Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share
 

 AROWANA berkumpulan

Go down 
AuthorMessage
mantoya82



Posts : 26
Join date : 10/04/2014
Age : 37
Location : Shah Alam

AROWANA berkumpulan Empty
PostSubject: AROWANA berkumpulan   AROWANA berkumpulan Icon_minitimeTue Jul 21, 2015 1:13 am

Salam semua warga aroshopzone. nie nak bertanya dan minta pendapat......saya baru beli golden highback 5 ekor berukuran 5 inci yang satu induk untuk di jadikan community ...tp kurang pasti saiz akuarium yang diperlukan kerana baru saiz 5 inci.... skrg nie akuarium 4 kaki...arowana tu kerap gaduh adakah disebabkan masing - masing merebut kawasan dan atau perlu dikecilkan akuarium kepada yang lebih kecil....sila bantu...
Back to top Go down
View user profile
MFF



Posts : 48
Join date : 16/03/2015

AROWANA berkumpulan Empty
PostSubject: Re: AROWANA berkumpulan   AROWANA berkumpulan Icon_minitimeMon Jul 27, 2015 2:43 am

Assalamualaikum,

Kalau buat comm tank, pasti ada sikit torn fins, gaduh...itu biasa. Yang kena monitor
samada serius atau sikit aja( acceptable aggression) Ia akan kembali normal
apabila dah establish Alpha Male dikalangan aro2 comm.

Beberapa langkah pencegahan boleh cuba.
1. Ambik garbage bag hitam dan potong dlm spacing 1 inci buat plastik tu berjurai2.
Jangan potong sampai habis, ia macam langsir berjurai2. Buat seberapa banyak yg boleh.
Letak dlm aqrm, tujuannya nak create distraction pada aro2 supaya tak gaduh.
Kalau letak powerhead jaga2 supaya plastik tak disedut kat pump intake.

2. Boleh juga guna botol mineral water 1.5L dan isi air 98% dlm botol dan biarkan botol
terapung menegak didlm aqrm. Lebih elok sumbatkan plastik hitam sekali dlm botol tu.
Letak dalam 5-6 botol dlm aqrm...depends agak2 la. Kaedah yg ni selamat utk pump suction.

3. On lampu 24/7, sebab biasanya ikan2 bergaduh buat hal semasa keadaan gelap.

4. Pasang wavemaker atau powerhead untuk create current dlm aqrm. Bila ada current,
aro2 akan ditolak arus dan mencegah dari bergaduh. Abt 3-4 inci bawah paras air.

5. Buat comm tank kena cramped ikan2. Bila tempat kecik, takde space, aro2 kurang bergaduh
pasal territorial. So samada Man kurangkan air aqrm or tambah tankmates > 5 ekor not necessary aro,
boleh juga taruh puyu, sebarau, oscar (banyak taik n kuat makan) dll. Actually taruh ikan2 yg tak takut
aro so that bila aro gaduh, ikan2 ni akan kacau daun.

Bila introduce ikan baru dlm aqrm, buat pelan2 tambah jarak 4-5 hari sebab kalau tambah sekali
gus banyak ikan2, filter system bacteria akan blooming sebab bioload tiba2 mengejut aje bertambah.
So... do it slowly.

Ada org kata taruh Silver Aro supaya ia akan menjadi Alpha Male kira macam Abg Long jaga adik2
jangan bergaduh. Masalahnya Silver aro ni nanti besar > 3 feet n 99.9% silver aro akan kena DE, dah tak
cantik nak bela. Baik taruh tankmates ikan2 biasa...boleh buang nanti.

6. Makanan kena bagi cukup bro, perut kenyang kurang bergaduh. Ikan2 ni fight for food utk survival.

7. Bila buat comm tank banyak ikan, bioload tinggi, filtering system kena jaga.

8. Boleh combine cara2 yg MFF bagi ni, all depends on luck dan trial n error.
Cara #3 dan #4 boleh dikatakan effective .


Selamat mencuba. cheers

.
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

^MoloT0V*Lan^

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 76
Location : BINTULU, SARAWAK

AROWANA berkumpulan Empty
PostSubject: Re: AROWANA berkumpulan   AROWANA berkumpulan Icon_minitimeWed Jul 29, 2015 11:43 am

man... yang penting akua kene sesuai, skang ni untuk saiz 5 inci sesuai la tu, tp kalau dh besar, pkai la tank 6x2x2 ke, supaya lama nak tukar g akua baru...

untuk elak gaduh, pkai wavemaker, tiap kali gaduh pasang wavemaker n turunkan air, buat mcm hukum diorg...

kalau nak main comm ni jiwa kena kering... kalau ekor, sirip luka2 tu biasa la....

kalau taknak terjadi masalah, bela sekor2 senang, haha Razz
Back to top Go down
View user profile
fnd281277

fnd281277

Posts : 22
Join date : 13/12/2013
Age : 41
Location : Batang Kali

AROWANA berkumpulan Empty
PostSubject: Re: AROWANA berkumpulan   AROWANA berkumpulan Icon_minitimeWed Aug 19, 2015 3:08 am

Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^

^MoloT0V*Lan^

Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 76
Location : BINTULU, SARAWAK

AROWANA berkumpulan Empty
PostSubject: Re: AROWANA berkumpulan   AROWANA berkumpulan Icon_minitimeWed Jun 29, 2016 10:14 am

scratch
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




AROWANA berkumpulan Empty
PostSubject: Re: AROWANA berkumpulan   AROWANA berkumpulan Icon_minitime

Back to top Go down
 
AROWANA berkumpulan
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: