Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 SALAM...NAK TANYA BRO GABANZSHAH...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: SALAM...NAK TANYA BRO GABANZSHAH...   Sun Jul 10, 2011 5:14 am

itu dlm kolam bro..cuba mtk sekor aku bela dlm tank..hehehe
yg susah tu yg syok layannn.. Surprised
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: SALAM...NAK TANYA BRO GABANZSHAH...   Sun Jul 10, 2011 5:59 am

gabanzshah wrote:
itu dlm kolam bro..cuba mtk sekor aku bela dlm tank..hehehe
yg susah tu yg syok layannn.. Surprised

hehe...ikan ni semua kena kelas semula nt...ada yg xlepas spec chilli red...just super red je...Kalo ko bela dalam akuarium kompom ko xnak pulangkan dah nt...hehehe
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: SALAM...NAK TANYA BRO GABANZSHAH...   Sun Jul 10, 2011 9:03 am

gabanzshah wrote:
itu dlm kolam bro..cuba mtk sekor aku bela dlm tank..hehehe
yg susah tu yg syok layannn.. Surprised

ini org sudah betul2 gila sama jenis ikan merah bro kyo....aku rasa baik ko bela ikan merah je he3,tilapia merah pun ok,kalau nak ok ko bela red parrot...gerenti merah ha3....sepanjang hidup aku...aku belum pernah jumpa ikan aro yg betul2 merah depan mata....wpun ikan tu champion mcm kat xiang leng shah alam...ha3...
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: SALAM...NAK TANYA BRO GABANZSHAH...   Sun Jul 10, 2011 9:06 am

gabanzshah wrote:
sham/kb wrote:
hhaha...jgn ribut2....pasal SR tu yg kaler lampu lebih..aku rasa pakai lampu limpah ko masa tuan dia amik tu...
aku nie...juga la tgh pening duk tgk CR aku tu..hari2 tengok rasa cam besar dah tapi ring oren belum kuar2 lagi...adoiii....kena complain dgn P.D mutiara borneo nampak gaya nyeerr..
lampu limpah tu jenis yg camner??
aku ada korek2 rahsia ttg CR p.d mutiara tu..aku tanya kt pekerja LFS ***,betulke dia amik dr seberang..terus pekerja tu yg aku kenal dh lama tarik aku p blkg..dia ckp : ikan m'sia ni bang..cert n tag pn m'sia punya..cuma cert. tu dia bwk p sana n cop kt sana..huhhh..sejauh mana kebenarannya terpulang pd msg2.. yg penting,x kira la ikan mana2 pn..janji ati gumbira.. Surprised Surprised

ha3....sudah kena ini macam hati buleh gumbira ka?ada ka?ada?habaq mai aku nak dengaq tang mana datangnya gumbira tu?my kad pun org buleh tiru inikan cert....
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: SALAM...NAK TANYA BRO GABANZSHAH...   Sun Jul 10, 2011 9:10 am

miang wrote:
gabanzshah wrote:
itu dlm kolam bro..cuba mtk sekor aku bela dlm tank..hehehe
yg susah tu yg syok layannn.. Surprised

ini org sudah betul2 gila sama jenis ikan merah bro kyo....aku rasa baik ko bela ikan merah je he3,tilapia merah pun ok,kalau nak ok ko bela red parrot...gerenti merah ha3....sepanjang hidup aku...aku belum pernah jumpa ikan aro yg betul2 merah depan mata....wpun ikan tu champion mcm kat xiang leng shah alam...ha3...
itu ikan aku dh tgk..yg kt pintu blkg tu kn,dkt ngan tempat2 lepak tu... tongue tongue tongue tongue
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: SALAM...NAK TANYA BRO GABANZSHAH...   Sun Jul 10, 2011 9:13 am

miang wrote:
gabanzshah wrote:
sham/kb wrote:
hhaha...jgn ribut2....pasal SR tu yg kaler lampu lebih..aku rasa pakai lampu limpah ko masa tuan dia amik tu...
aku nie...juga la tgh pening duk tgk CR aku tu..hari2 tengok rasa cam besar dah tapi ring oren belum kuar2 lagi...adoiii....kena complain dgn P.D mutiara borneo nampak gaya nyeerr..
lampu limpah tu jenis yg camner??
aku ada korek2 rahsia ttg CR p.d mutiara tu..aku tanya kt pekerja LFS ***,betulke dia amik dr seberang..terus pekerja tu yg aku kenal dh lama tarik aku p blkg..dia ckp : ikan m'sia ni bang..cert n tag pn m'sia punya..cuma cert. tu dia bwk p sana n cop kt sana..huhhh..sejauh mana kebenarannya terpulang pd msg2.. yg penting,x kira la ikan mana2 pn..janji ati gumbira.. Surprised Surprised

ha3....sudah kena ini macam hati buleh gumbira ka?ada ka?ada?habaq mai aku nak dengaq tang mana datangnya gumbira tu?my kad pun org buleh tiru inikan cert....
hehe..aku srh depa pulangkn blk ikan tu depa x nak..dh tu nk wat camner lg..janji depa gumbira ngan ikan2 depa..layann jer...
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: SALAM...NAK TANYA BRO GABANZSHAH...   Sun Jul 10, 2011 9:15 am

[quote="kyo82"]mmm.ni semua geng2 Chilli Red la ye...tapi mg lambat skit jenis ni...nak ikut taste Gabanz merah saga je lagila payah nak jumpa...umur 2tahun warna oren dia masih ada...Cam dalam video aku amik ni...ikan dah 2tahun...Tgk dalam 720p HD punya video baru clear skit...

[youtube][/youtube][/quote

tu suara ko ke?mcm biasa dgr je ha3.....

Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: SALAM...NAK TANYA BRO GABANZSHAH...   Sun Jul 10, 2011 9:17 am

gabanzshah wrote:
miang wrote:
gabanzshah wrote:
itu dlm kolam bro..cuba mtk sekor aku bela dlm tank..hehehe
yg susah tu yg syok layannn.. Surprised

ini org sudah betul2 gila sama jenis ikan merah bro kyo....aku rasa baik ko bela ikan merah je he3,tilapia merah pun ok,kalau nak ok ko bela red parrot...gerenti merah ha3....sepanjang hidup aku...aku belum pernah jumpa ikan aro yg betul2 merah depan mata....wpun ikan tu champion mcm kat xiang leng shah alam...ha3...
itu ikan aku dh tgk..yg kt pintu blkg tu kn,dkt ngan tempat2 lepak tu... tongue tongue tongue tongue


ak ah....champion asia pun masih tak merah lagi...aku tak tau lah jns merah mana yg ko nak carik...susah sangat ambik itu ikan spray kaler merah je....
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: SALAM...NAK TANYA BRO GABANZSHAH...   Sun Jul 10, 2011 9:20 am

miang wrote:
gabanzshah wrote:
miang wrote:
gabanzshah wrote:
itu dlm kolam bro..cuba mtk sekor aku bela dlm tank..hehehe
yg susah tu yg syok layannn.. Surprised

ini org sudah betul2 gila sama jenis ikan merah bro kyo....aku rasa baik ko bela ikan merah je he3,tilapia merah pun ok,kalau nak ok ko bela red parrot...gerenti merah ha3....sepanjang hidup aku...aku belum pernah jumpa ikan aro yg betul2 merah depan mata....wpun ikan tu champion mcm kat xiang leng shah alam...ha3...
itu ikan aku dh tgk..yg kt pintu blkg tu kn,dkt ngan tempat2 lepak tu... tongue tongue tongue tongue


ak ah....champion asia pun masih tak merah lagi...aku tak tau lah jns merah mana yg ko nak carik...susah sangat ambik itu ikan spray kaler merah je....
sabar2..nk main ni kene sabar..hehe
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: SALAM...NAK TANYA BRO GABANZSHAH...   Sun Jul 10, 2011 10:17 am

Dulu aku rekemen chilli red Betta ko xnak...merah dia lagi kuat tau...hehehe
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: SALAM...NAK TANYA BRO GABANZSHAH...   Sun Jul 10, 2011 10:23 am

kyo82 wrote:
Dulu aku rekemen chilli red Betta ko xnak...merah dia lagi kuat tau...hehehe


ha3....bela tu senang maintain...bela dalam balang kaca je?amcm bro nak ke?
Back to top Go down
View user profile
sham/kb



Posts : 102
Join date : 19/03/2011
Age : 38
Location : kota bharu,kelantan

PostSubject: Re: SALAM...NAK TANYA BRO GABANZSHAH...   Sun Jul 10, 2011 12:00 pm

aduss...ye ke bro gabanz...kebanyakan aro pd mutiara tu cam tu....,kalau dah namanye bukan melayu....tentula ianya byk tipu olang....la,spesis org cam tu...,
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: SALAM...NAK TANYA BRO GABANZSHAH...   Sun Jul 10, 2011 1:00 pm

sham/kb wrote:
aduss...ye ke bro gabanz...kebanyakan aro pd mutiara tu cam tu....,kalau dah namanye bukan melayu....tentula ianya byk tipu olang....la,spesis org cam tu...,

Bisnes punya pasal biasa la tu bro Sham...Org Melayu pun byk tipu org gak skrgni...kelisa padi aku tu org Melayu la yg tipu...siap ada farm kena tipu berjuta jumlahnya......tu blum tgk iklan dalam mudah.com lagi...HBQ harga HB je...bila beli rupanya xdanye kualiti lebih dari HB pun...Miang tau sgt benda ni...hehehe...paling senang beli pada farm yg bagi waranti...kalo xjadi blh tukar semula...tapi biar berbaloi la...kalo tukar sampai 3,4x dah jadi kisah lain la...
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: SALAM...NAK TANYA BRO GABANZSHAH...   Sun Jul 10, 2011 6:29 pm

kyo82 wrote:
sham/kb wrote:
aduss...ye ke bro gabanz...kebanyakan aro pd mutiara tu cam tu....,kalau dah namanye bukan melayu....tentula ianya byk tipu olang....la,spesis org cam tu...,

Bisnes punya pasal biasa la tu bro Sham...Org Melayu pun byk tipu org gak skrgni...kelisa padi aku tu org Melayu la yg tipu...siap ada farm kena tipu berjuta jumlahnya......tu blum tgk iklan dalam mudah.com lagi...HBQ harga HB je...bila beli rupanya xdanye kualiti lebih dari HB pun...Miang tau sgt benda ni...hehehe...paling senang beli pada farm yg bagi waranti...kalo xjadi blh tukar semula...tapi biar berbaloi la...kalo tukar sampai 3,4x dah jadi kisah lain la...

nasib baik silver dgn pearl tak buleh nak tipu..kalau tak he3...kena jugak....silver dgn pearl dijual sebagai MG
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: SALAM...NAK TANYA BRO GABANZSHAH...   Sun Jul 10, 2011 9:06 pm

Ala tokey aro kat Aulong tu sampai bergolok gadai dek banjar red yg menjadi crossback...kalo sampai 400 ekor kalo sekor rm2000 dahla masa harga tgi dlu...dari kereta sukan dah tukar naik proton Iswara je...semua kena kayu ikan suluh ngan lampu kaw2 punya pasal...Sebab tu jugak la aku benci kalo ada kedai @ farm yg jual ikan yg dah tanning kaw2 dlu baru drg nak lepas...nampak sgt xkonfident ngan ikan sendiri...mcm ko cakap la Miang...kalo baka ikan baik @ selective breeding xpayah nak takutla kelak sampai gak potensi dia...
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: SALAM...NAK TANYA BRO GABANZSHAH...   Sun Jul 10, 2011 11:57 pm

kyo82 wrote:
Ala tokey aro kat Aulong tu sampai bergolok gadai dek banjar red yg menjadi crossback...kalo sampai 400 ekor kalo sekor rm2000 dahla masa harga tgi dlu...dari kereta sukan dah tukar naik proton Iswara je...semua kena kayu ikan suluh ngan lampu kaw2 punya pasal...Sebab tu jugak la aku benci kalo ada kedai @ farm yg jual ikan yg dah tanning kaw2 dlu baru drg nak lepas...nampak sgt xkonfident ngan ikan sendiri...mcm ko cakap la Miang...kalo baka ikan baik @ selective breeding xpayah nak takutla kelak sampai gak potensi dia...

bro kyo..biar betul banjar red yg menjadi crossback tuh??ke sebaliknya.. Question
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: SALAM...NAK TANYA BRO GABANZSHAH...   Mon Jul 11, 2011 12:51 am

miang wrote:
kyo82 wrote:
Dulu aku rekemen chilli red Betta ko xnak...merah dia lagi kuat tau...hehehe


ha3....bela tu senang maintain...bela dalam balang kaca je?amcm bro nak ke?
tu spesis kecik tu..x bleh nk layannn
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: SALAM...NAK TANYA BRO GABANZSHAH...   Mon Jul 11, 2011 12:53 am

ikan_akeem wrote:
kyo82 wrote:
Ala tokey aro kat Aulong tu sampai bergolok gadai dek banjar red yg menjadi crossback...kalo sampai 400 ekor kalo sekor rm2000 dahla masa harga tgi dlu...dari kereta sukan dah tukar naik proton Iswara je...semua kena kayu ikan suluh ngan lampu kaw2 punya pasal...Sebab tu jugak la aku benci kalo ada kedai @ farm yg jual ikan yg dah tanning kaw2 dlu baru drg nak lepas...nampak sgt xkonfident ngan ikan sendiri...mcm ko cakap la Miang...kalo baka ikan baik @ selective breeding xpayah nak takutla kelak sampai gak potensi dia...

bro kyo..biar betul banjar red yg menjadi crossback tuh??ke sebaliknya.. Question
xback jd banjar kot tu..mg jd green..CR jd banjar..mcm2 ada..
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: SALAM...NAK TANYA BRO GABANZSHAH...   Mon Jul 11, 2011 1:04 am

ikan_akeem wrote:
kyo82 wrote:
Ala tokey aro kat Aulong tu sampai bergolok gadai dek banjar red yg menjadi crossback...kalo sampai 400 ekor kalo sekor rm2000 dahla masa harga tgi dlu...dari kereta sukan dah tukar naik proton Iswara je...semua kena kayu ikan suluh ngan lampu kaw2 punya pasal...Sebab tu jugak la aku benci kalo ada kedai @ farm yg jual ikan yg dah tanning kaw2 dlu baru drg nak lepas...nampak sgt xkonfident ngan ikan sendiri...mcm ko cakap la Miang...kalo baka ikan baik @ selective breeding xpayah nak takutla kelak sampai gak potensi dia...

bro kyo..biar betul banjar red yg menjadi crossback tuh??ke sebaliknya.. Question


ayarkkkkkk.....tak tau ke?dah banyak bro...bukan dgr cite org...depan mata punya....ha3...
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin
avatar

Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: SALAM...NAK TANYA BRO GABANZSHAH...   Mon Jul 11, 2011 1:15 am

ikan_akeem wrote:


bro kyo..biar betul banjar red yg menjadi crossback tuh??ke sebaliknya.. Question

mmm kena detail skit camni...kan 2 tahun lepas masa market ikan tgh laju....so tknologi guna lampu utk cross kan ikan mg dah ada...spesis tu actually 1.5 red sama ada ekor merah @ ekor kuning...jenis ni kalo 3 inci mana nak dapat beza ngn MG...Tapi bila drg stat letak dalam tank putih dan lampu yg kuat habis semua sapu sampai atas kepala sekalipun...so dapatla jual sebagai crossback...jenis ni bila masuk kolam @ celup air Bukit Merah baru drg tau jenis apa...Demand agak tgi masa tu so ada farm yg beli anak ikan atas trader...trader kebanyakkan amik ikan luar...kdg2 trader ni pun bukan berniat jahat tapi dah permintaan terlalu tgi sampai ikan ada yolk lagipun org sapu drg amik je ikan xkira sumber mana...bila pembeli sedar kena tipu mula nak tukar then berkait dgn ramai individu last2 duit pun lesap...Kesimpulannya bukan 1.5 red jadi Crossback tapi drg jual 1.5 red yg dah ditembak kaw2 sebagai crossback....Jenis red ni bila masuk kolam kebanyakkannya akan makan kt bawah xmacam HB n MG yg mkn kt atas...
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: SALAM...NAK TANYA BRO GABANZSHAH...   Mon Jul 11, 2011 2:30 am

aku tak yah taning2...simpan dalam tank,bg makan, bukak tingkap bagi kena cahaya sudah..
Back to top Go down
View user profile
senecavkb1



Posts : 154
Join date : 06/04/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: SALAM...NAK TANYA BRO GABANZSHAH...   Tue Jul 12, 2011 2:47 am

[quote="gabanzshah"]itu dlm kolam bro..cuba mtk sekor aku bela dlm tank..hehehe
yg susah tu yg syok layannn.. Surprised [/quot


Salam bro gabanz....nak tanya sket arr....

Bro ade cakap....aro neh....yg susah tu yg syok layan....haaaaiiiissshhh....tul ke bro....
keadaan ak neh boleh di kategorikan susah gak ke....??? aro ak sgt2 memilih tang makan neh...bg cengkerik yg tecik giler makan arr....tu pun sekor je... Bagi sw...tak makan...nak sw yg bersalin kulit...2 hari lepas jumpa banyak sw yg bersalin kulit kat satu lfs....beli singgit...pilih yg bersalin kulit tu...

Bagi kt aro ak...7-8 ekor ditelannya...makan giler2...cam hindu dapat gandum....siiuuut tul...
esoknya bagi lg sw...yg tak bersalin kulit....ciiiiissssss....tak mohnya makan...asyik dok kunyah2...n luah balik...bagero sungguh aro ak.... Mad Mad Mad

Dia nak makan makanan yg lembut2 jerk....bukan senang nak nunggu sw salin kulit....adoolaaaaaa....pasni ak nak ajar dia makan cendol jelah...tak pun agar2...atau bagi cendol pulut tapai je....bagero tul... Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

aku rasa keadaan ni mmg susah neh....tapi takder pun rasa syoknyer....berasap kepala ade laaaaaa..... Twisted Evil Twisted Evil

THx arr...
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: SALAM...NAK TANYA BRO GABANZSHAH...   Tue Jul 12, 2011 3:27 am

yg susah nk dptla tu yg syok layann..serupa mcm nk dptkn kelisa padi @ f1 la..skali dpt mau dok depan aqua, layan pagi,ptg siang mlm..hehe,tu maksud aku..
aku pn x tahu nk percepatkan sw salin kulit..rasanya,xback aro ada ckp itu ari..cuba tgk2 post lepas..
nape x tukar diet dia jer..try bg anak seluang@anak kap..udang@etc..sblm nak tukar diet tu,hg puasakan ikan tu 2-3 hari..
ikan hang ni dh jadi tuan besar nampak Sad Sad
Back to top Go down
View user profile
senecavkb1



Posts : 154
Join date : 06/04/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: SALAM...NAK TANYA BRO GABANZSHAH...   Tue Jul 12, 2011 9:06 am

gabanzshah wrote:
yg susah nk dptla tu yg syok layann..serupa mcm nk dptkn kelisa padi @ f1 la..skali dpt mau dok depan aqua, layan pagi,ptg siang mlm..hehe,tu maksud aku..
aku pn x tahu nk percepatkan sw salin kulit..rasanya,xback aro ada ckp itu ari..cuba tgk2 post lepas..
nape x tukar diet dia jer..try bg anak seluang@anak kap..udang@etc..sblm nak tukar diet tu,hg puasakan ikan tu 2-3 hari..
ikan hang ni dh jadi tuan besar nampak Sad Sad

Hok aloh laa...ingatkan susah camner....ghopanya susah nak dapatkan aro....mmg leeerrr...yg susah nak dapat tu bila dah dapat...mmg syok melayan nyeerrr....awek ke...bini ke...yg susah nak dpt....bila dah dpt...peeeerrrggghhhh....juling bijik mata melayan nyeerrr....hahahahahahaaaaaaa.... Laughing Laughing

Bro xback dah ckp ari tu....tapi nak dapatkan makanan sw cam yg bro xback tu ckp tu yg jadik masalahnya...dah abis LFS kat sini haku serbu...ade la jumpa kat 1 LFS tu....tapi tak juai laa pulak...wat stok bg makan dia nyer sw jerk...

Dlm seminggu neh tak moh dah aku bg sw ke...cengkerik ke....ak dah masukkan 3-4 ekor anak karp dlm aquarium tu...dia nak makan....makan....tak mohnyer makan....sudaaaahhhh.... susah2 kang...ak juai jerk baru tau...baru padan ngan muka haku....takleh nak bela aro dahh....huhuhuhuuuu.... Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad bela kelah merah...emas n biru laa pulak....adoooyyaaaaiiiiii....ape laa punya nasib...dah la aro sekoq je...banyak songel laa pulop....

THx arr bro...
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: SALAM...NAK TANYA BRO GABANZSHAH...   Wed Jul 13, 2011 8:24 am

zaman skrg ni klu hg jual balik x kan dpt balik modal yg hg dh kuarkn tu bro..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: SALAM...NAK TANYA BRO GABANZSHAH...   

Back to top Go down
 
SALAM...NAK TANYA BRO GABANZSHAH...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: