Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Tue May 24, 2011 3:42 am

miang wrote:
ikan_akeem wrote:
shahsera wrote:
owh nih daun ketapang ish ni klau buat pandai p jejalan kat tepi jalan jmpa daun kering salah amek daun mau pusing2 ikan nih pokok td tk brape clear la bro miang klau dr gmbr tuh mcm bnyak jer pokok nih kat tepi jalan bukan kan??

yup..betul tu..pokok ni sbnrnya ada di tanam kat tepi2 jalan..cuma maybe tgk kawasan la..mungkin sesetengah tempat ada dan tidak..tapi kalo kat kampung2 insyaallah ade la..saper2 yang pandai wat treatment arowana guna daun ketapang ni ajar2 kan la sket..leh kembangkan ilmu bela aro nie.. Very Happy


aku duk bandar...ada je kat tepi jalan besar he3....kat tepi bus stop lagi tumbunya.....buat tempat teduh org...satu lagi pokok kat bawah kedai makan.....tapi kat kampung2 mmg tempatnya yg paling sesuailah.....mmg banyak kat kampung2....kat belukar2 pun banyak....cuma hati2 nak ambik...minta izin dulu he3...karang ada tuannnya mintak balik...
Tak susah treatment guna daun ketapang nie....ambik yg tua sahaja...yg dah gugur...dah kering...yg basah jangan guna...masih ada getah lagi......basuh.....nak terus rendam kat dalam tank pun boleh...cuma jangan banyak2...selai dua cukup,dua tiga hari keluarlah wrna gelapnya...pastu angkat...buang...kita nak dia punya khasiat shj....jangan rendam lama2....jangan guna banyak2...guna banyak2 PH cepat jatuh merudum.....kalau nak cepat...ambik selai dua...rebus....ambik airnya daun buang....air tu masuk dalam tank...tunggu sejuklah.....kalau ada lebih air tu...boleh jugak di minum....kulit bdn blh jadi wrna emas woooo...ha3...dulu aku selalu beli black water...sekarang dah setahun lebih aku layan daun ketapang je....

hehehe..dulu masa aku br first time bela aro ader gak letak black water..letak byk2 dlm akuarium 2 kaki je waktu tu..abis aro aku duk dlm gelap..memang x nampak ikan langsung sbb aku letak byk sgt balck water time tu..actually apa kesan black water @ air daun ketapang ni pada arowana?
Back to top Go down
View user profile
senecavkb1



Posts : 154
Join date : 06/04/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Wed May 25, 2011 3:34 am

Salam..

Maaf bro Hafiizd...tumpang lalu skit arr...heheheee...

Adihhh...diiihh...aro aku dah mula wat onar la pulok...tak nak makan cengkerik...campak cengkerik...buat tak tau je...pegi dekat...pastu usik2 gitu je...tak makan pun...dari kelmarin lg...

Hari ni campak cengkerik lagi...sama je...tak diusik pun...pastu cuba bagi ulat besar tu....peeeerrrgghhhh....berdesup disambarnya...huuuhhh...hawau tul...tak nak makan cengkerik rupanya....selama ni ak dengar cerita...aro neh kebiasaannya ketagih cengkerik....ramai yg dok pesan kat ak...jangan bagi makan cengkerik banyak sangat...nnt tak nak makan makanan lain....huuuuhhhh pening aku....

Okey ke kalau aro tu dok tibai ulat burung tu jerk...pagi petang....
sebelum ni ak bagi cenkerik tu pagi...ptg atau malam bagi ulat burung tu....camner yea...??? bg komen skit otai2 sumer...camner nak buat kekdahnya tu...

THx arr...
Back to top Go down
View user profile
mohdfauzilan



Posts : 63
Join date : 14/01/2010
Age : 41
Location : sgbuloh-pendang-pulau ketam(jitra)

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Wed May 25, 2011 4:21 am

senecavkb1
..

aku pernah buat cam tu......ikan aku ok jer ,,,,la ni aku tengah pening ....ikan tak nak makan,,,,mungkin sbb dia punyer insang luker.....cam ner nak buat niere scratch scratch scratch
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Wed May 25, 2011 4:45 am

ikan_akeem wrote:
miang wrote:
ikan_akeem wrote:
shahsera wrote:
owh nih daun ketapang ish ni klau buat pandai p jejalan kat tepi jalan jmpa daun kering salah amek daun mau pusing2 ikan nih pokok td tk brape clear la bro miang klau dr gmbr tuh mcm bnyak jer pokok nih kat tepi jalan bukan kan??

yup..betul tu..pokok ni sbnrnya ada di tanam kat tepi2 jalan..cuma maybe tgk kawasan la..mungkin sesetengah tempat ada dan tidak..tapi kalo kat kampung2 insyaallah ade la..saper2 yang pandai wat treatment arowana guna daun ketapang ni ajar2 kan la sket..leh kembangkan ilmu bela aro nie.. Very Happy


aku duk bandar...ada je kat tepi jalan besar he3....kat tepi bus stop lagi tumbunya.....buat tempat teduh org...satu lagi pokok kat bawah kedai makan.....tapi kat kampung2 mmg tempatnya yg paling sesuailah.....mmg banyak kat kampung2....kat belukar2 pun banyak....cuma hati2 nak ambik...minta izin dulu he3...karang ada tuannnya mintak balik...
Tak susah treatment guna daun ketapang nie....ambik yg tua sahaja...yg dah gugur...dah kering...yg basah jangan guna...masih ada getah lagi......basuh.....nak terus rendam kat dalam tank pun boleh...cuma jangan banyak2...selai dua cukup,dua tiga hari keluarlah wrna gelapnya...pastu angkat...buang...kita nak dia punya khasiat shj....jangan rendam lama2....jangan guna banyak2...guna banyak2 PH cepat jatuh merudum.....kalau nak cepat...ambik selai dua...rebus....ambik airnya daun buang....air tu masuk dalam tank...tunggu sejuklah.....kalau ada lebih air tu...boleh jugak di minum....kulit bdn blh jadi wrna emas woooo...ha3...dulu aku selalu beli black water...sekarang dah setahun lebih aku layan daun ketapang je....

hehehe..dulu masa aku br first time bela aro ader gak letak black water..letak byk2 dlm akuarium 2 kaki je waktu tu..abis aro aku duk dlm gelap..memang x nampak ikan langsung sbb aku letak byk sgt balck water time tu..actually apa kesan black water @ air daun ketapang ni pada arowana?

black water untuk softkan air...macam serupa kat tempat asal ikan nie....sbnrnya kalau nak dapatkan wrna gelap nie bukan daun ketapang je....teh uncang dengan daun pisang pun blh jugak...yg penting air nampak gelap....so daun ketapang masih ada kat muka bumi ni...guna jelah daun ketapang.....black water nie paling sesuai untuk ikan jns2 red....
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Wed May 25, 2011 4:52 am

senecavkb1 wrote:
Salam..

Maaf bro Hafiizd...tumpang lalu skit arr...heheheee...

Adihhh...diiihh...aro aku dah mula wat onar la pulok...tak nak makan cengkerik...campak cengkerik...buat tak tau je...pegi dekat...pastu usik2 gitu je...tak makan pun...dari kelmarin lg...

Hari ni campak cengkerik lagi...sama je...tak diusik pun...pastu cuba bagi ulat besar tu....peeeerrrgghhhh....berdesup disambarnya...huuuhhh...hawau tul...tak nak makan cengkerik rupanya....selama ni ak dengar cerita...aro neh kebiasaannya ketagih cengkerik....ramai yg dok pesan kat ak...jangan bagi makan cengkerik banyak sangat...nnt tak nak makan makanan lain....huuuuhhhh pening aku....

Okey ke kalau aro tu dok tibai ulat burung tu jerk...pagi petang....
sebelum ni ak bagi cenkerik tu pagi...ptg atau malam bagi ulat burung tu....camner yea...??? bg komen skit otai2 sumer...camner nak buat kekdahnya tu...

THx arr...


salam bang...tulah masalahnya kalau kita buat ikan nie tuan kita...sepatutnya kita tuan dia....mmg ikan nie mahal ........kita sayang.....kalau ari2 kita pening nak bagi makan apa...kalau bela ikan tu 10 tahun...10 tahun jugak lah kita pening....rasanya tu dah satu bebanan tu....
saya punya cara senang je....anak ikan msti ada dalam tank....pagi/petang bagi s.worm....seminggu sekali...bagi cengkerik....kekadang katak buat dia punya snek....senang cite....kalau dia mogok makan.....saya tukar air.....biarkan je dua tiga hari tak yah makan....lepas tu bagi makan dia on balik....yg penting dia tak sakit...pastu saya tuan dia...bukan dia tuan saya he3...
kalau degil jugak tanak dengar cakap tuan...siaplah...saya jual ha3....
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Wed May 25, 2011 4:55 am

mohdfauzilan wrote:
senecavkb1
..

aku pernah buat cam tu......ikan aku ok jer ,,,,la ni aku tengah pening ....ikan tak nak makan,,,,mungkin sbb dia punyer insang luker.....cam ner nak buat niere scratch scratch scratch

luka banyak ke luka sikit.....luka sakit ke luka melompat....kalau teruk letak serbuk jepun...s1 pun ok gak...kaau sikit tak pe biarkan jek
Back to top Go down
View user profile
hafiizd



Posts : 182
Join date : 07/10/2009
Age : 32
Location : penang

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Mon Jun 06, 2011 9:54 pm

ni terjumpa blog ni cerita pasal pokok ketapang.. http://bettaslife29.blogspot.com/2010/12/daun-ketapang-indian-almond-leaves.html




Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Tue Jun 07, 2011 8:41 pm

pokok nie ada buah kecik2 tak?
Back to top Go down
View user profile
xback_aro



Posts : 493
Join date : 17/01/2010
Age : 35
Location : putrajaya / bukit merah / danok

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Tue Jun 07, 2011 9:16 pm

miang wrote:
pokok nie ada buah kecik2 tak?
xpenah la plak aku tgk buah dia...mgkin sebab kl aku je mesti aku tunduk kutip daun kt bawah sbb tu xpenah tgk apa ada atas pokok...heheh...ang xpenah tgk ka pokok nie miang?
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Tue Jun 07, 2011 9:40 pm

xback_aro wrote:
miang wrote:
pokok nie ada buah kecik2 tak?
xpenah la plak aku tgk buah dia...mgkin sebab kl aku je mesti aku tunduk kutip daun kt bawah sbb tu xpenah tgk apa ada atas pokok...heheh...ang xpenah tgk ka pokok nie miang?



kawan aku penah bagitau aku....jangan tersilap pokok nak ambik pokok ketapang nie....yang tumbuh kat tepi pantai...daunnya mmg bentuk macam pokok ketapang...tapi pokoknya renek je...ada buah biji2 kecik...yang tu bukan pokok ketapang..
pokok ketapang besar...tak ada buah..tak hidup tepi pantai....aku tak taulah betul ke tidak...tapi mmg aku penah nampak dua pokok yg berbeza......pokok yg kat tepi pantai renek,ada buah kecik2, yang biasa aku ambik tak ada buah..pkok besar..dkt dgn semak samun.....ada sesapa lbh tau?
Back to top Go down
View user profile
xback_aro



Posts : 493
Join date : 17/01/2010
Age : 35
Location : putrajaya / bukit merah / danok

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Tue Jun 07, 2011 9:50 pm

miang wrote:
xback_aro wrote:
miang wrote:
pokok nie ada buah kecik2 tak?
xpenah la plak aku tgk buah dia...mgkin sebab kl aku je mesti aku tunduk kutip daun kt bawah sbb tu xpenah tgk apa ada atas pokok...heheh...ang xpenah tgk ka pokok nie miang?



kawan aku penah bagitau aku....jangan tersilap pokok nak ambik pokok ketapang nie....yang tumbuh kat tepi pantai...daunnya mmg bentuk macam pokok ketapang...tapi pokoknya renek je...ada buah biji2 kecik...yang tu bukan pokok ketapang..
pokok ketapang besar...tak ada buah..tak hidup tepi pantai....aku tak taulah betul ke tidak...tapi mmg aku penah nampak dua pokok yg berbeza......pokok yg kat tepi pantai renek,ada buah kecik2, yang biasa aku ambik tak ada buah..pkok besar..dkt dgn semak samun.....ada sesapa lbh tau?
aku rasa yg tepi pantai tu daun dia besaq² kan...kl yg betul pokok dia besaq....daun kecik xbesaq sgt...byk tumbuh kt masjid n tepi kedai makan pun sllu ada pokok nie....aku kl blk kpg mesti aku kutip simpan wat stock...
Back to top Go down
View user profile
apayelos



Posts : 33
Join date : 09/03/2012

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Fri Mar 09, 2012 7:40 pm

miang wrote:
awang wrote:
1st saya check ph,ternyata negatif..saya tukar dengan air yang disimpan 1 hari.air 2 saya dah campur anti klorin,garam,product dari xian leng(aro safe) dan buih/power head.
lepas tuka 30% air,saya check ph lagi,negatif juga.
saya buang 70% air pulak.lepas 2 ph dah positif.
tapi bila bangun pagi,ikan dah mati...

negatif tu mksud ko mcmana?berapa Ph negatif tu?sukat Ph dgn apa?kalau 30% tukar kali pertama...lepas tu tukar lagi 70% kali kedua...mksudnya ko dah tukar 100% air tu...aku ingat dugong pun blh mati kot he3....kalau ko tukar air banyak suhu air dah lari,ph dah lari banyak menda dah lari.......anti klorin ikut sukatan tak?garam banyak mana?sorilah tanya banyak.....dktr kalau org sakit mmg kena tanya banyak....

aku punya cara tukar air.....tak taulah blh jadi panduan ko ke tak...
1. sblm nk tukar air....ikan aku tak bagi makan dulu...pdpt aku kalau ikn kenyang..air pulak tukar takut tak elok untuk dia(rasa akulah)
2.Aku gosok dalam aquarium dgn span filter....
2. Tarik getah paip...masuk dalam aquarium...agak2 10% dari jumlah air dalam aquarium...sedut bagi air tu keluar..bagi sedut kotoran dalam tank...
3. Buka buih kat power head...kalau ada pump angin...bukak pump angin....masuk anti klorin ikut sukatan (aku pakai tenson gon)
4. Aku masukkan air paip direct.....masuk garam agak2 jangan banyak2....secukup rasa....
5. Air penuh...tutup paip....biarkan dalam sejam....(sambil2 tu blh la cuci tank lain)baru tutup pump angin....dgn pump angin kat power head...
6. Last sekali aku nak tengok ikan aku ok ke tak...aku campak makanan...kalau makan....ok la ikan aku tu....
kalau bekas 2kaki stgh,tukar 20-30% air tension gon ngan garam brapa byk kena taruk..?
Back to top Go down
View user profile
mohdjasmiejaafar

avatar

Posts : 73
Join date : 18/06/2011
Age : 33
Location : PELABUHAN KLANG

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Sun Mar 11, 2012 9:00 am

apayelos wrote:
miang wrote:
awang wrote:
1st saya check ph,ternyata negatif..saya tukar dengan air yang disimpan 1 hari.air 2 saya dah campur anti klorin,garam,product dari xian leng(aro safe) dan buih/power head.
lepas tuka 30% air,saya check ph lagi,negatif juga.
saya buang 70% air pulak.lepas 2 ph dah positif.
tapi bila bangun pagi,ikan dah mati...

negatif tu mksud ko mcmana?berapa Ph negatif tu?sukat Ph dgn apa?kalau 30% tukar kali pertama...lepas tu tukar lagi 70% kali kedua...mksudnya ko dah tukar 100% air tu...aku ingat dugong pun blh mati kot he3....kalau ko tukar air banyak suhu air dah lari,ph dah lari banyak menda dah lari.......anti klorin ikut sukatan tak?garam banyak mana?sorilah tanya banyak.....dktr kalau org sakit mmg kena tanya banyak....

aku punya cara tukar air.....tak taulah blh jadi panduan ko ke tak...
1. sblm nk tukar air....ikan aku tak bagi makan dulu...pdpt aku kalau ikn kenyang..air pulak tukar takut tak elok untuk dia(rasa akulah)
2.Aku gosok dalam aquarium dgn span filter....
2. Tarik getah paip...masuk dalam aquarium...agak2 10% dari jumlah air dalam aquarium...sedut bagi air tu keluar..bagi sedut kotoran dalam tank...
3. Buka buih kat power head...kalau ada pump angin...bukak pump angin....masuk anti klorin ikut sukatan (aku pakai tenson gon)
4. Aku masukkan air paip direct.....masuk garam agak2 jangan banyak2....secukup rasa....
5. Air penuh...tutup paip....biarkan dalam sejam....(sambil2 tu blh la cuci tank lain)baru tutup pump angin....dgn pump angin kat power head...
6. Last sekali aku nak tengok ikan aku ok ke tak...aku campak makanan...kalau makan....ok la ikan aku tu....
kalau bekas 2kaki stgh,tukar 20-30% air tension gon ngan garam brapa byk kena taruk..?


garam taruk 2.5 sudu besar dh ok..tenson gon 5ml...
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Sun Mar 11, 2012 9:04 am

mohdjasmiejaafar wrote:
apayelos wrote:
miang wrote:
awang wrote:
1st saya check ph,ternyata negatif..saya tukar dengan air yang disimpan 1 hari.air 2 saya dah campur anti klorin,garam,product dari xian leng(aro safe) dan buih/power head.
lepas tuka 30% air,saya check ph lagi,negatif juga.
saya buang 70% air pulak.lepas 2 ph dah positif.
tapi bila bangun pagi,ikan dah mati...

negatif tu mksud ko mcmana?berapa Ph negatif tu?sukat Ph dgn apa?kalau 30% tukar kali pertama...lepas tu tukar lagi 70% kali kedua...mksudnya ko dah tukar 100% air tu...aku ingat dugong pun blh mati kot he3....kalau ko tukar air banyak suhu air dah lari,ph dah lari banyak menda dah lari.......anti klorin ikut sukatan tak?garam banyak mana?sorilah tanya banyak.....dktr kalau org sakit mmg kena tanya banyak....

aku punya cara tukar air.....tak taulah blh jadi panduan ko ke tak...
1. sblm nk tukar air....ikan aku tak bagi makan dulu...pdpt aku kalau ikn kenyang..air pulak tukar takut tak elok untuk dia(rasa akulah)
2.Aku gosok dalam aquarium dgn span filter....
2. Tarik getah paip...masuk dalam aquarium...agak2 10% dari jumlah air dalam aquarium...sedut bagi air tu keluar..bagi sedut kotoran dalam tank...
3. Buka buih kat power head...kalau ada pump angin...bukak pump angin....masuk anti klorin ikut sukatan (aku pakai tenson gon)
4. Aku masukkan air paip direct.....masuk garam agak2 jangan banyak2....secukup rasa....
5. Air penuh...tutup paip....biarkan dalam sejam....(sambil2 tu blh la cuci tank lain)baru tutup pump angin....dgn pump angin kat power head...
6. Last sekali aku nak tengok ikan aku ok ke tak...aku campak makanan...kalau makan....ok la ikan aku tu....
kalau bekas 2kaki stgh,tukar 20-30% air tension gon ngan garam brapa byk kena taruk..?


garam taruk 2.5 sudu besar dh ok..tenson gon 5ml...

ini master dah bersuara....lama tak dgr cita....serbuk kunyi berapa sudu master?
Back to top Go down
View user profile
geruwo

avatar

Posts : 143
Join date : 29/01/2011
Location : Dalam Aquarium

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Mon Mar 12, 2012 3:55 am

miang wrote:
mohdjasmiejaafar wrote:
apayelos wrote:
miang wrote:
awang wrote:
1st saya check ph,ternyata negatif..saya tukar dengan air yang disimpan 1 hari.air 2 saya dah campur anti klorin,garam,product dari xian leng(aro safe) dan buih/power head.
lepas tuka 30% air,saya check ph lagi,negatif juga.
saya buang 70% air pulak.lepas 2 ph dah positif.
tapi bila bangun pagi,ikan dah mati...

negatif tu mksud ko mcmana?berapa Ph negatif tu?sukat Ph dgn apa?kalau 30% tukar kali pertama...lepas tu tukar lagi 70% kali kedua...mksudnya ko dah tukar 100% air tu...aku ingat dugong pun blh mati kot he3....kalau ko tukar air banyak suhu air dah lari,ph dah lari banyak menda dah lari.......anti klorin ikut sukatan tak?garam banyak mana?sorilah tanya banyak.....dktr kalau org sakit mmg kena tanya banyak....

aku punya cara tukar air.....tak taulah blh jadi panduan ko ke tak...
1. sblm nk tukar air....ikan aku tak bagi makan dulu...pdpt aku kalau ikn kenyang..air pulak tukar takut tak elok untuk dia(rasa akulah)
2.Aku gosok dalam aquarium dgn span filter....
2. Tarik getah paip...masuk dalam aquarium...agak2 10% dari jumlah air dalam aquarium...sedut bagi air tu keluar..bagi sedut kotoran dalam tank...
3. Buka buih kat power head...kalau ada pump angin...bukak pump angin....masuk anti klorin ikut sukatan (aku pakai tenson gon)
4. Aku masukkan air paip direct.....masuk garam agak2 jangan banyak2....secukup rasa....
5. Air penuh...tutup paip....biarkan dalam sejam....(sambil2 tu blh la cuci tank lain)baru tutup pump angin....dgn pump angin kat power head...
6. Last sekali aku nak tengok ikan aku ok ke tak...aku campak makanan...kalau makan....ok la ikan aku tu....
kalau bekas 2kaki stgh,tukar 20-30% air tension gon ngan garam brapa byk kena taruk..?


garam taruk 2.5 sudu besar dh ok..tenson gon 5ml...

ini master dah bersuara....lama tak dgr cita....serbuk kunyi berapa sudu master?

serbuk kunyit sesedap rasa..nk lagi sedap tambah ajinomoto.hahaha
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Mon Mar 12, 2012 9:25 am

nak detail lg pkai kira2 kt link ni..amik korang.. lol! lol!
http://www.hamzasreef.com/Contents/Calculators/
Back to top Go down
View user profile
jett lizdaf

avatar

Posts : 223
Join date : 21/06/2012
Age : 32
Location : Ampang

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Wed Oct 03, 2012 1:57 am

tahap pH ntuk aro yg aku kekalkn antara 6-7.. atas atau kurang dari tu x pnah lg.. sb ikan kap n lampam tu jd sukatan ntuk air aku.. kira kualiti air tu brada tahap selamat selagi lampam n kap selamat... aku pnah wat ekspirimen..
- aku sediakn 2 tank kecik dgn bantuan oksigen then ..
tank 1 - aku amik nilai pH yg tinggi dari 7 (air direct paip + tension gon + garam).. dan
tank 2 - satu lagi pH yg rendah dr 6 (air yg da lama dlm tank aro 3 minggu x tukar + tension gon + garam)... aku letak anak kap
- hasilnya.. ikan kap kekal idup walaupon slepas 3 hari..
- pH tinggi dan rendah rasanya bkn ancaman utama... tapi dsbabkn kandungan dlm air tu.. spt clorin, ammonia dsbgnya..
- eksperimen tu aku nyatakan td + tension gon dan garam... sbenanya adalah ntuk nyahkan parasit dlm air..
- cuma pastikan air tu ada jadual tukar paling kurang skali sminggu dan paling kerap 10% sehari. insyallah sihat aro
Gd Luck!
Back to top Go down
View user profile
shampc



Posts : 4
Join date : 11/11/2012

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Sun Dec 02, 2012 12:22 am

Soalan newbie:

Selepas kita periksa ph air samada bacaan turun atau naik, apa kita perlu lakukan -

1.Ph naik mendadak dari paras sepatutnya, apa punca nya ? Apa cara untuk turun kan ke bacaan neutral ?

2. Ph bacaan turun. Apa penyebab dan cara untuk atasi ?


Berkenaan Ph meter, perlu ke beli digital yg mahal atau digital meter bawah rm100 dah memadai.

Atau cuma beli yg jenis kertas.
Back to top Go down
View user profile
kodok

avatar

Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Mon Dec 03, 2012 2:18 am

Ph cara terbaik ikut pengalaman aku pakai coral chip ja bro. .selain ph yg plg penting clorine dlm air..bg yg direct dr tap water skarang musim hujan so beware k...
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Tue Dec 04, 2012 6:48 pm

kodok wrote:
Ph cara terbaik ikut pengalaman aku pakai coral chip ja bro. .selain ph yg plg penting clorine dlm air..bg yg direct dr tap water skarang musim hujan so beware k...


akunye tank guna air boering....direct...takyah ltk dah anti clorin..cuma PH le aku lum check lg...tp stakt ni so far aro aku ok lg...tatau le camne kalo musim tengkujuh...takut2 Ph air berubah..huhuhuhu
Back to top Go down
View user profile
tomkk

avatar

Posts : 334
Join date : 16/10/2012
Location : kuala kangsar

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Tue Dec 04, 2012 9:58 pm

umah aku pakai air paip masuk tangki...biasanya aku xletak anti clorin pn...tp slalu aku check paip utama...kalo air berbuih tu mcm skarg musim ujan...confirm klorin kow2..aku masuk ikut sukatan kat botol...garam segenggam (aqua 4ft)...kalo ph rendah aku masukkan 2-5ml ph up solution...
Back to top Go down
View user profile
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Wed Dec 05, 2012 12:06 am

tomkk wrote:
umah aku pakai air paip masuk tangki...biasanya aku xletak anti clorin pn...tp slalu aku check paip utama...kalo air berbuih tu mcm skarg musim ujan...confirm klorin kow2..aku masuk ikut sukatan kat botol...garam segenggam (aqua 4ft)...kalo ph rendah aku masukkan 2-5ml ph up solution...


info menarik....1 lg ilmu dpt rini..tq bro
Back to top Go down
View user profile
mr.gabanz

avatar

Posts : 141
Join date : 22/03/2012
Location : KL & Seri Kembangan

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Wed Dec 05, 2012 12:56 am

tomkk wrote:
umah aku pakai air paip masuk tangki...biasanya aku xletak anti clorin pn...tp slalu aku check paip utama...kalo air berbuih tu mcm skarg musim ujan...confirm klorin kow2..aku masuk ikut sukatan kat botol...garam segenggam (aqua 4ft)...kalo ph rendah aku masukkan 2-5ml ph up solution...

mmg xletak anti chlorine ke?... Question
Back to top Go down
View user profile
Guano



Posts : 3
Join date : 17/11/2012
Age : 26
Location : Alor Setar

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Wed Dec 05, 2012 11:33 am

[quote="kazzamWNX"][quote="Abangzam"]Salam.

Garam kena taruk gak ke bila kita tukar air 25%?


garam..
cth : akuarium 2kaki = 1sudu besar...
tkr 50% air = 1 sudu teh...


Nak letak garam halus ke garam kasar kasar??ke xkesah mana satu pon?? Shocked
Back to top Go down
View user profile
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Sun Dec 09, 2012 7:13 pm

[quote="Guano"][quote="kazzamWNX"]
Abangzam wrote:
Salam.

Garam kena taruk gak ke bila kita tukar air 25%?


garam..
cth : akuarium 2kaki = 1sudu besar...
tkr 50% air = 1 sudu teh...


Nak letak garam halus ke garam kasar kasar??ke xkesah mana satu pon?? Shocked


garam kasar muroh boh...garam halus mahal..heheh jgn marah gurau jah
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   

Back to top Go down
 
kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: