Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Mohon pandangan dan beberapa soalan

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
wanjohn



Posts : 3
Join date : 06/03/2015

PostSubject: Mohon pandangan dan beberapa soalan   Fri Mar 06, 2015 10:30 am

Assalamualaikum,

Nama : Wan
Lokasi: Alor Setar Kedah
Umur : 28
Contact : 0197771987

Saya mula bela ikan sewaktu usia 14 thn. Time tu "fever" flower horn. Tetapi keadaan ekonomi seorang student. Funding tak mantap menyebabkan bnyk benda sy xboleh ada kan. Ending lohan tu mati selepas 5 bln bela.

Sekarang funding pun alhamdulilah so sekarang ni sy tgh fikirkan sama ada nak bela semula flowerhorn atau arowana. Cuma ada beberapa pendapat yg mengatakan bahawa nk bela arowana "leceh" kena rajin dan perlu dberikan perhatian. Saya juga research hampir 2 bln mengenai aro. Terlalu banyak teori dr forumers antaranya :
1- ph air kena jaga
2- air kena selalu tukar
3- kena bg makan live food
4- kena letak heater
5- xmkn pellet
6- air tak boleh tinggi sgt
7- aqua kena gelap
8- lampu tak boleh buka lebih 8jam

Persoalannya :

1- Saya lebih minat kpd aro sebenarnya tp masalah utama sy ialah "masa". Selalu outstation dan event lain.
Kalau sy takda dirumah selama seminggu, cmna nk bg makan live food dan aqua pula cmna?

2- Saya baru dptkan main tank 4x2x2 dan 3x1.5x1.5 utk sump tank filter. Adakah penggunaan sump tank ini cukup baik? Adakah bioball, bioring, carbon, pasir, tumbuhan hidup sesuai digunakan dlm sump ini?

3) Adakah tidak menjadi masalah jika saya beli aro yg bersaiz 10"-12"?


Sekian, harap dgn adanya forum ini kalian dpt bantu saya utk perincikan setiap persoalan sy dan apa lg yg mungkin sy perlu tahu dlm menguruskan aro dgn baik.

Jutaan terima kasih.

P/s: saya juga mencari seekor arowana yg sihat, aktif dan menawan.
-Cod area alor setar kedah
-Bajet mengikut kesesuaian.


Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Mohon pandangan dan beberapa soalan   Mon Mar 09, 2015 8:42 am

wanjohn wrote:


benda kat bawah ni bro jgn risau sangat,...
1- ph air kena jaga
2- air kena selalu tukar
3- kena bg makan live food
4- kena letak heater
5- xmkn pellet
6- air tak boleh tinggi sgt
7- aqua kena gelap
8- lampu tak boleh buka lebih 8jam

Persoalannya :

1- Saya lebih minat kpd aro sebenarnya tp masalah utama sy ialah "masa". Selalu outstation dan event lain.
Kalau sy takda dirumah selama seminggu, cmna nk bg makan live food dan aqua pula cmna?

-kalau setakat seminggu, kalau bro bukan buat comm tank, takyah bagi mkn pun takpe... bagi kyg2 makan 2 ari sebelum outstation.. seari sebelum , wc 50 %.. tu je..

2- Saya baru dptkan main tank 4x2x2 dan 3x1.5x1.5 utk sump tank filter. Adakah penggunaan sump tank ini cukup baik? Adakah bioball, bioring, carbon, pasir, tumbuhan hidup sesuai digunakan dlm sump ini?

-sump ni mmg baik bro.. buat ms sekarang, pakai je bioring ngan akua clay... bnda lain tak payah, sbb perlu tahu penggunaan..

3) Adakah tidak menjadi masalah jika saya beli aro yg bersaiz 10"-12"?

-takde masalah, lebih baik camtu, hehe


P/s: saya juga mencari seekor arowana yg sihat, aktif dan menawan.
-Cod area alor setar kedah
-Bajet mengikut kesesuaian.

-Tanya kat bro rohu kalau nak beli, hehe  Razz  Razz

Back to top Go down
View user profile
wanjohn



Posts : 3
Join date : 06/03/2015

PostSubject: Re: Mohon pandangan dan beberapa soalan   Fri Mar 13, 2015 2:54 am

Terima kasih lan
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Mohon pandangan dan beberapa soalan   Mon Mar 16, 2015 7:25 am

wanjohn wrote:
Terima kasih lan

ur welcome bro, hehe cheers
Back to top Go down
View user profile
MFF



Posts : 48
Join date : 16/03/2015

PostSubject: Re: Mohon pandangan dan beberapa soalan   Wed Mar 18, 2015 3:02 am

Waalaikumsalam,

Yang penting pertama sekali Wan kena set-up aqrm dulu.
Aro tu kemudian 1-2 months later or bergantung kpd berapa cepat
Wan buat tank cycling.

Utk set-up aqrm Wan kena tau apa itu "New Tank Syndrome".
Kedua, ambik tau pasal "Cycling The Tank". Ada banyak cara nak
buat tank cycling. Cuba cari post2 yg lepas.

Bila air aqrm dah stabil,matang....barula masukkan Aro tersayang.
Nak bela apa2 jenis ikan pun, this is the FIRST STEP that you should do.

Common Mistakes
Beli ikan dulu, then baru nak set-up Aqrm.

Happy Fishkeeping cheers
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Mohon pandangan dan beberapa soalan   Tue Mar 31, 2015 11:30 am

MFF wrote:
Waalaikumsalam,

Yang penting pertama sekali Wan kena set-up aqrm dulu.
Aro tu kemudian 1-2 months later or bergantung kpd berapa cepat
Wan buat tank cycling.

Utk set-up aqrm Wan kena tau apa itu "New Tank Syndrome".
Kedua, ambik tau pasal "Cycling The Tank". Ada banyak cara nak
buat tank cycling. Cuba cari post2 yg lepas.

Bila air aqrm dah stabil,matang....barula masukkan Aro tersayang.
Nak bela apa2 jenis ikan pun, this is the FIRST STEP that you should do.

Common Mistakes
Beli ikan dulu, then baru nak set-up Aqrm.

Happy Fishkeeping cheers

hehe, bagi aku pulak asal tank dah stabil air pun dh ok... takyah tggu lama sangat...
dalam tu letak 2-3 ekor lampam dah cukup nak test air, kalau ok, boleh la letak aro.. Very Happy
Back to top Go down
View user profile
MFF



Posts : 48
Join date : 16/03/2015

PostSubject: Re: Mohon pandangan dan beberapa soalan   Wed Apr 01, 2015 5:51 am

hehe, bagi aku pulak asal tank dah stabil air pun dh ok... takyah tggu lama sangat... dalam tu letak 2-3 ekor lampam dah cukup nak test air, kalau ok, boleh la letak aro.. (Molotov Lan) wrote:

Bagi yg otai macam Bro Lan boleh takyah tunggu lama sebab dah tau apa yg patut dibuat.

Bagi yg beginner.....MFF nasihatkan MESTI buat "tank cycling". Jangan terburu2, memang seronok
tak sabar nak tengok aro baru berenang2 dlm aqrm, kalau tak hati2, tak sampai 1 minggu aro
pun dah arwah ....bersedih nanti, duit pun melayang bukannya murah!! Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad

Kalo beli aro mahal2, seeloknya test air guna Test Kit.
Ammonia = 0 ppm / Nitrite = 0 ppm. Maintain Nitrate < 40 ppm.
Ikan2 lampam tu pun bagus, confirmkan lagi yg air kita berkualiti!!!


Happy Fishkeeping!! cheers
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Mohon pandangan dan beberapa soalan   Thu Apr 16, 2015 3:46 am

MFF wrote:


Bagi yg otai macam Bro Lan boleh takyah tunggu lama sebab dah tau apa yg patut dibuat.

Bagi yg beginner.....MFF nasihatkan MESTI buat "tank cycling". Jangan terburu2, memang seronok
tak sabar nak tengok aro baru berenang2 dlm aqrm, kalau tak hati2, tak sampai 1 minggu aro
pun dah arwah ....bersedih nanti, duit pun melayang bukannya murah!! Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad

Kalo beli aro mahal2, seeloknya test air guna Test Kit.
Ammonia = 0 ppm / Nitrite = 0 ppm. Maintain Nitrate < 40 ppm.
Ikan2 lampam tu pun bagus, confirmkan lagi yg air kita berkualiti!!!


Happy Fishkeeping!! cheers

aku 1st bela dulu pun 2 hari je cycle air... Very Happy asalkan lampam tu ok dlm tu takdehal rasa nya, sbb aku letak lampam ngan anak ikan dulu untuk periksa air...
Back to top Go down
View user profile
aro2011



Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: Mohon pandangan dan beberapa soalan   Tue Apr 21, 2015 12:43 am

MFF wrote:


Bagi yg otai macam Bro Lan boleh takyah tunggu lama sebab dah tau apa yg patut dibuat.

Bagi yg beginner.....MFF nasihatkan MESTI buat "tank cycling". Jangan terburu2, memang seronok
tak sabar nak tengok aro baru berenang2 dlm aqrm, kalau tak hati2, tak sampai 1 minggu aro
pun dah arwah ....bersedih nanti, duit pun melayang bukannya murah!! Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad

Kalo beli aro mahal2, seeloknya test air guna Test Kit.
Ammonia = 0 ppm / Nitrite = 0 ppm. Maintain Nitrate < 40 ppm.
Ikan2 lampam tu pun bagus, confirmkan lagi yg air kita berkualiti!!!


Happy Fishkeeping!! cheers

molek doh tu
Back to top Go down
View user profile
aro2011



Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: Mohon pandangan dan beberapa soalan   Tue Apr 21, 2015 12:51 am

[quote="^MoloT0V*Lan^"][quote="wanjohn"]


1- ph air kena jaga-ph air tinggi atau rendah bg aku takde hal sgt..yg mjadi hal kao berubah mendadak..
2- air kena selalu tukar-kalo ikan sekor sminggu skali ok dah tukar air...kena laks pakai tank 4'..sump tank plak...padan dah...
3- kena bg makan live food-sebolehnya...natural kehidupan ikan itu sendiri
4- kena letak heater-perlu time ikan dalam treatment @ anak bilis @ musim banjir @ sewaktu dengannya
5- xmkn pellet- perlukan latihan...latihan...latihan...
6- air tak boleh tinggi sgt-utk anak ikan yg lum stabil...kalo yg dibeli tu 10"..ok je..
7- aqua kena gelap-ish takdele...
8- lampu tak boleh buka lebih 8jam-pun takdele....bro motorovlan tanning 24/7 lagi lampu tu..

ini semua pendapat  dari pengalaman aku...kalo pendapat org lain kin lain...
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Mohon pandangan dan beberapa soalan   Tue Apr 21, 2015 8:28 am

aro2011 wrote:
^MoloT0V*Lan^ wrote:
wanjohn wrote:



1- ph air kena jaga-ph air tinggi atau rendah bg aku takde hal sgt..yg mjadi hal kao berubah mendadak..
2- air kena selalu tukar-kalo ikan sekor sminggu skali ok dah tukar air...kena laks pakai tank 4'..sump tank plak...padan dah...
3- kena bg makan live food-sebolehnya...natural kehidupan ikan itu sendiri
4- kena letak heater-perlu time ikan dalam treatment @ anak bilis @ musim banjir @ sewaktu dengannya
5- xmkn pellet- perlukan latihan...latihan...latihan...
6- air tak boleh tinggi sgt-utk anak ikan yg lum stabil...kalo yg dibeli tu 10"..ok je..
7- aqua kena gelap-ish takdele...
8- lampu tak boleh buka lebih 8jam-pun takdele....bro motorovlan tanning 24/7 lagi lampu tu..

ini semua pendapat  dari pengalaman aku...kalo pendapat org lain kin lain...

haha, psl lampu tu aku suka... asal tahan bayar bil je... Razz
Back to top Go down
View user profile
asheed



Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Mohon pandangan dan beberapa soalan   Wed Jul 01, 2015 7:51 pm

air kene cycling sebulan ek??
kita nak memudahkan org jaga aro...
bkn nak menampakkan jaga aro ni susah...
betol air kene cyling...ada mmbr aku...pindah umah mlm...
btol2 packing ikan masuk plastik...smpi umah baru..setup fiber..letak air..letak anti klorin..rendam ikan ngn plastik...
kasi air running sket...lepaskan ikan...gamble..time tu kul 2 pagi...
lg 1..nak men aro ni..ikut pengalaman..susah kalo ikut buku ni...
nak selamat main aro yg murah dulu...
kalo aro da 12 inci..pd aku da stabil pon...cukup macam yg lan bg tau...
sori..pendapat nubis...
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Mohon pandangan dan beberapa soalan   Wed Jul 29, 2015 11:37 am

hahaha, betul tu asheed, tu ikut pengalaman aku la... rindu la kat kau sheed, haha
Back to top Go down
View user profile
asheed



Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Mohon pandangan dan beberapa soalan   Sun Aug 09, 2015 6:58 pm

lorrr...rindu plak..
ada jek..aku baca2 jek benda2 dlm ni..x aktif pon..
Back to top Go down
View user profile
^MoloT0V*Lan^



Posts : 2190
Join date : 16/08/2013
Age : 74
Location : BINTULU, SARAWAK

PostSubject: Re: Mohon pandangan dan beberapa soalan   Wed Jun 29, 2016 10:06 am

asheed wrote:
lorrr...rindu plak..
ada jek..aku baca2 jek benda2 dlm ni..x aktif pon..

hai asheed dari bulan ogos, lol!
hahaha, lama betul tak masuk lam ni, wanjohn dh jadi otai skang ni Razz
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Mohon pandangan dan beberapa soalan   

Back to top Go down
 
Mohon pandangan dan beberapa soalan
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: