Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 New ressident july 2011(mg bb)

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
AuthorMessage
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: New ressident july 2011(mg bb)   Sat Jul 09, 2011 8:13 pm

kyo82 wrote:
rm4 ribu tgi sgt harganya pada masa skrg...lagipun MGBB selalunya chu halus just 1 line je...kalo chu halus 2,3 line cam ikan dari King Kong punya aku xheran la harga camtu...ikan kat bawah ni 24k chu halus 2 line baru sekitar rm3400...skrgni sapa brani nak kua duit byk2 beli jenis MG ni...market tepu dalam Malaysia...kecuali penghobi tegarla tapi aku rasa xdala nak belanja byk sgt...

[img][/img]

Ikan yg cantik2 mg dah byk farm ada...tapi atas kita la nak pilih yg btul2 menepati minat kita...sebab tu aku xsuka rekemen mana2 farm kt forum ni...

mcm aku kenal je ikan kt atas ni.. Rolling Eyes Rolling Eyes ..klu beli kt LFS camne nk pilih..induk pn x nampak kcuali yakin n percaya je..
Back to top Go down
View user profile
zul



Posts : 78
Join date : 08/07/2011

PostSubject: Re: New ressident july 2011(mg bb)   Sat Jul 09, 2011 9:47 pm

Hmmmm....dah murah sekarang ni ya.Saya nak tahu pula MG anak liar macamana ye yang ramai panggil F1 tu.Apa
keistimewaan dia? Question
Back to top Go down
View user profile
hokevetss



Posts : 58
Join date : 07/07/2011

PostSubject: Re: New ressident july 2011(mg bb)   Sat Jul 09, 2011 11:10 pm

senecavkb1 wrote:
hokevetss wrote:
dah satu tahun i tunggu kolam harvest tapi masih takde apa2 lagi...kolam ni dimiliki kawan i.....still tunggu lagi
induk2 paling cantik yg saya lihat compare other....thin frame bb




Peeerrrggghhh....berdarah lubang idung aku nengok kecunan ikan tu....woooiiiyyooo....cun sungguh arr...sangat terang dia punya blue base....naper ikan haku tak jadik camtu arr.... Mad Mad Mad ..addoooyyaaaiiii....

THx..

Actually bro,ikan BB ni bila dah kena air BM warna dia mesti kau kau banding dengan di dalam aquarium punya....
Back to top Go down
View user profile
hokevetss



Posts : 58
Join date : 07/07/2011

PostSubject: Re: New ressident july 2011(mg bb)   Sat Jul 09, 2011 11:13 pm

zul wrote:
OOO Av.....cuma nak tahu betul ke MG yg AV jual tu jenis anak dari MG tangkap liar sungai.Setahu aku,susah nak dapat anak yg jenis begini n kalau ada mahal.

i tak cakap and comment ikan i ni ikan liar AV...i cuma beli i shiok warna dia je
Back to top Go down
View user profile
hokevetss



Posts : 58
Join date : 07/07/2011

PostSubject: Re: New ressident july 2011(mg bb)   Sun Jul 10, 2011 3:42 am

hokevetss wrote:
zul wrote:
OOO Av.....cuma nak tahu betul ke MG yg AV jual tu jenis anak dari MG tangkap liar sungai.Setahu aku,susah nak dapat anak yg jenis begini n kalau ada mahal.

i tak cakap and comment ikan i ni ikan liar AV...i cuma beli i shiok warna dia je

Bagi saya,ORANG YG CAKAP TAK BERSALAH,ORANG YG DENGAR...PUN TAK BERSALAH....SO SIAPA YG SALAH????ORANG YG CAYA TU CARI MASALAH........
F1 ke f5 ke...bagi saya bukan masalah...janji cantik di depan mata dahlah spek tak banyak lari dari ori sudah la.....kan???

mana ada lagi ikan liar...kecuali dapat dari motor soon or talib la bro...tu pun org mau kasi...betul tak??
Back to top Go down
View user profile
zul



Posts : 78
Join date : 08/07/2011

PostSubject: Re: New ressident july 2011(mg bb)   Sun Jul 10, 2011 7:28 am

hokevetss wrote:
hokevetss wrote:
zul wrote:
OOO Av.....cuma nak tahu betul ke MG yg AV jual tu jenis anak dari MG tangkap liar sungai.Setahu aku,susah nak dapat anak yg jenis begini n kalau ada mahal.

i tak cakap and comment ikan i ni ikan liar AV...i cuma beli i shiok warna dia je

Bagi saya,ORANG YG CAKAP TAK BERSALAH,ORANG YG DENGAR...PUN TAK BERSALAH....SO SIAPA YG SALAH????ORANG YG CAYA TU CARI MASALAH........
F1 ke f5 ke...bagi saya bukan masalah...janji cantik di depan mata dahlah spek tak banyak lari dari ori sudah la.....kan???

mana ada lagi ikan liar...kecuali dapat dari motor soon or talib la bro...tu pun org mau kasi...betul tak??
Kalo begitu itu bukan anak ikan liar f1 lah seperti yg diberitahu dalam mudah.com tu....bagi saya, saya dah puas f3-f5 n crossbreed yg lain2 tu.Memang cantik crossbreed nih tak dinafikan...tapi saya dah puas layan.Dan sekarang saya nak cari F1 yg betul supaya tak hilang generasi tu.Memanglah susah nak lawan macam crossbreed tapi itu adalah satu warisan....dari zaman dinosaur tak berubah...sejarah tu.F0 dah tentulah susahkan.Alternatifnya f1 adalah yg termudah dari F0.Kalau ada kawan2 yang ada tahu di mana saya boleh dapatkan original F1 tolonglah bagitau saya.Memang berkenan sangat-sangat.
Back to top Go down
View user profile
retro



Posts : 238
Join date : 26/06/2011

PostSubject: Re: New ressident july 2011(mg bb)   Sun Jul 10, 2011 8:08 am

zul wrote:
hokevetss wrote:
hokevetss wrote:
zul wrote:
OOO Av.....cuma nak tahu betul ke MG yg AV jual tu jenis anak dari MG tangkap liar sungai.Setahu aku,susah nak dapat anak yg jenis begini n kalau ada mahal.

i tak cakap and comment ikan i ni ikan liar AV...i cuma beli i shiok warna dia je

Bagi saya,ORANG YG CAKAP TAK BERSALAH,ORANG YG DENGAR...PUN TAK BERSALAH....SO SIAPA YG SALAH????ORANG YG CAYA TU CARI MASALAH........
F1 ke f5 ke...bagi saya bukan masalah...janji cantik di depan mata dahlah spek tak banyak lari dari ori sudah la.....kan???

mana ada lagi ikan liar...kecuali dapat dari motor soon or talib la bro...tu pun org mau kasi...betul tak??
Kalo begitu itu bukan anak ikan liar f1 lah seperti yg diberitahu dalam mudah.com tu....bagi saya, saya dah puas f3-f5 n crossbreed yg lain2 tu.Memang cantik crossbreed nih tak dinafikan...tapi saya dah puas layan.Dan sekarang saya nak cari F1 yg betul supaya tak hilang generasi tu.Memanglah susah nak lawan macam crossbreed tapi itu adalah satu warisan....dari zaman dinosaur tak berubah...sejarah tu.F0 dah tentulah susahkan.Alternatifnya f1 adalah yg termudah dari F0.Kalau ada kawan2 yang ada tahu di mana saya boleh dapatkan original F1 tolonglah bagitau saya.Memang berkenan sangat-sangat.

tu dia dh kasik tau kat mana nak dpt ikan..try la mintak beli..hehe.. Razz
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: New ressident july 2011(mg bb)   Sun Jul 10, 2011 8:46 am

zul wrote:
hokevetss wrote:
hokevetss wrote:
zul wrote:
OOO Av.....cuma nak tahu betul ke MG yg AV jual tu jenis anak dari MG tangkap liar sungai.Setahu aku,susah nak dapat anak yg jenis begini n kalau ada mahal.

i tak cakap and comment ikan i ni ikan liar AV...i cuma beli i shiok warna dia je

Bagi saya,ORANG YG CAKAP TAK BERSALAH,ORANG YG DENGAR...PUN TAK BERSALAH....SO SIAPA YG SALAH????ORANG YG CAYA TU CARI MASALAH........
F1 ke f5 ke...bagi saya bukan masalah...janji cantik di depan mata dahlah spek tak banyak lari dari ori sudah la.....kan???

mana ada lagi ikan liar...kecuali dapat dari motor soon or talib la bro...tu pun org mau kasi...betul tak??
Kalo begitu itu bukan anak ikan liar f1 lah seperti yg diberitahu dalam mudah.com tu....bagi saya, saya dah puas f3-f5 n crossbreed yg lain2 tu.Memang cantik crossbreed nih tak dinafikan...tapi saya dah puas layan.Dan sekarang saya nak cari F1 yg betul supaya tak hilang generasi tu.Memanglah susah nak lawan macam crossbreed tapi itu adalah satu warisan....dari zaman dinosaur tak berubah...sejarah tu.F0 dah tentulah susahkan.Alternatifnya f1 adalah yg termudah dari F0.Kalau ada kawan2 yang ada tahu di mana saya boleh dapatkan original F1 tolonglah bagitau saya.Memang berkenan sangat-sangat.

setuju3....kalau ada dua sumber motor soon dan talib,jadi ikan yg masuk kat mudah.com tu bukan ikan liar la ye.....baru terpikir2 nak tapau sekor dua nie.....mati2 percaya.....dah korek tabung ayam nak tapau nie.....nasib baikkkk tak tapau lagiii.....alhamdulillah...sukur....
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: New ressident july 2011(mg bb)   Sun Jul 10, 2011 8:53 am

hokevetss wrote:
senecavkb1 wrote:
hokevetss wrote:
dah satu tahun i tunggu kolam harvest tapi masih takde apa2 lagi...kolam ni dimiliki kawan i.....still tunggu lagi
induk2 paling cantik yg saya lihat compare other....thin frame bb




Peeerrrggghhh....berdarah lubang idung aku nengok kecunan ikan tu....woooiiiyyooo....cun sungguh arr...sangat terang dia punya blue base....naper ikan haku tak jadik camtu arr.... Mad Mad Mad ..addoooyyaaaiiii....

THx..

Actually bro,ikan BB ni bila dah kena air BM warna dia mesti kau kau banding dengan di dalam aquarium punya....

wooopppssss......ada sambungan lagi tu bro....dan jangan lupa....ada gak ikan yang cantik kat aquarium...bila kena air bukit merah....habis punah ranah warna dia.....sepertimana yang dah di tunjukkan oleh sifu2 aku...kat dalam kolam di Bukit Merah...
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: New ressident july 2011(mg bb)   Sun Jul 10, 2011 8:57 am

hokevetss wrote:
zul wrote:
OOO Av.....cuma nak tahu betul ke MG yg AV jual tu jenis anak dari MG tangkap liar sungai.Setahu aku,susah nak dapat anak yg jenis begini n kalau ada mahal.

i tak cakap and comment ikan i ni ikan liar AV...i cuma beli i shiok warna dia je


aku tak biasa dgn av....nie pun baru tertengok ikan2 dia....sbb hang post he3...selalu gak dgr2 nama dia kat forum sana..sini..dasat jugak av nie.....
kolam besar ke bro?banyak ikan yg cantik2 tak?kalau banyak yg cantik macam nak try?ada banyak tak koleksi dia yang ko simpan...syer2 sikit leh?berminat sangat nie....
Back to top Go down
View user profile
zul



Posts : 78
Join date : 08/07/2011

PostSubject: Re: New ressident july 2011(mg bb)   Sun Jul 10, 2011 9:05 am

Bagaimana saya boleh dapatkan contact untuk motor soon n andak talib tu?ada yang boleh bantu?
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: New ressident july 2011(mg bb)   Sun Jul 10, 2011 9:56 am

zul wrote:
Bagaimana saya boleh dapatkan contact untuk motor soon n andak talib tu?ada yang boleh bantu?

Ko pegi je umah Andak Talib tu terus kt Cangkat Lobak...dia xlepas ikan kecik sgt...masuk tank putih dlu dah sapu sisik 5 baru jual...rm3k xsalah aku...Motor Ah Soon pulak ko cari kontak kat web BLCarowana.com.my...Ah Soon ni dah kumpul ikan liar mg dah lama sgt tapi aku xtaula ikan2 dia yg cantik masih ada ke tak...ada berita Ah Soon dah jual pada Ah Yu
Back to top Go down
View user profile
zul



Posts : 78
Join date : 08/07/2011

PostSubject: Re: New ressident july 2011(mg bb)   Sun Jul 10, 2011 10:58 am

kyo82 wrote:
zul wrote:
Bagaimana saya boleh dapatkan contact untuk motor soon n andak talib tu?ada yang boleh bantu?

Ko pegi je umah Andak Talib tu terus kt Cangkat Lobak...dia xlepas ikan kecik sgt...masuk tank putih dlu dah sapu sisik 5 baru jual...rm3k xsalah aku...Motor Ah Soon pulak ko cari kontak kat web BLCarowana.com.my...Ah Soon ni dah kumpul ikan liar mg dah lama sgt tapi aku xtaula ikan2 dia yg cantik masih ada ke tak...ada berita Ah Soon dah jual pada Ah Yu
3k bg f1 kira ok juga lar dlm budget saya.Bos Andak Talib ada ctc number tak?Motor Soon tu BLC rupernya.Nanti saya check kat website dia.
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: New ressident july 2011(mg bb)   Sun Jul 10, 2011 12:51 pm

zul wrote:

3k bg f1 kira ok juga lar dlm budget saya.Bos Andak Talib ada ctc number tak?Motor Soon tu BLC rupernya.Nanti saya check kat website dia.

Nak main f1 ok je bro...Ikan klasik ni faham2 jela...nak cross xtentu lagila...then tgk pulak ikan asal mana...Tasik Bukit Merah ka @ Sg Kerian...beza kedua2 tempat ni...Semalam aku pi tgk org dapat wild aro dalam Tasik Bukit Merah...rupanya jenis green...org lepas dalam tasik jenis tu...aku dgr silver,green n banjar org ada lepaskan dalam Tasik tu...Habisla generasi wild akan dtg...
Tapi kolam no.3 dia dgr cite cantik2 ikan dia...aku ada tgk dah tahun lepas kilat dia blh tahan gak...cuma aku xda no contact dia bro...aku pi pun ngan kwn...tapi ko pi terus je umah dia...cuma aku dgr jenis red dia blh tahan gak...
Back to top Go down
View user profile
zul



Posts : 78
Join date : 08/07/2011

PostSubject: Re: New ressident july 2011(mg bb)   Sun Jul 10, 2011 1:21 pm

kyo82 wrote:
zul wrote:

3k bg f1 kira ok juga lar dlm budget saya.Bos Andak Talib ada ctc number tak?Motor Soon tu BLC rupernya.Nanti saya check kat website dia.

Nak main f1 ok je bro...Ikan klasik ni faham2 jela...nak cross xtentu lagila...then tgk pulak ikan asal mana...Tasik Bukit Merah ka @ Sg Kerian...beza kedua2 tempat ni...Semalam aku pi tgk org dapat wild aro dalam Tasik Bukit Merah...rupanya jenis green...org lepas dalam tasik jenis tu...aku dgr silver,green n banjar org ada lepaskan dalam Tasik tu...Habisla generasi wild akan dtg...
Tapi kolam no.3 dia dgr cite cantik2 ikan dia...aku ada tgk dah tahun lepas kilat dia blh tahan gak...cuma aku xda no contact dia bro...aku pi pun ngan kwn...tapi ko pi terus je umah dia...cuma aku dgr jenis red dia blh tahan gak...
Kalo gitu kena pi umah dia la.changkat lobak....kawasan exit tol bukit merah jugak ker?
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: New ressident july 2011(mg bb)   Sun Jul 10, 2011 8:57 pm

zul wrote:

Kalo gitu kena pi umah dia la.changkat lobak....kawasan exit tol bukit merah jugak ker?

Yup exit tol Bukit Merah...jalan yg sama nak pi Kolam2 kt Tebuk Panchor tu tapi terus je...lalu ko lembah beriah...kalo xjumpa jalan masuk umah dia ko tny je kt org kg semua kenal..cuma ikan yg cantik dari kolam3 tu bukan f0 bro...Induk f1 + f3...dia dah campur...nak f0 risiko sendiri tanggung...bukan selective breeding bro...jadi HB je pun blh jadi anak dia nt...
Back to top Go down
View user profile
zul



Posts : 78
Join date : 08/07/2011

PostSubject: Re: New ressident july 2011(mg bb)   Sun Jul 10, 2011 10:13 pm

kyo82 wrote:
zul wrote:

Kalo gitu kena pi umah dia la.changkat lobak....kawasan exit tol bukit merah jugak ker?

Yup exit tol Bukit Merah...jalan yg sama nak pi Kolam2 kt Tebuk Panchor tu tapi terus je...lalu ko lembah beriah...kalo xjumpa jalan masuk umah dia ko tny je kt org kg semua kenal..cuma ikan yg cantik dari kolam3 tu bukan f0 bro...Induk f1 + f3...dia dah campur...nak f0 risiko sendiri tanggung...bukan selective breeding bro...jadi HB je pun blh jadi anak dia nt...
Allrite n tq bro....boleh pm number u tak bro...ada masa saya pi sana saya contact bro.Gi ngeteh sambil tengok arowana ni.
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: New ressident july 2011(mg bb)   Sun Jul 10, 2011 11:34 pm

No problem bro...
Back to top Go down
View user profile
moyangaro



Posts : 14
Join date : 15/05/2011

PostSubject: Re: New ressident july 2011(mg bb)   Tue Jul 12, 2011 10:29 pm

hokevetss wrote:
saiz 8 inch














lonkang fish from AV
like my friend hybrid green, Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
Back to top Go down
View user profile
HBQ



Posts : 116
Join date : 14/12/2010

PostSubject: Re: New ressident july 2011(mg bb)   Wed Jul 13, 2011 12:34 am

Moyangaro....lasernye hihi
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: New ressident july 2011(mg bb)   Wed Jul 13, 2011 6:26 am

green rupa itu mcm ka.. Razz Razz
baru aku tau..
Back to top Go down
View user profile
moyangaro



Posts : 14
Join date : 15/05/2011

PostSubject: Re: New ressident july 2011(mg bb)   Wed Jul 13, 2011 7:47 am

intensed color but not truth color, also pearlless..
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: New ressident july 2011(mg bb)   Wed Jul 13, 2011 7:59 am

moyangaro wrote:
intensed color but not truth color, also pearlless..

Part pearl @ chu ni aku setuju ngan ko moyangaro...Ada sesetengah pihak cakap chu xpenting...mg atas masing2 la tapi pada aku chu paling ptg utk level MG ke atas...Ada gak yg fanatik cakap MG yg hanya 1 line chu halus xleh label sbg MG lagi...xtaula aku btul ke tak...Tapi berita terbaru aku dgr dari persatuan arowana Bukit Merah ....MG yg chu xberapa nak cantik @ kasar akan jatuh dalam level HB je pasni...ikan pulak kena jual 5 inci ke atas....
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: New ressident july 2011(mg bb)   Wed Jul 13, 2011 8:18 am

kyo82 wrote:
moyangaro wrote:
intensed color but not truth color, also pearlless..

Part pearl @ chu ni aku setuju ngan ko moyangaro...Ada sesetengah pihak cakap chu xpenting...mg atas masing2 la tapi pada aku chu paling ptg utk level MG ke atas...Ada gak yg fanatik cakap MG yg hanya 1 line chu halus xleh label sbg MG lagi...xtaula aku btul ke tak...Tapi berita terbaru aku dgr dari persatuan arowana Bukit Merah ....MG yg chu xberapa nak cantik @ kasar akan jatuh dalam level HB je pasni...ikan pulak kena jual 5 inci ke atas....
betul la tu bro..ramai membe2 aku akan kelaskan mana2 ikan yg chu nya x ikut spec dlm kelas HB jer..sbb zaman skrg ni HB pn dh ada chu, x byk dlm 20-50% mesti ada..yg ni aku pernah tgk HB membe aku..lg satu,dlm diari deorg xde istilah SHB @ HBQ..
bila ikan dh stat jual 5 inch keatas,harga camner plak??
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: New ressident july 2011(mg bb)   Wed Jul 13, 2011 9:26 am

Harga aku rasa sama je cam skrg...kalo lagi tgi sapa mau beli...ha kita kn ada kuasa pengguna....
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: New ressident july 2011(mg bb)   

Back to top Go down
 
New ressident july 2011(mg bb)
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 6Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: