Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 MG F1 Arowana Village

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
zul



Posts : 78
Join date : 08/07/2011

PostSubject: MG F1 Arowana Village   Sun Aug 21, 2011 1:18 am

Salam fren,
Ni ikan MG F1 yang sy beli kira2 2bulan lalu.Ikan ni tagged n cert dari Arowana Village.Sy nak kongsikan ikan ni pada Tuan-Tuan semua.Setahu sy yg masih baru nak berjinak dgn F1,ikan ni memberi gambaran yg berlainan dari artikel2 yg sy baca di internet mengenai ikan F1.Mata sy langsung tak nampak ciri2 F1 tersebut.Gold rim tebal,badan lebar pendek,ekor besar n kepala pendek nampak seakan spoonhead yg memeningkan kepala sy.Sy nak minta pandangan ikhlas dari Tuan sekalian.Ini gambarnya.




Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin
avatar

Posts : 718
Join date : 07/08/2009
Age : 35
Location : Bukit Merah

PostSubject: Re: MG F1 Arowana Village   Wed Aug 24, 2011 12:48 pm

berapa tahun dah usia dia ni
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
zul



Posts : 78
Join date : 08/07/2011

PostSubject: Re: MG F1 Arowana Village   Thu Aug 25, 2011 12:42 am

Umur dalam 3-4bulan dari telur.
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: MG F1 Arowana Village   Tue Sep 13, 2011 7:46 am

Ikan kecik lagi nak nilaikan...Ciri2 gen wild yg perlu ada pada ikan yg masih terjaga kualiti wild dia ialah burble pendek,pectoral fin pendek,ekor kecil..ada beberapa ciri lagi...Ikan wild jenis pure gold blh cross tapi jenis MGBB selalunya ada longkang...chu kasar @ halus ikut nasibla...
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: MG F1 Arowana Village   Tue Sep 13, 2011 9:16 am

kyo82 wrote:
Ikan kecik lagi nak nilaikan...Ciri2 gen wild yg perlu ada pada ikan yg masih terjaga kualiti wild dia ialah burble pendek,pectoral fin pendek,ekor kecil..ada beberapa ciri lagi...Ikan wild jenis pure gold blh cross tapi jenis MGBB selalunya ada longkang...chu kasar @ halus ikut nasibla...

kalau burble panjang mcm ikan keli kira dah kacuk la yea
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: MG F1 Arowana Village   Tue Sep 13, 2011 10:12 am

miang wrote:

kalau burble panjang mcm ikan keli kira dah kacuk la yea

Kalo dah panjang cam ikan keli tu kompom kacuk ngan family catfish la...baung ka...hehehehe...ikan kt atas tu nampak gaya cam dah lebih dari 3-4 bulan...nak tau lebih masa beli tu amik gambar dari setiap posisi...atas pun ptg jugak....
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: MG F1 Arowana Village   Tue Sep 13, 2011 10:45 am

kyo82 wrote:
miang wrote:

kalau burble panjang mcm ikan keli kira dah kacuk la yea

Kalo dah panjang cam ikan keli tu kompom kacuk ngan family catfish la...baung ka...hehehehe...ikan kt atas tu nampak gaya cam dah lebih dari 3-4 bulan...nak tau lebih masa beli tu amik gambar dari setiap posisi...atas pun ptg jugak....

ha3....menda dah beli pun....betul la 3/4 bulan biasa kecik lagi...dia beli dah 3/4 bulan kot....
Back to top Go down
View user profile
zul



Posts : 78
Join date : 08/07/2011

PostSubject: Re: MG F1 Arowana Village   Tue Sep 13, 2011 10:08 pm

Sy silap.Agak2 mcm lebih dah 3-4bulan.Mungkin dah setengah tahun.MG lambat sikit pembesarannya berbanding HB.Ikan ni sy dah letak dlm tangki gelap.Adalah dlm size 8-9inci sekarang.Ekor dia besar n chu nampaknya sisik tu 2lapis.Bab atas tu dah ada tanda crossing.Rasa sy bukan F1 tapi mungkin mg xb.Rim tebal baru nak timbul. Wink
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: MG F1 Arowana Village   Wed Sep 14, 2011 2:50 am

zul wrote:
Sy silap.Agak2 mcm lebih dah 3-4bulan.Mungkin dah setengah tahun.MG lambat sikit pembesarannya berbanding HB.Ikan ni sy dah letak dlm tangki gelap.Adalah dlm size 8-9inci sekarang.Ekor dia besar n chu nampaknya sisik tu 2lapis.Bab atas tu dah ada tanda crossing.Rasa sy bukan F1 tapi mungkin mg xb.Rim tebal baru nak timbul. Wink

dah tau napa beli..hg kn amat arif pasal ikan ni..
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: MG F1 Arowana Village   Wed Sep 14, 2011 6:30 am

ekor besar tu dah menyimpang jauh tu...Anyway harap2 ikan ni bila dah besar jadi ikan cantik dahla...pasal f0,f1,f2 ni mengarut ja...yg ptg kalo ada gen wild dah cukup biarpun dah F berapa pun...org suka gen ikan wild sebab shinning dia je bukan ada maksud lain pun...ikan yg dah campur2 ni dah lari skit shinning dia...Gaban hg penah tgk kan ikan kt Kedai Yap sekor MGBB...ikan tu aku tgk dari kecik lagi 3 inci...Owner letak dalam tank gelap je...capai 6-7 inci chu semua dah siap...warna ikan tu makin cantik...then mslhnya bila rim dia cukup tebal aku dah sangsi...bila owner tukar tempat je walaupun dgn background gelap jugak warna ikan tu dah makin pudar...makin lama makin pudar...itula antara mslh kalo ikan campur2 ni...nasib jugakla semuanya...tapi masa cantik tu terpegun gak la aku tgk....
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: MG F1 Arowana Village   Wed Sep 14, 2011 9:38 am

ikan MGBB tu dh kene curi org...depa wat projek mlm2..habis aro satu kedai depa sapu...tinggal yg OKU jer depa x mau sapu..

Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: MG F1 Arowana Village   Wed Sep 14, 2011 10:02 am

gabanzshah wrote:
ikan MGBB tu dh kene curi org...depa wat projek mlm2..habis aro satu kedai depa sapu...tinggal yg OKU jer depa x mau sapu..


ada lagila...HB kt depan tu pun depa xsapu gak...then super red dia ada lagi...sian gak tapi nak buat camne...MG sekor tu ada gen ikan liar yg kuat gak...shinning kaw tapi chu xbest...itupun kena sapu
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: MG F1 Arowana Village   Wed Sep 14, 2011 10:45 am

itu nyonya bg tau ikan dia semua kene sapu...dpt balikla tu kot..

Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: MG F1 Arowana Village   

Back to top Go down
 
MG F1 Arowana Village
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: