Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 salam perkenalan..my aro collection..

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
retro



Posts : 238
Join date : 26/06/2011

PostSubject: salam perkenalan..my aro collection..   Sun Jun 26, 2011 11:00 am

one of my mg in a black tank..size +- 7/8 inches..











and this is my hbcomm..size +- 4/5inches..enjoy..!~








Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: salam perkenalan..my aro collection..   Sun Jun 26, 2011 6:35 pm

Nice collections bro...Aro 1st tu lain dari yg lain ekornya...bahagian bawah masih ada warna hitam...selalu kt atas je...Ikan mana ni?
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: salam perkenalan..my aro collection..   Sun Jun 26, 2011 7:09 pm

welcome....welcome....welcome....
Back to top Go down
View user profile
retro



Posts : 238
Join date : 26/06/2011

PostSubject: Re: salam perkenalan..my aro collection..   Sun Jun 26, 2011 9:48 pm

kyo82 wrote:
Nice collections bro...Aro 1st tu lain dari yg lain ekornya...bahagian bawah masih ada warna hitam...selalu kt atas je...Ikan mana ni?

ikan bma.. Laughing hitam tu sbb dulu ekor pecah..duduk comm..ni dh asing..so tgh tumbuh blk.. Razz
Back to top Go down
View user profile
senecavkb1



Posts : 154
Join date : 06/04/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: salam perkenalan..my aro collection..   Sun Jun 26, 2011 10:38 pm

one of my mg in a black tank..size +- 7/8 inches..


Salam bro...

Peeerrrgghhhh....kaya...kayaaa....kaya tul laaa....HB bertimbun2....MG lagik...uuiiisshhh....respek arr bro... Smile

THx..
Back to top Go down
View user profile
retro



Posts : 238
Join date : 26/06/2011

PostSubject: Re: salam perkenalan..my aro collection..   Sun Jun 26, 2011 10:43 pm

senecavkb1 wrote:
one of my mg in a black tank..size +- 7/8 inches..


Salam bro...

Peeerrrgghhhh....kaya...kayaaa....kaya tul laaa....HB bertimbun2....MG lagik...uuiiisshhh....respek arr bro... Smile

THx..

biase2 je la bro..btw..ni ada gmbr hb aku yg dh besar skit..size dlm 10/11 inch..







Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: salam perkenalan..my aro collection..   Mon Jun 27, 2011 9:10 am

Mg ikan BMA...kat umah aku ada 2 ekor...MG dari BMA gak ka?
Back to top Go down
View user profile
retro



Posts : 238
Join date : 26/06/2011

PostSubject: Re: salam perkenalan..my aro collection..   Mon Jun 27, 2011 12:26 pm

kyo82 wrote:
Mg ikan BMA...kat umah aku ada 2 ekor...MG dari BMA gak ka?

yep..yg ni semua batch bma pnye..hehe.. Razz
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: salam perkenalan..my aro collection..   Mon Jun 27, 2011 7:35 pm

apsal ekk,aku tgk fin n ekor dia kembang semangkuk je..faktor gambar ke?? Apapun ikan hg cantik..mgkin letak dlm dark tank awal..update la slalu mg ni..
Back to top Go down
View user profile
retro



Posts : 238
Join date : 26/06/2011

PostSubject: Re: salam perkenalan..my aro collection..   Mon Jun 27, 2011 9:44 pm

gabanzshah wrote:
apsal ekk,aku tgk fin n ekor dia kembang semangkuk je..faktor gambar ke?? Apapun ikan hg cantik..mgkin letak dlm dark tank awal..update la slalu mg ni..

hehe..tu la..ramai yg ckp ekor mcm tu..ikan ni baru dok dlm tank hitam dlm sebulan..seblom ni mmg dok white tank..amik dari farm pn dh mmg dlm white tank..so aku continue je..smpi nampak chu..tros aku transfer black tank..semgu yg pertama dok black tank..habis semua color turun..chu yg dh nampak pn tros tk nampak..tp bila masuk 2nd week..semua naik balik..haha..selamat la mcm tu.. Razz
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: salam perkenalan..my aro collection..   Mon Jun 27, 2011 9:51 pm

klu camtu mmg baguih la..ada sesetengah ikan tu kaler trun x naik2..tembak punya ikan..
ikan hg ni longkang besar lg..
Back to top Go down
View user profile
retro



Posts : 238
Join date : 26/06/2011

PostSubject: Re: salam perkenalan..my aro collection..   Mon Jun 27, 2011 11:17 pm

gabanzshah wrote:
klu camtu mmg baguih la..ada sesetengah ikan tu kaler trun x naik2..tembak punya ikan..
ikan hg ni longkang besar lg..

longkang besar..? tk paham..
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: salam perkenalan..my aro collection..   Mon Jun 27, 2011 11:26 pm

Nak tgk longkang tgk dari atas bro...baru nampak...ikan MG classic mg longkang besar pun...yg ptg chu cantik dahla...berbaloila ngan rega
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: salam perkenalan..my aro collection..   Tue Jun 28, 2011 12:35 am

gabanzshah wrote:
klu camtu mmg baguih la..ada sesetengah ikan tu kaler trun x naik2..tembak punya ikan..
ikan hg ni longkang besar lg..


longkang?ayat mcm penah dgr jek..
Back to top Go down
View user profile
retro



Posts : 238
Join date : 26/06/2011

PostSubject: Re: salam perkenalan..my aro collection..   Tue Jun 28, 2011 12:42 am

kyo82 wrote:
Nak tgk longkang tgk dari atas bro...baru nampak...ikan MG classic mg longkang besar pun...yg ptg chu cantik dahla...berbaloila ngan rega

owh..'V' shape yg kita bleh tgk dari atas ikan la kan..? hehe..mmg mg classic sepatutnya tk cross..so sisik lvl 6 tu mesti ada hitam lg.. Razz
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: salam perkenalan..my aro collection..   Tue Jun 28, 2011 1:40 am

kyo82 wrote:
Nak tgk longkang tgk dari atas bro...baru nampak...ikan MG classic mg longkang besar pun...yg ptg chu cantik dahla...berbaloila ngan rega
ikan dia kcik lg bro..potensi pegi jauh ada..MG classic, chu setara tu mmg dasyat..jarang sgt nk dpt/tgk MGC camtu..
Back to top Go down
View user profile
mohdjasmiejaafar



Posts : 73
Join date : 18/06/2011
Age : 33
Location : PELABUHAN KLANG

PostSubject: Re: salam perkenalan..my aro collection..   Tue Jun 28, 2011 2:43 am

longkang besar tu ape bro?
ape beza MG classic ngn MG xclassic?
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: salam perkenalan..my aro collection..   Tue Jun 28, 2011 4:57 am

mohdjasmiejaafar wrote:
longkang besar tu ape bro?
ape beza MG classic ngn MG xclassic?

longkang tu ayat pasar je..refer pada brush dia kat level 6.
classic @ x classic kene tggu bro kyo komen..x byk aku tau bab2 classic ni..kbyakanya org refer pd chu n level cross dia.lg pun ikan ni kcik lagi..
bro retro org lama,dia lg tau ikan dia...ikan ni penah terkoyak2 ekor dia,no wonder la salah 1 pybb nampak ekor dia kembang dsebabkan pertumbuhan tisu2 baru..
klu ekor kembang2 dlm kategori red mmg cun meleleh..hehehe
Back to top Go down
View user profile
retro



Posts : 238
Join date : 26/06/2011

PostSubject: Re: salam perkenalan..my aro collection..   Tue Jun 28, 2011 5:38 am

gabanzshah wrote:
mohdjasmiejaafar wrote:
longkang besar tu ape bro?
ape beza MG classic ngn MG xclassic?

longkang tu ayat pasar je..refer pada brush dia kat level 6.
classic @ x classic kene tggu bro kyo komen..x byk aku tau bab2 classic ni..kbyakanya org refer pd chu n level cross dia.lg pun ikan ni kcik lagi..
bro retro org lama,dia lg tau ikan dia...ikan ni penah terkoyak2 ekor dia,no wonder la salah 1 pybb nampak ekor dia kembang dsebabkan pertumbuhan tisu2 baru..
klu ekor kembang2 dlm kategori red mmg cun meleleh..hehehe

ikan masa dok wt dlm comm..tu yg gado tu smpi pecah ekor tu..hehe.. Razz
Back to top Go down
View user profile
kyo82
Admin


Posts : 812
Join date : 09/07/2010

PostSubject: Re: salam perkenalan..my aro collection..   Tue Jun 28, 2011 7:38 am

gabanzshah wrote:

longkang tu ayat pasar je..refer pada brush dia kat level 6.
classic @ x classic kene tggu bro kyo komen..x byk aku tau bab2 classic ni..kbyakanya org refer pd chu n level cross dia.lg pun ikan ni kcik lagi..
bro retro org lama,dia lg tau ikan dia...ikan ni penah terkoyak2 ekor dia,no wonder la salah 1 pybb nampak ekor dia kembang dsebabkan pertumbuhan tisu2 baru..
klu ekor kembang2 dlm kategori red mmg cun meleleh..hehehe

Mg klasik ni umpamanya jenis aro yg mula2 org layan dlu...Sekitar tahun 80an lagi...jenis ni ketika tu just penuh sisik 5 @ 5 1/2 je...tapi chu tetap tutup habis...tahun demi tahun bila Mg yg xda chu trus jatuh dalam kelas HB je then ada yg dikacuk pulak dgn RTG utk dapatkan kekuatan warnanya...Mg klasik ada beberapa ciri...body yg agak pendek...pectoral fin @ wing pendek...ekor kecil je then longkang pada sisik level 6...Kemudian setiap jenis MG ni ada kelasnya...yg berkualiti tgi bila sisik 6 penuh maka masuk dalam kelas A then org mula labelkan sebagai crossback...Lama kelamaan org lagi pandai main lampu muncul pula jenis Golden Head...Ikan GH yg tercantik yg penah aku tgk ngan bro Gabanz masa kat Ipoh dlu adalah hasil dari MG yg berkualiti tgi dan di tekan dgn lampu kaw2,so kualitinya bertambah sekali lagi bila atas kepalanya dah jadi full golden...Tokey tu sendiri buat pengakuan ikhlas semua tu hasil dari pertolongan lampu...Then nama2 baru trus keluar cam MGXB la dan mcm2 lagi...Jadi jenis dari Crossback,GH,MGXB dan sebagainya bolehla dikategorikan sebagai Mg bukan klasik...
Back to top Go down
View user profile
retro



Posts : 238
Join date : 26/06/2011

PostSubject: Re: salam perkenalan..my aro collection..   Tue Jun 28, 2011 7:51 am

kyo82 wrote:
gabanzshah wrote:

longkang tu ayat pasar je..refer pada brush dia kat level 6.
classic @ x classic kene tggu bro kyo komen..x byk aku tau bab2 classic ni..kbyakanya org refer pd chu n level cross dia.lg pun ikan ni kcik lagi..
bro retro org lama,dia lg tau ikan dia...ikan ni penah terkoyak2 ekor dia,no wonder la salah 1 pybb nampak ekor dia kembang dsebabkan pertumbuhan tisu2 baru..
klu ekor kembang2 dlm kategori red mmg cun meleleh..hehehe

Mg klasik ni umpamanya jenis aro yg mula2 org layan dlu...Sekitar tahun 80an lagi...jenis ni ketika tu just penuh sisik 5 @ 5 1/2 je...tapi chu tetap tutup habis...tahun demi tahun bila Mg yg xda chu trus jatuh dalam kelas HB je then ada yg dikacuk pulak dgn RTG utk dapatkan kekuatan warnanya...Mg klasik ada beberapa ciri...body yg agak pendek...pectoral fin @ wing pendek...ekor kecil je then longkang pada sisik level 6...Kemudian setiap jenis MG ni ada kelasnya...yg berkualiti tgi bila sisik 6 penuh maka masuk dalam kelas A then org mula labelkan sebagai crossback...Lama kelamaan org lagi pandai main lampu muncul pula jenis Golden Head...Ikan GH yg tercantik yg penah aku tgk ngan bro Gabanz masa kat Ipoh dlu adalah hasil dari MG yg berkualiti tgi dan di tekan dgn lampu kaw2,so kualitinya bertambah sekali lagi bila atas kepalanya dah jadi full golden...Tokey tu sendiri buat pengakuan ikhlas semua tu hasil dari pertolongan lampu...Then nama2 baru trus keluar cam MGXB la dan mcm2 lagi...Jadi jenis dari Crossback,GH,MGXB dan sebagainya bolehla dikategorikan sebagai Mg bukan klasik...

yaa..itu yg kita cari..hehe..skang semua bnyk yg dah campur aduk..so dh ssh nk pilih..so nnt maybe at one time..ppl will back to basic..main ori rtg..lvl smpi 4 je..main mg..yg tk cross..full chu..kepak pendek..ekor kecik..ada gold brush..guppy spot.. Razz
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: salam perkenalan..my aro collection..   Tue Jun 28, 2011 8:32 am

zaman skrg ni sapa yg nk ikan camtu..rata2 akan prefer R&D ikan tu..hanya segelintir je yg mgkin brminat..mana mau cr ikan yg bro maksudkn tu??tambah2 lg yg ada guppy spot..psal spot ni pn byk gak perselisihan pendapat.hehe
Back to top Go down
View user profile
retro



Posts : 238
Join date : 26/06/2011

PostSubject: Re: salam perkenalan..my aro collection..   Tue Jun 28, 2011 9:55 am

gabanzshah wrote:
zaman skrg ni sapa yg nk ikan camtu..rata2 akan prefer R&D ikan tu..hanya segelintir je yg mgkin brminat..mana mau cr ikan yg bro maksudkn tu??tambah2 lg yg ada guppy spot..psal spot ni pn byk gak perselisihan pendapat.hehe

haha..tu la..pendapat n minat masing2 kan..so kita beli ikan ikut apa yg kita nak n suka..apa org nk ckp..biarkan aje..take it as a +ve comment..yg keluar duit kita..yg nk tgk ikan pn mata kita..hehe..janji kita puas hati n tau source ikan..kalau nk ikut perfection..mmg susah la..ada org suka kepak pendek..ada org suka kepak panjang..ada org nak ekor kembang semangkuk..ada org nk kepala pendek..ada yg nk badan pendek..ada yg nk badan panjang..mmg ssh..hehe..tp kita masih boleh dpt ikan2 mcm ni lg..hehe.. Razz
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah



Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: salam perkenalan..my aro collection..   Tue Jun 28, 2011 10:13 am

hmm..tang bab ni aku suka..
Back to top Go down
View user profile
retro



Posts : 238
Join date : 26/06/2011

PostSubject: Re: salam perkenalan..my aro collection..   Tue Jun 28, 2011 12:14 pm

gabanzshah wrote:
hmm..tang bab ni aku suka..

suka tang mana..? hehe.. Wink
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: salam perkenalan..my aro collection..   Today at 3:51 am

Back to top Go down
 
salam perkenalan..my aro collection..
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: