Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 SALAM....ADE TAK CARA NAK TAMBAH APPETITE ARO...

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
senecavkb1



Posts : 154
Join date : 06/04/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: SALAM....ADE TAK CARA NAK TAMBAH APPETITE ARO...   Thu Jun 23, 2011 1:15 am

Salam semua...

Dah berminggu aro ak ade masalah appetite skit....setiap hari bila bg makan cengkerik ke...ulat ke...mesti sekor jerk dia makan...pastu campak yg kedua...ketiga...dia sambar...kunyah2...pastu luah balik...pastu gerenti dok ligan n belasah ikan komando ak pulak....ak rasa dia marah sebab lapar kot...sekarang neh ak bagi makan sekali sehari jerk...kalau bagi pulak makan belah petang pun...tak mohnya makan gak....

Apakah fenomena ini biasa2 jerk...??? atau aro ak tu ade masalah selera makan...?? anak ikan mmg dah berminggu2 tak terusik...dah besar pun anak kap tu....

Aro ak tu nampak sehat cam biasa...aktif dok berenang kehulu kehilir....aktif gak dok belasah komando2 dalam tank tu...

Kalau mmg masalah kurang appetite...ade tak cara camner nak tambah selera makan ikan aku tu....
Harap member2 @ sifu2 kat sini yg arif ttg aro neh dpt membantu....

Thanks a lot arr semua....
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: SALAM....ADE TAK CARA NAK TAMBAH APPETITE ARO...   Thu Jun 23, 2011 4:14 am

aro bro size brp inci dah?
Back to top Go down
View user profile
senecavkb1



Posts : 154
Join date : 06/04/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: SALAM....ADE TAK CARA NAK TAMBAH APPETITE ARO...   Thu Jun 23, 2011 6:37 am

ikan_akeem wrote:
aro bro size brp inci dah?


Dalam 11.5 inci bro...

Ada tak kes2 aro yg kena sakit kerongkong/ulser...??? haaaiiisssshhh....mintak2 jangan laa....mula2 bagi makan dia makan arr...kunyak 2-3 kali terus telan...pastu mula laa kunyah2 je pastu luah balik...makan sekor je cengkerik sehari...pening gak neh....satu tu je laa aro yg ade neh....minta2 jangan laa buat hal...pasni mmg dah tak terbeli dah... THx arr...

Photobucket" border="0" alt="" />

Photobucket" border="0" alt="" />

Photobucket" border="0" alt="" />
Back to top Go down
View user profile
xback_aro



Posts : 493
Join date : 17/01/2010
Age : 35
Location : putrajaya / bukit merah / danok

PostSubject: Re: SALAM....ADE TAK CARA NAK TAMBAH APPETITE ARO...   Thu Jun 23, 2011 7:06 am

dh brapa ari bro?...kadang2 kl dlm mulut dia luka pn dia mcm nie jg...xpun try tukaq air 30% n letak garam tgk....tp jgn risau sgt bro,nti ok la tu....
Back to top Go down
View user profile
senecavkb1



Posts : 154
Join date : 06/04/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: SALAM....ADE TAK CARA NAK TAMBAH APPETITE ARO...   Thu Jun 23, 2011 9:24 am

xback_aro wrote:
dh brapa ari bro?...kadang2 kl dlm mulut dia luka pn dia mcm nie jg...xpun try tukaq air 30% n letak garam tgk....tp jgn risau sgt bro,nti ok la tu....

Dah 2-3 minggu dah bro....

Tapi aku rasa aro tu mmg lapar arr...bila ak gi dekat aquarium je...dia mesti datang dekat..dok nunggu kat permukaan air...kalau aku gerak2kan tangan aku kat atas permukaan air tu...dia mesti ikut pergerakan tangan aku tu...cam nunggu aku campak makanan je...bila campak cengkerik ke ulat ke...yg first tu je yg betul2 ditelan...pastu dok main kunyah dan luah balik je....takkan sekor cengkerik dah kenyang kot....

Bila campak yg ke 2...berdesup gak disambarnya....cam tak makan seminggu lagaknya....tapi tu laa...tangkap...kunyah2 pastu luah semula....

Air yg major change nya...mmg seminggu sekali 30-40% tukar baru...pastu masuk garam...
pastu malam sebelum tidor dalam 2 liter lebih kurang....sambil2 sedut segala kotoran yg ada kat bottom tank...tu semua mmg dah jadik rutin....

THx arr bro...
Back to top Go down
View user profile
xback_aro



Posts : 493
Join date : 17/01/2010
Age : 35
Location : putrajaya / bukit merah / danok

PostSubject: Re: SALAM....ADE TAK CARA NAK TAMBAH APPETITE ARO...   Thu Jun 23, 2011 9:45 am

senecavkb1 wrote:
xback_aro wrote:
dh brapa ari bro?...kadang2 kl dlm mulut dia luka pn dia mcm nie jg...xpun try tukaq air 30% n letak garam tgk....tp jgn risau sgt bro,nti ok la tu....

Dah 2-3 minggu dah bro....

Tapi aku rasa aro tu mmg lapar arr...bila ak gi dekat aquarium je...dia mesti datang dekat..dok nunggu kat permukaan air...kalau aku gerak2kan tangan aku kat atas permukaan air tu...dia mesti ikut pergerakan tangan aku tu...cam nunggu aku campak makanan je...bila campak cengkerik ke ulat ke...yg first tu je yg betul2 ditelan...pastu dok main kunyah dan luah balik je....takkan sekor cengkerik dah kenyang kot....

Bila campak yg ke 2...berdesup gak disambarnya....cam tak makan seminggu lagaknya....tapi tu laa...tangkap...kunyah2 pastu luah semula....

Air yg major change nya...mmg seminggu sekali 30-40% tukar baru...pastu masuk garam...
pastu malam sebelum tidor dalam 2 liter lebih kurang....sambil2 sedut segala kotoran yg ada kat bottom tank...tu semua mmg dah jadik rutin....

THx arr bro...
mmg untung aro ko bro...tuan dia mmg jaga gila.....aku rs baik hang stopkan dulu bg mkn cgkerik sbb kaki dia boleh sbbkan kecederaan dlm mulut....mgkin mulut dia mmg tgh cedera lani so bro jgn bg lagi cgkerik....bg mkn ulat je...kl blh pilih ulat yg baru bersalin kulit tu sbb dia lembut....sllu aro xde masalah kl mkn ult lembut nie...
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: SALAM....ADE TAK CARA NAK TAMBAH APPETITE ARO...   Thu Jun 23, 2011 6:46 pm

ikan cergas..jgn risau x de ape2..puasakan ikan 2 hari,pastu bg mkn blk cam biasa..
Back to top Go down
View user profile
senecavkb1



Posts : 154
Join date : 06/04/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: SALAM....ADE TAK CARA NAK TAMBAH APPETITE ARO...   Thu Jun 23, 2011 9:37 pm

xback_aro wrote:
senecavkb1 wrote:
xback_aro wrote:
dh brapa ari bro?...kadang2 kl dlm mulut dia luka pn dia mcm nie jg...xpun try tukaq air 30% n letak garam tgk....tp jgn risau sgt bro,nti ok la tu....

Dah 2-3 minggu dah bro....

Tapi aku rasa aro tu mmg lapar arr...bila ak gi dekat aquarium je...dia mesti datang dekat..dok nunggu kat permukaan air...kalau aku gerak2kan tangan aku kat atas permukaan air tu...dia mesti ikut pergerakan tangan aku tu...cam nunggu aku campak makanan je...bila campak cengkerik ke ulat ke...yg first tu je yg betul2 ditelan...pastu dok main kunyah dan luah balik je....takkan sekor cengkerik dah kenyang kot....

Bila campak yg ke 2...berdesup gak disambarnya....cam tak makan seminggu lagaknya....tapi tu laa...tangkap...kunyah2 pastu luah semula....

Air yg major change nya...mmg seminggu sekali 30-40% tukar baru...pastu masuk garam...
pastu malam sebelum tidor dalam 2 liter lebih kurang....sambil2 sedut segala kotoran yg ada kat bottom tank...tu semua mmg dah jadik rutin....

THx arr bro...
mmg untung aro ko bro...tuan dia mmg jaga gila.....aku rs baik hang stopkan dulu bg mkn cgkerik sbb kaki dia boleh sbbkan kecederaan dlm mulut....mgkin mulut dia mmg tgh cedera lani so bro jgn bg lagi cgkerik....bg mkn ulat je...kl blh pilih ulat yg baru bersalin kulit tu sbb dia lembut....sllu aro xde masalah kl mkn ult lembut nie...


Hok aloh bro...ikan ak sekor je...sempat la nak belek2....tak macam bro...ikan banyak ekor ade.... Smile

Mungkin gak laa...pasal kaki cengkerik tu...pasni nk cuba buang dulu arr kaki cengkerik yg panjang berduri tu... Mmg bro...kalau bagi ulat yg baru bersalin kulit tu...laju je dia telan...tp masalahnya jarang arr jumpa yg bersalin kulit neh...nk kena beli banyak2 arr ulat nampak gaya neh...biasa aku beli 2 ringgit je sekali beli... apa2 pun terima kasih banyak bro.....

THx...
Back to top Go down
View user profile
senecavkb1



Posts : 154
Join date : 06/04/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: SALAM....ADE TAK CARA NAK TAMBAH APPETITE ARO...   Thu Jun 23, 2011 9:41 pm

gabanzshah wrote:
ikan cergas..jgn risau x de ape2..puasakan ikan 2 hari,pastu bg mkn blk cam biasa..

Wokeehh...terima kasih banyak bro atas nasihat n cadangan....

Bro miang maner pegi arr...lepas dia post pasal ikan yg mati tu....senyap laa pulak kat thread tu....dah jengok kat thread tu tadi....takde maklum balas pulak....ikan sapa yg mati tu....???

THx arr bro..
Back to top Go down
View user profile
xback_aro



Posts : 493
Join date : 17/01/2010
Age : 35
Location : putrajaya / bukit merah / danok

PostSubject: Re: SALAM....ADE TAK CARA NAK TAMBAH APPETITE ARO...   Thu Jun 23, 2011 9:50 pm

senecavkb1 wrote:



Hok aloh bro...ikan ak sekor je...sempat la nak belek2....tak macam bro...ikan banyak ekor ade.... Smile

Mungkin gak laa...pasal kaki cengkerik tu...pasni nk cuba buang dulu arr kaki cengkerik yg panjang berduri tu... Mmg bro...kalau bagi ulat yg baru bersalin kulit tu...laju je dia telan...tp masalahnya jarang arr jumpa yg bersalin kulit neh...nk kena beli banyak2 arr ulat nampak gaya neh...biasa aku beli 2 ringgit je sekali beli... apa2 pun terima kasih banyak bro.....

THx...
byk mendenya bro..aku pun sekoq ja...kelah ja yg banyak dok skali aro aku tu.....mgkin aro hang nie dia mcm fobia sket nk mkn cgkerik...tu la,kl blh ang bg ult putih tu dulu....dia kl nk senang salin kulit kena letak makanan dia kulit soya warna putih tu...kl ada tu mmg cepat dia salin kulit
Back to top Go down
View user profile
senecavkb1



Posts : 154
Join date : 06/04/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: SALAM....ADE TAK CARA NAK TAMBAH APPETITE ARO...   Fri Jun 24, 2011 1:50 am

xback_aro wrote:
senecavkb1 wrote:



Hok aloh bro...ikan ak sekor je...sempat la nak belek2....tak macam bro...ikan banyak ekor ade.... Smile

Mungkin gak laa...pasal kaki cengkerik tu...pasni nk cuba buang dulu arr kaki cengkerik yg panjang berduri tu... Mmg bro...kalau bagi ulat yg baru bersalin kulit tu...laju je dia telan...tp masalahnya jarang arr jumpa yg bersalin kulit neh...nk kena beli banyak2 arr ulat nampak gaya neh...biasa aku beli 2 ringgit je sekali beli... apa2 pun terima kasih banyak bro.....

THx...
byk mendenya bro..aku pun sekoq ja...kelah ja yg banyak dok skali aro aku tu.....mgkin aro hang nie dia mcm fobia sket nk mkn cgkerik...tu la,kl blh ang bg ult putih tu dulu....dia kl nk senang salin kulit kena letak makanan dia kulit soya warna putih tu...kl ada tu mmg cepat dia salin kulit


Alhamdulillah...good info bro....malam nnt sambil2 gi beli ulat...nk tanya makanan ulat yg bro ckp tu ade jual ke tak...harap2 ade arr...

THx arr bro...
Back to top Go down
View user profile
xback_aro



Posts : 493
Join date : 17/01/2010
Age : 35
Location : putrajaya / bukit merah / danok

PostSubject: Re: SALAM....ADE TAK CARA NAK TAMBAH APPETITE ARO...   Fri Jun 24, 2011 2:26 am

senecavkb1 wrote:






Alhamdulillah...good info bro....malam nnt sambil2 gi beli ulat...nk tanya makanan ulat yg bro ckp tu ade jual ke tak...harap2 ade arr...

THx arr bro...
susah dpt jg rasa...sllu kedai yg dok supply ulat mmg byk la...rm2 sekilo...try tanya tgk
Back to top Go down
View user profile
senecavkb1



Posts : 154
Join date : 06/04/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: SALAM....ADE TAK CARA NAK TAMBAH APPETITE ARO...   Fri Jun 24, 2011 8:28 am

xback_aro wrote:
senecavkb1 wrote:






Alhamdulillah...good info bro....malam nnt sambil2 gi beli ulat...nk tanya makanan ulat yg bro ckp tu ade jual ke tak...harap2 ade arr...

THx arr bro...
susah dpt jg rasa...sllu kedai yg dok supply ulat mmg byk la...rm2 sekilo...try tanya tgk

Uuuhhhh....takde arr bro...mmg susah gak neh....tanya kat satu kedai tadi....selamber je dia jawab...bagi makan makanan ayam je laaa....hahahahaaaa...

Takpe...esok cuba tanya kat satu LFS kat bandar KB....rasa2 ade pernah nampak aritu....yg cam nestum baby tu ke bro....??? kalau yg tu rasanya kat situ mmg ada...tapi tak tau arr pulak dia jual ke idaknya...kot2 buat stok sendirik je....


THx arr bro...
Back to top Go down
View user profile
hokevetss



Posts : 58
Join date : 07/07/2011

PostSubject: Re: SALAM....ADE TAK CARA NAK TAMBAH APPETITE ARO...   Thu Jul 07, 2011 12:50 pm

ikan saya juga pernah macam tu....dah try banyak ubat,,vitamin dan lain2......cara paling bagus ialah 2 hari tukar 50% air....dalam seminggu je u akan nampak ikan u makan gila gila....pecaya la!!!!kalau dia takmakan jugak,campak dia ke dalam comm tank,kasi rebut rebut makanan...good luck bro
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: SALAM....ADE TAK CARA NAK TAMBAH APPETITE ARO...   Fri Jul 08, 2011 5:40 am

hokevetss wrote:
ikan saya juga pernah macam tu....dah try banyak ubat,,vitamin dan lain2......cara paling bagus ialah 2 hari tukar 50% air....dalam seminggu je u akan nampak ikan u makan gila gila....pecaya la!!!!kalau dia takmakan jugak,campak dia ke dalam comm tank,kasi rebut rebut makanan...good luck bro
bro senecav x de comm tank..tukar air tu mmg berkesan..
Back to top Go down
View user profile
senecavkb1



Posts : 154
Join date : 06/04/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: SALAM....ADE TAK CARA NAK TAMBAH APPETITE ARO...   Fri Jul 08, 2011 9:04 am

gabanzshah wrote:
hokevetss wrote:
ikan saya juga pernah macam tu....dah try banyak ubat,,vitamin dan lain2......cara paling bagus ialah 2 hari tukar 50% air....dalam seminggu je u akan nampak ikan u makan gila gila....pecaya la!!!!kalau dia takmakan jugak,campak dia ke dalam comm tank,kasi rebut rebut makanan...good luck bro
bro senecav x de comm tank..tukar air tu mmg berkesan..


Hahahahahahahahaaaaaa.....bro gabanz dah tolong jawabkan untuk aku....haaiiiissshhh....tau2 je bro gabanz yea...haku takde comm tank aro.... Yg sebenarnya haku ade gak comm tank...aku letak dlm FGT 4'x3' jew....dalam tu ade 4 ekor tengas...2 jelawat....3 krai/kerian....3 lampam...1 sepat gold...1 sepat Blue base...ahak..ahaakk...ahaaaakkkk.... Laughing Laughing Laughing comm tank laa gak tuuu...kheenn...hak3... adoooyaaaiii... sorry arr bro....gurau2 sket ehh...kepala dok pening neh....banyak makan deghoyan...hik3..

Anyway thanks a lot arr bro hokevetss.....atas tunjuk ajar yg diberi...pasni akan dipraktikkan...maknanya ikan tu tak nak makan coz kualiti air tak elok ke bro...?? aaiiissshhh...kalau camni parah laaa...aku rasa dah habis elok dah jaga kualiti air...tiap2 malam dok sedut buang sisa2 buangan ikan tuh...sambil2 tambah air baru dlm 2-3 liter gitu....rupa2nya tak dapat lg nak kekalkan kualiti air yg terbaik...aku neh bukannya banyak sangat pengalaman bela aro neh....tolong arr tunjuk ajar camner nak jaga kualiti air neh...

Ikan aku dah dekat2 12 inci dah sekarang neh...ingat nak tukar back ground itam arr pulak...boleh ke...??? aku nak tengok kaler base dia...biar nampak terang sket...ade baca gak dlm satu forum baru2 neh...otai tu kata black tank boleh buat dia punya gold ring lagi terang...betul ke arr...??? ke lagu maner sebenarnya...
cer citer skit.....aku dah tak kesah dah laa pasal CU penuh ke idaknya....pasal scale dah cecah level 5 ke 6-7 ke.....sebab aro aku just HB jeeww...bukannya MG...Xback...huhuhuhuuuuu....malas dah nak pikir pasal cu ke scale level ke....janji boleh tengok base kaler...gold ring terang sket...cukup laaaa...tapi tu pun belum tentu menjadiknya.....entah2 dok dalam black tank pun pudar kusam semuanya....ikut kata otai2 kat sini...semuanya bergantung pada baka....aaaddooooyaaaaiiiii....yg aro aku tu tak tau mana datang bakanya....entah elok entah tidak....eeerrrrmmmmm.... Sad Sad

THx arr...
Back to top Go down
View user profile
gabanzshah

avatar

Posts : 682
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: SALAM....ADE TAK CARA NAK TAMBAH APPETITE ARO...   Sat Jul 09, 2011 5:24 am

ye ye.. Rolling Eyes Rolling Eyes comm tank jugak tu..pasni aku nk bela anak seluang bebyk,wat comm tank gak..
ikut suka hg la bro nk wat camner..kreatif mau ada..
Back to top Go down
View user profile
miang
Admin


Posts : 1150
Join date : 11/12/2010

PostSubject: Re: SALAM....ADE TAK CARA NAK TAMBAH APPETITE ARO...   Sat Jul 09, 2011 5:36 am

gabanzshah wrote:
ye ye.. Rolling Eyes Rolling Eyes comm tank jugak tu..pasni aku nk bela anak seluang bebyk,wat comm tank gak..
ikut suka hg la bro nk wat camner..kreatif mau ada..


yang penting hati hang happyyyyy.....
Back to top Go down
View user profile
senecavkb1



Posts : 154
Join date : 06/04/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: SALAM....ADE TAK CARA NAK TAMBAH APPETITE ARO...   Sat Jul 09, 2011 9:02 am

gabanzshah wrote:
ye ye.. Rolling Eyes Rolling Eyes comm tank jugak tu..pasni aku nk bela anak seluang bebyk,wat comm tank gak..
ikut suka hg la bro nk wat camner..kreatif mau ada..

Ha'ah...ko bela anak seluang bebanyak....pastu eksport arr kat sini...aku sedia membelinyer...kih3..

THx arr..
Back to top Go down
View user profile
senecavkb1



Posts : 154
Join date : 06/04/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: SALAM....ADE TAK CARA NAK TAMBAH APPETITE ARO...   Sat Jul 09, 2011 9:11 am

miang wrote:
gabanzshah wrote:
ye ye.. Rolling Eyes Rolling Eyes comm tank jugak tu..pasni aku nk bela anak seluang bebyk,wat comm tank gak..
ikut suka hg la bro nk wat camner..kreatif mau ada..


yang penting hati hang happyyyyy.....


Yuuppp....bersamalah kita berhappy meppy....selagi ada peluang untuk happy....ada masa leh happy...ada masa bermuram durja...hidup bagai roda ehh... Cool

THx arr..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: SALAM....ADE TAK CARA NAK TAMBAH APPETITE ARO...   

Back to top Go down
 
SALAM....ADE TAK CARA NAK TAMBAH APPETITE ARO...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: