Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
hafiizd



Posts : 182
Join date : 07/10/2009
Age : 32
Location : penang

PostSubject: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Mon Dec 28, 2009 9:31 pm

kualiti air hendaklah dijaga supaya hampir sama dengan air di alam semulajadi ikan arowana ...

ph air = 6.8 - 7.5
suhu = 27-29 ^C....

air hendaklah diganti mengikut kesesuaian contohnya seminggu sekali bergantung kepada kejernihan dan bau air tersebut...
air yang diganti hendaklah bebas dari klorin ...
air boleh diganti menggunakan kaedah buang dan ganti..iaitu buang air dalam suku tangki (1/3 tangki), kemudian tambah air yang bebas klorin sebanyak yang telah dibuang tadi

meh kita bincang...
Back to top Go down
View user profile
G8



Posts : 23
Join date : 01/12/2009

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Tue Dec 29, 2009 3:12 am

hafiizd wrote:
kualiti air hendaklah dijaga supaya hampir sama dengan air di alam semulajadi ikan arowana ...

ph air = 6.8 - 7.5
suhu = 27-29 ^C....

air hendaklah diganti mengikut kesesuaian contohnya seminggu sekali bergantung kepada kejernihan dan bau air tersebut...
air yang diganti hendaklah bebas dari klorin ...
air boleh diganti menggunakan kaedah buang dan ganti..iaitu buang air dalam suku tangki (1/3 tangki), kemudian tambah air yang bebas klorin sebanyak yang telah dibuang tadi

meh kita bincang...

Boleh share kaedah u tukar air ikan? Boleh list kan step by step?
Back to top Go down
View user profile
hafiizd



Posts : 182
Join date : 07/10/2009
Age : 32
Location : penang

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Tue Dec 29, 2009 5:43 pm

ni untuk aquarium saja ar... kalau untuk kolam yang besar, taktau la nak buat macam mana...

senang ja nak buat ni..buang air, pastu tambah

1st - off pump
2nd - ambil hos (nak buang air)
3rd - sedut air keluar (tinggalkan baki 2/3 air dalam aquarium)
4th - ambil jaring, buang bendasing dalam kolam
5th - tambah air saja la..senang

step 3 dan 4 tu boleh buat mana2 satu..

kolam arowana selalunya orang tak masukkan batu yang besar atau batu karang, takut2 boleh merosakkan sisik ikan...
Back to top Go down
View user profile
G8



Posts : 23
Join date : 01/12/2009

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Fri Jan 01, 2010 5:59 am

hafiizd wrote:
ni untuk aquarium saja ar... kalau untuk kolam yang besar, taktau la nak buat macam mana...

senang ja nak buat ni..buang air, pastu tambah

1st - off pump
2nd - ambil hos (nak buang air)
3rd - sedut air keluar (tinggalkan baki 2/3 air dalam aquarium)
4th - ambil jaring, buang bendasing dalam kolam
5th - tambah air saja la..senang

step 3 dan 4 tu boleh buat mana2 satu..

kolam arowana selalunya orang tak masukkan batu yang besar atau batu karang, takut2 boleh merosakkan sisik ikan...

Tak guna Anti Chlorine ke? Shocked
Back to top Go down
View user profile
Abangzam

avatar

Posts : 14
Join date : 31/12/2009
Location : Puncak Alam Selangor

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Sat Jan 02, 2010 7:30 am

Salam.

Garam kena taruk gak ke bila kita tukar air 25%?
anti klorin pun sama ke atau masa kita tukar air 100% baru letak.
Satu lagi black water tu ape dan mesti ke kena taruk?
Back to top Go down
View user profile
kazzamWNX



Posts : 10
Join date : 18/04/2010

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Sat May 15, 2010 12:47 pm

Abangzam wrote:
Salam.

Garam kena taruk gak ke bila kita tukar air 25%?
anti klorin pun sama ke atau masa kita tukar air 100% baru letak.
Satu lagi black water tu ape dan mesti ke kena taruk?


garam tuh nak bg aro kita tuh bebas penyakit dan imune kpd penyakit yg lain...tak sume penyakit bole elok menggunakan garam...jd mencegah lg baik drpd merawat...kalau bole kurgkan guna ubat-ubatan nih..sbb mcm manusia..bila dh byk mkn pain killer...jd penyakit bertambah kuat...

garam..
cth : akuarium 2kaki = 1sudu besar...
tkr 50% air = 1 sudu teh...

setiap kali tkr air..msti letak anti klorin
cth : akuarium 2 kaki = 2 penutup botol
tkr 50% air = 1 penutup botol

#pastikan jgn lebih dos...tkt bagi efek pd ikan...
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin
avatar

Posts : 718
Join date : 07/08/2009
Age : 34
Location : Bukit Merah

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Mon May 17, 2010 1:43 am

siap ada sukatan lagi
1 sudu teh garam
macam nk memasak je haha
Back to top Go down
View user profile http://arowana.yolasite.com
ally9970



Posts : 92
Join date : 03/08/2010

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Tue Aug 03, 2010 2:24 am

Antara kebaikan black water adalah utk menenangkan ikan, esp selepas water change (WC), sbb parameter air dah berubah...ianya juga boleh merendahkan tahap PH air., tetapi warna air akan jadi seakan-akan warna air teh, ada yg suka dan ada yg tak suka Very Happy

Daun ketapang juga bertindak spt black water, tapi kira mcm biological solutions lah compared to black water
Back to top Go down
View user profile
awang



Posts : 19
Join date : 01/05/2011

PostSubject: ph tester?patut guna ke?penukaran air untuk akuarium..   Mon May 02, 2011 6:07 pm

kalau try kat air direct pipe ph dia 6.5-8.5.
perlu ke ganti dengan air yang disimpan 2 3 hari baru dimasukkan dalam aquarim.
sedangkan ph air direct dari pipe 2 dah tepat untuk ikan aro ni...hehehe..
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Mon May 02, 2011 7:42 pm

awang wrote:
kalau try kat air direct pipe ph dia 6.5-8.5.
perlu ke ganti dengan air yang disimpan 2 3 hari baru dimasukkan dalam aquarim.
sedangkan ph air direct dari pipe 2 dah tepat untuk ikan aro ni...hehehe..

tujuan simpan air 2/3 hari bukan untuk turun/naikkan PH...tapi tujuan simpan air nak bagi klorin hilang dalam air...simpan air bukan bermaksud masuk air paip dlm bekas..biarkan je...kalau mcm tu klorin pun tak hilang...simpan air maksudnya...masukkan air paip dalam bekas...bagi buih/pasang power head bagi air pusing...
boleh gak guna air paip direct..tapi jangan banyak2 masa tukar air...10% cukup.....lebihkan study pasal air nak membela aro ni...
Back to top Go down
View user profile
awang



Posts : 19
Join date : 01/05/2011

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Tue May 03, 2011 2:09 am

tanks bro..
sye budak baru belajar ni...
harap dapat membantu..
Back to top Go down
View user profile
awang



Posts : 19
Join date : 01/05/2011

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Tue May 03, 2011 2:10 am

guna air hujan boleh ke?hehe..
tengah hujan ni.ingat nak pi tadah.
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Tue May 03, 2011 9:31 pm

awang wrote:
guna air hujan boleh ke?hehe..
tengah hujan ni.ingat nak pi tadah.

boleh....jangan letak pulak anti klorin dalam air hujan tu...mau pening ikan..tadah air hujan dlm tong...masuk lampam...biarkan..kalau ikan tak elok...lampam msti mati punya..pada aku apa nak pening2...pakai air paip je...baru berapa RM...kepala tak sakit pk berapa PH air hujan...apa kandungan air hujan...silap2 hujan asid...
Back to top Go down
View user profile
awang



Posts : 19
Join date : 01/05/2011

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Tue May 03, 2011 11:09 pm

banjar 1st aku baru mati malam tadi.ni semua sebab baru tukar air kot.hmm....... Sad
nak menagis rasanya..baru nak start dah jadi cam ni.
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Wed May 04, 2011 12:05 am

awang wrote:
banjar 1st aku baru mati malam tadi.ni semua sebab baru tukar air kot.hmm....... Sad
nak menagis rasanya..baru nak start dah jadi cam ni.

ye ke?meh cuba cite kat aku mcmana ko tukar air malam tadi?
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Wed May 04, 2011 12:06 am

ye ke?meh cuba cite kat aku mcmana ko tukar air malam tadi?
Back to top Go down
View user profile
awang



Posts : 19
Join date : 01/05/2011

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Wed May 04, 2011 12:30 am

1st saya check ph,ternyata negatif..saya tukar dengan air yang disimpan 1 hari.air 2 saya dah campur anti klorin,garam,product dari xian leng(aro safe) dan buih/power head.
lepas tuka 30% air,saya check ph lagi,negatif juga.
saya buang 70% air pulak.lepas 2 ph dah positif.
tapi bila bangun pagi,ikan dah mati...
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Wed May 04, 2011 1:05 am

awang wrote:
1st saya check ph,ternyata negatif..saya tukar dengan air yang disimpan 1 hari.air 2 saya dah campur anti klorin,garam,product dari xian leng(aro safe) dan buih/power head.
lepas tuka 30% air,saya check ph lagi,negatif juga.
saya buang 70% air pulak.lepas 2 ph dah positif.
tapi bila bangun pagi,ikan dah mati...

negatif tu mksud ko mcmana?berapa Ph negatif tu?sukat Ph dgn apa?kalau 30% tukar kali pertama...lepas tu tukar lagi 70% kali kedua...mksudnya ko dah tukar 100% air tu...aku ingat dugong pun blh mati kot he3....kalau ko tukar air banyak suhu air dah lari,ph dah lari banyak menda dah lari.......anti klorin ikut sukatan tak?garam banyak mana?sorilah tanya banyak.....dktr kalau org sakit mmg kena tanya banyak....

aku punya cara tukar air.....tak taulah blh jadi panduan ko ke tak...
1. sblm nk tukar air....ikan aku tak bagi makan dulu...pdpt aku kalau ikn kenyang..air pulak tukar takut tak elok untuk dia(rasa akulah)
2.Aku gosok dalam aquarium dgn span filter....
2. Tarik getah paip...masuk dalam aquarium...agak2 10% dari jumlah air dalam aquarium...sedut bagi air tu keluar..bagi sedut kotoran dalam tank...
3. Buka buih kat power head...kalau ada pump angin...bukak pump angin....masuk anti klorin ikut sukatan (aku pakai tenson gon)
4. Aku masukkan air paip direct.....masuk garam agak2 jangan banyak2....secukup rasa....
5. Air penuh...tutup paip....biarkan dalam sejam....(sambil2 tu blh la cuci tank lain)baru tutup pump angin....dgn pump angin kat power head...
6. Last sekali aku nak tengok ikan aku ok ke tak...aku campak makanan...kalau makan....ok la ikan aku tu....
Back to top Go down
View user profile
awang



Posts : 19
Join date : 01/05/2011

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Wed May 04, 2011 1:16 am

aku pun bagi makan lepas tuka air 2.
ikan makan je..
Back to top Go down
View user profile
xback_aro



Posts : 493
Join date : 17/01/2010
Age : 34
Location : putrajaya / bukit merah / danok

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Wed May 04, 2011 1:20 am

awang wrote:
aku pun bagi makan lepas tuka air 2.
ikan makan je..
bro awang nie tggal area mana yer?...produk arosafe tu untuk apa eh?


Last edited by xback_aro on Wed May 04, 2011 1:28 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Wed May 04, 2011 1:25 am

awang wrote:
aku pun bagi makan lepas tuka air 2.
ikan makan je..

so kalau dia makan...tak ada masalah lah biasanya..pgalaman aku....kalau ikan tak nak makan....lepas tukar air.....tercungap2....msti ada something dgn air...
Back to top Go down
View user profile
awang



Posts : 19
Join date : 01/05/2011

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Wed May 04, 2011 1:28 am

salam X_back..
aku duk kuala...
Back to top Go down
View user profile
awang



Posts : 19
Join date : 01/05/2011

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Wed May 04, 2011 1:30 am

mungkin aku obses sangat dengan check ph ni kot...
agak2 air x ok je aku tuka..
maklumla 1st aro bro.. Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
xback_aro



Posts : 493
Join date : 17/01/2010
Age : 34
Location : putrajaya / bukit merah / danok

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Wed May 04, 2011 1:32 am

kuala mana ni?...k.kangsar?...k.l?
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   Wed May 04, 2011 1:46 am

awang wrote:
mungkin aku obses sangat dengan check ph ni kot...
agak2 air x ok je aku tuka..
maklumla 1st aro bro.. Rolling Eyes

tank besar mana?kalau tank besar ikan sekor....tukar seminggu sekali dah ok dah....
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana   

Back to top Go down
 
kualiti air dalam tangki atau kolam ikan arowana
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 4Go to page : 1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: