Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Salam kenal semua, aro nubis minta tunjuk ajar

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Zeng



Posts : 13
Join date : 04/05/2015
Age : 28
Location : Batu Caves, Gombak

PostSubject: Salam kenal semua, aro nubis minta tunjuk ajar    Tue May 05, 2015 10:24 am













Aro ini dibeli lebih kurang 4 bulan lepas. Katanya Red Banjar, mohon sifu² dan otai² berikan komen dan tunjuk ajar.

Sekian, terima kasih study study study
Back to top Go down
View user profile
MFF



Posts : 48
Join date : 16/03/2015

PostSubject: Re: Salam kenal semua, aro nubis minta tunjuk ajar    Wed May 06, 2015 10:10 am

Salam bro,

Aro tu nampak cun dan sihat, nampak macam ada ikan terbul dan spotted hi-fin pleco.
MFF tak tau sangat pasal ikan2 ni, nanti adala otai2 komen pasal aro tu.

Cuma MFF nak bagi pandangan pasal coral yg ada dalam tank. Boleh tak salah,
tapi coral seeloknya dan lebih efektif jika ditempatkan dalam filter box atau
sump tank dimana air lalu (flowing water). Coral dlm aqrm biasanya utk Cichlid tank.

Coral tu pun harus di timbang (weigh) utk mengetahui kadar yg sepatutnya
di letakkan dlm sesebuah aqrm berdasarkan bioload masing2 utk memberikan
buffering effect dan menstabilkan pH air.
Back to top Go down
View user profile
Zeng



Posts : 13
Join date : 04/05/2015
Age : 28
Location : Batu Caves, Gombak

PostSubject: Re: Salam kenal semua, aro nubis minta tunjuk ajar    Wed May 06, 2015 5:43 pm

MFF wrote:
Salam bro,

Aro tu nampak cun dan sihat, nampak macam ada ikan terbul dan spotted hi-fin pleco.
MFF tak tau sangat pasal ikan2 ni, nanti adala otai2 komen pasal aro tu.

Cuma MFF nak bagi pandangan pasal coral yg ada dalam tank. Boleh tak salah,
tapi coral seeloknya dan lebih efektif jika ditempatkan dalam filter box atau
sump tank dimana air lalu (flowing water). Coral dlm aqrm biasanya utk Cichlid tank.

Coral tu pun harus di timbang (weigh) utk mengetahui kadar yg sepatutnya
di letakkan dlm sesebuah aqrm berdasarkan bioload masing2 utk memberikan
buffering effect dan menstabilkan pH air.


Wslm,

Ya, memang ada hi-fin pleco dan ikan apa tah sekor lagi tu. Orang bagi, tak tahu nama dia. Orang kata Kelah Batu la, Kelah Bara la, segala jenis nama ada. Maaf, tak kenal sangat ikan kelah ni  Embarassed  Embarassed

Oh, berkenaan dengan coral tu, saya dah buang semuanya. Kemudian gantikan dengan ceramic biohome yang bulat² tu dan letak dalam filter box seperti yang bro sarankan tu. Letak coral tu masa mula² bela dulu, kononnya nak letak banyak supaya aro tak tengok reflection dia kat bawah aqrm. To prevent DE la konon  Embarassed  Embarassed  Sudahnya, segala sisa kumbuhan terkumpul kat bawah coral tu.  Neutral  Neutral

Terima kasih diatas pandangan dan komen bro, dapat juga sedikit lagi ilmu dipagi hari. InsyaAllah, akan saya tepekkan lagi segala foto perkembangan dan tumbesaran aro saya agar dapat pandangan dan tunjuk ajar dari semua  Smile Smile
Back to top Go down
View user profile
MFF



Posts : 48
Join date : 16/03/2015

PostSubject: Re: Salam kenal semua, aro nubis minta tunjuk ajar    Thu May 07, 2015 10:10 am

As Salam,

Ooo...ikan kelah, kelah yg ada line hitam melintang tu kalo tak silap kelah biru.

Crushed Coral kegunaan dia adalah utk menstabilkan pH air aqrm yg mana pH akan
menurun pelan2 disebabkan bahan2 kumuhan ikan dan pereputan. Coral ni mesti ada
sukatan dan bukannya suka2 letak berapa banyak dlm aqrm sebab ia melibatkan pH air.

Kalau nak cover bottom tank, taruhla substrate samada med gravel (3-4mm) atau river sand.
Substrate elok utk create natural environment supaya ikan tak stress. Substrate ni juga
adalah tempat bagi good bacteria utk membiak dlm tank.

Zeng guna on-top filter box ke utk filteration system? On-top filter box ni biasanya kecik
dan tak banyak filter media yg boleh kita taruh. Sebenarnya tempat yg paling sesuai utk
pembiakan good bacteria adalah dlm tank itu sendiri iaitu dalam substrate.
Kalau Zeng buat mistake kat filter media, masih ada back-up support bacteria yg hidup dalam
substrate.

Air yg jernih "crystal clear" tak bermakna air yg berkualiti. Air yg sedikit keruh or kehijauan
nampak kotor sikit tak semestinya air tu tak berkualiti. Ada aqrm yg airnya keruh, hijau
tetapi ikan2 dia sihat walafiat!!

Kalau utk beginner, memang MFF akan cadangkan letak substrate gravel or sand,
kurang masalah dan terpulang pada citarasa masing2. Kalau Zeng mengalami masalah
ikan selalu sakit2, taruhla substrate...insyaa Allah, ok.





Back to top Go down
View user profile
k321



Posts : 187
Join date : 24/10/2012

PostSubject: Re: Salam kenal semua, aro nubis minta tunjuk ajar    Thu May 07, 2015 11:00 am

horse shoe pattern utk banjar atau green aro sahaja.
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Salam kenal semua, aro nubis minta tunjuk ajar    Fri May 08, 2015 3:12 am

k321 wrote:
horse shoe pattern utk banjar atau green aro sahaja.

hehe, betul la tu bro, cuma dia cakap red banjar, bukan banjar red... Razz
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Salam kenal semua, aro nubis minta tunjuk ajar    Fri May 08, 2015 3:13 am

cheers selamat membela aro zeng, sekor je ke? Very Happy
Back to top Go down
View user profile
Zeng



Posts : 13
Join date : 04/05/2015
Age : 28
Location : Batu Caves, Gombak

PostSubject: Re: Salam kenal semua, aro nubis minta tunjuk ajar    Fri May 08, 2015 8:02 pm

^MoloT0V*Lan^ wrote:
cheers selamat membela aro zeng, sekor je ke? Very Happy

Salam, ada 2 ekor sebenarnya. Satu lagi Silver Aro. Tapi baru je passed away hari Selasa yang lalu. Puncanya, bonda saya tersalah swtich off plug. Dia nak switch off UV lamp yang saya guna untuk aquaplant aqrm, tapi dia dah tertutup main switch untuk semua power. Segala filter, air pum dan lampu semua padam. 2 hari katanya, sebab saya balik dari bercuti tengok dah tegak je ikan tu bersama tank mate dia Fire Eel Sad Sad
Back to top Go down
View user profile
Zeng



Posts : 13
Join date : 04/05/2015
Age : 28
Location : Batu Caves, Gombak

PostSubject: Re: Salam kenal semua, aro nubis minta tunjuk ajar    Fri May 08, 2015 8:10 pm

MFF wrote:
As Salam,

Ooo...ikan kelah, kelah yg ada line hitam melintang tu kalo tak silap kelah biru.

Crushed Coral kegunaan dia adalah utk menstabilkan pH air aqrm yg mana pH akan
menurun pelan2 disebabkan bahan2 kumuhan ikan dan pereputan. Coral ni mesti ada
sukatan dan bukannya suka2 letak berapa banyak dlm aqrm sebab ia melibatkan pH air.

Kalau nak cover bottom tank, taruhla substrate samada med gravel (3-4mm) atau river sand.
Substrate elok utk create natural environment supaya ikan tak stress. Substrate ni juga
adalah tempat bagi good bacteria utk membiak dlm tank.

Zeng guna on-top filter box ke utk filteration system? On-top filter box ni biasanya kecik
dan tak banyak filter media yg boleh kita taruh. Sebenarnya tempat yg paling sesuai utk
pembiakan good bacteria adalah dlm tank itu sendiri iaitu dalam substrate.
Kalau Zeng buat mistake kat filter media, masih ada back-up support bacteria yg hidup dalam
substrate.

Air yg jernih "crystal clear" tak bermakna air yg berkualiti. Air yg sedikit keruh or kehijauan
nampak kotor sikit tak semestinya air tu tak berkualiti. Ada aqrm yg airnya keruh, hijau
tetapi ikan2 dia sihat walafiat!!

Kalau utk beginner, memang MFF akan cadangkan letak substrate gravel or sand,
kurang masalah dan terpulang pada citarasa masing2. Kalau Zeng mengalami masalah
ikan selalu sakit2, taruhla substrate...insyaa Allah, ok.



Oh, macam tu rupanya ya. Hehe. Tapi sekarang ni aquarium dah clear. Dan WC 1-2 minggu sekali. Bergantung kepada tahap kesibukan. Semua corals dah removed sebab nampak filthy bila segala bahan kumuhan dia terkumpul kat situ. Cuma letak ceramic bio-home je dalam filter 3 batang sebab box tu agak kecil dan sempit. Tak boleh letak ramai-ramai. Atas bawah lapik dengan kapas filter yang warna putih tu. Okay ke saya setting macam tu? Ada juga terpikir nak letak pasir kat bawah, tapi takut pasir tu tersedut kedalam filter dan menjadi punca filter tu tersumbat. Boleh ke jadi macam tu?
Back to top Go down
View user profile
Zeng



Posts : 13
Join date : 04/05/2015
Age : 28
Location : Batu Caves, Gombak

PostSubject: Re: Salam kenal semua, aro nubis minta tunjuk ajar    Fri May 08, 2015 8:24 pm

^MoloT0V*Lan^ wrote:
cheers selamat membela aro zeng, sekor je ke? Very Happy




RIP Silver Aro Sad Sad Sad
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2189
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Salam kenal semua, aro nubis minta tunjuk ajar    Sun May 10, 2015 6:32 pm

Zeng wrote:
MFF wrote:
As Salam,

Ooo...ikan kelah, kelah yg ada line hitam melintang tu kalo tak silap kelah biru.

Crushed Coral kegunaan dia adalah utk menstabilkan pH air aqrm yg mana pH akan
menurun pelan2 disebabkan bahan2 kumuhan ikan dan pereputan. Coral ni mesti ada
sukatan dan bukannya suka2 letak berapa banyak dlm aqrm sebab ia melibatkan pH air.

Kalau nak cover bottom tank, taruhla substrate samada med gravel (3-4mm) atau river sand.
Substrate elok utk create natural environment supaya ikan tak stress. Substrate ni juga
adalah tempat bagi good bacteria utk membiak dlm tank.

Zeng guna on-top filter box ke utk filteration system? On-top filter box ni biasanya kecik
dan tak banyak filter media yg boleh kita taruh. Sebenarnya tempat yg paling sesuai utk
pembiakan good bacteria adalah dlm tank itu sendiri iaitu dalam substrate.
Kalau Zeng buat mistake kat filter media, masih ada back-up support bacteria yg hidup dalam
substrate.

Air yg jernih "crystal clear" tak bermakna air yg berkualiti. Air yg sedikit keruh or kehijauan
nampak kotor sikit tak semestinya air tu tak berkualiti. Ada aqrm yg airnya keruh, hijau
tetapi ikan2 dia sihat walafiat!!

Kalau utk beginner, memang MFF akan cadangkan letak substrate gravel or sand,
kurang masalah dan terpulang pada citarasa masing2. Kalau Zeng mengalami masalah
ikan selalu sakit2, taruhla substrate...insyaa Allah, ok.



Oh, macam tu rupanya ya. Hehe. Tapi sekarang ni aquarium dah clear. Dan WC 1-2 minggu sekali. Bergantung kepada tahap kesibukan. Semua corals dah removed sebab nampak filthy bila segala bahan kumuhan dia terkumpul kat situ. Cuma letak ceramic bio-home je dalam filter 3 batang sebab box tu agak kecil dan sempit. Tak boleh letak ramai-ramai. Atas bawah lapik dengan kapas filter yang warna putih tu. Okay ke saya setting macam tu? Ada juga terpikir nak letak pasir kat bawah, tapi takut pasir tu tersedut kedalam filter dan menjadi punca filter tu tersumbat. Boleh ke jadi macam tu?

hehe, kalau pakai pam dlm, baik jgn pakai pasir bro, lagipun taik2 aro nanti mendap kat bawah...
Back to top Go down
View user profile
Vols



Posts : 298
Join date : 09/06/2014

PostSubject: Re: Salam kenal semua, aro nubis minta tunjuk ajar    Thu May 14, 2015 2:13 am

Zeng wrote:
^MoloT0V*Lan^ wrote:
cheers selamat membela aro zeng, sekor je ke? Very Happy

Salam, ada 2 ekor sebenarnya. Satu lagi Silver Aro. Tapi baru je passed away hari Selasa yang lalu. Puncanya, bonda saya tersalah swtich off plug. Dia nak switch off UV lamp yang saya guna untuk aquaplant aqrm, tapi dia dah tertutup main switch untuk semua power. Segala filter, air pum dan lampu semua padam. 2 hari katanya, sebab saya balik dari bercuti tengok dah tegak je ikan tu bersama tank mate dia Fire Eel Sad Sad

Try train aro Jgn bergantung dengan bubble...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Salam kenal semua, aro nubis minta tunjuk ajar    Today at 4:57 am

Back to top Go down
 
Salam kenal semua, aro nubis minta tunjuk ajar
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: