang tnye pendapat die...then die ckp biarkan je sbb patahnye skit je, so aku pun biar je la...dalam mase hampir 2bln ikan tu dh recover sendri tanpe aku buat papepun...so, aku xde la pape special nk di sharekn kt sini...kwn2 sila komen ye pasal development ikan ni...

Xkan update ikan ni jee..yg terbaik xnk share ke ngn kitorg yg newbie ni?... Razz cheers

ada 2 ekor yg terbaik mana bro?2 ekor ka 3 ekor rasa2 ada lg 3 ekor x msk sini keh3

bro, agak2 bile free?nk pergi meninjau aro hang yg bru tu...
Back to top Go down
View user profile
wanotz

avatar

Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: my arowana   Sat Jan 28, 2012 7:48 pm

Biar betul siap tanam... kesian tul....



mohdjasmiejaafar wrote:
miang wrote:
Supik82 wrote:
mohdjasmiejaafar wrote:
geruwo wrote:
wanotz wrote:
Mcam mana boleh patah?

tu la pasal..ak nk tnya bro jasmie nie..cm ner dia bg baik sirip aro dia yg patah tu..nk mintak ilmu sket.heheehe...





salam smua kwn2...ni aku kasi update skit ikan yg dh patah sirip ni...ikan ni mase aku mula2 sedar die patah sirip, aku kol bro miang tnye pendapat die...then die ckp biarkan je sbb patahnye skit je, so aku pun biar je la...dalam mase hampir 2bln ikan tu dh recover sendri tanpe aku buat papepun...so, aku xde la pape special nk di sharekn kt sini...kwn2 sila komen ye pasal development ikan ni...

Xkan update ikan ni jee..yg terbaik xnk share ke ngn kitorg yg newbie ni?... Razz cheers

ada 2 ekor yg terbaik mana bro?2 ekor ka 3 ekor rasa2 ada lg 3 ekor x msk sini keh3

bro, agak2 bile free?nk pergi meninjau aro hang yg bru tu...
Back to top Go down
View user profile
Supik82



Posts : 79
Join date : 30/11/2011

PostSubject: Re: my arowana   Sat Jan 28, 2012 8:43 pm

miang wrote:
Supik82 wrote:
mohdjasmiejaafar wrote:
geruwo wrote:
wanotz wrote:
Mcam mana boleh patah?

tu la pasal..ak nk tnya bro jasmie nie..cm ner dia bg baik sirip aro dia yg patah tu..nk mintak ilmu sket.heheehe...





salam smua kwn2...ni aku kasi update skit ikan yg dh patah sirip ni...ikan ni mase aku mula2 sedar die patah sirip, aku kol bro miang tnye pendapat die...then die ckp biarkan je sbb patahnye skit je, so aku pun biar je la...dalam mase hampir 2bln ikan tu dh recover sendri tanpe aku buat papepun...so, aku xde la pape special nk di sharekn kt sini...kwn2 sila komen ye pasal development ikan ni...

Xkan update ikan ni jee..yg terbaik xnk share ke ngn kitorg yg newbie ni?... Razz cheers

Hehe..xpe, dia tunggu dah cukup power baru nk show off..kita menunggu je laa..

ada 2 ekor yg terbaik mana bro?2 ekor ka 3 ekor rasa2 ada lg 3 ekor x msk sini keh3
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: my arowana   

Back to top Go down
 
my arowana
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: